E90Post
 


TireRack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > newb question



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-13-2013, 09:13 PM   #1
Leche-E92
New Member
United_States
0
Rep
9
Posts

 
Drives: 2009 E92
Join Date: Dec 2012
Location: west palm beach

iTrader: (0)

newb question

what are these lines and why do I keep blowing them off?
Attached Images
 
Appreciate 0
      01-13-2013, 09:48 PM   #2
marshall834
Lieutenant
marshall834's Avatar
United_States
7
Rep
400
Posts

 
Drives: 2007 BMW 335i
Join Date: May 2012
Location: The Biggest Little City in the World

iTrader: (7)

Might be helpful if you give us an idea of where exactly this is?
__________________
E90 TiAG 335i |6 MT | JB4 | BMS DCI | LUX 5.0

Past:
E46 323ci
B6 Audi S4
Appreciate 0
      01-13-2013, 09:54 PM   #3
Leche-E92
New Member
United_States
0
Rep
9
Posts

 
Drives: 2009 E92
Join Date: Dec 2012
Location: west palm beach

iTrader: (0)

lines going to the turbos
Appreciate 0
      01-13-2013, 09:58 PM   #4
thenewrick
Lieutenant
United_States
9
Rep
586
Posts

 
Drives: 2007 E93 335i Black Sapphire
Join Date: Dec 2012
Location: USA

iTrader: (2)

Maybe some type of vacuum hose? It looks like someone fiddled with it and replaced the oem clamp with a plastic ziptie, lol.
Appreciate 0
      01-13-2013, 10:05 PM   #5
marshall834
Lieutenant
marshall834's Avatar
United_States
7
Rep
400
Posts

 
Drives: 2007 BMW 335i
Join Date: May 2012
Location: The Biggest Little City in the World

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by thenewrick View Post
Maybe some type of vacuum hose? It looks like someone fiddled with it and replaced the oem clamp with a plastic ziptie, lol.
Ha! Now I see that!

OP that is definitely your problem. Go out and by a real clamp and replace that ziptie!
__________________
E90 TiAG 335i |6 MT | JB4 | BMS DCI | LUX 5.0

Past:
E46 323ci
B6 Audi S4
Appreciate 0
      01-13-2013, 10:06 PM   #6
Leche-E92
New Member
United_States
0
Rep
9
Posts

 
Drives: 2009 E92
Join Date: Dec 2012
Location: west palm beach

iTrader: (0)

ok a little more background, the one with the zip tie blew off two days after I got the car. dealer replaced it and no problems till last weekend when I took the car to the track and blew it off again ( zip tie was my quick fix lol ) last night under normal driving conditions I blew the other one off. just trying to get some info so I can have the dealer fix it right. tried using the search button but didn't have any luck.
Appreciate 0
      01-13-2013, 10:42 PM   #7
marshall834
Lieutenant
marshall834's Avatar
United_States
7
Rep
400
Posts

 
Drives: 2007 BMW 335i
Join Date: May 2012
Location: The Biggest Little City in the World

iTrader: (7)

Gotcha. I am by now means qualified to answer your questions but I can try to help. Are you running any sort of tune (something that would increase your overall PSI?)
__________________
E90 TiAG 335i |6 MT | JB4 | BMS DCI | LUX 5.0

Past:
E46 323ci
B6 Audi S4
Appreciate 0
      01-13-2013, 11:13 PM   #8
Leche-E92
New Member
United_States
0
Rep
9
Posts

 
Drives: 2009 E92
Join Date: Dec 2012
Location: west palm beach

iTrader: (0)

nope car is 100% stock
Appreciate 0
      01-14-2013, 12:16 PM   #9
Leche-E92
New Member
United_States
0
Rep
9
Posts

 
Drives: 2009 E92
Join Date: Dec 2012
Location: west palm beach

iTrader: (0)

Really no one has seen this problem?
Appreciate 0
      01-14-2013, 12:25 PM   #10
mcpcolas
First Lieutenant
mcpcolas's Avatar
United_States
5
Rep
370
Posts

 
Drives: 2009 montego blue 335i xdrive
Join Date: Apr 2012
Location: new jersey

iTrader: (0)

Can u post a better pic ?
Appreciate 0
      01-14-2013, 12:45 PM   #11
stopper
Person of Interest
stopper's Avatar
United_States
2
Rep
267
Posts

 
Drives: A petrol-engine motorcar
Join Date: Dec 2011
Location: CT

iTrader: (2)

Correct me if I'm wrong, but those clearly look like the stock diverter valves that are mounted to your charge pipe. When you're on the throttle and building boost and then let off (you brake or shift, etc) the throttle body then closes. The turbos are still spinning though and building pressure in the intake piping after the turbos. These valves essentially divert the build-up of pressure in front of the throttle plate back into the pre-turbo piping of your intake, recycling the air, so that it doesn't force back-pressure on the spinning turbines (which is no good for a bunch of reasons).

If you're on a stock tune and blowing these things off, I'd say it'd be one of two things. Either the connection point (grey ring lock) of the valves has some broken plastic or is worn, or the valves are getting stuck/not opening when they should and the pressure that should pass through them is just blowing them off the pipe.
Appreciate 0
      01-15-2013, 09:38 AM   #12
Leche-E92
New Member
United_States
0
Rep
9
Posts

 
Drives: 2009 E92
Join Date: Dec 2012
Location: west palm beach

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by stopper
Correct me if I'm wrong, but those clearly look like the stock diverter valves that are mounted to your charge pipe. When you're on the throttle and building boost and then let off (you brake or shift, etc) the throttle body then closes. The turbos are still spinning though and building pressure in the intake piping after the turbos. These valves essentially divert the build-up of pressure in front of the throttle plate back into the pre-turbo piping of your intake, recycling the air, so that it doesn't force back-pressure on the spinning turbines (which is no good for a bunch of reasons).

If you're on a stock tune and blowing these things off, I'd say it'd be one of two things. Either the connection point (grey ring lock) of the valves has some broken plastic or is worn, or the valves are getting stuck/not opening when they should and the pressure that should pass through them is just blowing them off the pipe.
Thanks for the info. Hopefully I can find the cause of the problem.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 02:33 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST