E90Post
 


MINHS Auto Care Center
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > ***Amp/Sub Install Help Needed!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-06-2013, 01:28 AM   #1
Bingobimmer
Lieutenant
Bingobimmer's Avatar
15
Rep
496
Posts

 
Drives: e90 n54
Join Date: Dec 2011
Location: On the road...

iTrader: (1)

Garage List
***Amp/Sub Install Help Needed!

SKIP TO NEXT PARAGRAPH FOR THE BIG QUESTION. Well the other day I saw my old JL amp and sub from my previous car just sitting around after months of trying to get them sold. So I thought why not just throw one in my e90! I didn't want to put both in because I don't really want a huge bass boom (Ideally just one 10in JL w3). So I thought one 12 would really fill the deep bass gap left by the logic7.

So I picked up a wiring kit and a technic harness. I used the e92 diy as a reference which was very helpful. I stared by attaching the power cord to the positive connection on the battery. Then I attached the ground wire to the frame, but NO POWER! Really confused on this. Any help would be greatly appreciated!
__________________
2009 E90 335i AW... Black grills/jb4/lux angel eyes/clear side reflectors/and a few more small mods
Appreciate 0
      01-06-2013, 01:48 AM   #2
ctuna
Brigadier General
45
Rep
4,337
Posts

 
Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

Do you know how to use an ohm/volt meter.

Do you know how to use an ohm/volt meter.
1)The frame may be insulated at your ground point.
I would measure from which ever ground point to the negative battery terminal
on the battery . The kit I got took both wires are attached right to the battery lug.(not a Technic kit for power)
I hope you are using a fuse on the + side .
2)If you are using a hot wire that plugs into the battery distribution block not all the slots are populated with blades/fusible links so if you plug into a no blade slot there will be no power. You need to inspect the slots to find one with two blades.
http://www.bawarec.ru/manuals/3er/e9...3er-e90-12.pdf

see page 6 item 6

Be sure to measure for a low resistance ground and hot
connections and voltage at the amp terminals that make
sense before applying power.

Last edited by ctuna; 01-06-2013 at 11:59 AM.
Appreciate 0
      01-06-2013, 07:30 AM   #3
kaigoss69
Brigadier General
kaigoss69's Avatar
United_States
63
Rep
3,088
Posts

 
Drives: '08 335i
Join Date: Jul 2008
Location: JAX

iTrader: (5)

Amp power connections, as well as amp remote turn-on, need to be made separate from the harness!
__________________
Mobridge DA2 > JBL MS-8 > ARC XDi 600/4 > JBL Gti 408 Mids & Vifa XT19 Tweeters; PG Ti2 1600.5 > Morel HCW-10 & IDMax 15
Appreciate 0
      01-06-2013, 08:30 AM   #4
Technic
Lieutenant General
Technic's Avatar
United_States
174
Rep
11,205
Posts

 
Drives: 2015 320i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida

iTrader: (18)

Garage List
2004 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Bingobimmer View Post
SKIP TO NEXT PARAGRAPH FOR THE BIG QUESTION. Well the other day I saw my old JL amp and sub from my previous car just sitting around after months of trying to get them sold. So I thought why not just throw one in my e90! I didn't want to put both in because I don't really want a huge bass boom (Ideally just one 10in JL w3). So I thought one 12 would really fill the deep bass gap left by the logic7.

So I picked up a wiring kit and a technic harness. I used the e92 diy as a reference which was very helpful. I stared by attaching the power cord to the positive connection on the battery. Then I attached the ground wire to the frame, but NO POWER! Really confused on this. Any help would be greatly appreciated!
Please use a multimeter at the 12V and remote turn on terminals of your aftermarket amp to determine what it is actually happening at your aftermarket amp. You should measure 12V constant at the 12V terminal and 12V at the remote turn on only when you open a door/trunk/car is running. LOC at harness -if LOC was supplied by me- should lit up when the remote turn on is activated.
__________________
-2015 F30 320i, Imperial/Oyster, 8AT: August 2014 ED
-2012 E92 M3 Jerez Black/Rust Brown, M-DCT: Gone
-2008 E90 M3 Melbourne Red/Bamboo, 6MT: Gone
-2007 MK5 GTI United Grey/Grey, DSG: Gone
-2004 E46 M3 Carbon Black/Cinnamon, 6MT: Gone
Appreciate 0
      01-06-2013, 02:31 PM   #5
Bingobimmer
Lieutenant
Bingobimmer's Avatar
15
Rep
496
Posts

 
Drives: e90 n54
Join Date: Dec 2011
Location: On the road...

iTrader: (1)

Garage List
Got it fixed! Thanks guys for all the help. Technic harness works superbly.
__________________
2009 E90 335i AW... Black grills/jb4/lux angel eyes/clear side reflectors/and a few more small mods
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:18 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST