E90Post
 


Horizon LED
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Help me diagnose these symptoms



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-03-2012, 02:19 PM   #1
AndyR83
Major
AndyR83's Avatar
14
Rep
1,025
Posts

 
Drives: E92 335i FBO
Join Date: Oct 2011
Location: PA

iTrader: (5)

Help me diagnose these symptoms

Hey guys,

My car is acting a bit funny under specific, reproducible circumstances. I have a couple of theories, but I'd be interested in hearing what others think may be the cause.

I don't flog my car on a regular basis, but sometimes on a lonely, deserted road at 3am, I do like to see what it can do. I have observed on several occasions that pushing the car very hard results in a check engine light.

Situation 1: Pushing the car very hard on the highway has about a 50% chance of causing a yellow half engine light. This also includes "limp mode." Restarting the car clears the error immediately, and normal performance is restored.

Situation #2: "Launching" the car in DS mode and performing manual shifts (always around 6k, not deep in the red or anything) has about a 50% chance of causing the yellow "service engine soon" message to blink on and off for a few minutes. This does not trigger limp mode, and the light goes away after blinking for a little while.

I theorize that one of three things are the culprit.

1: The oil filter is crappy and restricting oil flow, potentially leading to an oil starvation situation. I was once told by the dealership that the oil filter they found when they did my oil after having had an indie shop do it the previous time was very poor quality, and had disintegrated causing poor oil distribution. I'm about due for an oil change, and I had an indie shop do it last time. It could be another low quality filter that is falling apart in there again, and preventing adequate oil flow.

2: The spark plugs haven't ever been changed, and I'm at about 53k miles. I thought this may be a misfiring issue. I intend to swap out the old plugs for new ones next weekend.

3: The valves may be in need of cleaning. I am looking into getting walnut blasting done, but was curious if this might be contributing to the issues.


Important background data:
The car is a 2008 335i base model

It has a JB4 tune running Map 5, though I also identified these symptoms when it ran Map 2 previously.

It has a BMS speed delimiter, but the crank position sensor is not hooked up (I folded it back on itself and covered thoe specific wires with electrical tape at time of install)

Other mods include catless DP's, FMIC,

Thanks in advance for any insight you may have.
Appreciate 0
      12-03-2012, 02:21 PM   #2
AndyR83
Major
AndyR83's Avatar
14
Rep
1,025
Posts

 
Drives: E92 335i FBO
Join Date: Oct 2011
Location: PA

iTrader: (5)

As an adendum to this, let me also say that I do not have auto code-clearing enabled in my JB. I also do not have the USB cable to plug into it unfortunately.
Appreciate 0
      12-03-2012, 02:32 PM   #3
Ænema
Captain
10
Rep
961
Posts

 
Drives: BMW
Join Date: Aug 2012
Location: Arizona Bay

iTrader: (0)

Without codes it's hard(nearly impossible) to give any solid advice.
The top two most likely culprits are 1) a boost leak 2) the normal tune induced misfires(see the sticky at the top of the first page)
__________________
"I'm not surprised you get along well with all the other neighbours. If you put fifty children with Down's syndrome in a room there is going to be a lot of hugging." David Thorne
Appreciate 0
      12-03-2012, 02:39 PM   #4
pits200
Lieutenant Colonel
United_States
33
Rep
1,916
Posts

 
Drives: 09 335i X-Drive Black Sapphire
Join Date: Mar 2010
Location: Pittsburgh

iTrader: (0)

Ya, you have to log to see whats going on with boost.

1.) Leaky valve cover causing oil to cake the plugs and having you misfire at wot and high boost.

2.) Check to see if it happens on stock boost also

3.) Check to see if the limp is from underboost condition and not a misfire.
Appreciate 0
      12-03-2012, 02:42 PM   #5
ragingpanda
Lieutenant
7
Rep
513
Posts

 
Drives: 135i
Join Date: May 2012
Location: Florida

iTrader: (0)

We need codes!

Up, down, left, right, A, B, start.
Appreciate 0
      12-03-2012, 02:52 PM   #6
krazyking
Lieutenant
4
Rep
478
Posts

 
Drives: '08 E92 BMW 335Xi
Join Date: Jan 2012
Location: Boston, MA

iTrader: (3)

Need codes as other said. But deff get your spark plugs changed. Esp since you are FBO, its about time..
__________________
'08 E92 335Xi - Premium, Cold and Sports Packages
JB4 // AFE DCI // Matte Black Grills // MTEC Angel Eyes // CF Mirror Covers // Forgestar F14's
Appreciate 0
      12-03-2012, 02:59 PM   #7
Rotorocious
Major
Rotorocious's Avatar
32
Rep
1,461
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: May 2010
Location: Florida

iTrader: (3)

advice. get that damn cable
Appreciate 0
      12-03-2012, 03:10 PM   #8
AK 335i
Major
AK 335i's Avatar
14
Rep
1,294
Posts

 
Drives: black 335i E90
Join Date: Sep 2012
Location: boynton beach

iTrader: (0)

change plugs anyway. get the cable installed and start logging. you and your dad will become fridges
__________________
- Proven Power Tampa Built 6466 ST N54 6AT WR 711whp 637wtq -
Appreciate 0
      12-03-2012, 03:11 PM   #9
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
You need to learn how to use INPA to read the codes as you already have the Dcan cable...Without codes this thread is basically useless.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      12-03-2012, 08:48 PM   #10
AndyR83
Major
AndyR83's Avatar
14
Rep
1,025
Posts

 
Drives: E92 335i FBO
Join Date: Oct 2011
Location: PA

iTrader: (5)

Sorry for the stupid question, but is it possible to read codes without the JB4's USB cable? Meaning, can they be seen on the dash or anything? The cable is dirt cheap but I loathe taking the cowl apart to access the ECU compartment. I can never get that damn thing lined up on there properly when I'm trying to reinstall it.

I do have the OBD2 cable for coding. Anything I can do with that?
Appreciate 0
      12-03-2012, 09:51 PM   #11
Leekay07
Private
2
Rep
98
Posts

 
Drives: 08 335XI Sedan
Join Date: Sep 2012
Location: NY

iTrader: (0)

I say you need to replaced some injectors then replaced plugs and clean valves. (replace the plugs on the worst valves)
Appreciate 0
      12-03-2012, 09:57 PM   #12
MilehighM3
Colonel
MilehighM3's Avatar
21
Rep
2,184
Posts

 
Drives: E90 M3
Join Date: May 2011
Location: Colorado Springs

iTrader: (9)

You crank sensor wires are tied back? That sounds like a good place to start. Remove your tune and see if the faults return. It may be install related judging by the "expertise" you showed in your initiation of yet another thread without any technical data.
Your car is under maintained, get it up to date with the right parts. Then, pay someone who knows what they are doing to diagnose the car. People on the Internet can throw out ideas that they read in previous threads that don't pertain to your car, and that gets you no where!
Appreciate 0
      12-03-2012, 10:26 PM   #13
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Quote:
Originally Posted by AndyR83 View Post
Sorry for the stupid question, but is it possible to read codes without the JB4's USB cable? Meaning, can they be seen on the dash or anything? The cable is dirt cheap but I loathe taking the cowl apart to access the ECU compartment. I can never get that damn thing lined up on there properly when I'm trying to reinstall it.

I do have the OBD2 cable for coding. Anything I can do with that?
Wow do you actually read peoples post?? I stated if you have the coding cable, YOU CAN USE INPA...
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      12-04-2012, 03:22 PM   #14
raceyBMW
king of the hills
raceyBMW's Avatar
United_States
29
Rep
2,832
Posts

 
Drives: 335i coupe
Join Date: Dec 2006
Location: Denver, CO

iTrader: (1)

Garage List
1994 530i  [4.25]
2007 335i Coupe  [4.07]
Read your codes, but what you are explaining sounds like it could be a vanos solenoid issue or any of what the others stated. When throwing CEL's always check codes first and go from there, it will make things easier rather than being a guessing game.
Appreciate 0
      12-05-2012, 06:43 AM   #15
AndyR83
Major
AndyR83's Avatar
14
Rep
1,025
Posts

 
Drives: E92 335i FBO
Join Date: Oct 2011
Location: PA

iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Wow do you actually read peoples post?? I stated if you have the coding cable, YOU CAN USE INPA...
Yeah, your post is the one that prompted me to ask o.o I was looking for clatification.

Quote:
Originally Posted by Bmw135er
You crank sensor wires are tied back? That sounds like a good place to start. Remove your tune and see if the faults return. It may be install related judging by the "expertise" you showed in your initiation of yet another thread without any technical data.
The install instructions supplied by BMS clearly stated that the speed delimiter and CPS could be installed independently of one another by tying back the wires for the one not being installed. My thread included all the technical data available to me at the time, no need to bash someone for not owning a piece of diagnostic equipment. Sounds like I can try using my other cable to get the info, though.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:56 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST