E90Post
 


TireRack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Wastegate rattle issue... any ideas?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-06-2013, 06:27 PM   #1
E93Blackhawk
First Lieutenant
 
E93Blackhawk's Avatar
 
Drives: 2008 335i M sport
Join Date: Oct 2011
Location: London

Posts: 327
iTrader: (0)

Question Wastegate rattle issue... any ideas?

Hi guys

Another post i guess about WG rattle issue. Before i explain, I'm not entirely sure its 100% the waste gates, the car is stock, running perfectly fine, and my boost (for what it feels like) is fantastically strong and is pulling very well.

However on startup (normally cold) it will rattle for maybe 1 second, in cursing, downshifting, changing gear and stopping etc there isn't any rattle, but turning off the engine when i park up, there it is for 1 second also.

Ill post up a video tomorrow of it so you guys can get a better idea, i have no low boost codes etc so its not bad enough to worry at the moment, however i would like to diagnose it so if it becomes more problematic I know what to start fixing etc.

I read a post about Procede having some wastegate user adjustable positioning feature? Does anyone have any idea or more info on this and does it work?

"To adjust base wastegate position, you will adjust the Wastegate Position user adjustable. The default value is 90%. If your car has wastegate rattle during idle, light cruise and decceleration conditions, try reducing this value. Reducing this value, will move the wastegates more open during these conditions. At the mimimum value of 30%, wastegates will be fully open. Try to keep this value as high as possible in order to maximize initial tip-in boost response. If your car has no wastegate rattle, you can simply leave the default value of 90% unchanged."

Copied from vishnu's forum admin.

thanks guys
E93Blackhawk is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-06-2013, 06:34 PM   #2
E93Blackhawk
First Lieutenant
 
E93Blackhawk's Avatar
 
Drives: 2008 335i M sport
Join Date: Oct 2011
Location: London

Posts: 327
iTrader: (0)

I read up also that it could potentially be the exhaust valve, because i get no rattle when driving as mentioned, only on cold start up, and I've heard it once switching the engine off.

Is the exhaust valve considered as the golf tee mod - and are these the same thing? Because i guess I can check if so by unplugging valve lead in the boot as so many do and see if the noise is still there i guess.

Im currently not in warranty also, but I'm going to take warranty out that will cover everything and I guess if I diagnose the issue, it can be fixed.

Last edited by E93Blackhawk; 01-06-2013 at 07:06 PM.
E93Blackhawk is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-07-2013, 09:45 AM   #3
E93Blackhawk
First Lieutenant
 
E93Blackhawk's Avatar
 
Drives: 2008 335i M sport
Join Date: Oct 2011
Location: London

Posts: 327
iTrader: (0)

Nothing?? Most common problem with the n54... Come on guys..
E93Blackhawk is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      01-07-2013, 10:57 AM   #4
ign335i
Second Lieutenant
 
Drives: 335i e92
Join Date: Nov 2012
Location: CA

Posts: 284
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by E93Blackhawk View Post
Nothing?? Most common problem with the n54... Come on guys..
Wait, just to be clear, you are concerned with a 1 second rattle that only happens on startup and when you turn the engine off. Not sure of this is a troll post?
ign335i is offline  
0
Reply With Quote
      01-07-2013, 11:18 AM   #5
eric@helix
 
eric@helix's Avatar
 
Drives: 01 M Coupe, 08 135i, '12 328i
Join Date: Jul 2007
Location: Philadelphia

Posts: 860
iTrader: (0)

1 second is short for startup WG rattle. What's your oil level sensor saying?
eric@helix is offline   United_States
0
Reply With Quote
      01-07-2013, 12:01 PM   #6
caliguy562
Lieutenant
 
Drives: E92 335i
Join Date: Dec 2007
Location: garaged somewhere in soCal

Posts: 457
iTrader: (3)

Stick or auto?
caliguy562 is offline  
0
Reply With Quote
      06-13-2013, 11:51 AM   #7
onebamf335i
Captain
 
onebamf335i's Avatar
 
Drives: '07 335i 6MT & '89 325i
Join Date: Mar 2011
Location: Swansea,MA

Posts: 753
iTrader: (5)

Send a message via AIM to onebamf335i
hey OP, whatever came of this? And where's that dang video? I'm trying to figure out if I'm suffering from WG rattle, or if it's simply a heatshield rattling somewhere. Thanks!
__________________
2007 E90 335i 6MT | BMWCCA #449180 | SGM / Terra / Dark Burl Walnut | Mtech front | Premium/Cold | PDC | BMW SSK | Performance Knob | Alcantara Boots | Matte Black Grilles | BMS DCI | Cyba Scoops | Clutch Stop | BC Coils | M2 exhaust
onebamf335i is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-13-2013, 05:56 PM   #8
chris23023
New Member
 
Drives: '07 335i Coupe
Join Date: Jun 2013
Location: Minnesota

Posts: 11
iTrader: (0)

New member here, so please don't flame. I have the same issue, but it lasts until the car is warmed up- and only happens on a cold car. Sounds like an exhaust rattle almost. I am looking forward to an answer or a reference to another thread for reply
chris23023 is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:13 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST