E90Post
 


MINHS Auto Care Center
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > whining noise and vibration? Please help!



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-15-2013, 02:01 PM   #1
shardul2000
Registered
0
Rep
4
Posts

 
Drives: F10 535i
Join Date: May 2008
Location: Valencia, CA

iTrader: (0)

whining noise and vibration? Please help!

So I have a 2009 328i (automatic) that has been giving me this whining noise every so often. It only happens after I have driven some amount of distance (greater than 40 miles or so), and it doesn't happen every time (more like once every 4 or 5 times I drive it that far).

But when it does, it definitely sounds like something is seriously wrong. The noise can be heard inside the cabin, although it is much louder outside. The noise is loudest when I am stopped at a light and lessens when I accelerate.

Also, when I am hearing the noise and I am stopped at a light, the car will intermittently shake (almost like its going to stall). This only happens when the whining noise is present.

Does anyone here know what the problem here is?

I am attaching a video i took where you can hear the sound, inside and out

Whining noise outside:

http://youtu.be/-PbbkWAzDBA


Whining noise inside:

http://youtu.be/DfSuqOxuEd8
Appreciate 0
      01-15-2013, 02:46 PM   #2
Rich_NYC
Private
0
Rep
80
Posts

 
Drives: e90 328xi
Join Date: Nov 2012
Location: Queens

iTrader: (1)

I have the same problem, I heard might be a belt or power steering pump or something.. I dunno but I'd love an answer too, also told it was because the timing is off and it's trying to adjust it self
Appreciate 0
      01-15-2013, 05:02 PM   #3
Veester
New Member
0
Rep
21
Posts

 
Drives: '10 335d
Join Date: Sep 2012
Location: Dallas

iTrader: (1)

My car sounded very similar.



The dealer finally figured it out and it was a faulty belt tensioner.
Appreciate 0
      01-16-2013, 10:54 AM   #4
Rich_NYC
Private
0
Rep
80
Posts

 
Drives: e90 328xi
Join Date: Nov 2012
Location: Queens

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Veester View Post
My car sounded very similar.



The dealer finally figured it out and it was a faulty belt tensioner.
did it also cause the car to idle bad and throw codes ?
Appreciate 0
      01-16-2013, 11:20 AM   #5
shardul2000
Registered
0
Rep
4
Posts

 
Drives: F10 535i
Join Date: May 2008
Location: Valencia, CA

iTrader: (0)

itscard0man,

It idles poorly only when I hear the noise, and there are no codes that I know of that it's throwing.

I had the codes read a couple weeks ago and it wasn't showing anything
Appreciate 0
      01-16-2013, 11:49 AM   #6
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
MrDummy's Avatar
United_States
27
Rep
1,643
Posts

 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
I had this after I drove home and took it in, and they swapped the steering pump. I still get shakes now and then but I was thinking it was just bad fuel?

I will add this to my list of issues for them to look at next week.
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
Appreciate 0
      01-16-2013, 04:46 PM   #7
Veester
New Member
0
Rep
21
Posts

 
Drives: '10 335d
Join Date: Sep 2012
Location: Dallas

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by itscard0man View Post
did it also cause the car to idle bad and throw codes ?
No codes ever, but when it was making the sound it would idle at a lower RPM and would be very jerky. Also I noticed a power decrease when the sound was happening.
Appreciate 0
      01-16-2013, 05:08 PM   #8
GoRomeo
Colonel
GoRomeo's Avatar
26
Rep
2,361
Posts

 
Drives: 330i
Join Date: Feb 2006
Location: San Diego CA

iTrader: (0)

Garage List
2006 330i  [2.83]
Thanks for sharing!
Appreciate 0
      01-17-2013, 10:00 AM   #9
Veester
New Member
0
Rep
21
Posts

 
Drives: '10 335d
Join Date: Sep 2012
Location: Dallas

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Veester View Post
My car sounded very similar.

The dealer finally figured it out and it was a faulty belt tensioner.
Got my car back yesterday, but this morning the sound was still there...

Appreciate 0
      01-17-2013, 02:54 PM   #10
mlifxs
Diamond Geezer
mlifxs's Avatar
24
Rep
1,788
Posts

 
Drives: Jet Black 2007 328i Saloon
Join Date: Nov 2007
Location: Florida

iTrader: (3)

Garage List
I've had the belt tensioner issue. Before repairing, it would have a high pitch sound such as this. Belt was creeping off one of the pulleys, maybe by an 1/8th of an inch. Once repaired, it went away.

Afterwards, though, I developed another problem. I'd get a high pitched whistle noise and at first, I thought the tensior issue was back. It would happen maybe once a month. Whistle noise would occur when I lifted off the gas, would go away when I stepped on the gas. If I came to a stop, the car would run rough and might stall out. I could shut off the car and restart and it would be gone. This went on for about six months before ever throwing a code. The code thrown suggested a stuck vanos sensor, as one possibility. After switching vanos sensors, the code followed the sensor, so I cleaned both sensors thoroughly and since then (over three months), the problem has not re-appeared.

May or may not have anything to do with your problem but thought I'd throw it out there if you still haven't resolved.
Appreciate 0
      01-18-2013, 07:14 PM   #11
Rich_NYC
Private
0
Rep
80
Posts

 
Drives: e90 328xi
Join Date: Nov 2012
Location: Queens

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by mlifxs View Post
I've had the belt tensioner issue. Before repairing, it would have a high pitch sound such as this. Belt was creeping off one of the pulleys, maybe by an 1/8th of an inch. Once repaired, it went away.

Afterwards, though, I developed another problem. I'd get a high pitched whistle noise and at first, I thought the tensior issue was back. It would happen maybe once a month. Whistle noise would occur when I lifted off the gas, would go away when I stepped on the gas. If I came to a stop, the car would run rough and might stall out. I could shut off the car and restart and it would be gone. This went on for about six months before ever throwing a code. The code thrown suggested a stuck vanos sensor, as one possibility. After switching vanos sensors, the code followed the sensor, so I cleaned both sensors thoroughly and since then (over three months), the problem has not re-appeared.

May or may not have anything to do with your problem but thought I'd throw it out there if you still haven't resolved.
the codes I am throwing are vanos sensors as well
Appreciate 0
      01-18-2013, 07:44 PM   #12
mlifxs
Diamond Geezer
mlifxs's Avatar
24
Rep
1,788
Posts

 
Drives: Jet Black 2007 328i Saloon
Join Date: Nov 2007
Location: Florida

iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by itscard0man View Post
the codes I am throwing are vanos sensors as well
there is a DIY here:
http://www.e90post.com/forums/showth...t=vanos+sensor

it's pretty easy, if you're inclined to try

concept is one solenoid is intake side, one solenoid is exhaust. The solenoids themselves are identical. If you are getting codes indicating a particular side, switch them and see if you start to get codes for the other side. If so, that is a good indication that it's the solenoid. If this is the case, you can clean them and it might cure the problem; worst case you can replace the bad solenoid for around $100.
Appreciate 0
      01-19-2013, 03:52 PM   #13
Rich_NYC
Private
0
Rep
80
Posts

 
Drives: e90 328xi
Join Date: Nov 2012
Location: Queens

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by mlifxs View Post
there is a DIY here:
http://www.e90post.com/forums/showth...t=vanos+sensor

it's pretty easy, if you're inclined to try

concept is one solenoid is intake side, one solenoid is exhaust. The solenoids themselves are identical. If you are getting codes indicating a particular side, switch them and see if you start to get codes for the other side. If so, that is a good indication that it's the solenoid. If this is the case, you can clean them and it might cure the problem; worst case you can replace the bad solenoid for around $100.
yea i saw that diy, thanks im going to have a go at it next time I have a day free. I also have spark plugs im thinking about installing also
Appreciate 0
      01-22-2013, 04:03 PM   #14
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
MrDummy's Avatar
United_States
27
Rep
1,643
Posts

 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
Well at dealership this morning, the SA started car, heard whining and felt vibration at idle and said he thinks its the coil plug?
Could this be true?

Thanks
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
Appreciate 0
      01-25-2013, 01:36 PM   #15
MrDummy
→сяuisiиg iи му вмш←
MrDummy's Avatar
United_States
27
Rep
1,643
Posts

 
Drives: 2010 Space Gray 328i
Join Date: May 2009
Location: The Unemployment Capitol of America

iTrader: (1)

Garage List
2010 BMW 328i  [0.00]
Update:

I guess from what my SA just told me the vibration in my car is from needing a program update and not idler pulley or coil plug.

Also told my that's why my auto trans shifts hard. He said there is a SIB out for my 10 328i rwd, that should fix both of these issues.

But will have to wait and see when I get call to pick it up?
__________________
SuPerMoD @ MassMonsterz.com
A "Happy" Owner of a Metallic Space Gray 2010 BMW 328i
ProGaMeR on the XboX 360
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
alternator, engine problem, pump, whining noise

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:32 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST