E90Post
 


TireRack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > 335i Jerking When Applying Throttle



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-13-2010, 06:32 PM   #1
TiAg335i
Trance Life
TiAg335i's Avatar
United_States
112
Rep
4,711
Posts

 
Drives: 2007 E92 335i
Join Date: Jan 2007
Location: Long Island, NY

iTrader: (4)

335i Jerking When Applying Throttle

Just today I have came across another issue with my 335i with AT. When I apply throttle from 1st-2nd or at the beginning of a gear the car jerks pretty bad, even though I am pressing the throttle smoothly the car will sort of stop, go, stop, go and so on for a short while...almost like there is something wrong with the transmission or maybe bad fuel (I l put in a couple gallons of 93 BP gasoline when I almost always use 93 Shell). I have the JB+ in but it's only been in my car for a couple of days after a long time of not using it. I am not under warranty anymore (just expired end of Sept).
Appreciate 0
      10-13-2010, 07:12 PM   #2
dragazn
Major
13
Rep
1,006
Posts

 
Drives: i
Join Date: Apr 2008
Location: dfw

iTrader: (1)

Garage List
2008 BMW 335i  [2.88]
Send a message via Yahoo to dragazn
Might be a sign of the notorious HPFP going out. Mine did exactly same thing on MT, and a few days later it stall on me. I can get the engine start again, but within 50ft of driving it will throw the engine light and stall.
Appreciate 0
      10-13-2010, 07:24 PM   #3
TiAg335i
Trance Life
TiAg335i's Avatar
United_States
112
Rep
4,711
Posts

 
Drives: 2007 E92 335i
Join Date: Jan 2007
Location: Long Island, NY

iTrader: (4)

Hmm...i just went to get gas and the engine light (half yellow) came on. I think that is what is notoriously known as "limp mode". Car drove fine but I wasn't pushing it. It can either be the JB+ or the fuel pump...not good either way.
Appreciate 0
      10-13-2010, 07:48 PM   #4
PeteW84
COBB'ed
PeteW84's Avatar
United_States
31
Rep
2,231
Posts

 
Drives: 13 Mini Cooper S
Join Date: Apr 2008
Location: Tinley Park, IL

iTrader: (1)

Garage List
2008 335i  [3.78]
Take the Jb+ out, and see what happens.
__________________


13 Mini Cooper S
08 E92 335i (SOLD)
Appreciate 0
      10-13-2010, 07:55 PM   #5
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Yeah take it out and see if it still does it
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      10-13-2010, 08:25 PM   #6
lsdless
Private First Class
lsdless's Avatar
United_States
3
Rep
184
Posts

 
Drives: E92 335i 6MT
Join Date: Jan 2009
Location: Atlanta, GA

iTrader: (0)

I had this problem when I got the most recent software update. I removed my JB+ and haven't had the problem since. I'm saving up to upgrade to jb3 or proceed (I still haven't decided.) Here is a link to the thread I started about my problems.
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=419871
Appreciate 0
      10-13-2010, 08:26 PM   #7
michaelalex17
Colonel
michaelalex17's Avatar
53
Rep
2,228
Posts

 
Drives: 335xi E92
Join Date: Aug 2010
Location: NY

iTrader: (3)

does this only happen when the car is cold? if not check the fuel inkectors
Appreciate 0
      10-13-2010, 08:38 PM   #8
sant0r0
New Member
2
Rep
10
Posts

 
Drives: 07 BMW 335i
Join Date: Jun 2010
Location: Newburgh, NY

iTrader: (0)

Yea i just had this problem 3 days ago and it was fuel injectors. All better now!!
Appreciate 0
      10-13-2010, 08:41 PM   #9
TiAg335i
Trance Life
TiAg335i's Avatar
United_States
112
Rep
4,711
Posts

 
Drives: 2007 E92 335i
Join Date: Jan 2007
Location: Long Island, NY

iTrader: (4)

Happens when the car is warm. I'm going to take the JB+ out and run the car with the new gas and we'll see what happens. Thanks guys.

Since I have no longer have warranty can't afford to play anymore.
Appreciate 0
      10-13-2010, 08:43 PM   #10
MisterSkiMask
Lieutenant Colonel
36
Rep
1,940
Posts

 
Drives: I Can not say
Join Date: Nov 2005
Location: you must not know

iTrader: (0)

I find the 335i to be a jerkey on take off, like the trans 'take up' is abrupt. It think it is better in DS, give that a try and see what you think.

Mine is stock.
Appreciate 0
      10-13-2010, 09:50 PM   #11
TiAg335i
Trance Life
TiAg335i's Avatar
United_States
112
Rep
4,711
Posts

 
Drives: 2007 E92 335i
Join Date: Jan 2007
Location: Long Island, NY

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by MisterSkiMask View Post
I find the 335i to be a jerkey on take off, like the trans 'take up' is abrupt. It think it is better in DS, give that a try and see what you think.

Mine is stock.
I know what you are talking about...but this is definitely an abnormal amount of 'jerk'.
Appreciate 0
      10-14-2010, 01:42 PM   #12
brocken
Captain
7
Rep
605
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Nov 2006
Location: Seattle, WA

iTrader: (5)

All this talk of jerking...

My 335i is currently having the same issue. Doesn't matter which fuel I use.
I have the AT and the 'surging' happens in all modes and usually is the worst between 2k-3k rpm.
It's sort of like lag but it's more like the engine is bogging down when it tries to pump fuel.
I think it's just another syptom of the fuel problems I've been having for the last couple years.
I wish you luck when you take it into the dealer. You might get lucky and they'll figure it out... or they might just act like you're crazy.
But you are not alone.
Appreciate 0
      11-12-2010, 02:59 PM   #13
TiAg335i
Trance Life
TiAg335i's Avatar
United_States
112
Rep
4,711
Posts

 
Drives: 2007 E92 335i
Join Date: Jan 2007
Location: Long Island, NY

iTrader: (4)

I'm pretty sure the jerking stops when I take out the JB+. I recently put the JB+ back in and it's happening again. Almost feels like a giant pushing and pulling the car from behind really rapidly. It's REALLY unpleasant.

It's definitely not the fuel, or the way I am driving.

I'm going to take the JB+ out again and if the lurching/jerking stops I will be leaving it out...for good. If it's still there I will take the car to the dealer and ask for the newest software update (I read that one of the updates fixed a bucking issue).

At this point I almost 100% positive it's the JB+.
Appreciate 0
      11-12-2010, 07:08 PM   #14
Andrew@ET
Brigadier General
73
Rep
4,039
Posts

 
Drives: Red thing
Join Date: May 2007
Location: Earth

iTrader: (9)

what setting do you have the jb+ set to?
Appreciate 0
      11-12-2010, 07:16 PM   #15
ihvabmr
Lieutenant
8
Rep
411
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Aug 2010
Location: Earth

iTrader: (4)

I also experienced a similar problem with half engine light. Did a tool scan, and discovered it was the Vanos Solenoid on the exhasut side. You might want to check that out as well. My car drives fine after the reset, but i just ordered two to replace the intake side and exhaust side just so i don't have to deal with it in the future. Right now, my car does jerk a little when it hits past 3k rpm. I assume its the Vanos Solenoid not operating at its optimum level.
Appreciate 0
      11-12-2010, 07:46 PM   #16
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
480
Rep
15,044
Posts


 
Drives: 07335i
Join Date: Dec 2008
Location: Earth

iTrader: (88)

50% is smoother than 100% but if you have noticeable jerking it's possible a wire in the JB+ itself is loose, etc. Worst case just send it back to BMS for inspection under its warranty.

Mike
__________________
LOWEST PRICE GURANTEE ON ALL PRODUCTS - www.n54tuning.com - Email; Mike@n54tuning.com
NEW PERFORMANCE LINE N54 DOWNPIPES & M3/M4 & F30 ER DOWNPIPES NOW IN STOCK - ER N54 CHARPE PIPE SPECIALS - NEW JB4 G5 ISO for N54 and F30 N55 ON SALE - NEW S55 M3/M4 JB4 NOW SHIPPING
Appreciate 0
      11-16-2010, 08:10 PM   #17
TiAg335i
Trance Life
TiAg335i's Avatar
United_States
112
Rep
4,711
Posts

 
Drives: 2007 E92 335i
Join Date: Jan 2007
Location: Long Island, NY

iTrader: (4)

the JB+ was set at 100%...would this effect the "smoothness" to the extent i described? no wires loose in the JB+ from a quick inspection..i am quite positive the JB+ itself is not damaged, nothing was done to damage it...
Appreciate 0
      11-16-2010, 08:13 PM   #18
Forcefed3
Banned
No_Country
64
Rep
4,742
Posts

 
Drives: 2008 335i
Join Date: May 2010
Location: South

iTrader: (2)

Garage List
2008 335i  [0.50]
I have the JB3, doesnt happen often, but sometimes I experience the rough take-off. Never really thought anything of it.
Appreciate 0
      11-16-2010, 08:33 PM   #19
Tzu
Major
Canada
15
Rep
1,491
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Jun 2010
Location: Toronto

iTrader: (1)

I have a stock e90 335i and I get that jerkyness as well. A couple months back the car threw a camshaft position sensor code, but the dealer wouldnt do anything because the code wasnt present when I took it in.
Appreciate 0
      11-16-2010, 10:16 PM   #20
335iLI
Captain
10
Rep
634
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Nov 2009
Location: NY-LI

iTrader: (5)

If I don't engage the clutch perfect in first or if the car isn't happy that day it jerks like crazy. The boost gauge jumps up n down like crazy. Only happens in first gear.
Appreciate 0
      02-03-2011, 12:31 AM   #21
MeanMangoMan
German Spitz
MeanMangoMan's Avatar
United_States
2
Rep
219
Posts

 
Drives: 335i e92 Sport
Join Date: Jun 2010
Location: Draper, UT.

iTrader: (0)

Garage List
2007 335i  [5.00]
Send a message via AIM to MeanMangoMan Send a message via Skype™ to MeanMangoMan
Did you ever figure out the issue? I have the same freaking problem, no engine light!
__________________
*Vishnu Exhaust/JB2 Tune
*BMW Performance Suspension/H&R Sport Springs/Eibach Spacers/19" Black M6 Rims
*GP Thunder 8500k Angel Eyes/Corners/CF Emblems
*Lexen LED Plate Lights/Black AutoTecknic Grille
Appreciate 0
      02-03-2011, 01:39 AM   #22
chappy
Captain
chappy's Avatar
Australia
19
Rep
600
Posts

 
Drives: 335 M-SPORT COUPE
Join Date: Nov 2008
Location: Brisbane Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MeanMangoMan View Post
Did you ever figure out the issue? I have the same freaking problem, no engine light!
I had the same problem from putting into M1 using paddles then changing into M2 not going fast but around 3000rpm it would double jerk or miss no codes would show and that was on vishnu V4 but since then have updated to V5 old firmware,still did the same, but the latest beta 1-21 firmware has solved that issue completely,no jerking what so ever very smooth like stock.
I thought it was spark plugs,but i was wrong.
__________________
THE BEAST Vishnu Procede V5 2.5rev/Stage 2/ AFE DCI Intake /M3 suspension/Forge Intercooler/Alpina B3 AT Flash/Bird's B3 Suspension/BMW OEM M3 Steering Wheel and DCT Paddles/LUX V4 Angel Eyes
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:59 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST