E90Post
 


Extreme Power House
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Wrird idle rmp



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-27-2012, 11:20 PM   #1
benchen
Enlisted Member
benchen's Avatar
0
Rep
44
Posts

 
Drives: 2007 335i sedan
Join Date: Oct 2010
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Wrird idle rmp

At idle on a warm engine, no fan or A/C, the idle rpm will raise from 600 to 700 or higher after I drive for a while, then remains idling smoothly at 700 rpm or higher, the idle rpm will be back to 600 until I restart the car. it happens everyday now, I have replaced plug, coil and injector but no use.

any thoughts / comments?
Thanks.

PS: My e90 335i is FBO with upgrade turbo.
Appreciate 0
      09-27-2012, 11:35 PM   #2
rmbaron
Registered
0
Rep
1
Posts

 
Drives: silver coupe,auto
Join Date: Sep 2012
Location: Palm Springs, Ca.

iTrader: (0)

Plug in your OBD meter and check the readout???
Appreciate 0
      09-28-2012, 12:06 AM   #3
benchen
Enlisted Member
benchen's Avatar
0
Rep
44
Posts

 
Drives: 2007 335i sedan
Join Date: Oct 2010
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rmbaron View Post
Plug in your OBD meter and check the readout???
No error code...
Appreciate 0
      09-28-2012, 01:09 AM   #4
Gugs
Cynical
Gugs's Avatar
United_States
5
Rep
439
Posts

 
Drives: E92 JetBlack
Join Date: Jul 2012
Location: Long island

iTrader: (1)

Whats the problem? The car adjusts idle? You could have build up and need walnut blasting. Your fuel pump or injectors could be on the way out.
Imo u prob have a vacuum leak-
*It also could just be normal.
Get a Bav tool on there if you really wish to read whats going on if anything at all

Imo u prob have a vacuum leak-
Appreciate 0
      09-28-2012, 01:37 AM   #5
Evil///M
Professional Hitman
United_States
8
Rep
540
Posts

 
Drives: 335i Street. E36 M3 Track.
Join Date: Feb 2011
Location: 719/856

iTrader: (6)

Garage List
2007 335i  [4.25]
Sounds... Normal?
__________________
Appreciate 0
      09-28-2012, 01:59 AM   #6
benchen
Enlisted Member
benchen's Avatar
0
Rep
44
Posts

 
Drives: 2007 335i sedan
Join Date: Oct 2010
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Gugs View Post
Whats the problem? The car adjusts idle? You could have build up and need walnut blasting. Your fuel pump or injectors could be on the way out.
Imo u prob have a vacuum leak-
*It also could just be normal.
Get a Bav tool on there if you really wish to read whats going on if anything at all

Imo u prob have a vacuum leak-
At idle with A/C on, everything is fine. Only happens with A/C off.
Weird.
Appreciate 0
      09-28-2012, 02:31 AM   #7
boostaholic786
Lieutenant
boostaholic786's Avatar
6
Rep
565
Posts

 
Drives: E92 JB4 G5 ISO RB's FBO+40%E85
Join Date: Dec 2011
Location: irving tx

iTrader: (0)

Have you done the injector recall yet on your car? I know this can make the car idle funny but I dont know if what your talking about has anything to do with that. Usually if its a bad injector its WAY worse and makes the car shake. My buddy had that problem and turned out it was the injector recall and replaced 2 of his injectors....I dont know why they cant just replace all the damn injectors when the car is known to have injector issues....Its not like they are an uncommon part that goes bad on 75% of their N54's.
__________________
A/W E92 335i M-sport with JB4 G5 ISO/ E40 WEDGE PERFORMANCE BACKEND FLASH, Alpina TCU flash for AT/Switch-tronic +AR Downpipes, Stett gen 1 intake, Wagner-Tuning FMIC+RB Turbo setup/ RB PCV Valve+ Akro exhaust+60% E85/93 mix,+ HRE P40S wheels, KW coilovers, M3 sways,+BMW performance CF Mirrors, BMW Performance CF deck lid spoiler,+ CF interior trim, p3 vent boost gauge,+ LUX angel eyes (11.73@119mph on street tires) NO METH!
Appreciate 0
      09-28-2012, 11:05 AM   #8
JamesM3M5
Some dude
United_States
24
Rep
1,760
Posts

 
Drives: E28 M5, E92 335i
Join Date: Sep 2011
Location: Northern VA

iTrader: (0)

If you have already cleaned the intake, replaced plugs, and injectors and STILL have the weird idle behaviour, try replacing the pre-catalyst oxygen sensors. I understand what you are saying - with the AC OFF, at idle, the idle will drop to about 650RPM, bump a few times and maybe run a bit rough, then the idle picks up to 750RPM to smooth it out. My car did the same thing until I changed spark plugs, injectors, pre-cat O2 sensors, cleaned the MAP sensors.

After that, I still have the occasional (very rare now) bump/light misfire at very light load under 2000RPM. I checked and cleaned the intake ports again last weekend, and it got a tiny bit worse. The only thing left is possibly a valve cover / crankcase vent problem. Each intake port has a direct channel to the valve cover PCV valve. That valve may be clogged or defective. Additionally, a leaking valve cover gasket can cause a lean condition and possibly increased oil vapors getting sucked into the intake. I am going to change my valve cover gasket next weekend and report back.
__________________
RRT Racing
E92 335i/6MT Dinan Stage 3: intercooler, oil cooler, intake, flash, exhaust, LW dual-mass flywheel.
Vishnu PWM methanol custom trunk mount, Diffsonline 3-clutch Salisbury custom diff, Ohlins Road and Track coilovers, Vorshlag camber plates, much more...
E28 M5 w/ buncha stuff, R171 SLK350
Appreciate 0
      09-28-2012, 11:08 AM   #9
AWD Addict
Chief Executive
AWD Addict's Avatar
35
Rep
2,483
Posts

 
Drives: 2008 335xi 6spd Coupe
Join Date: Dec 2007
Location: Boston

iTrader: (1)

Garage List
2008 335xi  [0.00]
Sounds like this:

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=509274

Some of the later posts get pretty far off the highway, but the first few pages appear to match up to your issue.
Appreciate 0
      09-28-2012, 01:30 PM   #10
stratos_335
First Lieutenant
6
Rep
327
Posts

 
Drives: BMW 335i
Join Date: Sep 2009
Location: Greece

iTrader: (0)

Have you checked your oil level? Just a thought... I've noticed that when the engine is close to oil refill, it starts having the same issue
__________________
Appreciate 0
      09-28-2012, 03:58 PM   #11
Renus
Lieutenant
Renus's Avatar
5
Rep
524
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Oct 2009
Location: Hong Kong

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by benchen View Post
At idle on a warm engine, no fan or A/C, the idle rpm will raise from 600 to 700 or higher after I drive for a while, then remains idling smoothly at 700 rpm or higher, the idle rpm will be back to 600 until I restart the car. it happens everyday now, I have replaced plug, coil and injector but no use.

any thoughts / comments?
Thanks.

PS: My e90 335i is FBO with upgrade turbo.

Your Vishnu is 2.5 or 3? With newest map and firmware? I have the same problem like yours on my V5 2.0, but solved after new map & firmware updated.
Appreciate 0
      09-28-2012, 04:08 PM   #12
Schnitzel
Private First Class
Germany
1
Rep
147
Posts

 
Drives: E92 335i MT
Join Date: Mar 2009
Location: Bavaria

iTrader: (0)

Had the same problem when I replaced my plugs. 10.000 miles later the problem is gone. Might it possible that this "problem" could be caused by an adaption issue?

By the way: I have a Procede as well. Maybe it is Procede related, too.
__________________
Appreciate 0
      09-30-2012, 01:57 PM   #13
benchen
Enlisted Member
benchen's Avatar
0
Rep
44
Posts

 
Drives: 2007 335i sedan
Join Date: Oct 2010
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Renus View Post
Your Vishnu is 2.5 or 3? With newest map and firmware? I have the same problem like yours on my V5 2.0, but solved after new map & firmware updated.
I have a Procede V5 3.0 with 9-10 map.
Plugs,coils and injectors have been replaced and carbon has also been cleaned but no use.
There is one thing strange that the idle rpm will rise when valve of Wastegate acts every time.
Appreciate 0
      09-30-2012, 03:40 PM   #14
marcvtec
Lieutenant Colonel
22
Rep
1,796
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Oct 2006
Location: toronto

iTrader: (0)

From my experience the car has always had a rough idle since the first day.
I've always asked if we can raise the rev to 750 steady.
But no tuner stepped up to the plate yet.
__________________
COBB Powered, Spec2+, Wavetrac, DCI, Forge DV's, AR catless DP's, AA FMIC, M3 links & Sways, 19' BBS LM's wrapped in PSS, Zimmerman cross drilled rotors, hawk carbon pads, M3 Spoiler, AC roof Spoiler, Aero Lip, Vorsteiner Diffuser, m3 sides, Tinted, And One Happy BMW Driver.
Appreciate 0
      09-30-2012, 08:28 PM   #15
messi
First Lieutenant
7
Rep
370
Posts

 
Drives: 2009 E92 335i MSport Coupe 6AT
Join Date: Jun 2011
Location: Trinidad

iTrader: (1)

Strange. Today I drove my car and my idle rpm was at 800 rpm and I found it a bit highs well. Car has 9600 miles. Idle is steady though. I noticed it bc I only just recently installed my PE. I will monitor it to tomorrow.
__________________
Procede rev2.5se;Er Fmic; BMW PE
Appreciate 0
      10-01-2012, 07:46 AM   #16
Renus
Lieutenant
Renus's Avatar
5
Rep
524
Posts

 
Drives: E92 335i
Join Date: Oct 2009
Location: Hong Kong

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by marcvtec View Post
From my experience the car has always had a rough idle since the first day.
I've always asked if we can raise the rev to 750 steady.
But no tuner stepped up to the plate yet.

In HK, the original idle's rpm would be around 550~580, which needle showed below 600, after I have the same problem like you guys, dealer has raised my rpm to around 700 when idel, and they said 100 rpm raise up is maximum in this car.
Appreciate 0
      10-03-2012, 11:09 AM   #17
benchen
Enlisted Member
benchen's Avatar
0
Rep
44
Posts

 
Drives: 2007 335i sedan
Join Date: Oct 2010
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Renus View Post
In HK, the original idle's rpm would be around 550~580, which needle showed below 600, after I have the same problem like you guys, dealer has raised my rpm to around 700 when idel, and they said 100 rpm raise up is maximum in this car.
I have raised my rpm to 700 at idle, the trouble seems to disappear. I will try more days and report result.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:30 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST