E90Post
 


European Auto Source
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > Regional Forums > UK > Both Key Fobs dead



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-17-2013, 06:17 PM   #1
Icekube
Captain
Scotland
20
Rep
833
Posts

Drives: E91 320D
Join Date: May 2013
Location: Livingston

iTrader: (3)

Both Key Fobs dead

so, much to my delight, out of the gym tonight and went to unlock the car, nothing! (raining hard as well, joy!)

got the little key out, opened the car, alarm went off (normal?) stuck key in ignition, alarm shut up, car started fine and i got home.

fob wouldn't lock the car, so used the key again (still tipping it down! ), and went inside to get the spare, but, typically the spare didn't work either.

so i reckon the battery is now dead in my fob, and the spare fob hasnt been used for ages, so presumably that is dead as well.

i have cut open my fob and found the battery, but the pin outs on it do not match anything that is available to buy (any Panasonic VL2020's have the pins opposing each other, where as the key requires them at sort of 10 and 2 o'clock positions)


long story short, whats the best option here? i dont really want to be spending 200quid on a new fob from the stealer.

what would i need to code a second hand key?
Appreciate 0
      10-17-2013, 07:25 PM   #2
AlanQS
Colonel
AlanQS's Avatar
Scotland
61
Rep
2,587
Posts

Drives: 430i m-sport Gran Coupe
Join Date: Jan 2008
Location: Glasgow

iTrader: (0)

Garage List
Two answers:

If you have comfort access then the removable batteries are available from any hardware store for 4.

From your description it sounds like you don't have comfort access in which case the battery in your fob is a rechargeable battery not intended to be changed by the user since it charges when the key is in the slot.

If you haven't used your spare key for a year then it will be stone dead.

If you already know all this, then I've wasted your last 15 seconds.

If you need a new key I don't think you can avoid a trip to the stealers and as far as I know, buying a "blank" from E-Bay is a waste of time and money.
__________________
Appreciate 0
      10-17-2013, 07:45 PM   #3
Icekube
Captain
Scotland
20
Rep
833
Posts

Drives: E91 320D
Join Date: May 2013
Location: Livingston

iTrader: (3)

yea, wish i had comfort access right now!
Appreciate 0
      10-17-2013, 10:39 PM   #4
kowalski
Enlisted Member
0
Rep
43
Posts

Drives: BMW E91 320D Auto (2006)
Join Date: Jan 2009
Location: Cyprus

iTrader: (0)

You should have the Antenna Diversity module checked. keys are probably just fine.

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=645962
Appreciate 0
      10-18-2013, 08:30 AM   #5
Dan-danGT
Captain
Dan-danGT's Avatar
United Kingdom
10
Rep
645
Posts

Drives: E90 330d M-Sport
Join Date: Dec 2012
Location: Nottinghamshire

iTrader: (0)

Try putting your spare in the ignition and use it when driving as this will allow your key to try and take charge, your spare is probably flat and the main key is probably packed up. So in short you might have just one key failed the other just flat through lack of use!
Appreciate 0
      10-18-2013, 11:45 AM   #6
Icekube
Captain
Scotland
20
Rep
833
Posts

Drives: E91 320D
Join Date: May 2013
Location: Livingston

iTrader: (3)

well i just had a look at the diversity module, as advised above, and the enclosure it sits in looks dry, ill need to actually remove the unit at the weekend and look inside it.

only thing strange was that my cover isnt bolted down like the guide would suggest, instead it had some messy, gooey black tigerseal type crap holding it down, which i suspect means thats either been inspected or replaced already in its past.

is there any way of "testing" the unit? it doesnt happen to throw a code or anything?
Appreciate 0
      10-18-2013, 12:13 PM   #7
J Dub
Private First Class
J Dub's Avatar
United Kingdom
3
Rep
199
Posts

Drives: E90 2007 MSport 2.0d
Join Date: Jun 2013
Location: South West England

iTrader: (0)

My key battery was showing flat last week, you get a warning on the dash, I took the car for a 10 mile motorway blast and its now fine, I think when my keys were in my pocket something had been pressing against it.
More over if the battery on the key is flat, it shows a warning on the dash, on mine anyway.
__________________
Cheers J
Appreciate 0
      10-18-2013, 02:14 PM   #8
kowalski
Enlisted Member
0
Rep
43
Posts

Drives: BMW E91 320D Auto (2006)
Join Date: Jan 2009
Location: Cyprus

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Icekube View Post
well i just had a look at the diversity module, as advised above, and the enclosure it sits in looks dry, ill need to actually remove the unit at the weekend and look inside it.

only thing strange was that my cover isnt bolted down like the guide would suggest, instead it had some messy, gooey black tigerseal type crap holding it down, which i suspect means thats either been inspected or replaced already in its past.

is there any way of "testing" the unit? it doesnt happen to throw a code or anything?

when my car wouldn't unlock remotely i had it looked by an independent specialist I take my car to - all tests were done with an autologic device (checking and resetting all sorts of settings and modules). when the module wouldn;t respond he simply placed an order for a new one (and also changed the alarm settings it wasn;t disarming with the door lock and the alarm would sound the moment I opened the door - it stopped when the key was placed in the ignition)
Appreciate 0
      10-19-2013, 07:16 PM   #9
Icekube
Captain
Scotland
20
Rep
833
Posts

Drives: E91 320D
Join Date: May 2013
Location: Livingston

iTrader: (3)

well i had the bright idea to check the voltage on the battery in the fob i cut open, and its showing a healthy 3.8V at "idle" and 3.1V when pressing a button.
so that would suggest that the battery has plenty of charge and its not the keyfob at fault.

so i guess it must be the antenna in the roof, when its not chucking it down, ill need to remove it and have a look see inside.
Appreciate 0
      10-21-2013, 02:15 AM   #10
ljw350
Enlisted Member
0
Rep
45
Posts

Drives: 330d wanted
Join Date: Oct 2012
Location: norwich

iTrader: (0)

hi, i have just been through this with my E91, i check and changed the diversifier in under the spoiler and no change. It turned out to be the wires from the boot to in the roof were broken.

its a trick job to do but not hard and will only cost pennies for parts. i'd check this first.
Appreciate 0
      10-21-2013, 06:56 AM   #11
Icekube
Captain
Scotland
20
Rep
833
Posts

Drives: E91 320D
Join Date: May 2013
Location: Livingston

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by ljw350 View Post
hi, i have just been through this with my E91, i check and changed the diversifier in under the spoiler and no change. It turned out to be the wires from the boot to in the roof were broken.

its a trick job to do but not hard and will only cost pennies for parts. i'd check this first.
you don't happen to have a photo of the wires your talking about, as in where they broke for you?

i did notice that a few of the "ribbons" were broken, i presume these may be earth straps?
Appreciate 0
      06-04-2014, 09:08 AM   #12
ilgidi
New Member
0
Rep
23
Posts

Drives: E91 320D Touring Msport
Join Date: Apr 2010
Location: Malta

iTrader: (0)



hi my fobs stopped working and i have broken earth straps. see pic. could these be the problem?

my mate suggested i also look at the cables going down from the lid, the ones enclosed in a flexible housing. Were these the ones ljw350 replaced?

Last edited by ilgidi; 06-04-2014 at 09:14 AM. Reason: adding more info
Appreciate 0
      06-05-2014, 06:05 AM   #13
Hulla the Hulla
First Lieutenant
12
Rep
373
Posts

Drives: E91 335d
Join Date: Sep 2013
Location: South

iTrader: (0)

From memory, when poking around whilst cleaning the boot lid, my earth straps (now I know what they are thanks to this thread) are busted too but both my keyfobs work fine.

Hope you sort it.
Appreciate 0
      06-05-2014, 10:54 AM   #14
Icekube
Captain
Scotland
20
Rep
833
Posts

Drives: E91 320D
Join Date: May 2013
Location: Livingston

iTrader: (3)

I thought i had updated this post, obviously not!

I fixed this with a new Diversity Antenna, both fobs started working perfectly again after i plugged in the new antenna, my old one had some water damage/charring around some of the pins when I opened it up.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:08 PM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST