E90Post
 


E92 Lighting
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > JB4 and 335i Help



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-29-2012, 09:34 AM   #1
preezzy
Captain
preezzy's Avatar
United_States
8
Rep
609
Posts

 
Drives: 2009 e92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: FL

iTrader: (10)

Garage List
2009 BMW 335I  [0.00]
So last couple of days I have been going crazy because my car loses all the boost after hitting over 70-80 mph when I full throttle basically I have an 09 e92 with 40k miles the mods are bms DCI, jb4 g5 ISO,vrsf Dp and no muffler. So I ran the car with 50% e85 and 50% 93 for good 2 months and I just started having this problem last week so I decided to stop using e85 and filled up my tank with 93 octane straight 2 times and then got on highway full throttle from 40 to 100 on jb4 map 5 and once I got to about 80mph and 5.5-6 rpm I just lost all the boost and then when I would full throttle it would have stock boost but if I quickly switch the jb4 to map 0 and go back to map 5 it would give the 15-17 psi I get and as soon as I hit 5.5-6 rpm goin over 80 I lose the boost again
I emailed logs to terry and he said its fueling issue but how can it be a fueling issue if this happens on straight 93 oct gas??
Anyone else experience this kind of problem and know what is wrong with the car?
Also the codes I get are 3 different cylinder misfires and boost leak code
Are my turbos? Blown?
As far as code I'm getting for under boost I'm thinking it can't be chargepipe because it seems to hold boost just fine from 0-80 with up to 18 psi
So Please help!
Appreciate 0
      12-29-2012, 12:38 PM   #2
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
United_States
244
Rep
18,349
Posts


 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Have you changed your spark plugs yet? Everything you described sounds a like a misfire and spark plugs should be changed every 25,000 miles.

If you are getting an underboost code repeatedly then you are leaking boost somewhere, it might not be the charge pipe, it can be 1 of many vacuum lines or the connects to the pre intercooler or post intercooler side.
Appreciate 0
      12-29-2012, 03:20 PM   #3
preezzy
Captain
preezzy's Avatar
United_States
8
Rep
609
Posts

 
Drives: 2009 e92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: FL

iTrader: (10)

Garage List
2009 BMW 335I  [0.00]
Thank you so much for the info I'm freaking out as I'm still under warranty and have too many mods to undo and take it to the dealership if it were for blown turbos! As I know the turbos are know to fail on 07-10 335i especially when your pushing a lot of boost
Anyways if its just a misfire how could I fix that? Just change spark plug and ignition coils? And if I take it to the dealership to have this fixed do u think they might not fix it under warranty with the mods I have?
And if its a leak in vacuum line or something do u still recommended taking my mods off before taking it to dealership for under warranty work?
Because it going to cost me quite a few bucks to remove Dp and weld the stock muffler back on the car as I'm running no muffler currently

Thanks again
Appreciate 0
      12-30-2012, 02:28 AM   #4
germen730
Private
2
Rep
80
Posts

 
Drives: 11' M3 ZCP, 14' s63, 15' M4
Join Date: Dec 2012
Location: New York

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by preezzy View Post
Thank you so much for the info I'm freaking out as I'm still under warranty and have too many mods to undo and take it to the dealership if it were for blown turbos! As I know the turbos are know to fail on 07-10 335i especially when your pushing a lot of boost
Anyways if its just a misfire how could I fix that? Just change spark plug and ignition coils? And if I take it to the dealership to have this fixed do u think they might not fix it under warranty with the mods I have?
And if its a leak in vacuum line or something do u still recommended taking my mods off before taking it to dealership for under warranty work?
Because it going to cost me quite a few bucks to remove Dp and weld the stock muffler back on the car as I'm running no muffler currently

Thanks again
You would lose 3 times as much if BMW doesn't warranty your car. Spend the money and take off your parts.
Appreciate 0
      12-30-2012, 04:58 AM   #5
ksalih
First Lieutenant
ksalih's Avatar
United_States
5
Rep
349
Posts

 
Drives: '08 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Gilbert, AZ

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by preezzy View Post
Thank you so much for the info I'm freaking out as I'm still under warranty and have too many mods to undo and take it to the dealership if it were for blown turbos! As I know the turbos are know to fail on 07-10 335i especially when your pushing a lot of boost
Anyways if its just a misfire how could I fix that? Just change spark plug and ignition coils? And if I take it to the dealership to have this fixed do u think they might not fix it under warranty with the mods I have?
And if its a leak in vacuum line or something do u still recommended taking my mods off before taking it to dealership for under warranty work?
Because it going to cost me quite a few bucks to remove Dp and weld the stock muffler back on the car as I'm running no muffler currently

Thanks again
Any codes during this point? Usually a misfire will be very noticeable either way. You don't have to take to dealership to try plugs or coils anyhow.
__________________
'08 E92 335i Pre-LCI | Sparkling Graphite Metallic | VRSF Downpipes | JB4 G5 ISO | Mr. 5 Intake | Alpina B3 TCU Flash | NGK 5992 Plugs | More to Come...?
Appreciate 0
      12-30-2012, 07:33 AM   #6
spool twice
Rainbow Racer
spool twice's Avatar
United_States
18
Rep
1,280
Posts

 
Drives: S65B40
Join Date: Sep 2010
Location: Sarasota, FL

iTrader: (7)

I'm leaning towards lean fail-safe that's built into the JB4; everything that you described indicates that it went into a fail-safe protection mode.

What is your OL setting at? Can you email or post your logs for us to view?
__________________
'15 IS350 F-sport Ultra White/Rioja Red
'09 E90 M3 7-DCT Interlagos Blue/Novillo Silver
[MS Pullies|K&N drop-in|Test Pipes |Evolve Stage II tune|Evolve Servotronic Map|Evolve M3 GTS-DCT file]
Now gone
Appreciate 0
      12-30-2012, 06:56 PM   #7
preezzy
Captain
preezzy's Avatar
United_States
8
Rep
609
Posts

 
Drives: 2009 e92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: FL

iTrader: (10)

Garage List
2009 BMW 335I  [0.00]
ok so here are two logs that i have back to back as i descirbed in the thread the first time i floored the car on map 5 i was able to hold full boost and run fine but right after i let the car down down to 40 mph and hit full throttle after about 80 mph it lost all the boost and went to map 4 and the engine service light kept blinking like 3-4 times and i would shut off jb4 and turn it back on to map 5 it will do a first pull with no issue but right after it goes back to stock
i m also attaching the logs please help asap if its a minor setting issue because im planning on spending the money first thing tomorrow morning to take all the mods off and take it to dealership to have it fixed under cpo.

Thanks
Attached Images
   
Appreciate 0
      12-30-2012, 10:20 PM   #8
preezzy
Captain
preezzy's Avatar
United_States
8
Rep
609
Posts

 
Drives: 2009 e92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: FL

iTrader: (10)

Garage List
2009 BMW 335I  [0.00]
Some good news Guys! So was playing with OL setting after talking to local guys who have had similar issue and so far I did 2 wot from 40-110 and no issue yet so I guess I just have to play with OL if it keeps happening and no boost leak or anything so it was just the lean safe failure that kept going off as I would full throttle
Thanks for the help and if you can still add to what I should have my OL after looking at my logs above please do as I'm still trying to find better setting for this car as its my dd and drive around 70 miles a day
Appreciate 0
      12-31-2012, 08:24 AM   #9
spool twice
Rainbow Racer
spool twice's Avatar
United_States
18
Rep
1,280
Posts

 
Drives: S65B40
Join Date: Sep 2010
Location: Sarasota, FL

iTrader: (7)

logs look good and healthy to me (now). Got your PM, didn't check it until now.
__________________
'15 IS350 F-sport Ultra White/Rioja Red
'09 E90 M3 7-DCT Interlagos Blue/Novillo Silver
[MS Pullies|K&N drop-in|Test Pipes |Evolve Stage II tune|Evolve Servotronic Map|Evolve M3 GTS-DCT file]
Now gone
Appreciate 0
      12-31-2012, 08:57 AM   #10
preezzy
Captain
preezzy's Avatar
United_States
8
Rep
609
Posts

 
Drives: 2009 e92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: FL

iTrader: (10)

Garage List
2009 BMW 335I  [0.00]
Alright thanks guys so can someone explain how OL works with 100% 93 oct if I have OL at 100 does that mean I'm tryin to improve my AFR from being too high to low or is it vice versa cuz I talk to local guys here and they said my AFR is not good at all! And how I should set my OL if I have 50/50 mix of e85 and 93 oct
Thanks
Appreciate 0
      12-31-2012, 09:15 AM   #11
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor
cn555ic's Avatar
United_States
246
Rep
18,287
Posts


 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
If your running high boost and jb4 went into lean run protection, I would work out what's wrong before running it hard again. If your jb tune is going into this failsafe on lean run that would mean your a/f is above 15 or 16 and that's not good at all especially during high boost and high rpms. Running it hard, forget about blown turbos, How about engine replacement because of detonation aka knock.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

Appreciate 0
      12-31-2012, 03:34 PM   #12
spool twice
Rainbow Racer
spool twice's Avatar
United_States
18
Rep
1,280
Posts

 
Drives: S65B40
Join Date: Sep 2010
Location: Sarasota, FL

iTrader: (7)

oops, just checked your AFR, your close to 15, you should hover near 12.6 IIRC. What is your OL set at?
__________________
'15 IS350 F-sport Ultra White/Rioja Red
'09 E90 M3 7-DCT Interlagos Blue/Novillo Silver
[MS Pullies|K&N drop-in|Test Pipes |Evolve Stage II tune|Evolve Servotronic Map|Evolve M3 GTS-DCT file]
Now gone
Appreciate 0
      12-31-2012, 03:44 PM   #13
TruStinger
Private
TruStinger's Avatar
1
Rep
73
Posts

 
Drives: 07 335xi 4dr
Join Date: Jul 2012
Location: Anchorage, AK

iTrader: (1)

Mine was doing the same thing. I got tired of messing with it and just set it to Map 0. Winter was coming anyway. You can send your logs to BMS and they should be able to help.
Appreciate 0
      12-31-2012, 07:17 PM   #14
preezzy
Captain
preezzy's Avatar
United_States
8
Rep
609
Posts

 
Drives: 2009 e92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: FL

iTrader: (10)

Garage List
2009 BMW 335I  [0.00]
Yea I did email terry he said not much I can do unless I buy a cobb and run their flash! But I don't have the funds to buy a cobb right now
Appreciate 0
      01-01-2013, 10:59 AM   #15
spool twice
Rainbow Racer
spool twice's Avatar
United_States
18
Rep
1,280
Posts

 
Drives: S65B40
Join Date: Sep 2010
Location: Sarasota, FL

iTrader: (7)

You can always try map 1 for winter months. .. what's your open loop set at?
__________________
'15 IS350 F-sport Ultra White/Rioja Red
'09 E90 M3 7-DCT Interlagos Blue/Novillo Silver
[MS Pullies|K&N drop-in|Test Pipes |Evolve Stage II tune|Evolve Servotronic Map|Evolve M3 GTS-DCT file]
Now gone
Appreciate 0
      01-01-2013, 10:35 PM   #16
preezzy
Captain
preezzy's Avatar
United_States
8
Rep
609
Posts

 
Drives: 2009 e92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: FL

iTrader: (10)

Garage List
2009 BMW 335I  [0.00]
I had it set at 100 but I still keep the AFR around 14-15 in every log I've done! And when I let go off the throttle the AFR stays on 20 and when the car is stopped in drive its around 14.8-15.2 and at full throttle its at 13-14 and maybe 15 for a sec or two! so is that normal or not good at all?
Appreciate 0
      01-01-2013, 10:57 PM   #17
BEAR-AvHistory
2014 435M-Sport/MPPK
BEAR-AvHistory's Avatar
22
Rep
2,274
Posts

 
Drives: 2014 435M-Sport MPPK
Join Date: Jun 2011
Location: NC - USA

iTrader: (0)

Your readings are jumping all over the place, they should be pretty steady like this. Did you try to reset the JB4 to default its settings?
Attached Images
 
__________________
Kevin

2014 435M-Sport MPPK - 2013 135is Cab 6MT - 2009 V-Star FFR Cobra MK-IV work in progress
Cobra Coyote First Start.
Appreciate 0
      01-02-2013, 03:35 AM   #18
TruStinger
Private
TruStinger's Avatar
1
Rep
73
Posts

 
Drives: 07 335xi 4dr
Join Date: Jul 2012
Location: Anchorage, AK

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by preezzy View Post
Yea I did email terry he said not much I can do unless I buy a cobb and run their flash! But I don't have the funds to buy a cobb right now
Uh.. are you sure you emailed the right Terry? The JB4 is from BMS, they dont even sell Cobb.
Appreciate 0
      01-02-2013, 09:03 AM   #19
preezzy
Captain
preezzy's Avatar
United_States
8
Rep
609
Posts

 
Drives: 2009 e92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: FL

iTrader: (10)

Garage List
2009 BMW 335I  [0.00]
Quote:
Originally Posted by BEAR-AvHistory
Your readings are jumping all over the place, they should be pretty steady like this. Did you try to reset the JB4 to default its settings?
What map are you using? I logged these on map 5 so I think it auto adust to the temp and my car and all that's why you see a little roughness in my log they are adjust as it needs to every sec!
Appreciate 0
      01-02-2013, 09:03 AM   #20
preezzy
Captain
preezzy's Avatar
United_States
8
Rep
609
Posts

 
Drives: 2009 e92 335i
Join Date: Apr 2012
Location: FL

iTrader: (10)

Garage List
2009 BMW 335I  [0.00]
Quote:
Originally Posted by TruStinger
Quote:
Originally Posted by preezzy View Post
Yea I did email terry he said not much I can do unless I buy a cobb and run their flash! But I don't have the funds to buy a cobb right now
Uh.. are you sure you emailed the right Terry? The JB4 is from BMS, they dont even sell Cobb.
Yes and they do sell cobb! They been came out with bms flash bro
Appreciate 0
      01-02-2013, 09:50 AM   #21
BEAR-AvHistory
2014 435M-Sport/MPPK
BEAR-AvHistory's Avatar
22
Rep
2,274
Posts

 
Drives: 2014 435M-Sport MPPK
Join Date: Jun 2011
Location: NC - USA

iTrader: (0)

The posted log is Map 6 but I have Map 5 logs that look the same.
__________________
Kevin

2014 435M-Sport MPPK - 2013 135is Cab 6MT - 2009 V-Star FFR Cobra MK-IV work in progress
Cobra Coyote First Start.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 09:08 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST