E90Post
 


MINHS Auto Care Center
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > 2006 330i water pump going off then coming back on



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-09-2012, 12:35 PM   #1
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

!!!SOLVED!!! 2006 330i water pump going off then coming back on

Hi, has anyone experienced an issue where your electronic water pump comes on during times of the day, then shuts off when you open then door, and comes back on again when the car goes into sleep mode. I'm assuming the water pump is bad but it doesn't overheat, and drives perfectly fine when its running. The problem is, the water pump comes on and off during the night and drains my battery. The maddening part is, it responds to the bleeding procedure so I assume the communication bus is intact.

Kevin

Last edited by Kdbing; 10-16-2012 at 11:01 AM.
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 12:43 PM   #2
GoRomeo
Colonel
 
GoRomeo's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: San Diego CA

Posts: 2,077
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [2.83]
is your car overheating? do you have a warning light on dash? Weird...
GoRomeo is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 12:48 PM   #3
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

No, no overheating or warning light, runs fine water pump cycles while off and in sleep mode draining the battery, this is my fourth day in jumping my baby.

Kevin
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 01:01 PM   #4
GoRomeo
Colonel
 
GoRomeo's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: San Diego CA

Posts: 2,077
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [2.83]
Are u sure is the water pump? It can also be your fuel pump maybe?
GoRomeo is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 01:06 PM   #5
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

pretty sure it is, left the hood open, and cap off while it does this and its cycling water.
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 01:16 PM   #6
GoRomeo
Colonel
 
GoRomeo's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: San Diego CA

Posts: 2,077
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [2.83]
I see. Not sure but I would check the relay that controls the water pump if any? Maybe it got stucked? I am not an expert but it does not hurt to check. Otherwise google ur issue if someone else have had this issue. I have never heard about this... good luck!
GoRomeo is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 02:03 PM   #7
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

Yeah I know. Ive googled the issue and didnt really turn up any specific issues that mimic my problem. This was my last resort in posting here. I don't want to throw parts at the problem. My buddy hooked it up and there was a dme fault, and a water pump fault. All of this started after my alternator died and my car overheated. Since clearing the faults the DME fault or water pump fault they didnt come back, but the problem still persists. I'm at my wits end on this one, the funny thing is, it comes on after it goes into sleep mode and off when I open my door.
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 02:05 PM   #8
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

Added info

Water pump replaced at 100k jan 2012 with thermostat. Alternator just replaced.

Kevin
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 03:14 PM   #9
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

anything?
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 04:22 PM   #10
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

bump
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 04:27 PM   #11
GoRomeo
Colonel
 
GoRomeo's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: San Diego CA

Posts: 2,077
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [2.83]
What about your battery? Go to Auto Zone and have them test the battery and alternator. I would do this If I were you...
GoRomeo is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 04:47 PM   #12
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

I just replaced the alternator, this caused my overheat originally. The battery was replaced in august of this year, but considering Ive been waking up all hours of the night just to go listen to my water pump still running, makes me think its the pump or computer itself. When I drive, I don't get an alert saying battery not charging, or battery low.
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 06:36 PM   #13
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

really need some help on this one.

Kevin
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-09-2012, 06:51 PM   #14
GoRomeo
Colonel
 
GoRomeo's Avatar
 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: San Diego CA

Posts: 2,077
iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [2.83]
You will have to take it to dealer and get it diagnosed. Once they find out whats wrong with it, take it to Indy shop. Good luck and keep us posted...
GoRomeo is offline  
0
Reply With Quote
      10-11-2012, 10:36 AM   #15
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

still persists. Battery swapped for good measure.
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      10-16-2012, 11:04 AM   #16
Kdbing
Enlisted Member
 
Drives: e90 charcoal grey sedan
Join Date: Jun 2011
Location: Phoenix, AZ

Posts: 33
iTrader: (0)

Turns out it was the water pump. Though it ran fine, responded to bleeding, i guess it wasn't communicating with the ECU to turn off when going into sleep mode.
Kdbing is offline  
0
Reply With Quote
      11-01-2012, 02:33 PM   #17
ytulip
New Member
 
Drives: 2007 e90 328i
Join Date: Sep 2012
Location: Texas

Posts: 6
iTrader: (0)

"Turns out it was the water pump. Though it ran fine, responded to bleeding, i guess it wasn't communicating with the ECU to turn off when going into sleep mode."

So how did you fix it? A new water pump? reading through this thread, it seems to me that your water pump is less than one year old.
ytulip is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:21 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST