E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > vehicle electronics failure?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-21-2013, 05:52 PM   #1
alexx03
Lieutenant
 
Drives: 2007 BMW 335I
Join Date: Jun 2012
Location: Vaughan

Posts: 426
iTrader: (2)

vehicle electronics failure?

so i was driving today and the ABS light,DSC light(as if you were holding it tho,all systems off) and the light that comes on when you raise your e-brake came on in yellow.(6MT)
i got to a friends house and checked the manual and it says vehicle electronics failure....
the weird thing is that it all keeps going on and off, it did it like 4-5 times now.

i tried to search up something but i got mixed solutions. 1 thread said they unplugged the battery for 20 minutes and all was good, another said it was a rear wheel bearing that has some sensors on it,another said they had to replace the entire battery and the worst story was one about some 2400$ ABS pump!!
any help would be greatly appreciated!
i just lowered my car on BC coilovers and got an alignment yesterday if that helps.
thanks!!
alexx03 is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2013, 05:56 PM   #2
alexx03
Lieutenant
 
Drives: 2007 BMW 335I
Join Date: Jun 2012
Location: Vaughan

Posts: 426
iTrader: (2)

car is an 07 335i e92 FBO JB4 just in case it helps.
alexx03 is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2013, 06:54 PM   #3
alexx03
Lieutenant
 
Drives: 2007 BMW 335I
Join Date: Jun 2012
Location: Vaughan

Posts: 426
iTrader: (2)

now im confused....in the manual it says when you have a red car on a lift and then the ABS light,DSC light(as if you were holding it tho,all systems off) and the light that comes on when you raise your e-brake came on in yellow(6MT) on your dash it is vehicle electronics failure.

but then it also says when you have the ABS light on where the red car on the lift would be with the ABS light,DSC light(as if you were holding it tho,all systems off) and the light that comes on when you raise your e-brake came on in yellow(6MT) BUT ALSO the flat tire monitor light comes up on the dash that it could be driver stability control systems including ABS,Xdrive, and flat tire monitor have failed.

the problem is that the exact configuration of lights i have on is not in the manual, i have the ABS light in the center screen(where the red cor on lift would be) and on the dash i only have ABS,DSC light(all functions off symbol,circle and triangle with !) and the e-brake light in yellow. no flat tire monitor light. the flat tire monitor light only shows up when i go through the check control menu with the BC stalk on the left side.

im seriously confused now,sorry for the long ass posts but im trying to give the best detail possible so i can get some help and try myself before going to a shop or worst the STEALERship
alexx03 is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2013, 07:17 PM   #4
VTECaddict
Where'd my VTEC go?
 
VTECaddict's Avatar
 
Drives: 06 330i 6MT
Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas, NV

Posts: 4,619
iTrader: (4)

Get codes read would be the only way to get a definitive answer unless you want to start throwing money at it randomly.

Battery can cause weird electrical gremlins too. How old is your battery? If it's the original, it's probably on its last legs anyways so you might as well start with a new one.
__________________
AW/Terra | ZSP | ZPP | ZCW | iDrive | CA
Mods: BC BR | OEM Blacklines | M-tech rear | custom dual exhaust | M3 steering wheel | BMW SSK | ZHP shift knob | BMW Performance rep spoiler
Varrstoen ES1 19x9.5+20 Front, 19x11+25 rear
VTECaddict is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2013, 07:31 PM   #5
triger716
Second Lieutenant
 
Drives: '09 335i E90
Join Date: Nov 2011
Location: United States

Posts: 295
iTrader: (0)

It could be the steering angle sensor is going bad.

As stated above get the codes read to make sure.
triger716 is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2013, 07:38 PM   #6
Groganrocket
Second Lieutenant
 
Drives: 2010 e90 335i
Join Date: Jun 2010
Location: Area 57

Posts: 223
iTrader: (0)

I had abs dcs and start assit inactive it turned out to be rear speed sensor
Groganrocket is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2013, 07:48 PM   #7
alexx03
Lieutenant
 
Drives: 2007 BMW 335I
Join Date: Jun 2012
Location: Vaughan

Posts: 426
iTrader: (2)

no codes guys that was the first thing i checked for and yes the battery is the original from an 01/07 build date
alexx03 is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2013, 07:51 PM   #8
dazzabb
New Member
 
Drives: 2011 M3 E92, 2006 330i E90
Join Date: Jun 2013
Location: Thailand

Posts: 21
iTrader: (1)

There are some weird relationships between electronics in these cars for sure!

I had DSC, ABS and FTM come on 2 days ago, it was a faulty left wheel ABS sensor.

ABS sensor failure seems to be the cause of a lot of unexpected warning lights so I would begin there.

I too read the threads about failure of the ABS pump and $2,500+ for replacement, that goodness it wasn't that!

Good luck.
dazzabb is offline   Thailand
0
Reply With Quote
      09-21-2013, 08:04 PM   #9
alexx03
Lieutenant
 
Drives: 2007 BMW 335I
Join Date: Jun 2012
Location: Vaughan

Posts: 426
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by dazzabb View Post
There are some weird relationships between electronics in these cars for sure!

I had DSC, ABS and FTM come on 2 days ago, it was a faulty left wheel ABS sensor.

ABS sensor failure seems to be the cause of a lot of unexpected warning lights so I would begin there.

I too read the threads about failure of the ABS pump and $2,500+ for replacement, that goodness it wasn't that!

Good luck.
ok kool thanks man
so ill check battery voltage first and then wheel bearings!
alexx03 is offline  
0
Reply With Quote
      09-21-2013, 11:45 PM   #10
saini7
Private
 
Drives: 07 335i sedan.
Join Date: Mar 2011
Location: Calgary

Posts: 70
iTrader: (1)

hey i just lowered my car as well and had these lights come on before i got a chance to take it in for alignment. after alignment about 70-100km the lights went away, its been 3 months now and i havent had an issue .
saini7 is offline  
0
Reply With Quote
      09-22-2013, 12:07 AM   #11
VTECaddict
Where'd my VTEC go?
 
VTECaddict's Avatar
 
Drives: 06 330i 6MT
Join Date: Mar 2009
Location: Las Vegas, NV

Posts: 4,619
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by alexx03 View Post
no codes guys that was the first thing i checked for and yes the battery is the original from an 01/07 build date
You need something like INPA to scan the other modules for errors. It won't show with a normal ODBII scan tool.
__________________
AW/Terra | ZSP | ZPP | ZCW | iDrive | CA
Mods: BC BR | OEM Blacklines | M-tech rear | custom dual exhaust | M3 steering wheel | BMW SSK | ZHP shift knob | BMW Performance rep spoiler
Varrstoen ES1 19x9.5+20 Front, 19x11+25 rear
VTECaddict is offline  
0
Reply With Quote
      09-22-2013, 12:28 AM   #12
kurtural
Private First Class
 
kurtural's Avatar
 
Drives: 2006 325i, 2006 X3, 2006 525i
Join Date: Jun 2009
Location: Fresno, CA

Posts: 117
iTrader: (0)

If you are on the original battery it is going out. Your car is six years old. Time to get a new battery.
kurtural is offline   United_States
0
Reply With Quote
      09-22-2013, 12:36 AM   #13
alexx03
Lieutenant
 
Drives: 2007 BMW 335I
Join Date: Jun 2012
Location: Vaughan

Posts: 426
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by VTECaddict View Post
You need something like INPA to scan the other modules for errors. It won't show with a normal ODBII scan tool.
okay thank you for the information
alexx03 is offline  
0
Reply With Quote
      09-23-2013, 11:00 PM   #14
alexx03
Lieutenant
 
Drives: 2007 BMW 335I
Join Date: Jun 2012
Location: Vaughan

Posts: 426
iTrader: (2)

front right speed sensor was gone,thanks everyone!
alexx03 is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:31 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST