E90Post
 


GT Haus
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Help. Installed Cobb AP on my 2011 335is...now I cannot uninstall or change maps



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-25-2011, 08:05 AM   #1
vinnymac
Private First Class
 
Drives: 2011 335is
Join Date: May 2011
Location: Saint Louis, MO

Posts: 112
iTrader: (0)

Help. Installed Cobb AP on my 2011 335is...now I cannot uninstall or change maps

I have a 2011 335is and I installed my AP tonight. I updated to the current firmware with 335is support and flashed the Sport map on my car. The install appeared to go smoothly. The car definitely has more power and is very driveable.

However, I now have a problem when I try to change maps or uninstall the AP. I get the "Accessport not installed on this vehicle" error when it checks the ECU.

I checked the contents of the AP with the manager and it looks like it saved my ECU configuration but it will not recognize my car now.

v1.6.5.0.2839 firmware
Map Stg1 Sport IKBOS IS v301
Error Message: Accessport not installed on this vehicle" 0 BMW_MSD81_0044CCOIKBOS_IS

How do I fix this?



Update: 11/14/11 - I received my updated AccessPORT with alpha firmware and instructions on uninstalling it from my car and subsequent steps on how to reinstall on my car. I followed the steps and it appears everything is working properly.

Last edited by vinnymac; 11-14-2011 at 04:36 PM.
vinnymac is offline  
0
Reply With Quote
      10-25-2011, 09:07 AM   #2
xclone
Putting more gas in the car...
 
Drives: 2008 535i
Join Date: Sep 2011
Location: Raleigh, NC

Posts: 36
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by vinnymac View Post
I have a 2011 335is and I installed my AP tonight. I updated to the current firmware with 335is support and flashed the Sport map on my car. The install appeared to go smoothly. The car definitely has more power and is very driveable.

However, I now have a problem when I try to change maps or uninstall the AP. I get the "Accessport not installed on this vehicle" error when it checks the ECU.

I checked the contents of the AP with the manager and it looks like it saved my ECU configuration but it will not recognize my car now.

v1.6.5.0.2839 firmware
Map Stg1 Sport IKBOS IS v301
Error Message: Accessport not installed on this vehicle" 0 BMW_MSD81_0044CCOIKBOS_IS

How do I fix this?

Did you unplug the device or turn the car off when you were loading maps? Sounds like it did not take and the map is really not loaded onto your car. Does it give you the option to re-install? How about recover (which is what it will do automatically if it fails to install properly).

Personally, I would call Cobb directly. Any other advise may cause issues.
__________________
2008 BMW 535iA | Cobb Stg2+ | Injen Intake | AR Catted DP's | CP-E FMIC | Turbosmart DV's | ER Charge Pipe
xclone is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-25-2011, 09:12 AM   #3
vinnymac
Private First Class
 
Drives: 2011 335is
Join Date: May 2011
Location: Saint Louis, MO

Posts: 112
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by xclone View Post
Did you unplug the device or turn the car off when you were loading maps? Sounds like it did not take and the map is really not loaded onto your car. Does it give you the option to re-install? How about recover (which is what it will do automatically if it fails to install properly).

Personally, I would call Cobb directly. Any other advise may cause issues.
The install went smoothly and the car is running the Stg1 Sport map. There is a noticable power gain. I'm going to call Cobb today to get their feedback.
vinnymac is offline  
0
Reply With Quote
      10-25-2011, 10:19 AM   #4
Beemw335
Colonel
 
Drives: 335i
Join Date: Mar 2011
Location: My car is my home

Posts: 2,016
iTrader: (2)

Try reloading the map and see what it does.
Keep trying to go back to stock. And call up cobb.
Beemw335 is offline  
0
Reply With Quote
      10-25-2011, 10:22 AM   #5
vinnymac
Private First Class
 
Drives: 2011 335is
Join Date: May 2011
Location: Saint Louis, MO

Posts: 112
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Beemw335 View Post
Try reloading the map and see what it does.
Keep trying to go back to stock. And call up cobb.
It won't let me do anything at this point. Trying to switch maps or uninstalling (returning to stock) results in the same "Accessport not installed on this vehicle" error.

I talked to Cobb this morning and they want me to revert to the last non-beta firmware and try to connect to ECU. They didn't sound very optomistic but wanted me to try it. I had to run the beta-firmware to get the 335is maps to begin with.
vinnymac is offline  
0
Reply With Quote
      10-25-2011, 10:54 AM   #6
pHo_e92
Captain
 
pHo_e92's Avatar
 
Drives: SGM e92
Join Date: Jan 2011
Location: 905

Posts: 879
iTrader: (4)

Garage List
2008 BMW 335i  [3.63]
2000 BMW 323i  [3.00]
1997 Honda Civic HB  [5.00]
2007 BMW X5 4.8  [5.00]
did you update your AP after you installed it on your car? Also make sure that your FOB is in and your ignition is in the ON position, then plug your AP in and see if you can do change maps then.
__________________
08 335i | Space Gray | Burl Walnut Wood Trim | Sport pkg | Premium Pkg | LOGIC7 | Navi | Comfort Access

| COBB | Injen DCI | Active Autowerke | Sonic Tuning | E92 Lighting | ER | HKS | BMS | Ground Control | Vortex Tuning |
pHo_e92 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      10-25-2011, 01:31 PM   #7
vinnymac
Private First Class
 
Drives: 2011 335is
Join Date: May 2011
Location: Saint Louis, MO

Posts: 112
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by pHo_e92 View Post
did you update your AP after you installed it on your car? Also make sure that your FOB is in and your ignition is in the ON position, then plug your AP in and see if you can do change maps then.
No I did not update my AP after the installation. My FOB was in the ignition the entire time.

I've escalated the issue to COBB and they are working on a resolution. They said my issue was a bit odd but not the first time there has been issues certain models of BMW. COBB customer service has been great.
vinnymac is offline  
0
Reply With Quote
      10-25-2011, 01:43 PM   #8
BuraQ
BimmerPost Supporting Vendor

 
BuraQ's Avatar
 
Drives: 11" E92 335is
Join Date: Nov 2010
Location: Florida

Posts: 3,037
iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 335is  [3.03]
Suscribed.....I need to keep track of this cause I surely dont want this happening when and if I do flash Cobb on my pet
__________________
COBB ATR SelfTuned: 12.1 ET @ 120.61 mph in 1/4 mile
RENNtech Tuning: 11.78 ET @ 116 Mph in 1/4 mile YouTube
Dinan Stage 3: 12.5 ET (Best) 111 Mph (Best) in 1/4 mile
400+ launches, 3 Driveshafts, No DCT Slippage, Flash Only
"BMW DCT 335is" on Facebook
BuraQ is online now   United_States
0
Reply With Quote
      10-25-2011, 02:30 PM   #9
COBB Tuning
Major
 
COBB Tuning's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Dec 2010
Location: Austin, TX

Posts: 1,044
iTrader: (0)

This is an issue we are aware of, and we are working hard to find a solution! I'll be sure to update this thread and our main AccessPORT thread once we have found a work around and a proper fix.

Ian
COBB Tuning is offline  
0
Reply With Quote
      10-25-2011, 09:21 PM   #10
asifjahmed
Private
 
Drives: 2011 335is
Join Date: Oct 2008
Location: Cincinnati, OH

Posts: 88
iTrader: (0)

I also have a 335is and just ordered an AP. Should I be waiting for the fix before attempting my install?

Thanks.
asifjahmed is offline  
0
Reply With Quote
      10-26-2011, 08:47 AM   #11
pHo_e92
Captain
 
pHo_e92's Avatar
 
Drives: SGM e92
Join Date: Jan 2011
Location: 905

Posts: 879
iTrader: (4)

Garage List
2008 BMW 335i  [3.63]
2000 BMW 323i  [3.00]
1997 Honda Civic HB  [5.00]
2007 BMW X5 4.8  [5.00]
Quote:
Originally Posted by vinnymac View Post
No I did not update my AP after the installation. My FOB was in the ignition the entire time.

I've escalated the issue to COBB and they are working on a resolution. They said my issue was a bit odd but not the first time there has been issues certain models of BMW. COBB customer service has been great.
Ok sounds like Cobb is taking care of you. Hope it gets resolve quickly
__________________
08 335i | Space Gray | Burl Walnut Wood Trim | Sport pkg | Premium Pkg | LOGIC7 | Navi | Comfort Access

| COBB | Injen DCI | Active Autowerke | Sonic Tuning | E92 Lighting | ER | HKS | BMS | Ground Control | Vortex Tuning |
pHo_e92 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      10-26-2011, 03:09 PM   #12
Alessandro
Major
 
Alessandro's Avatar
 
Drives: E92 335i 08 ret, 335is 11 ret.
Join Date: Mar 2008
Location: Canada

Posts: 1,010
iTrader: (8)

Garage List
2011 335is  [4.75]
Send a message via Skype™ to Alessandro
Quote:
Originally Posted by COBB Tuning View Post
This is an issue we are aware of, and we are working hard to find a solution! I'll be sure to update this thread and our main AccessPORT thread once we have found a work around and a proper fix.

Ian
i am kind of dissapointed; Cobb knows about it but still no info that potential buyers should be aware, i hope this is not the standard business practice they use.

Again nothing against Cobb great product but potential customers should know beforehand about that issue on the 335is especially if its known to them.
Alessandro is offline   Serbia
0
Reply With Quote
      10-26-2011, 03:19 PM   #13
vinnymac
Private First Class
 
Drives: 2011 335is
Join Date: May 2011
Location: Saint Louis, MO

Posts: 112
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by COBB Tuning View Post
This is an issue we are aware of, and we are working hard to find a solution! I'll be sure to update this thread and our main AccessPORT thread once we have found a work around and a proper fix.

Ian
Ian - thanks for posting in this thread. I'm eagerly waiting to hear back from your team with a fix for this issue. Right now my car is running but my Accessport is rendered inoperable as it will not accept the beta firmware it was running and it will not communicate with my ECU.

Thanks for the great customer support!

Vince
vinnymac is offline  
0
Reply With Quote
      10-26-2011, 03:36 PM   #14
cn555ic
BimmerPost Supporting Vendor

 
cn555ic's Avatar
 
Drives: Bimmerscoding.com
Join Date: Jun 2007
Location: New York

Posts: 18,278
iTrader: (5)

Send a message via Yahoo to cn555ic
Wow thats scary! Hope you get some solution soon.
__________________
917-939-4980 CODING E and F Series New York Area

cn555ic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      10-26-2011, 03:54 PM   #15
JetBlack5OC
Major
 
Drives: E60&E92
Join Date: Jul 2008
Location: west

Posts: 1,130
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by asifjahmed View Post
I also have a 335is and just ordered an AP. Should I be waiting for the fix before attempting my install?

Thanks.
My buddy has been running the Cobb on his 335is for months. Zero problems, runs great.
JetBlack5OC is offline  
0
Reply With Quote
      10-26-2011, 05:59 PM   #16
COBB Tuning
Major
 
COBB Tuning's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Dec 2010
Location: Austin, TX

Posts: 1,044
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by asifjahmed View Post
I also have a 335is and just ordered an AP. Should I be waiting for the fix before attempting my install?

Thanks.
If your are updating to the Beta Firmware before installation, you shouldn't have any issues.

Ian
COBB Tuning is offline  
0
Reply With Quote
      10-26-2011, 06:58 PM   #17
GoodtoGo
Private
 
Drives: 335i
Join Date: Apr 2011
Location: Chicago

Posts: 89
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by COBB Tuning View Post
If your are updating to the Beta Firmware before installation, you shouldn't have any issues.

Ian
You suggested yesterday that people not update their firmware.

Quote:
Originally Posted by COBB Tuning View Post
We are currently aware of a problem some users are having when updating their AccessPORT to Beta firmware. We are working hard to find a fix and we will update you with our progress!

At this time, I would recommend not updating your AccessPORT. Currently, there are no new releases that would affect the performance or safety of your vehicle of your vehicle, so beta updates are not needed. As always, if you have any questions, please send us a PM, email (tech@cobbtuning.com), or call (866-922-3059).

Ian
GoodtoGo is offline  
0
Reply With Quote
      10-27-2011, 02:15 PM   #18
COBB Tuning
Major
 
COBB Tuning's Avatar
 
Drives: 335i
Join Date: Dec 2010
Location: Austin, TX

Posts: 1,044
iTrader: (0)

Sorry for the confusion! Updating a current AccessPORT that is installed on a vehicle could potentially cause this issue. If the AP is uninstalled, there shouldn't be any kind of issue.

Ian
COBB Tuning is offline  
0
Reply With Quote
      10-28-2011, 09:40 AM   #19
vinnymac
Private First Class
 
Drives: 2011 335is
Join Date: May 2011
Location: Saint Louis, MO

Posts: 112
iTrader: (0)

I received an email from Cobb indicating there was a new beta firmware version available for me to try. I updated my AP without issues and now at the AP can communicate with my ECU. I was able to get into the Monitor menu and I was able to get into the Troubleshoot menu and reset the ECU. However, I am still getting the "Accessport not installed on this vehicle error".

I sent my feedback to Cobb and I'm waiting on the next step.

Fingers crossed they find a solution so I can change maps and uninstall before my first dealer service visit.
vinnymac is offline  
0
Reply With Quote
      11-07-2011, 12:23 PM   #20
vinnymac
Private First Class
 
Drives: 2011 335is
Join Date: May 2011
Location: Saint Louis, MO

Posts: 112
iTrader: (0)

Update: 11/7/11

Cobb Tuning has been great working on a solution to this problem I'm having with the AP. I tried to use alpha firmware last week but it would not install on my AP so I had to ship it back to Cobb.

Their RMA system sent me an email indicating my AP was received so my fingers are crossed a solution is in my hands soon.
vinnymac is offline  
0
Reply With Quote
      11-14-2011, 04:35 PM   #21
vinnymac
Private First Class
 
Drives: 2011 335is
Join Date: May 2011
Location: Saint Louis, MO

Posts: 112
iTrader: (0)

Update: 11/14/11

I received my updated AccessPORT with alpha firmware and instructions on uninstalling it from my car and subsequent steps on how to reinstall on my car. I followed the steps and it appears everything is working properly.

Cobb Tuning's cusomter service and RMA process was handled exceptionally well and I am pleased with the resolution. I'm glad everything is back in order and now I can focus on enjoying my new car for a few more weeks before the winter weather settles in.
vinnymac is offline  
0
Reply With Quote
      11-14-2011, 06:00 PM   #22
BuraQ
BimmerPost Supporting Vendor

 
BuraQ's Avatar
 
Drives: 11" E92 335is
Join Date: Nov 2010
Location: Florida

Posts: 3,037
iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW 335is  [3.03]
Quote:
Originally Posted by vinnymac View Post
Update: 11/14/11

I received my updated AccessPORT with alpha firmware and instructions on uninstalling it from my car and subsequent steps on how to reinstall on my car. I followed the steps and it appears everything is working properly.

Cobb Tuning's cusomter service and RMA process was handled exceptionally well and I am pleased with the resolution. I'm glad everything is back in order and now I can focus on enjoying my new car for a few more weeks before the winter weather settles in.
I have been following this thread from day one and I have been waiting for your update. Now, do us, me etc a favor and get some numbers posted .

Thanks
__________________
COBB ATR SelfTuned: 12.1 ET @ 120.61 mph in 1/4 mile
RENNtech Tuning: 11.78 ET @ 116 Mph in 1/4 mile YouTube
Dinan Stage 3: 12.5 ET (Best) 111 Mph (Best) in 1/4 mile
400+ launches, 3 Driveshafts, No DCT Slippage, Flash Only
"BMW DCT 335is" on Facebook
BuraQ is online now   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:15 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST