E90Post
 


The Tire Rack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > Going for first coding session, clarify if its worth it please



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-22-2012, 09:27 AM   #1
djbordie
Private First Class
1
Rep
109
Posts

Drives: 2011 bmw 323i
Join Date: Oct 2012
Location: Ontario, Canada!

iTrader: (0)

Going for first coding session, clarify if its worth it please

having a local coder do my Stereo to HIFI coding tomorrow.

He is charging 100$ success or $50 no success.

I have been reading everything i can find online regarding this process to try and help my cause. Have read too many posts about it not being possible on some 2011 PRO HU.

Can someone clarify if I am going to lose $50 here or if it will be a success.

2011 bmw 323i canada
(build date: 2010-11-09)
Pro head unit, base stereo

ISTA/P version 45.2.0.0

From what i read the process should be as simple as
-Just code the OEM HU to output HiFi using NCS Expert. (option 676)
-+676 was added to the VO.

An older post i read said the ISTA must be updated to a more recent version, they were referencing something in the 2.41-2.46 range version of ista.

My ISTA is 45...so no idea how that correlates to that thread.

bottom line, will this work on my car? Or should I tell the guy not to worry for now.

thank you
Appreciate 0
      11-22-2012, 10:09 AM   #2
cn555ic
cn555ic's Avatar
United_States
361
Rep
18,310
Posts

Drives: 335i
Join Date: Jun 2007
Location: US

iTrader: (6)

Send a message via Yahoo to cn555ic
That's just crazy. He is charging you 50 if he doesn't succeed in coding it. That's just plain old rip off. I would only pay for any type of service only if the service is completed. Attempting to do something and not getting it done, there should never be any type of fee. I would look elsewhere
Appreciate 0
      11-22-2012, 10:16 AM   #3
djbordie
Private First Class
1
Rep
109
Posts

Drives: 2011 bmw 323i
Join Date: Oct 2012
Location: Ontario, Canada!

iTrader: (0)

its not quite like that, its more of a being fair and paying for ones time...hes never coded the HU from stereo to HIFI, but does just about everything else. he is also an ex bmw tech.
So i would hope that this can be done

unfortunately i am in canada and we have like 0 coders...unless i buy a cable and get someone to do remote. Which in the end would be more expensive.

do you have an opinion on whether this will be achievable on my system?

seriously contemplating doing it my self now though lol
Appreciate 0
      11-22-2012, 11:13 AM   #4
BRAISKI
Colonel
BRAISKI's Avatar
Canada
86
Rep
2,496
Posts

Drives: '11 335xi e92 M-Pak
Join Date: Mar 2009
Location: GTA/KW, Canada

iTrader: (3)

Garage List
2011 BMW 335xi  [3.50]
Quote:
Originally Posted by djbordie View Post
its not quite like that, its more of a being fair and paying for ones time...hes never coded the HU from stereo to HIFI, but does just about everything else. he is also an ex bmw tech.
So i would hope that this can be done

unfortunately i am in canada and we have like 0 coders...unless i buy a cable and get someone to do remote. Which in the end would be more expensive.

do you have an opinion on whether this will be achievable on my system?

seriously contemplating doing it my self now though lol

There are actually some people in Canada East that can code.
Appreciate 0
      11-22-2012, 11:19 AM   #5
djbordie
Private First Class
1
Rep
109
Posts

Drives: 2011 bmw 323i
Join Date: Oct 2012
Location: Ontario, Canada!

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BRAISKI View Post
There are actually some people in Canada East that can code.
suggestions?

ive scoured this forum local, kijiji and google.

Dimsum is out of the country and not doing remote
desi4life is not doing HU coding
Appreciate 0
      11-22-2012, 11:19 AM   #6
Route 16
I got lei'd
Route 16's Avatar
Philippines
265
Rep
6,046
Posts

Drives: '07 E90 328i
Join Date: Sep 2011
Location: Dark Side of the Moon

iTrader: (52)

If you were west coast $60 for anything under the sun, get what you asked for, pay what you wanted and backed up from the shop. If the shop messes up, redo for free. If they've never tried a particular code, a real salesperson wouldn't use your car to be the dummy, they'd use their own. Find someone more reputable, not someone who wants to do trial and error.
Appreciate 0
      11-22-2012, 11:33 AM   #7
djbordie
Private First Class
1
Rep
109
Posts

Drives: 2011 bmw 323i
Join Date: Oct 2012
Location: Ontario, Canada!

iTrader: (0)

i hear that, but like i said. im in canada...we have less coders. all 3 of the local forum's top coders ive contacted are not around, or dont code HU.
so really what other options do i have?

get a cable and do it myself, or get a cable and try to find someone remote in the USA.
Appreciate 0
      11-22-2012, 12:49 PM   #8
BRAISKI
Colonel
BRAISKI's Avatar
Canada
86
Rep
2,496
Posts

Drives: '11 335xi e92 M-Pak
Join Date: Mar 2009
Location: GTA/KW, Canada

iTrader: (3)

Garage List
2011 BMW 335xi  [3.50]
Quote:
Originally Posted by djbordie View Post
suggestions?

ive scoured this forum local, kijiji and google.

Dimsum is out of the country and not doing remote
desi4life is not doing HU coding
Those were the folks I would have said...
Appreciate 0
      11-22-2012, 01:23 PM   #9
djbordie
Private First Class
1
Rep
109
Posts

Drives: 2011 bmw 323i
Join Date: Oct 2012
Location: Ontario, Canada!

iTrader: (0)

lol, back to square one...

im not sure why desi said flat out NO...maybe busy.

but gez, i can code the bloody HU im sure. id rather just have it done asap, instead of waiting fora cable, setup on win7 and so on.
its incredibly simple, to add the value to the VO and write it to the two units.

cant find any local spots to buy it of course.
Appreciate 0
      12-11-2012, 10:43 PM   #10
djbordie
Private First Class
1
Rep
109
Posts

Drives: 2011 bmw 323i
Join Date: Oct 2012
Location: Ontario, Canada!

iTrader: (0)

SO it still seems the LCI e90s are like vodoo for coding

some say it works, some say it doesnt.

here is some stuff i have found, any help would be appreciated
daten files updated, d-can tools works
can read and write basic stuff cas frm, not 2urad



I got my k+d running smoothly, and can do everything except write to 2urad. All of the posts ive been reading say you just need to code CAS and FRM. why the 2urad?

A few people on here have had success with the newer e91, so i dont get why the e90 is a definite no go.

also some are mentioning "delete the cars date and put #0311 in the vo list " would that help the hifi coding?
Appreciate 0
      12-11-2012, 11:13 PM   #11
Amini77
Brigadier General
Amini77's Avatar
United_States
100
Rep
4,712
Posts

Drives: Alpine White '13 550i
Join Date: Nov 2011
Location: Tarzana, CA

iTrader: (1)

Garage List
2013 BMW 550i  [0.00]
Suggestion...don't give him $ if he doesn't succeed.
__________________
instagram: amini77
| Megan Coilovers | Vertini Magic | Toyo Tires | JB4 Stage 2 | ER Downpipe | ER Chargepipe | AFE Magnum Force Stage 2 |
Appreciate 0
      12-11-2012, 11:24 PM   #12
DESI4life10
Banned
DESI4life10's Avatar
Canada
65
Rep
3,360
Posts

Drives: Coding: Desi4life10@gmail.com
Join Date: Oct 2008
Location: West of Toronto, Canada

iTrader: (18)

I would have helped you out, but it isn't as simple as coding the Vo and voila. People have said that they haven't been able to have success going this route.

It also heavily relies on one even having the retrofit done properly. Something I don't have control on hence why I said I cannot do it for you.
Appreciate 0
      12-12-2012, 06:54 AM   #13
djbordie
Private First Class
1
Rep
109
Posts

Drives: 2011 bmw 323i
Join Date: Oct 2012
Location: Ontario, Canada!

iTrader: (0)

No worries Desi, appreciate the response.

No retrofit was done, its the technic harness and xd600/6 install.

Can you chime in on what I should attempt? I have already abandoned the coding with someone else, ill do what I can myself for now.

another response on *********:
___________________________________
add $676 to CAS and FRM, change production date to #0311, then SG_codieren on 2URAD (will fail), then SG_RESET on 2URAD and you should be ok. Of course, if you have already added bluetooth and USB to VO

if i already have BT and USB, would i need to re-add them?
im guessing that by changing the date to 0311 it reverts back to non-usb setting or something? allowing for the hifi and then have to bring it back up to usb/bt level?

thank you

Last edited by djbordie; 12-12-2012 at 07:43 AM.
Appreciate 0
      12-13-2012, 09:07 AM   #14
djbordie
Private First Class
1
Rep
109
Posts

Drives: 2011 bmw 323i
Join Date: Oct 2012
Location: Ontario, Canada!

iTrader: (0)

tried:

fa_write $676 to cas frm nfrm
Fa_write #0311 to cas and frm and nfrm
sg_code.. to 2urad (fail)
sg_reset to 2urad

no hifi yet.

No date change either...it didnt really change. Still says #0911 (if thats the date, im not sure. my prod date is Nov 2010)
Appreciate 0
      03-12-2017, 12:08 AM   #15
ianc
Ex '87 Carrera
ianc's Avatar
United_States
109
Rep
1,129
Posts

Drives: '10 TiAg 6MT 135i
Join Date: Feb 2010
Location: Redwood Shores, California

iTrader: (0)

I'm having the same issue. Did you ever get this resolved?

ianc
Appreciate 0
      03-12-2017, 08:36 PM   #16
Joe@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Joe@TopGearSolutions's Avatar
United_States
71
Rep
586
Posts


Drives: 2009 335i M Sport
Join Date: Mar 2011
Location: Knoxville, TN

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by ianc View Post
I'm having the same issue. Did you ever get this resolved?

ianc
You won't be able to code your radio with just a KDCAN, you'll need an ICOM.
__________________
coding@topgearsolutions.com | http://www.topgearsolutions.com | Performance Parts Discount w/ Coding Purchase!

E & F Series Worldwide Coding | DVD in Motion, PPK, Alpina and MORE! | Click HERE, HERE,
HERE for some of our feedback !

Appreciate 0
      03-13-2017, 01:24 AM   #17
Ibo24
New BMW owner
Ibo24's Avatar
Turkey
6
Rep
107
Posts

Drives: BMW 320d
Join Date: Jan 2012
Location: Turkey

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Joe@TopGearSolutions View Post
You won't be able to code your radio with just a KDCAN, you'll need an ICOM.
Although I've done this several times.

Performing sg_reset won't write the data to your hu.

All I use is the "werkinstellung" profile (pm if you need) and do a sg_coderung.

Just update FA with $676 and do a sg_coderung with the "werkinstellung" profile. There you go. It DOES work with a KDcan cable. Matter infact I did it yesterday!
Appreciate 0
      03-13-2017, 02:24 AM   #18
ctuna
Major General
324
Rep
6,908
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

I have heard that the success of this with a kdcan depends on the model
year of both the car and the idrive or pro radio . 06 no problem anything after 09 icom needed but I wonder why? Bimmertech seems to be able to do this
with the cable they send and people have reported they just plug it into the normal OBD 2 port.
Appreciate 0
      03-13-2017, 08:53 AM   #19
Joe@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Joe@TopGearSolutions's Avatar
United_States
71
Rep
586
Posts


Drives: 2009 335i M Sport
Join Date: Mar 2011
Location: Knoxville, TN

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Ibo24 View Post
Although I've done this several times.

Performing sg_reset won't write the data to your hu.

All I use is the "werkinstellung" profile (pm if you need) and do a sg_coderung.

Just update FA with $676 and do a sg_coderung with the "werkinstellung" profile. There you go. It DOES work with a KDcan cable. Matter infact I did it yesterday!
It will work on older models, but I was speaking directly to him since he has a 2010 production car. A KDCAN cable will not code his HU.
__________________
coding@topgearsolutions.com | http://www.topgearsolutions.com | Performance Parts Discount w/ Coding Purchase!

E & F Series Worldwide Coding | DVD in Motion, PPK, Alpina and MORE! | Click HERE, HERE,
HERE for some of our feedback !

Appreciate 0
      03-13-2017, 01:48 PM   #20
ctuna
Major General
324
Rep
6,908
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

I would be nice to have it nailed down to which model years
and model years of electronics it will work on.
And to actually know the reason why.
Doesn't look like it can be anything but protocol at first
glance as the pinouts are the same for OBD 2.
Appreciate 0
      03-13-2017, 03:35 PM   #21
ianc
Ex '87 Carrera
ianc's Avatar
United_States
109
Rep
1,129
Posts

Drives: '10 TiAg 6MT 135i
Join Date: Feb 2010
Location: Redwood Shores, California

iTrader: (0)

Joe,

Thanks for the reply; depressingly, it's beginning to sound more and more as though you are correct.

Let me ask another question then. It seems that trying to do this with NCS Expert is out. How about using ISTA/P with a K-DCAN cable. Doesn't that come with an ICOM emulator? Would that work to program MOST devices? Is it worth trying to get ahold of a copy of ISTA/P to try?

Thanks again for your help,

ianc
__________________
"I will tell you there is a big difference between driving money and driving blood, sweat and tears." - PorscheGuy79

"I got 328 loaner and was impressed with performance. It feels much faster than my 135i." - MOCKBA
Appreciate 0
      03-13-2017, 10:44 PM   #22
ctuna
Major General
324
Rep
6,908
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

Bimmertech was doing this service for about 150 but they did charge
a security deposit for there cable of 300 . I think they send you and ICOM.
There are some coding outfits based in San Francisco area don't know if they
do the stereo thing or not.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 12:30 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST