E90Post
 


GT Haus
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > fan runs on extreme high at startup?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-18-2011, 04:08 PM   #1
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

fan runs on extreme high at startup?

over the last week, has happened several times after a cold start up. fan runs at an extremely high rpm. if i shut down car and restart it goes away. any thoughts?
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
      09-18-2011, 06:13 PM   #2
fdriller9
Banned
 
Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

Posts: 7,090
iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
My car usually does that after I go for a long drive and shut off the car for a short period of time, then turn it back on.
fdriller9 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-18-2011, 07:29 PM   #3
benzo23
Colonel
 
benzo23's Avatar
 
Drives: 14 F30 AW MSport
Join Date: Apr 2010
Location: FL

Posts: 2,886
iTrader: (1)

Mine does it too
benzo23 is offline  
0
Reply With Quote
      09-18-2011, 08:53 PM   #4
Johnny D
Major
 
Johnny D's Avatar
 
Drives: 2006 BMW 325i
Join Date: Apr 2011
Location: Hot Springs, AR

Posts: 1,124
iTrader: (4)

Garage List
2006 BMW 325i  [4.58]
Mine does it all the time.
Johnny D is offline  
0
Reply With Quote
      09-18-2011, 08:53 PM   #5
Express
Major General
 
Express's Avatar
 
Drives: 06 330i
Join Date: Dec 2008
Location: The Promise Land

Posts: 8,701
iTrader: (17)

Garage List
2006 BMW 330i  [4.15]
its just not a morning person..
Express is offline   Israel
0
Reply With Quote
      09-18-2011, 09:15 PM   #6
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

So this is normal? Odd that I haven't noticed it over the last 5 years....why would the fan run at such a high rpm at start up as in what is the purpose behind it? Also, why does it not stop until I shut down the vehicle and then start it back up again?
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
      09-18-2011, 09:17 PM   #7
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

I just looked at the bentley manual and it says the fan should only run at 20 percent at startup for a diagnostic check and then it should shut down
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2011, 07:45 PM   #8
simp0man
Not looking 2 SPEED, just looking GOOD
 
simp0man's Avatar
 
Drives: 07 328i
Join Date: Apr 2007
Location: Stockton, Ca

Posts: 2,522
iTrader: (1)

Garage List
2007 328i  [0.00]
Happened one on me. I restart the car and it went away. Never happened again.
__________________
simp0man is offline   Cambodia
0
Reply With Quote
      09-22-2011, 07:27 PM   #9
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

diagnosis...fan is starting to go bad
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
      09-22-2011, 08:37 PM   #10
mike3000fl
Eleven Bravo
 
mike3000fl's Avatar
 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2010
Location: ft bragg

Posts: 2,171
iTrader: (0)

thanks for the follow up, anything further though? the fan motor itself or some kind of sensor?
__________________
2006 330i - Jet Black - 19" E46 M3 wheels - HR Sport - 199,000 Miles...

mike3000fl is offline  
0
Reply With Quote
      09-23-2011, 11:42 AM   #11
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

he said it was a bearing going bad
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 07:27 PM   #12
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

Update- so fan replaced...not cheap. Fan is not as loud, however, still coming on high at start. most of the time it goes away but today it stayed on high for a couple miles so i pulled over shut it down and started back up and it was gone.

thermostat sensor? water pump going?

im kinda of upset that i had to pay so much for the fan and it wasnt really the source of the problem.
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 07:57 PM   #13
Johnny D
Major
 
Johnny D's Avatar
 
Drives: 2006 BMW 325i
Join Date: Apr 2011
Location: Hot Springs, AR

Posts: 1,124
iTrader: (4)

Garage List
2006 BMW 325i  [4.58]
I think you're going to continue to waste money on this. Most of our cars have this happen often as was stated by at least 3 different people in this thread.
Johnny D is offline  
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 08:27 PM   #14
mike3000fl
Eleven Bravo
 
mike3000fl's Avatar
 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2010
Location: ft bragg

Posts: 2,171
iTrader: (0)

yea its pretty normal on some of our cars. it is annoying though.

you should go to autozone, get them to look for codes, its free.

waterpump you would have known about by now, car would have shut off.

thermostat will fail open, and leave a code without notifying on your dash at all.

my fan is loud as shit when the AC is on and it is hot out. if it isnt hot out, then the fan wont kick in.
__________________
2006 330i - Jet Black - 19" E46 M3 wheels - HR Sport - 199,000 Miles...

mike3000fl is offline  
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 08:39 PM   #15
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

just to recap- I already did the autozone thing as suggested previously...no codes. This is happening at start up with the engine cold and that is why it is not making any sense at all.
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 08:41 PM   #16
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

btw- mike3000fl- what kind of maintenance have you performed on your vehicle thus far? just curious cuz i'm at almost 90k and i see you are closed to the mid 100s..thanks
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 09:00 PM   #17
mike3000fl
Eleven Bravo
 
mike3000fl's Avatar
 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2010
Location: ft bragg

Posts: 2,171
iTrader: (0)

I had the maintenance plan to 100K so i did the CBS stuff as called for at the dealership up to then, nothing special leading up to 100K.

After 100K and out of pocket... i did the rear brakes and rotors. I flushed the engine coolant just after 100K. Changed power steering fluid at the same time. I am going to flush brake fluid and bleed when i get some free time this month. Oil and filter changes on CBS schedule and an extra one in between, so about every 7000 miles. Air filter and MAF cleaner done at 120K.

ATF is original, i am on the wall about whether i should mess with it now or leave it since i am passed the window of opportunity.

I will do rear diff fluid soon.
__________________
2006 330i - Jet Black - 19" E46 M3 wheels - HR Sport - 199,000 Miles...

mike3000fl is offline  
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 09:11 PM   #18
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

I hear ya about the ATF fluid that is something that concerns me as well. Have you thought about replacing your water pump before it fails?

Back to my high running fan at startup. Isn't it odd that it runs high when engine is cold?
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 09:16 PM   #19
mike3000fl
Eleven Bravo
 
mike3000fl's Avatar
 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2010
Location: ft bragg

Posts: 2,171
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rxtasy View Post
I hear ya about the ATF fluid that is something that concerns me as well. Have you thought about replacing your water pump before it fails?

Back to my high running fan at startup. Isn't it odd that it runs high when engine is cold?
I have thought about it, but I kind of want to run it until it does die just to see what kind of miles I get out of it. I don't drive far from home often so it wouldn't be the end of the world to use my AAA if i did get stuck. Now that you mention it, if i have an out of state trip and don't end up renting a vehicle, I may go ahead and change it out for peace of mind.

is it doing it even with the AC compressor off. maybe you could try leaving your AC compressor off before you startup and see if it stills does it.
__________________
2006 330i - Jet Black - 19" E46 M3 wheels - HR Sport - 199,000 Miles...

mike3000fl is offline  
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 10:28 PM   #20
fdriller9
Banned
 
Drives: '06 AW 330xi
Join Date: Mar 2009
Location: North Jersey/Philly/NYC

Posts: 7,090
iTrader: (4)

Garage List
2006 330xi  [3.22]
Quote:
Originally Posted by mike3000fl View Post
I have thought about it, but I kind of want to run it until it does die just to see what kind of miles I get out of it. I don't drive far from home often so it wouldn't be the end of the world to use my AAA if i did get stuck. Now that you mention it, if i have an out of state trip and don't end up renting a vehicle, I may go ahead and change it out for peace of mind.

is it doing it even with the AC compressor off. maybe you could try leaving your AC compressor off before you startup and see if it stills does it.
Change your oil filter housing gasket too. They are known to fail on BMWs and chunk into the coolant system, damaging the propeller in the pump.
fdriller9 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-15-2011, 10:32 PM   #21
mike3000fl
Eleven Bravo
 
mike3000fl's Avatar
 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2010
Location: ft bragg

Posts: 2,171
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ********* View Post
Change your oil filter housing gasket too. They are known to fail on BMWs and chunk into the coolant system, damaging the propeller in the pump.
thanks
__________________
2006 330i - Jet Black - 19" E46 M3 wheels - HR Sport - 199,000 Miles...

mike3000fl is offline  
0
Reply With Quote
      10-16-2011, 09:26 AM   #22
rxtasy
Private
 
Drives: Bmw
Join Date: May 2008
Location: Earth

Posts: 69
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mike3000fl View Post
I have thought about it, but I kind of want to run it until it does die just to see what kind of miles I get out of it. I don't drive far from home often so it wouldn't be the end of the world to use my AAA if i did get stuck. Now that you mention it, if i have an out of state trip and don't end up renting a vehicle, I may go ahead and change it out for peace of mind.

is it doing it even with the AC compressor off. maybe you could try leaving your AC compressor off before you startup and see if it stills does it.
AC is always off. I always turn it off before shut down as a habit so it is never on at startup. Strange, dont you think?
rxtasy is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:39 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST