E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > Heated Seat Problem - Lights click off immediately?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-05-2012, 12:34 PM   #1
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

Heated Seat Problem - Lights click off immediately?

Car: 2007 335i w/ 50k

Issue: The driver's side heated seat stopped working recently. When the button is pushed, the three indicator lights turn on, then turn off almost immediately. There is also and audible 'click' noise, which I traced to somewhere under the seat.

Solutions attempted: I have checked all fuses (not sure the damn fuse guide is anywhere near accurate?), and that does not appear to be the issue.

Any thoughts/experiences on what this might be? Is there a diagram/DIY for the seat heaters somewhere that might help?
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      09-25-2012, 10:19 AM   #2
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

Bump! It's getting colder out...anyone able to offer advice?
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 06:28 PM   #3
kfrazie1
Lieutenant
 
kfrazie1's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Aug 2010
Location: NY

Posts: 445
iTrader: (4)

Looking at the wiring diagram in the Bentley manual - Looks like it's Fuse 29. Looks like both driver and passenger "heater modules" are tied into that fuse. If you're passenger heated seat it working, then the fuse should be good and it's most likely the driver side heating module. Not sure what they mean by heater module.
__________________
Montego Blue E90 335i
7" VRSF IC | OFT Tune | DCI | RB PCV | Secondary CAT Delete & CYBA 3.75" Tips | M3 Front | CSL Trunk | 19" LC Dyna Wheels
kfrazie1 is offline  
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 07:29 PM   #4
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kfrazie1 View Post
Looking at the wiring diagram in the Bentley manual - Looks like it's Fuse 29. Looks like both driver and passenger "heater modules" are tied into that fuse. If you're passenger heated seat it working, then the fuse should be good and it's most likely the driver side heating module. Not sure what they mean by heater module.
Yup, passenger still works and fuse is good. Can you send the diagram of the heater module? That's what I figured it was...
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      09-28-2012, 09:23 PM   #5
kfrazie1
Lieutenant
 
kfrazie1's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Aug 2010
Location: NY

Posts: 445
iTrader: (4)

Yes, whats your email? Will try to scan tomorrow
__________________
Montego Blue E90 335i
7" VRSF IC | OFT Tune | DCI | RB PCV | Secondary CAT Delete & CYBA 3.75" Tips | M3 Front | CSL Trunk | 19" LC Dyna Wheels
kfrazie1 is offline  
0
Reply With Quote
      10-03-2012, 09:35 PM   #6
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

okay - pretty confident that I have sourced the clicking noise to this part under the driver's seat. I can literally feel the click when I push the button.

Anyone familiar with this part and if replacing it might resolve the issue? The box is not very big and does not appear to be modular, so I would imagine I would have to replace the entire unit, regardless of what else it controls.
Attached Images
 
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 07:46 PM   #7
mike733
Registered
 
Drives: Black 335i coupe
Join Date: Oct 2012
Location: Ocean county NJ

Posts: 3
iTrader: (0)

Same problem

Did you find out what the problem was?
mike733 is offline  
0
Reply With Quote
      10-08-2012, 08:09 PM   #8
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mike733 View Post
Did you find out what the problem was?
Not yet, and I haven't been able to find many resources to help. Looking like I may need to pay a shop to take a look.

I was also sent the relevant pages from the Bentley manual and have found others online that interestingly do not contain the same part I took a photo of. I must have an earlier build date or something
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      10-20-2012, 04:15 PM   #9
kfrazie1
Lieutenant
 
kfrazie1's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Aug 2010
Location: NY

Posts: 445
iTrader: (4)

Might be a problem with the module itself. Not sure though. Let us know when you find out.
__________________
Montego Blue E90 335i
7" VRSF IC | OFT Tune | DCI | RB PCV | Secondary CAT Delete & CYBA 3.75" Tips | M3 Front | CSL Trunk | 19" LC Dyna Wheels
kfrazie1 is offline  
0
Reply With Quote
      11-22-2012, 10:07 AM   #10
CubanJJ09
Banned
 
Drives: like an asshole
Join Date: Feb 2008
Location: Chicago Burbs

Posts: 12,692
iTrader: (2)

Garage List
2007 BMW 335i  [3.09]
Send a message via AIM to CubanJJ09
having the same problem. sometimes it works, sometimes no. itll go from 3 leds to 2 then off for example. power seats intermittanly work as well.
CubanJJ09 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-22-2012, 10:12 AM   #11
CubanJJ09
Banned
 
Drives: like an asshole
Join Date: Feb 2008
Location: Chicago Burbs

Posts: 12,692
iTrader: (2)

Garage List
2007 BMW 335i  [3.09]
Send a message via AIM to CubanJJ09
forgot t mention i scanned and found a code in the "power seat" e444 k-can: bus wire. signal or value below threshold. short circuit or signal interruption.

i also have a bunch of other electronic type faults in various other menus
CubanJJ09 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-22-2012, 10:16 AM   #12
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CubanJJ09 View Post
forgot t mention i scanned and found a code in the "power seat" e444 k-can: bus wire. signal or value below threshold. short circuit or signal interruption.

i also have a bunch of other electronic type faults in various other menus
Hmmm your issues sound a little different than mine, but perhaps the intermittence is only the beginning. Keep me updated, as I have not returned to solve this issue yet.

Also, does your driver seat have the same box under I took a photo of? Some of my research suggests this might be an early build thing.
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      11-22-2012, 10:24 AM   #13
CubanJJ09
Banned
 
Drives: like an asshole
Join Date: Feb 2008
Location: Chicago Burbs

Posts: 12,692
iTrader: (2)

Garage List
2007 BMW 335i  [3.09]
Send a message via AIM to CubanJJ09
yes same setup as yours. i have an 06/07 build
CubanJJ09 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      11-23-2012, 04:28 PM   #14
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CubanJJ09 View Post
yes same setup as yours. i have an 06/07 build
What are you using to read those codes?
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      01-26-2013, 06:05 PM   #15
Ptee
Registered
 
Drives: 2007 335i Sedan
Join Date: Jan 2013
Location: Whitby, Ont

Posts: 1
iTrader: (0)

Seat issue

I am having the same issue!! Drivers seat heater clicks off as well seat adjustment stops working. I drive a 2007 335i Sedan, built 9/2006. I asked the parts guy at my local BMW dealership and he told me he was not familiar with this issue. I originally thought it was the circuit board under the seat as well, put parts guy suggested the seat adjustment switch on left. He said it definitely sounds like a circuit board issue, and all the power for the seat goes through it. Trying to source a used one or something as my local dealer wanted $336 for the switch with memory. If anyone finds a solution, please post as I would love to get this fixed. It's cold out, and my butt is not enjoying the cold leather.

Warning!! Do NOT unplug the cable under the seat while the car is running. I plugged it while the car was running as I was trying to do some problem determination and tripped the Air Bag sensor. I could not reset it as it is a safety issue, and had to pay the BMW shop to plug it into their system to reset it. I know how to reset the service interval stuff, but this is different.
Ptee is offline  
0
Reply With Quote
      01-26-2013, 06:43 PM   #16
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Ptee View Post
I am having the same issue!! Drivers seat heater clicks off as well seat adjustment stops working. I drive a 2007 335i Sedan, built 9/2006. I asked the parts guy at my local BMW dealership and he told me he was not familiar with this issue. I originally thought it was the circuit board under the seat as well, put parts guy suggested the seat adjustment switch on left. He said it definitely sounds like a circuit board issue, and all the power for the seat goes through it. Trying to source a used one or something as my local dealer wanted $336 for the switch with memory. If anyone finds a solution, please post as I would love to get this fixed. It's cold out, and my butt is not enjoying the cold leather.

Warning!! Do NOT unplug the cable under the seat while the car is running. I plugged it while the car was running as I was trying to do some problem determination and tripped the Air Bag sensor. I could not reset it as it is a safety issue, and had to pay the BMW shop to plug it into their system to reset it. I know how to reset the service interval stuff, but this is different.
I am not having any issues with the seat adjustment, all work. Only the heater. Yes, also triggered the airbag fault, but you can reset this with JB4 (if you have one).

Please please let me know if you track down the issue. I talked to a BMW tech about it and they said it was not necessarily the circuit/controller. Said the heated seats will do they if they detect issues with the heater elements, thermostats, etc... So it could be any thing they said
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      01-29-2013, 02:45 AM   #17
DC_Oldboy
Q(*.*)-D Q-(^.~Q)
 
DC_Oldboy's Avatar
 
Drives: like an old person.
Join Date: Aug 2009
Location: Bothell, WA

Posts: 5,011
iTrader: (39)

Garage List
2006 BMW 330i  [4.09]
Any update?
__________________
DC_Oldboy is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-30-2013, 01:23 PM   #18
E90 Freak
Lieutenant
 
Drives: E90 325i|E28 528 |E36 M3
Join Date: Aug 2009
Location: Los Angeles

Posts: 498
iTrader: (10)

Garage List
2006 325i  [0.00]
I am having the same issue myself with e90 325i..Keep us posted please.
E90 Freak is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-31-2013, 11:32 AM   #19
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

Just got my coding cable and INPA installed and configured. I will explore what errors have been triggered and share what I find.

Updates to come!
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      02-11-2013, 02:47 PM   #20
Kodak
The Law
 
Kodak's Avatar
 
Drives: 06 325xi, 4dr, Alpine
Join Date: Apr 2008
Location: Bronx, NYC

Posts: 327
iTrader: (0)

Question

I just came up with the same issue, only difference is its the front passenger seat heat that's not working.

Quote:
Originally Posted by dMau1986 View Post
Car: 2007 335i w/ 50k

Issue: The driver's side heated seat stopped working recently. When the button is pushed, the three indicator lights turn on, then turn off almost immediately. There is also and audible 'click' noise, which I traced to somewhere under the seat.

Solutions attempted: I have checked all fuses (not sure the damn fuse guide is anywhere near accurate?), and that does not appear to be the issue.

Any thoughts/experiences on what this might be? Is there a diagram/DIY for the seat heaters somewhere that might help?
__________________
2006 Alpine ,325xi sedan,Terra, steptronic,Xenon,heated seats,Premium package
Kodak is offline   United_States
0
Reply With Quote
      02-12-2013, 09:03 PM   #21
daMau
Private First Class
 
daMau's Avatar
 
Drives: '07 335i
Join Date: Dec 2010
Location: St. Paul, MN

Posts: 168
iTrader: (0)

Finally got around to setting up my OBD cable, and this was the codes that were read from the driver's seat module:

**************************************
9E5A Fehler Schnell heizfeld Kissen

signal oder Wert oberhalb Schwelle
Testbedingungen erfullt
Fehler momentan vorhanden und bereits gespeichert
Fehler wurde kein aufleuchten einer Warnlampe verursachen

Error Code: 9E 5A 61 2C 88 4D
**************************************

a little internet translation later, and we get...

**************************************
9E5A Error fast heating area NTC cushion

Error will not cause a warning light
Error is not currently present
Test conditions have been completed

Error Code: 9E 5A 61 2C 88 4D
**************************************

I also did a live status read of the seat's cushion temperature and it read a constant -40C, which I would assume means the cushion temp sensor is not reading correctly/at all.

I will do some research and post these findings in the coding forums, but figured I would share what I had found so far.
daMau is offline  
0
Reply With Quote
      03-31-2013, 01:54 PM   #22
AW_E903s
Enlisted Member
 
AW_E903s's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Feb 2009
Location: boston

Posts: 41
iTrader: (0)

any updates on this, also having the same issue?
AW_E903s is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:07 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST