E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > Sos Malfunction



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-29-2012, 02:12 PM   #1
mrgreenwood
Private
 
mrgreenwood's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Jun 2012
Location: Pompano Beach, Florida

Posts: 59
iTrader: (0)

Sos Malfunction

This morning got in my car no sound at all radio it's dead, SOS malfunction it's on my idrive. any ideas what can I do to fixt it
mrgreenwood is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-01-2012, 01:13 AM   #2
spoiler
Private
 
spoiler's Avatar
 
Drives: 328i
Join Date: Jul 2010
Location: san diego

Posts: 95
iTrader: (0)

Sad to hear that my friend... I had this issue last year and after some research i could find any solution hear but to take the car to the dealer. The problem has to do with something called MOST BUS fiber optics the dealer fixed it and i didnt had warranty so i ended up paying $370. If you have warranty just take it to the dealer because its not DYI fix. Hope this helps.
spoiler is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-05-2012, 01:37 PM   #3
mrgreenwood
Private
 
mrgreenwood's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Jun 2012
Location: Pompano Beach, Florida

Posts: 59
iTrader: (0)

Thanks for that. I will take it to de dealer thanks again
mrgreenwood is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-07-2012, 06:53 AM   #4
jbash87
New Member
 
Drives: 2006 330xi
Join Date: Aug 2012
Location: United States

Posts: 6
iTrader: (0)

I have the same thing happening to me right now. No radio and the SOS warning light. I changed my battery last night, figured all would be fine after a little driving but still nothing. Is the dealership really the only option? Note: I haven't gotten the new battery "registered" yet, could this solve the issue?
jbash87 is offline  
0
Reply With Quote
      09-07-2012, 12:47 PM   #5
mrgreenwood
Private
 
mrgreenwood's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Jun 2012
Location: Pompano Beach, Florida

Posts: 59
iTrader: (0)

If you found any information please let me know
mrgreenwood is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-10-2012, 08:59 PM   #6
spoiler
Private
 
spoiler's Avatar
 
Drives: 328i
Join Date: Jul 2010
Location: san diego

Posts: 95
iTrader: (0)

For me dealer was the only option since i dont know any fiber optics which could be several things that could be malfunctioning.
spoiler is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-12-2012, 08:20 AM   #7
sea335i
Private First Class
 
Drives: 2008 335i Coupe
Join Date: Jul 2011
Location: Seattle

Posts: 102
iTrader: (0)

Any luck? I had the same thing, plus my idrive went complete black, but the SOS appeared on the speedometer. I replaced the CCC unit, but now theres no sound, no door or seat belt chime thinking its the L7 amp
sea335i is offline  
0
Reply With Quote
      09-12-2012, 08:50 AM   #8
mrgreenwood
Private
 
mrgreenwood's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Jun 2012
Location: Pompano Beach, Florida

Posts: 59
iTrader: (0)

My idrive stil work navigation works fine everything but no sound at all
mrgreenwood is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-12-2012, 09:16 AM   #9
x-ception
Captain
 
x-ception's Avatar
 
Drives: 335xi
Join Date: Jan 2011
Location: NY/NJ

Posts: 936
iTrader: (13)

when I was retrofitting my bluetooth into the car I had to mess with the MOST connections behind the rear seat and once they were disconnected I lost sound from radio and SOS error popped up. Don't know if that can be the issue of a wire coming loose but I will check it just in case.
__________________
COBB |DINAN CAI|AA FMIC|VK|OSS| Arkym

COTM Pics Here
x-ception is offline  
0
Reply With Quote
      09-12-2012, 01:11 PM   #10
jbash87
New Member
 
Drives: 2006 330xi
Join Date: Aug 2012
Location: United States

Posts: 6
iTrader: (0)

Just heard from the dealership. They want to replace the fuse box saying the "bi-stable relay" is sticking. Anyone ever heard of this? Please help can I replace the fuse box myself? The dealer wants $803 for this!!!
jbash87 is offline  
0
Reply With Quote
      09-13-2012, 11:30 AM   #11
mrgreenwood
Private
 
mrgreenwood's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Jun 2012
Location: Pompano Beach, Florida

Posts: 59
iTrader: (0)

Do u have any pictures of the wiring behind rear seat
mrgreenwood is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-20-2012, 08:32 PM   #12
Excorcist
Private
 
Drives: 2008 335i sedan
Join Date: Sep 2012
Location: Reno

Posts: 56
iTrader: (1)

i have the same problem keep me posted if you find a cure!
Excorcist is offline  
0
Reply With Quote
      09-20-2012, 09:16 PM   #13
Frank2808
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 335is
Join Date: Nov 2005
Location: Cleveland

Posts: 210
iTrader: (2)

I had the same issue and the dealer ended up replacing the combobox. Was covered under warranty.
Frank2808 is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2012, 04:22 AM   #14
afsar
First Lieutenant
 
Drives: BMW X5 xDrive40d
Join Date: Jul 2011
Location: London

Posts: 391
iTrader: (2)

This problem generally means there is something wrong with the MOST bus, here are the possibilities:

1) One of the unit on most bus is dead/non responsive
a) Check BT unit, its most connection, its power connection, its fuse.
b) Check L7 unit for the same as above
c) Check CDC unit for the same as above
d) Check HUD for E6x for the same as above
e) Check any other fibre optic connected device like TV,DVD changer etc for the same as above
2) Open most bus connection
If MOST port is left opened, e.g. the port for OPS (in the glovebox) somehow become loose and its connector came off, very rare but possible.
3) Broken/twisted most bus fibre optic wire
Super rare but possible, if problem appeared after recent change/retrofit then look for twisted/damaged fibre optic wire
Problem will be among these possible situation. Generally I have seen if power is disturbed to a most unit then it simply breaks the most ring and you get this problem. To isolate it you need to buy most bypass part from dealer and you can individually bypass each component to see if problem is due to that unit. Isolate and identify is the key to work on ring topology network.
__________________
X5 40d M Sports - Fully loaded, 7 seats.
Sold 535d LCI, Xenon Adaptive Headlights, ACC 2 (Stop and Go), LDW/TLC
Retrofits M5 heated/lumbar/memory and active backrest adjustment seats, rear heated and folding g seats, SAT Shifter, paddles (SA2TB), HUD, Rear blinds, Electric steering column, SA430 Folding and EC Mirrors, High Beam Assist, CIC, COMBOX Telematics.
afsar is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      09-27-2012, 08:21 AM   #15
jbash87
New Member
 
Drives: 2006 330xi
Join Date: Aug 2012
Location: United States

Posts: 6
iTrader: (0)

I forgot to update you guys after I went to the dealership. They told me that "bi-stable" relay was stuck open causing the radio and SOS not to function. When they had the car hooked up to the computer, they were able to force the relay shut, but could not guarantee that it would never happen again. After that the radio worked fine and no SOS light was flashing for a couple weeks.

Well, it happened again when my battery went dead (a different issue all together). From what they said, this relay is soldered to the fuse box (not sure why anyone would think soldering a relay to the fuse box is a good idea) which means they want to replace the entire thing.

I have no plans to pay the dealership $800+ to replace the fuse box for some silly relay. I plan to remove the fuse box this weekend and see if I can't isolate the relay that is stuck open. I'm hoping that I can replace it myself (I'm more than confident in my soldering abilities to do this, depending on how tight the board is). Otherwise I suppose I will need a replacement fuse box.

Anyone fix this problem for good w/o replacing the fuse box?
jbash87 is offline  
0
Reply With Quote
      10-01-2012, 06:19 PM   #16
mrgreenwood
Private
 
mrgreenwood's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Jun 2012
Location: Pompano Beach, Florida

Posts: 59
iTrader: (0)

if u do that post some pics please
mrgreenwood is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-30-2012, 04:13 AM   #17
carlosalbertogui
Second Lieutenant
 
Drives: bmw E91 facelifted by me
Join Date: Jun 2010
Location: portugal

Posts: 235
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mrgreenwood View Post
My idrive stil work navigation works fine everything but no sound at all
you have to buy new TCU --- Telematic control unit

the TCU is located on the trunk.


best regards
carlosalbertogui is offline  
0
Reply With Quote
      12-05-2012, 09:24 AM   #18
mrgreenwood
Private
 
mrgreenwood's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Jun 2012
Location: Pompano Beach, Florida

Posts: 59
iTrader: (0)

TCU its a plug and play? Or have to be coded
mrgreenwood is offline   United_States
0
Reply With Quote
      12-05-2012, 10:05 AM   #19
marius76
Lieutenant
 
Drives: 335d
Join Date: Jun 2009
Location: Washington, DC

Posts: 457
iTrader: (20)

if you buy used or new unit you should program it and code plus transfer your account.
try to take your car to the dealer and ask to perform diagnosis or as afsar wrote buy MOST loop, disconnect fiber optic cable from TCU and connect MOST loop. If audio will work then you have an issue with TCU unit. Also check if there is a power comming to TCU.
marius76 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-04-2013, 01:03 PM   #20
carlosalbertogui
Second Lieutenant
 
Drives: bmw E91 facelifted by me
Join Date: Jun 2010
Location: portugal

Posts: 235
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mrgreenwood View Post
TCU its a plug and play? Or have to be coded
can someone code TCU

A TCU (telematic control unit) can Only be ordered by specifying the Vehicle identification number. The VIN is coded when the replacement TCU is delivered. Recoding is not Possible. The TCU functions properly Only with matching coding. Replacements TCUs cannot therefore be ordered in Reserve! Retrofits and conversions To SA633 are not possible...

i have SA633 .......
now a have a SOS call System error everything else is working as i should be ....

any help
carlosalbertogui is offline  
0
Reply With Quote
      04-22-2013, 03:02 PM   #21
tinnsoldaten
Captain
 
tinnsoldaten's Avatar
 
Drives: e92 335i coupe
Join Date: Dec 2008
Location: Bergen

Posts: 662
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by afsar View Post
This problem generally means there is something wrong with the MOST bus, here are the possibilities:

1) One of the unit on most bus is dead/non responsive
a) Check BT unit, its most connection, its power connection, its fuse.
b) Check L7 unit for the same as above
c) Check CDC unit for the same as above
d) Check HUD for E6x for the same as above
e) Check any other fibre optic connected device like TV,DVD changer etc for the same as above
2) Open most bus connection
If MOST port is left opened, e.g. the port for OPS (in the glovebox) somehow become loose and its connector came off, very rare but possible.
3) Broken/twisted most bus fibre optic wire
Super rare but possible, if problem appeared after recent change/retrofit then look for twisted/damaged fibre optic wire
Problem will be among these possible situation. Generally I have seen if power is disturbed to a most unit then it simply breaks the most ring and you get this problem. To isolate it you need to buy most bypass part from dealer and you can individually bypass each component to see if problem is due to that unit. Isolate and identify is the key to work on ring topology network.
I disconnected the panel under steering colum during routing of some cables , I disconnected everything that was connected to the panel , panel is not installed yet , but I put power back on , and when key is in , I get the SOS symbol , no need to worry once I hook everything back together again?

And I have one more issue you might could help me with ...

http://www.e90post.com/forums/showth...battery+charge
__________________
Vargas S2 turbos|VAC S3 Cylinder head|RR DPs|RR MPs|Supersprint X pipe|Remus Quad Sport mufflers|aFe Stage 2 Si with scoops|Forge DVs|ER CP|BMS meth elbow|Aquamist HFS-4|Walbro 450 E85 LPFP|AA FMIC|BMS OCC|Cobb stage2+ agressive FMIC LT|P3 Boost Gauge|JIC CROSS Competition Coilvers|M3 sways F/R+ Ground control endlinks|Vorsteiner v303 19"|Michelin PS2 sport|Quaife LSD|Vorsteiner V35 CF hood|CF CLS trunk|Duke Dynamics quad diffusor
tinnsoldaten is offline   Norway
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:33 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST