E90Post
 


European Auto Source
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Car won't start just replaced battery.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-03-2013, 05:48 PM   #1
joe325i
Private
1
Rep
54
Posts

 
Drives: sedona rot 135i
Join Date: Nov 2011
Location: western mass

iTrader: (0)

Car won't start just replaced battery.

Hey my battery died so I replaced it. Now everything works but the gauges. They light up but dnt move. When I go to start it everything shuts off? I have no idea what to check next please help
Appreciate 0
      01-03-2013, 05:49 PM   #2
mike3000fl
Colonel
mike3000fl's Avatar
United_States
49
Rep
2,435
Posts

 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2010
Location: Tampa

iTrader: (0)

clean terminals and wiggle. make them shiny.
__________________
2006 330i - Jet Black - 19" E46 M3 wheels - HR Sport - 206,000 Miles...

Appreciate 0
      01-03-2013, 05:52 PM   #3
joe325i
Private
1
Rep
54
Posts

 
Drives: sedona rot 135i
Join Date: Nov 2011
Location: western mass

iTrader: (0)

It's brand new they were nice lol
Appreciate 0
      01-03-2013, 05:54 PM   #4
mike3000fl
Colonel
mike3000fl's Avatar
United_States
49
Rep
2,435
Posts

 
Drives: 06 330i
Join Date: Feb 2010
Location: Tampa

iTrader: (0)

The inside of the terminal from the car's cables need cleaning. Where they contact the posts. Then wiggle them good and try starting.
__________________
2006 330i - Jet Black - 19" E46 M3 wheels - HR Sport - 206,000 Miles...

Appreciate 0
      01-03-2013, 05:55 PM   #5
joe325i
Private
1
Rep
54
Posts

 
Drives: sedona rot 135i
Join Date: Nov 2011
Location: western mass

iTrader: (0)

Will do, I just dnt understand the gauges
Appreciate 0
      01-03-2013, 05:59 PM   #6
smallseafishie
Lieutenant Colonel
21
Rep
1,739
Posts

 
Drives: AW 07 e92 335i + AW 11 X5 35d
Join Date: Jun 2007
Location: Atlanta GA

iTrader: (12)

Garage List
2007 E92 335i  [0.00]
So does your car start and drive or not? I'm guessing not since you said everything shuts off.

Make sure your alternator is good. Remember to have the battery registered too.
Appreciate 0
      01-03-2013, 06:04 PM   #7
ctuna
Brigadier General
45
Rep
4,342
Posts

 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

If you put it on battery back up you blew a fuse

If you put it on battery back up you blew a fuse

This is a known problem with battery back up to the car while changing a battery or
you didn't plug everything in on top of the battery distribution block
back in the same place.

That row or slots for the cables on top has slots that are not populated
with connecting pins hence if you plug into those you won't get a connection.
This was discovered on the stereo board.



http://www.bawarec.ru/manuals/3er/e9...3er-e90-12.pdf


there are 4 hot lines that go from the top of that battery distribution block forward I believe check those for power see the above link.

Last edited by ctuna; 01-03-2013 at 06:11 PM.
Appreciate 0
      01-03-2013, 06:52 PM   #8
joe325i
Private
1
Rep
54
Posts

 
Drives: sedona rot 135i
Join Date: Nov 2011
Location: western mass

iTrader: (0)

Any idea what fuse?
Appreciate 0
      01-03-2013, 07:35 PM   #9
ctuna
Brigadier General
45
Rep
4,342
Posts

 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

The fuses that go to the dash cluster

The fuses that go to the dash cluster are behind the glove box
there is a fuse chart there to .
Also if you look at that link I provided it describes the electrical system.
And tells you which fuse goes to the instrument cluster.
There are three or 4 separate lines for +12 that go foward.
I believe the cable on the side closest to the inside of the trunk(on top of the battery power distribution block) is the one that powers the entire dash and interior electronics you should check that to make sure its connected.

http://www.bimmerfest.com/forums/sho...d.php?t=626549

This is for a 530 maybe a different fuse .
If it comes alive with this remember you will get a few error messages
till you drive it.

Last edited by ctuna; 01-03-2013 at 07:47 PM.
Appreciate 0
      01-03-2013, 09:37 PM   #10
fun2drive
BMWCCA 149159
fun2drive's Avatar
United_States
7
Rep
622
Posts

 
Drives: E93 335 Vert E36 M3/4
Join Date: Jul 2006
Location: Florida Panhandle

iTrader: (1)

Nice document. Thanks I enjoyed reading about the E90 electrical system...
Appreciate 0
      01-03-2013, 09:48 PM   #11
ctuna
Brigadier General
45
Rep
4,342
Posts

 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

There are a bunch more of those technical pdf's

There are a bunch more of those technical pdf's

here

http://bmwcoders.com/forum/3-er-8/bm...1-e92-e93-291/
Appreciate 0
      01-03-2013, 09:51 PM   #12
asdflkijd
Aberry is a scammer
asdflkijd's Avatar
South Korea
132
Rep
5,507
Posts

 
Drives: SGM E92 335i, AM E90 335i
Join Date: Jun 2007
Location: Seattle, WA

iTrader: (14)

Garage List
I hate the electronics of these cars.. such a PITA, what happened to the good old days where you could just install a car battery yourself and not spend $500 at the stealership.
Appreciate 0
      01-03-2013, 11:11 PM   #13
joe325i
Private
1
Rep
54
Posts

 
Drives: sedona rot 135i
Join Date: Nov 2011
Location: western mass

iTrader: (0)

Seriously! But the battery was no prob removing or installing. And I planned to have it reset/coded/adapted by a local shop. It's real cold this week go figure. Any body know how to go about check the clutch switch safety thing haha
Appreciate 0
      01-04-2013, 09:59 PM   #14
fun2drive
BMWCCA 149159
fun2drive's Avatar
United_States
7
Rep
622
Posts

 
Drives: E93 335 Vert E36 M3/4
Join Date: Jul 2006
Location: Florida Panhandle

iTrader: (1)

ctuna:
Thanks I visit most BMW sites but this one was new for me.
Appreciate 0
      01-05-2013, 12:25 AM   #15
joe325i
Private
1
Rep
54
Posts

 
Drives: sedona rot 135i
Join Date: Nov 2011
Location: western mass

iTrader: (0)

Updat: got the car STARTED! After checking fuses I decided to disconnect the ibs sensor from the power junction box on top of the battery . And vroom vroom! So where besides the dealer can I source this part?
Appreciate 0
      01-05-2013, 01:50 AM   #16
ctuna
Brigadier General
45
Rep
4,342
Posts

 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

tischer.com or realoem.com

tischer.com or realoem.com

did you get all your other functions back?
Appreciate 0
      01-05-2013, 12:42 PM   #17
joe325i
Private
1
Rep
54
Posts

 
Drives: sedona rot 135i
Join Date: Nov 2011
Location: western mass

iTrader: (0)

Yea, it was weird when I put the new battery in my dome lights worked again. When I came home from work yesterday they wouldn't work again. So I checked my fuses swore a bit when they were good than I was like well it can't hurt so I disconnected it. Really was like the weirdest thing
Appreciate 0
      05-13-2013, 10:23 PM   #18
DaFish
2008 335i E92, Almost full mods
Canada
23
Rep
1,077
Posts

 
Drives: 2008 335i E92, Procede V5
Join Date: Mar 2009
Location: Ontario, Canada

iTrader: (0)

Garage List
2008 335i Coupe  [3.00]
Quote:
Originally Posted by joe325i View Post
Updat: got the car STARTED! After checking fuses I decided to disconnect the ibs sensor from the power junction box on top of the battery . And vroom vroom! So where besides the dealer can I source this part?
Thanks for this, how did you replace the IBS, where did you get it, and how much was it?

Thanks
__________________
2008 335i E92 Black, Procede Rev 2.5 (11-1 map), BMS DCI, AR Catless DPs, AMS FMIC, Procede PWM Meth, Forge DVs, CDV delete, 230s w/ 235/265 Michelin PSS, Dinan S3 susp w/ front/rear M3 arms (4), Wavetrac LSD, Subframe bushings, Dinan Rear Sway, Rogue toe arms, Stoptech Slotted rotors, Stoptech Street pads w/ steel lines
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:40 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST