E90Post
 


GT Haus
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > 335is owners jb4 help e85



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-07-2012, 01:34 PM   #1
busta7777
Captain
 
Drives: RB N54 335iS
Join Date: Apr 2010
Location: Downey

Posts: 641
iTrader: (4)

Send a message via AIM to busta7777 Send a message via Yahoo to busta7777
335is owners jb4 help e85

Ok so ive been putting e85 on my car i put around 8 gallons of 91 an 3 gallons of e85
On map 5 car is hitting 15 psi almost the whole way
On map 6 it hit 16-17 psi its crazy lol
Anyways
Car runs perfect couldent ask for more speed yet

But alot of times when im doing strong pulls the car on any map after a few strong runs of 2nd an 3rd it starts to only boosting 10 psi the whole time until i turn it off
Is their a reason this is happening?
Wat can i do to fix this
Its gettig really ennoying im
Really thinking of just not putting e85 since most of the time it happens on e85
busta7777 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-07-2012, 01:36 PM   #2
busta7777
Captain
 
Drives: RB N54 335iS
Join Date: Apr 2010
Location: Downey

Posts: 641
iTrader: (4)

Send a message via AIM to busta7777 Send a message via Yahoo to busta7777
Quote:
Originally Posted by busta7777 View Post
Ok so ive been putting e85 on my car i put around 8 gallons of 91 an 3 gallons of e85
On map 5 car is hitting 15 psi almost the whole way
On map 6 it hit 16-17 psi its crazy lol
Anyways
Car runs perfect couldent ask for more speed yet

But alot of times when im doing strong pulls the car on any map after a few strong runs of 2nd an 3rd it starts to only boosting 10 psi the whole time until i turn it off
Is their a reason this is happening?
Wat can i do to fix this
Its gettig really ennoying im
Really thinking of just not putting e85 since most of the time it happens on e85
Mods:
jb4 with newst update
busta7777 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-07-2012, 01:42 PM   #3
335iSSA
Captain
 
Drives: 07' E92 335i
Join Date: Nov 2009
Location: Frederick, MD

Posts: 603
iTrader: (10)

Likely pulling back because IATs are getting high. FMIC or meth will help.
335iSSA is offline   Poland
0
Reply With Quote
      07-07-2012, 02:01 PM   #4
Bagelfast
Lieutenant Colonel
 
Bagelfast's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2008
Location: USA

Posts: 1,537
iTrader: (0)

Any codes?

Have you tried doing logs? Send them to Terry.
Bagelfast is offline  
0
Reply With Quote
      07-07-2012, 02:55 PM   #5
chili36
Sleeper
 
Drives: 335i
Join Date: Dec 2007
Location: So.Cal

Posts: 456
iTrader: (1)

Heatsoak.
chili36 is offline  
0
Reply With Quote
      07-07-2012, 03:11 PM   #6
Gugs
Cynical
 
Gugs's Avatar
 
Drives: E92 JetBlack
Join Date: Jul 2012
Location: Long island

Posts: 431
iTrader: (1)

The answer is-
Your overboosting or knocking.

With the newer firmwares we have new features...

The Jb4 goes into safety mode and forces itself into map 4 until you restart the car.
look for flashing check engine lights right before it happens, 1 flash is overboost and several is knock.

This is exactly what is happening-
as its defaulting to map 4 and leaving you to OEM map/boost levels.


Put in less e85 and it will most likely help the issue.
Gugs is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-07-2012, 04:06 PM   #7
robc1976
DIYER
 
robc1976's Avatar
 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

Posts: 4,223
iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by Gugs View Post
The answer is-
Your overboosting or knocking.

With the newer firmwares we have new features...

The Jb4 goes into safety mode and forces itself into map 4 until you restart the car.
look for flashing check engine lights right before it happens, 1 flash is overboost and several is knock.

This is exactly what is happening-
as its defaulting to map 4 and leaving you to OEM map/boost levels.


Put in less e85 and it will most likely help the issue.
Spot on...seen it before with my buddies car...
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, RB turbos W/3.5 N20 sensor, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, Meyle HD tie-rods, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, DEFIV kit, KW clubsport coilovers, Power-Flex subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
robc1976 is offline  
0
Reply With Quote
      07-07-2012, 04:31 PM   #8
Pete Schweaty
Lieutenant
 
Pete Schweaty's Avatar
 
Drives: 2007 335i E90
Join Date: Jun 2011
Location: MD

Posts: 582
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Gugs View Post
The answer is-
Your overboosting or knocking.

With the newer firmwares we have new features...

The Jb4 goes into safety mode and forces itself into map 4 until you restart the car.
look for flashing check engine lights right before it happens, 1 flash is overboost and several is knock.

This is exactly what is happening-
as its defaulting to map 4 and leaving you to OEM map/boost levels.


Put in less e85 and it will most likely help the issue.
Yup. The JB4 reverts to stock mapping as a safety feature. The stock boost for a 335is is 10psi.
Pete Schweaty is offline  
0
Reply With Quote
      07-08-2012, 12:59 AM   #9
TheKid
Private First Class
 
TheKid's Avatar
 
Drives: e92 335is
Join Date: Nov 2010
Location: Toronto

Posts: 122
iTrader: (2)

I was having the same issue on my 335is, increase your boost limit to 17.5 or 18... map 5 on 94+ octane I was hitting 17.3 psi tapering down to 13.8... your most likely over boosting.. hope this works
__________________
COBB PROTUNE/HFS4/AFE STG 2 DCI/ BMS OCC/AR 3" C*tless DPs/ER CP/Forge DV's/ Eibach Pro springs/M3 suspension bits/CF rear diffuser/ 30% tints / Lightly smoked tails/ Blacked out grill /SSP clutches
TheKid is offline  
0
Reply With Quote
      07-08-2012, 04:09 AM   #10
boostaholic786
Lieutenant
 
boostaholic786's Avatar
 
Drives: E92 JB4 G5 ISO RB's FBO+40%E85
Join Date: Dec 2011
Location: irving tx

Posts: 557
iTrader: (0)

It might be a 2D25 (mass air manipulation cover, maximum air) or something like that. If you dont want to decrease your E85 mix, just go to the user adjustment table, set futureuserA= 2, then change fuel open loop mapping to 75 or set it to 5 more than you have it set to. I had this exact same issue and it gets really annoying. But make sure you set your overboost to 18.0 as well because with the E85, you will hit that much boost, well depending on your mods
__________________
A/W E92 335i M-sport with JB4 G5 ISO/ E40 WEDGE PERFORMANCE BACKEND FLASH, Alpina TCU flash for AT/Switch-tronic +AR Downpipes, Stett gen 1 intake, Wagner-Tuning FMIC+RB Turbo setup/ RB PCV Valve+ Akro exhaust+60% E85/93 mix,+ HRE P40S wheels, KW coilovers, M3 sways,+BMW performance CF Mirrors, BMW Performance CF deck lid spoiler,+ CF interior trim, p3 vent boost gauge,+ LUX angel eyes (11.73@119mph on street tires) NO METH!
boostaholic786 is offline  
0
Reply With Quote
      07-08-2012, 02:06 PM   #11
busta7777
Captain
 
Drives: RB N54 335iS
Join Date: Apr 2010
Location: Downey

Posts: 641
iTrader: (4)

Send a message via AIM to busta7777 Send a message via Yahoo to busta7777
Quote:
Originally Posted by TheKid View Post
I was having the same issue on my 335is, increase your boost limit to 17.5 or 18... map 5 on 94+ octane I was hitting 17.3 psi tapering down to 13.8... your most likely over boosting.. hope this works
Thanks for the help how are u changing
The setting for over boost is this like a usb must?
busta7777 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-08-2012, 02:10 PM   #12
robc1976
DIYER
 
robc1976's Avatar
 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

Posts: 4,223
iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by boostaholic786 View Post
It might be a 2D25 (mass air manipulation cover, maximum air) or something like that. If you dont want to decrease your E85 mix, just go to the user adjustment table, set futureuserA= 2, then change fuel open loop mapping to 75 or set it to 5 more than you have it set to. I had this exact same issue and it gets really annoying. But make sure you set your overboost to 18.0 as well because with the E85, you will hit that much boost, well depending on your mods
The map (assuming you are referring to map 5) is what governs the boost...it is possible to over boost to 18 though. I had the code above and just cut back to 45% instead of 50% and there is really no difference in performance. I may go back to 50% but I only get these codes once in a while so not Thst big of a deal.
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, RB turbos W/3.5 N20 sensor, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, Meyle HD tie-rods, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, DEFIV kit, KW clubsport coilovers, Power-Flex subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
robc1976 is offline  
0
Reply With Quote
      07-08-2012, 02:11 PM   #13
robc1976
DIYER
 
robc1976's Avatar
 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

Posts: 4,223
iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by busta7777 View Post
Thanks for the help how are u changing
The setting for over boost is this like a usb must?
Yep, USB to lap tob under "user adjustments" very first adjustment"
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, RB turbos W/3.5 N20 sensor, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, Meyle HD tie-rods, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, DEFIV kit, KW clubsport coilovers, Power-Flex subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
robc1976 is offline  
0
Reply With Quote
      07-08-2012, 04:21 PM   #14
Yodaime
Just a normal member.
 
Yodaime's Avatar
 
Drives: Banh Xeo
Join Date: Sep 2011
Location: Louisiana

Posts: 3,395
iTrader: (12)

Happen to me before. usually high boost but after like a certain mph you feel like a nudge and then it backs down to 10psi all the way until you get off the gas or park or some shit it goes back to normal and does it again. This happen to me even tho I had FBO. cold air intake,downpipes,exhaust,fmic, extra oil cooler. still does it. It's like a spuddering but that's why I sold my jb4 and got a Cobb tune. Never had that problem anymore 16+PSI all the way till max. GL
__________________
Quote:
Originally Posted by nrrm1127 View Post
My life is complete. Yodaime has commented on a post with my car in it.
Yodaime is offline   Vietnam
0
Reply With Quote
      07-29-2012, 09:29 PM   #15
neilvosko
Major
 
neilvosko's Avatar
 
Drives: 335i e92 FBO
Join Date: Dec 2011
Location: miami

Posts: 1,398
iTrader: (16)

it autotunes so if the temp is high it cuts everything down.
exactly my issues with map5. you want consistent strong pulls with jb4...pick map 2 and 7
neilvosko is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-30-2012, 02:20 AM   #16
robc1976
DIYER
 
robc1976's Avatar
 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

Posts: 4,223
iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by neilvosko View Post
it autotunes so if the temp is high it cuts everything down.
exactly my issues with map5. you want consistent strong pulls with jb4...pick map 2 and 7
Never will happen to me, highest I get is 220. If you are getting cuts because of high temps it is time to get a oil cooler.
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, RB turbos W/3.5 N20 sensor, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, Meyle HD tie-rods, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, DEFIV kit, KW clubsport coilovers, Power-Flex subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
robc1976 is offline  
0
Reply With Quote
      07-30-2012, 08:02 AM   #17
neilvosko
Major
 
neilvosko's Avatar
 
Drives: 335i e92 FBO
Join Date: Dec 2011
Location: miami

Posts: 1,398
iTrader: (16)

i am FBO with ER dual oil cooler.....temps are 230 or so, but boost comes super slow, i can reach 15 psi but at half the speed of map2
neilvosko is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-30-2012, 11:29 AM   #18
robc1976
DIYER
 
robc1976's Avatar
 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

Posts: 4,223
iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by neilvosko View Post
i am FBO with ER dual oil cooler.....temps are 230 or so, but boost comes super slow, i can reach 15 psi but at half the speed of map2
That is odd, I hit 17 psi before the "1" mark on the bottom..so under a second. I did this on the G4 board but only 15psi. I now have the G5 board. Try setting lagfix to 100.
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, RB turbos W/3.5 N20 sensor, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, Meyle HD tie-rods, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, DEFIV kit, KW clubsport coilovers, Power-Flex subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
robc1976 is offline  
0
Reply With Quote
      07-30-2012, 11:32 AM   #19
neilvosko
Major
 
neilvosko's Avatar
 
Drives: 335i e92 FBO
Join Date: Dec 2011
Location: miami

Posts: 1,398
iTrader: (16)

Ohh, good point, i was actually thinking of lagfix.

i dropped it to 50 for the road course track sessions to give me a little more linearity on the boost, so may definitely be the culprit here.

thanks for the heads up, will report back.
neilvosko is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-30-2012, 11:46 AM   #20
robc1976
DIYER
 
robc1976's Avatar
 
Drives: E90 335i
Join Date: Mar 2012
Location: Illinois

Posts: 4,223
iTrader: (11)

Quote:
Originally Posted by neilvosko View Post
Ohh, good point, i was actually thinking of lagfix.

i dropped it to 50 for the road course track sessions to give me a little more linearity on the boost, so may definitely be the culprit here.

thanks for the heads up, will report back.
Should get a faster spool up!
__________________
JB4 G5, WEDGE flash, 455 LPFP, HFS-4 meth kit, BMS OCC, RB turbos W/3.5 N20 sensor, RB valve, BMS DCI, 3" AR Dps, Custom OC W/ SS lines, ER FMIC, ER CP W/HKS BOV, M3 control arms, M3 guide rods, M3 upper links, M3 front & rear sway-bars, Meyle HD tie-rods, HPA rear toe arms, Wavetrac LSD, DEFIV kit, KW clubsport coilovers, Power-Flex subframe bushings, stoptech rotors, Rogue Tranny Mounts, 1M bumper, M3 CF hood, MORR VS8.2 rims 245/295
robc1976 is offline  
0
Reply With Quote
      01-30-2013, 09:05 PM   #21
jzingerman
Second Lieutenant
 
Drives: 2011 Bmw 335i M sport
Join Date: Nov 2011
Location: Beverly Hills California

Posts: 246
iTrader: (0)

How can you fix overboost and what is knocking exactly?

Quote:
Originally Posted by Gugs View Post
The answer is-
Your overboosting or knocking.

With the newer firmwares we have new features...

The Jb4 goes into safety mode and forces itself into map 4 until you restart the car.
look for flashing check engine lights right before it happens, 1 flash is overboost and several is knock.

This is exactly what is happening-
as its defaulting to map 4 and leaving you to OEM map/boost levels.


Put in less e85 and it will most likely help the issue.
__________________
2011 BMW 335i M Sport- Space Grey Metallic * Black Kidney Grills * Jb4 Stage 2 ISO * Injen Intake * AR 4" Downpipe * 19" VMR V710 * Michelin Pilot Super Sports 235/265 * KW V3 Coilovers * 8k Alpine Angel Eyes * Gloss Black Roof Vinyl
jzingerman is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 06:12 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST