E90Post
 


European Auto Source
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > DIY Guides > DIY: 335i Exhaust Sound Mod. Better, and even easier than golf tee mod.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-12-2012, 12:09 AM   #507
techwhiz
Colonel
techwhiz's Avatar
United_States
146
Rep
2,558
Posts

Drives: e90 335i Sedan - Arctic
Join Date: Feb 2012
Location: Bay Area, Ca

iTrader: (4)

I'm a new e90 owner. Just picked up a sedan with a sports package and 47K miles. I'm loving it.

Anyway, I owned an e36 M3 and it didn't have the flap, but the same year 328i had the flap. It was on the 328i for sound control and to make the cats warm up a little faster.
I started my e90 cold and noticed for the first 40-50 seconds the flap was closed. I don't know if it closes back up or not. It could just be a cold start function.

I know that there are no performance exhaust systems that have this.
I didn't do either the ball bearing/golf tee or unplug the connector. Unplugging the connector may register a fault because you have opened the circuit. Whether or not it matters is another story.

I went on eBay and did a search for the following after reading the first couple of pages:
PINCH VALVE CLAMP

I bought a couple for ~$3.
I'll put it on the hose inside the panel in the trunk.
Appreciate 0
      02-14-2012, 01:01 PM   #508
andyliew93
New Member
1
Rep
13
Posts

Drives: 335i m sport
Join Date: Nov 2011
Location: malaysia

iTrader: (0)

I did unplugged the connector... but exhaust sounds the same ? so whats wrong with it ? anybody can help ? :\
Appreciate 0
      02-16-2012, 03:33 AM   #509
techwhiz
Colonel
techwhiz's Avatar
United_States
146
Rep
2,558
Posts

Drives: e90 335i Sedan - Arctic
Join Date: Feb 2012
Location: Bay Area, Ca

iTrader: (4)

Put the clamp in and got a immediate different sound.
The medical pinch clamp is just what the doctor ordered. 8-)
The pun was intentional.
Appreciate 0
      02-24-2012, 07:28 PM   #510
fmusignac
Private
United_States
2
Rep
55
Posts

Drives: 2012 335i Convertible
Join Date: Feb 2012
Location: West Des Moines, IA

iTrader: (0)

2012 335i Convertible

Could someone please tell me how to do this on a 2012 335i Convertible? There's nothing like that on the drivers side of my car. There is only one cable that connects to the light.
Appreciate 0
      03-09-2012, 04:56 AM   #511
SpartanGA
Lieutenant
SpartanGA's Avatar
United_States
10
Rep
484
Posts

Drives: 2009 e92 M3
Join Date: Feb 2007
Location: Atlanta, GA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by fmusignac@gmail.com View Post
Could someone please tell me how to do this on a 2012 335i Convertible? There's nothing like that on the drivers side of my car. There is only one cable that connects to the light.
I was told the connector is either buried or in another location.

The alternative is to remove the vacuum line from the muffler itself. The original method. and plug or crimp that line.
Appreciate 0
      03-11-2012, 11:26 PM   #512
335iM_Power
New Member
335iM_Power's Avatar
United_States
0
Rep
21
Posts

Drives: 2011 335i coupe
Join Date: Sep 2011
Location: seattle

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by elitefusion
I did this yesterday as well on my 2011 335i xDrive Coupe (automatic) and it sounds AMAZING! i did notice that the gas in the car started to drop in MPG for some reason, but i think its because i was in traffic and just happened to pay attention to it a bit more then usual lol
Hey did it show any errors after that? Cuz I do too have 2011 335i and I don't want the dealer to find out. : thanks
__________________

Jake K
335i Mpower
Appreciate 0
      03-13-2012, 12:20 AM   #513
Game
Major General
Game's Avatar
United_States
483
Rep
6,767
Posts

Drives: E92 335i
Join Date: Aug 2010
Location: Lockport/Chicago, IL

iTrader: (24)

Damn it, this threw an error code for me.
__________________
Appreciate 0
      03-22-2012, 08:34 PM   #514
bornadog335i
Lieutenant
bornadog335i's Avatar
6
Rep
404
Posts

Drives: Black MY09 335i
Join Date: Feb 2012
Location: Melbourne, Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Paul Stig View Post
Folks, I use this lazy way, adding a switch to turn golf tee mode on or off.
How did you do that?
__________________
M Sports Pack, Sapphire Black, Procede Rev 3, Alpina T3 trans flash, Gloss Black GTC wheels with Michelin 19" PSS, Gloss Black BMW Performance Grill
Appreciate 0
      03-26-2012, 12:50 PM   #515
Beemw335
Colonel
36
Rep
2,022
Posts

Drives: 335i
Join Date: Mar 2011
Location: My car is my home

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Game View Post
Damn it, this threw an error code for me.
It throws a hidden error code that obly a codereader could pick up.
Its no big deal.
Appreciate 0
      03-26-2012, 01:55 PM   #516
Game
Major General
Game's Avatar
United_States
483
Rep
6,767
Posts

Drives: E92 335i
Join Date: Aug 2010
Location: Lockport/Chicago, IL

iTrader: (24)

Quote:
Originally Posted by Beemw335 View Post
It throws a hidden error code that obly a codereader could pick up.
Its no big deal.
The code showed up on my front display.
__________________
Appreciate 0
      04-18-2012, 12:41 PM   #517
pj94z
Private
3
Rep
79
Posts

Drives: 09 335i sport/premium
Join Date: Mar 2011
Location: United States

iTrader: (0)

I just unplugged the connector on my 2009 335i sedan.

No error codes on dash board.

Sound is sweet ! Its not ricey loud, but u can notice the difference ...its a more "classy loud" , if you will.

Also, after mod, i can now hear the "woosh" of the turbos as they spool and that sounds amazing never heard this sound before prior to modding !

I took a short idling vid before / after mod.... ill put this up if u guys want ?
Appreciate 0
      04-18-2012, 01:27 PM   #518
SpartanGA
Lieutenant
SpartanGA's Avatar
United_States
10
Rep
484
Posts

Drives: 2009 e92 M3
Join Date: Feb 2007
Location: Atlanta, GA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by fmusignac View Post
Could someone please tell me how to do this on a 2012 335i Convertible? There's nothing like that on the drivers side of my car. There is only one cable that connects to the light.
I did it the old fashion way with my convertible. I unplugged the rubber tube near the driver side tailpipe and zip tied it in half to pinch it shut.
Appreciate 0
      04-20-2012, 01:20 AM   #519
Viick
Chief Executive
Viick's Avatar
India
0
Rep
64
Posts

Drives: --> $/ : \$
Join Date: Apr 2012
Location: Pocation

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by pj94z View Post
I just unplugged the connector on my 2009 335i sedan.

No error codes on dash board.

Sound is sweet ! Its not ricey loud, but u can notice the difference ...its a more "classy loud" , if you will.

Also, after mod, i can now hear the "woosh" of the turbos as they spool and that sounds amazing never heard this sound before prior to modding !

I took a short idling vid before / after mod.... ill put this up if u guys want ?
Yes, Is the drone heavier? Upload or link!
Appreciate 0
      04-23-2012, 06:55 AM   #520
Bmwnsxr
New Member
United_States
0
Rep
12
Posts

Drives: 335 xi white
Join Date: Jan 2012
Location: Mount Airy

iTrader: (0)

Doing this will make you FAIL your emissions test. Don't do it, it's not that great and just brings more problem. Stupid!
Appreciate 0
      04-23-2012, 08:46 AM   #521
GRLPWR
Lieutenant
GRLPWR's Avatar
United_States
8
Rep
487
Posts

Drives: '07 335i
Join Date: Aug 2010
Location: Durham, NC

iTrader: (0)

Garage List
2007 335i  [0.00]
I love the difference in sound when unplugging the actuator, especially the gurgle on the decel. It will throw a hidden code, not a big deal. However, I've been dealing w/o2 sensor codes for some time and, after getting a carbon cleaning, changing plugs, and replacing all o2 sensors, I swear unplugging the actuator had something to do w/throw these codes. I've done all kinds of testing w/leaving it plugged vs unplugging and doing spirited driving under both circumstances and so far, 2wks later w/it plugged, the codes have not returned. Call it coincidental, but for me, there's some sort of link b/tween that actuator and the 02 codes. Oh, how I miss the sound, but oh how I can't stand getting those codes. I may wait another week or two and unplug it again, do some drives, and see if the codes come back. If they do, there's definitely a link. As for the golf-t mod and the clamp mod, I didn't notice any difference.

So, for those of you contemplating unplugging it - go for it! I'm running a stock setup w/catless downpipes and definitely noticed a difference in sound.
Appreciate 0
      04-23-2012, 04:23 PM   #522
cpcamp08
Camptown Ladies
United_States
9
Rep
35
Posts

Drives: E92 335i
Join Date: Jan 2012
Location: Concord, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wrh3 View Post
We had this valve on VW R32s and a lot of guys used medical supply clamps on the vacuum tubing, you can turn the mod on and off by pressing the clamp. A lot of medical supply places give free samples online:

Is only one medical pinch clamp required to perform the mod this way?
Appreciate 0
      04-24-2012, 10:24 PM   #523
porkchops!
Private First Class
2
Rep
101
Posts

Drives: 08 335xi
Join Date: Apr 2012
Location: CT!

iTrader: (0)

Unplugged mine tonight... Definitely more aggressive! And no errors from what I can tell. E90 pre-lci 335xi btw. Easiest DIY I've ever done!
__________________
I can explain it for you; but I can't understand it for you.
Appreciate 0
      05-02-2012, 03:17 AM   #524
Lankster
Sigma Alpha Epsilon
United_States
17
Rep
425
Posts

Drives: 2007 335xi
Join Date: Apr 2012
Location: Encinitas

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by porkchops! View Post
Unplugged mine tonight... Definitely more aggressive! And no errors from what I can tell. E90 pre-lci 335xi btw. Easiest DIY I've ever done!
Fantastic cuz thats my exact car. Doing it tomorrow on the way to class.
Appreciate 0
      05-02-2012, 03:20 AM   #525
Lankster
Sigma Alpha Epsilon
United_States
17
Rep
425
Posts

Drives: 2007 335xi
Join Date: Apr 2012
Location: Encinitas

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Paul Stig View Post
Folks, I use this lazy way, adding a switch to turn golf tee mode on or off.
Details on how you achieved this?
Appreciate 0
      05-02-2012, 08:32 PM   #526
kfrazie1
Lieutenant
kfrazie1's Avatar
18
Rep
497
Posts

Drives: 335i
Join Date: Aug 2010
Location: NY

iTrader: (4)

did this and got a service engine soon light after about 500 miles with it unplugged.
__________________
Montego Blue E90 335i
7" VRSF IC | OFT Tune | DCI | RB PCV | Secondary CAT Delete & CYBA 3.75" Tips | M3 Front | CSL Trunk | 19" LC Dyna Wheels | KW V1 | AA CP
Appreciate 0
      05-03-2012, 04:06 AM   #527
Lankster
Sigma Alpha Epsilon
United_States
17
Rep
425
Posts

Drives: 2007 335xi
Join Date: Apr 2012
Location: Encinitas

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by kfrazie1 View Post
did this and got a service engine soon light after about 500 miles with it unplugged.
Has to be a coincidence. Say you get a DINAN exhaust, which is endorsed by BMW and is covered under their manufacturer warranty. The DINAN exhaust has NO actuator flap and does not control which pipe exhaust comes out of. The actuator is mostly a sound dampener and slightly warms the cats up faster. After that the actuator is mostly for sound. Just my .02 but ready with firesuit.
Appreciate 0
      05-03-2012, 09:57 AM   #528
kfrazie1
Lieutenant
kfrazie1's Avatar
18
Rep
497
Posts

Drives: 335i
Join Date: Aug 2010
Location: NY

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Lankster View Post
Has to be a coincidence. Say you get a DINAN exhaust, which is endorsed by BMW and is covered under their manufacturer warranty. The DINAN exhaust has NO actuator flap and does not control which pipe exhaust comes out of. The actuator is mostly a sound dampener and slightly warms the cats up faster. After that the actuator is mostly for sound. Just my .02 but ready with firesuit.
It is possible that it could be a conicidence. I mean 500 miles is a while. I would imagine it would have triggered the SES sooner. I scanned with my Bav Tech and I had no engine fault codes or shadow fault codes. I short tested all modules and had no codes related to the engine. Cleared all other misc codes (radio, rain sensor, bluetooth, etc...) and reset the ECU. I drove the car for 25 miles and the SES light is still on. Not sure how to clear it. I just don't undertsand why Bav Tech is not picking up a code for the SES......
__________________
Montego Blue E90 335i
7" VRSF IC | OFT Tune | DCI | RB PCV | Secondary CAT Delete & CYBA 3.75" Tips | M3 Front | CSL Trunk | 19" LC Dyna Wheels | KW V1 | AA CP
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 07:08 PM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST