E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Low coolant temps after changing thermostat



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-19-2017, 04:16 PM   #1
dilyanyordanov
New Member
Bulgaria
0
Rep
15
Posts

Drives: 09 335i JB4, VRSF DPs
Join Date: Oct 2016
Location: Europe

iTrader: (0)

Low coolant temps after changing thermostat

So,I 've search through the forum but it seems everyone is getting high temperatures instead of low. Two weeks ago I had to pick someone up. It was snowing and cold,the heat started but after driving with about 50mph it was getting colder. I waited for my friend for 5 mins and the car got hotter to about 80-85C. I started driving and coolant temp got lower. I called my mechanic and we both thought it was the thermostat...He changed it alongside some other things but not related to coolant system. He used 50% coolant and 50% water. Told me to check the coolant level in the morning(i got my car tonight from him). I started driving and turned the hidden menu on because I wanted to check if the car will get warm faster. It didn't. It is still below -2,-4C degrees.I drove for around 15 miles but at most I got 75C. I parked in front of my house and waited for about 10-15 mins and it got up to 100-105C. I shut off the car and asked my mechanic why it took so long to warm up but he wasn't sure. So did anyone experience such a thing...I got the heat on when I am usually above 60-65C(that's what I've noticed) but it is really hot after 70-80C. He said the thermostat should be working perfectly. Is there anything else my mechanic and I didn't notice ? Any suggestions ? He told me to drive tomorrow and see if everything is ok and if it is still not ok to take the car back. Funny thing is my work is about 4 miles from home,so i am pretty confident, it won't get warm in 4 miles.
Appreciate 0
      01-19-2017, 04:18 PM   #2
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
United_States
1729
Rep
42,716
Posts


Drives: C6 Z06, 09 335i, 10 335xi
Join Date: Dec 2008
Location: www.TopGearSolutions.com

iTrader: (37)

How many miles on the water pump?
__________________
|Facebook Discounts||Evolution Racewerks| |Active Autowerke| |ETS| |Burger Tuning| |PURE Turbos| |Mishimoto||VRSF| |AWE| |Wagner|

|HPB 240W H8 Angel Eyes Now $99| |VTT| |KW| |Spec| |ST Coilovers| |Koni| |Bilstein| |Borla| |Magnaflow| |AFE| |Shifteck| |Injen|Coding / PPK / Alpina
Appreciate 0
      01-19-2017, 04:21 PM   #3
dilyanyordanov
New Member
Bulgaria
0
Rep
15
Posts

Drives: 09 335i JB4, VRSF DPs
Join Date: Oct 2016
Location: Europe

iTrader: (0)

Not sure...I got the car 3 months ago and it had 146 000kms...Now it is at 149000....I've never changed it.Not sure if the previous owners have done it.
Appreciate 0
      01-19-2017, 04:49 PM   #4
bradsm87
Major
228
Rep
1,247
Posts

Drives: E90 LCI 335i
Join Date: Jun 2013
Location: Australia

iTrader: (0)

Check for DME fault codes. I had the same symptoms when the thermo fan wasn't plugged in. The DME forces a low coolant temp target, which it can acheive at speed but not when stopped.
Appreciate 1
      01-19-2017, 05:08 PM   #5
dilyanyordanov
New Member
Bulgaria
0
Rep
15
Posts

Drives: 09 335i JB4, VRSF DPs
Join Date: Oct 2016
Location: Europe

iTrader: (0)

How did you fix it ?
Appreciate 0
      01-19-2017, 11:11 PM   #6
bradsm87
Major
228
Rep
1,247
Posts

Drives: E90 LCI 335i
Join Date: Jun 2013
Location: Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dilyanyordanov View Post
How did you fix it ?
The thermo fan was not plugged all the way back in after mechanical work. I plugged it back in and it was fixed.

You need to read DME codes to know what's going on in your case.
Appreciate 1
      01-21-2017, 03:50 AM   #7
nikitino25
Captain
nikitino25's Avatar
United_States
53
Rep
714
Posts

Drives: '07 E92 335i
Join Date: Dec 2011
Location: Missouri

iTrader: (2)

How do you get that hidden coolant temp menu if you don't have i- drive?
Appreciate 0
      01-21-2017, 12:10 PM   #8
dilyanyordanov
New Member
Bulgaria
0
Rep
15
Posts

Drives: 09 335i JB4, VRSF DPs
Join Date: Oct 2016
Location: Europe

iTrader: (0)

Could it be the coolant temp sensor ?
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Tags
coolant temperature; thermostat

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 04:38 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST