E90Post
 


The Tire Rack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Need Help Asap! Loud ticking noise at idle all of a sudden [Video]



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-26-2010, 01:35 AM   #1
Alan l.
Major General
Alan l.'s Avatar
1654
Rep
6,473
Posts

Drives: 2016 F85M
Join Date: Jun 2009
Location: United States

iTrader: (9)

Need Help Asap! Loud ticking noise at idle all of a sudden [Video]

I drove my car for a good 45mins prior and everything is completely fine. Power is there and nothing seems out of the ordinary. Just had my oil changed 2 months ago by BMW and it is at max level. The car has 8600 miles on it and the only mods are V4, catback and intake.

I pulled up to my friends house and immediately noticed a strange ticking noise coming from my hood. Sounds like lifter tap to me and the sound would go away the instant i applied any throttle. Once i let off the gas and let i idle for a few more seconds the tapping came back and went away on its own.

I then drove the car another 10mins back to my house and didn't hear the noise come back again even after i let it idle for 5-10mins.

After searching through youtube i found several videos of N54's making the same noise but none of them mentioned what the problem was.

Any ideas guys? I'm freaking out because the car never made this sound before

Notice how after i rev the motor lightly the sound goes away but comes back around the 1:15 mark, then it goes away completely on its own 6 seconds later.

__________________

Last edited by Alan l.; 12-26-2010 at 02:48 AM.
Appreciate 0
      12-26-2010, 01:38 AM   #2
forza1976
Brigadier General
forza1976's Avatar
United_States
271
Rep
4,971
Posts

Drives: 2018 M550 & M240
Join Date: Aug 2007
Location: Denver

iTrader: (13)

Wastegate rattle
Appreciate 0
      12-26-2010, 01:42 AM   #3
Alan l.
Major General
Alan l.'s Avatar
1654
Rep
6,473
Posts

Drives: 2016 F85M
Join Date: Jun 2009
Location: United States

iTrader: (9)

Here's another video i made after i drove home 10mins later. No more tapping and everything sounds like normal even letting it idle for few minutes. I drove the car semi aggressive on the way back and everything felt fine. What the hell could have caused that noise? wastegate rattle? Lifter tap? injector noise? bad gas?

__________________
Appreciate 0
      12-26-2010, 01:46 AM   #4
ScaredOnce
Very Important
ScaredOnce's Avatar
United_States
-42
Rep
450
Posts

Drives: 335xi (e92)
Join Date: Sep 2010
Location: PIT

iTrader: (0)

Garage List
Mine does that occasionally.
Appreciate 0
      12-26-2010, 01:50 AM   #5
Alan l.
Major General
Alan l.'s Avatar
1654
Rep
6,473
Posts

Drives: 2016 F85M
Join Date: Jun 2009
Location: United States

iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by forza1976 View Post
Wastegate rattle
Positive? I thought WG rattle usually occurs while you are driving and letting off the throttle?

Alan
__________________

Last edited by Alan l.; 12-26-2010 at 02:11 AM.
Appreciate 0
      12-26-2010, 01:54 AM   #6
Forcefed3
Banned
No_Country
-15
Rep
4,733
Posts

Drives: 2008 335i
Join Date: May 2010
Location: South

iTrader: (2)

Garage List
2008 335i  [0.50]
Ticking is normal in these engines. Note that I have not yet watched the video.
Appreciate 0
      12-26-2010, 01:58 AM   #7
Alan l.
Major General
Alan l.'s Avatar
1654
Rep
6,473
Posts

Drives: 2016 F85M
Join Date: Jun 2009
Location: United States

iTrader: (9)

Watch the video. I know ticking is normal in this DI engine but this noise that i am hearing is way louder than normal.

Here's another video i found on youtube of another 335 making the same exact noise as mine. He never found out the problem and it never came back according to him.

Not my car or video



__________________

Last edited by Alan l.; 12-26-2010 at 02:03 AM.
Appreciate 0
      12-26-2010, 02:16 AM   #8
MF80
Captain
MF80's Avatar
Thailand
-26
Rep
809
Posts

Drives: AW 2008 E92 335i
Join Date: Dec 2009
Location: Area51

iTrader: (10)

No idea about the problem but you have a nice E90, homie.
Appreciate 0
      12-26-2010, 02:24 AM   #9
jun
First Lieutenant
12
Rep
306
Posts

Drives: 335
Join Date: Jun 2007
Location: Somewhere

iTrader: (0)

it sounds like you the normal lifter ticking along with some other chirping. perhaps your belts/pulleys?
Appreciate 0
      12-26-2010, 03:22 AM   #10
TwinTurboXI
Lieutenant Colonel
86
Rep
1,500
Posts

Drives: 2011 135i
Join Date: Mar 2008
Location: .

iTrader: (12)

I've had 2 335's and both of them have done this on a regular basis...
Appreciate 0
      12-26-2010, 03:33 AM   #11
Alan l.
Major General
Alan l.'s Avatar
1654
Rep
6,473
Posts

Drives: 2016 F85M
Join Date: Jun 2009
Location: United States

iTrader: (9)

^^ Like every day? Cold and Hot weather?

I've had cars that did this during a very cold start for the first couple of minutes while the oil warms up and then go away. Never experienced it where it would come on like that after driving for an hour.
__________________
Appreciate 0
      12-26-2010, 03:50 AM   #12
ScaredOnce
Very Important
ScaredOnce's Avatar
United_States
-42
Rep
450
Posts

Drives: 335xi (e92)
Join Date: Sep 2010
Location: PIT

iTrader: (0)

Garage List
Unhappy

Is there any credence to the whole direct inject issue? So with a DI engine, all of those "super special" gasoline additives aren't going through the valvetrain. So, do the valves/etc not benefit at all?

We discussed this today over family dinner, while I was chastised for being the only family member not having a V8. lol
Appreciate 0
      12-26-2010, 03:56 AM   #13
**335i**
Colonel
**335i**'s Avatar
Switzerland
118
Rep
2,320
Posts

Drives: TOYOTA & 2008 E92 335i 6MT
Join Date: Jul 2007
Location: Swiss

iTrader: (4)

Garage List
2008 335i  [4.50]
dont panic its normal ticking is normal, if you dont hear ticking then its bad
__________________
E92 335i Black Saphire 6MT PROcede V5, BMS DCI, Big Tom IC, AR CL-DP's 3", AR Design OC, Forge DV's, OEM M3 side skirts, BMW Performance Wheels 19 inch 269 Black Gloss+Continental ContiSportContact 5P (400hp and 550nm) https://www.youtube.com/user/aistis7..._as=subscriber
Appreciate 0
      12-26-2010, 04:53 AM   #14
Big Tom
Banned
Sweden
-18
Rep
1,054
Posts

Drives: 335i n54 e92 MT
Join Date: Mar 2009
Location: Västerås

iTrader: (0)

It could be a loose spark plug.
Appreciate 0
      12-26-2010, 05:16 AM   #15
Trojan4evr
BMW Collector
Trojan4evr's Avatar
-95
Rep
1,590
Posts

Drives: '07 E90 335i/ '11 E82 DCT 135i
Join Date: Oct 2009
Location: Socal

iTrader: (0)

Garage List
It's the sound of direct injection. But if it's loud it could be an injector or even a belt. LOL at the watsegate rattle somebody said.
Appreciate 0
      12-26-2010, 09:33 AM   #16
Penn999
Lieutenant Colonel
Penn999's Avatar
-18
Rep
1,661
Posts

Drives: 335i coupe
Join Date: May 2010
Location: VA

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Trojan4evr View Post
It's the sound of direct injection. But if it's loud it could be an injector or even a belt. LOL at the watsegate rattle somebody said.
+1, I experience the same thing on warm up on cold days, I dont remember this happening a whole lot on warmer days but time will tell. Unless it throws a code, you are most likely fine. There has been a recall on the injectors do some searching and you can find the BMWNA letter they sent out about it.
__________________
07' MT, Quaife LSD, BMW Performance LED Steering Wheel, HPF FMIC, AA BOV, HPF Exhaust, DCI, Procede V5, AR Stage 1 oil cooler, AR OCC, AR CL DP's, Vishnu Meth Kit, UUC SSK+DSSR, UUC Shift knob, (19 inch)VMR V715's/Yokohama Advan AD08's, Hartge Pedals and Floor Mats. Awaiting Install: M3 Rear Subframe Bushings, Full M3 suspension bits, AST 4100's, DSS axles. Future plans: Vishnu Single turbo kit
Appreciate 0
      12-26-2010, 10:32 AM   #17
335iSSA
Captain
Poland
11
Rep
603
Posts

Drives: 07' E92 335i
Join Date: Nov 2009
Location: Frederick, MD

iTrader: (10)

I've had the same noise since I got the car. It goes away, or below the threshold of notice, after it's warmed up. I'm not worried about it. I've talked to BMW about this and get the "it's normal" and have had other cars with pretty loud valve trains so... It's not wastegate rattle.
Appreciate 0
      12-26-2010, 10:43 AM   #18
cn555ic
cn555ic's Avatar
United_States
-132
Rep
18,309
Posts

Drives: 335i
Join Date: Jun 2007
Location: US

iTrader: (6)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Alan its normal...I get that occasionally and it goes away...
Appreciate 0
      12-26-2010, 10:45 AM   #19
Alan l.
Major General
Alan l.'s Avatar
1654
Rep
6,473
Posts

Drives: 2016 F85M
Join Date: Jun 2009
Location: United States

iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by Big Tom View Post
It could be a loose spark plug.
I've never messed with my plugs on this car but wouldnt I experience other issues if this was the reason? Notice in the video the sound goes away and comes back....then stops on it's own.
__________________
Appreciate 0
      12-26-2010, 10:46 AM   #20
kentgbr
Member
kentgbr's Avatar
United_States
26
Rep
347
Posts

Drives: 2016 340i Sedan
Join Date: Mar 2008
Location: Bay Area, CA

iTrader: (0)

Could be your HPFP. Mine would sometimes make a similar sound at startup for a minute or so. New pump and no more noises. Any other HPFP related symptoms?
__________________
Present - 2016 340i, Alpine White, Black, M-sport, 6-spd, Track Handling, Tech pkgs
Past - 2011 E90 335i, Alpine White, Ivory, Sport, Premium, Steptronic
Past - 2008 E90 335i, Titanium Silver, Dakota Grey, ZSP, Steptronic, 6FL, Wagner FMIC, Bilstein B12 Pro-kit, M3 control arms, SS F/R brake lines
Appreciate 0
      12-26-2010, 10:48 AM   #21
Alan l.
Major General
Alan l.'s Avatar
1654
Rep
6,473
Posts

Drives: 2016 F85M
Join Date: Jun 2009
Location: United States

iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by cn555ic View Post
Alan its normal...I get that occasionally and it goes away...
Thx man. I'm starting to feel better about this since I'm not the only one with it.

Btw. I still need to stop by to go V5 lol.

Alan
__________________
Appreciate 0
      12-26-2010, 10:51 AM   #22
Alan l.
Major General
Alan l.'s Avatar
1654
Rep
6,473
Posts

Drives: 2016 F85M
Join Date: Jun 2009
Location: United States

iTrader: (9)

Quote:
Originally Posted by kentgbr View Post
Could be your HPFP. Mine would sometimes make a similar sound at startup for a minute or so. New pump and no more noises. Any other HPFP related symptoms?
Nope. I just got the new hpfp put in 2 months ago and haven't had any symptoms yet. I'll BT scan the car later just to make sure.
__________________
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 09:49 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST