E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Removing Dinan Stage 2 without visiting dealer?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-28-2012, 06:46 PM   #1
135Hoser
Custom User Title
135Hoser's Avatar
3
Rep
261
Posts

 
Drives: 09 135i
Join Date: Jul 2011
Location: Canada, Eh

iTrader: (0)

Removing Dinan Stage 2 without visiting dealer?

I *hate* going to the dealer.

I have a tech cable that let me code my injectors by hand using INPA, and that went along without incident.

Is there a way I can flash my DME to remove the Dinan S2 flash safely from home?

It's a 2009 USDM 2009 135i.
__________________
2009 135i
AR Resonated DPs, Line Lock Kit | HPF FMIC | Forge DV's | BMW PE | BMS DCI, OCC, JB4 G5 | Meth
Still todo: Wavetrac LSD, Suspension bits
Appreciate 0
      09-29-2012, 06:38 AM   #2
Exterminador
Private First Class
1
Rep
190
Posts

 
Drives: 2015 435i convertible
Join Date: Jun 2012
Location: Puerto Rico

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 135Hoser View Post
I *hate* going to the dealer.

I have a tech cable that let me code my injectors by hand using INPA, and that went along without incident.

Is there a way I can flash my DME to remove the Dinan S2 flash safely from home?

It's a 2009 USDM 2009 135i.
Just curious, why do you want to remove it?
Appreciate 0
      09-30-2012, 08:16 AM   #3
roundel335
Brigadier General
roundel335's Avatar
United_States
41
Rep
3,630
Posts

 
Drives: 13 335i Sedan, 11 128i Cabrio
Join Date: Apr 2010
Location: Leland, NC

iTrader: (2)

Garage List
No, you cannot flash your DME with stock software using INPA. Just take it to the dealer and they'll reflash the latest version of your DME's software. Trying to do it yourself could seriously mess it up - for instance, where would you get the stock software from? Dinan's flash is different from Cobb and other flashes, so if you really want it done right, take it to a dealer or an indy shop that has the right equipment to do this.
__________________

2013 F30 335i M-Sport 8AT/MPE/MPPK, 2011 128i M-sport Cabrio 6MT/PE

Last edited by roundel335; 09-30-2012 at 08:21 AM.
Appreciate 0
      09-30-2012, 09:36 AM   #4
JamesM3M5
Some dude
United_States
24
Rep
1,760
Posts

 
Drives: E28 M5, E92 335i
Join Date: Sep 2011
Location: Northern VA

iTrader: (0)

Have to go to a shop with an Autologic or GT1 to program the DME. It takes about 45 to 60 minutes to program the DME depending on version with the Autologic, not sure about other programming devices.
__________________
RRT Racing
E92 335i/6MT Dinan Stage 3: intercooler, oil cooler, intake, flash, exhaust, LW dual-mass flywheel.
Vishnu PWM methanol custom trunk mount, Diffsonline 3-clutch Salisbury custom diff, Ohlins Road and Track coilovers, Vorshlag camber plates, much more...
E28 M5 w/ buncha stuff, R171 SLK350
Appreciate 0
      09-30-2012, 10:31 AM   #5
shortseller
CCA Member #355457
shortseller's Avatar
United_States
20
Rep
1,226
Posts

 
Drives: 2015 F80
Join Date: Aug 2010
Location: Northern VA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JamesM3M5 View Post
Have to go to a shop with an Autologic or GT1 to program the DME. It takes about 45 to 60 minutes to program the DME depending on version with the Autologic, not sure about other programming devices.
Do you guys at your shop have the above mentioned Autologic or a GT1? I ask because when my warranty period runs out, I'd like to reflash my DME back to stock as well. Thanks.
Appreciate 0
      09-30-2012, 12:14 PM   #6
BuraQ
BimmerPost Supporting Vendor
BuraQ's Avatar
United_States
65
Rep
3,225
Posts


 
Drives: 11" E92 335is
Join Date: Nov 2010
Location: Florida

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 335is  [3.03]
Quote:
Originally Posted by 135Hoser
I *hate* going to the dealer.

I have a tech cable that let me code my injectors by hand using INPA, and that went along without incident.

Is there a way I can flash my DME to remove the Dinan S2 flash safely from home?

It's a 2009 USDM 2009 135i.
You have to take it to a dealer. If you try to shortcut it you risk a very HIGH chance of not being able to remove ALL the Dinan software that will clash with another tuner's software resulting in an unusual code being thrown

Dinan flashes the DME in a way to force you to go to the dealer so there is record of you removing their software.

More than likely the dealer may charge you, it all depends on who you know.
__________________
BQ Tuning by WedgePerformance - Torque Junkies
DCT 335is 121-122 mph in the 1/4 mile Stock Turbos / Full Weight
Appreciate 0
      09-30-2012, 05:44 PM   #7
imageautodetail
Captain
imageautodetail's Avatar
10
Rep
800
Posts

 
Drives: 08 335 silverback
Join Date: Nov 2010
Location: lou EVIL kentucky

iTrader: (12)

Garage List
2008 335 e90  [0.00]
2007 e90 335  [2.50]
Quote:
Originally Posted by BuraQ View Post
You have to take it to a dealer. If you try to shortcut it you risk a very HIGH chance of not being able to remove ALL the Dinan software that will clash with another tuner's software resulting in an unusual code being thrown

Dinan flashes the DME in a way to force you to go to the dealer so there is record of you removing their software.

More than likely the dealer may charge you, it all depends on who you know.
no you do not, you can simply update software thru autologic to remove flash, that is what i did
__________________
FBO...METH...BIG TWINS
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:10 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST