E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > "SOS Call Malfunction" from V1 Hardwire?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-26-2013, 10:20 PM   #1
EuroSpec27
Private First Class
EuroSpec27's Avatar
United_States
1
Rep
160
Posts

 
Drives: 335i Coupe
Join Date: May 2011
Location: North Jersey

iTrader: (4)

"SOS Call Malfunction" from V1 Hardwire?

I hardwired my V1 radar detector a few months ago using a fuse tap method to the windshield wiper (followed a DIY on m3post) and it's been working great up until last week. Now, whenever my car pleases, the "SOS Call Malfunction" warning pops up on my dash and my radio/cd/ipod stop working. I reset the iDrive by holding the power and eject buttons down, but as soon as the system booted back up, I got the same error message. After restarting the car a few times, and resetting the iDrive with no luck, I decided to power off my V1 radar detector for the hell of it. I then reset the iDrive and powered the car on, and the radio came on and everything worked fine again. Why is this happening? Did a fuse blow? Should I tap into another fuse? I read about this issue in some other threads and how BMW will sometimes replace the entire iDrive unit in a case like this, but will having the V1 installed void my warranty? This is an extremely annoying problem to have, especially with a 40 minute commute to work every day (the silence makes me crazy) If anyone could please shed some light on this issue, I would greatly appreciate it. Thanks!
__________________
euro.techniks

Appreciate 0
      03-27-2013, 07:12 PM   #2
Technic
Lieutenant General
Technic's Avatar
United_States
174
Rep
11,205
Posts

 
Drives: 2015 320i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida

iTrader: (18)

Garage List
2004 M3  [0.00]
Tap another switched 12V wire.
Appreciate 0
      03-27-2013, 08:11 PM   #3
EuroSpec27
Private First Class
EuroSpec27's Avatar
United_States
1
Rep
160
Posts

 
Drives: 335i Coupe
Join Date: May 2011
Location: North Jersey

iTrader: (4)

^ Any one will be ok?
__________________
euro.techniks

Appreciate 0
      03-28-2013, 10:55 AM   #4
upstatedoc
Drone Expert
upstatedoc's Avatar
52
Rep
1,593
Posts

 
Drives: '09 BMW 328ix
Join Date: Dec 2009
Location: NY

iTrader: (1)

I don't think the windshield wiper fuse is the best option. I will check during lunch which one i tapped. V1 still going strong after 4 years hardwired.
__________________
2014 S.S. P938 Nightmare
2014 Dodge Durango R/T //Diablosports Tuning
2009 E90 N51 /Active Autowerke Stage 2 tune/BMW Performance Exhaust/
1993 Honda Nighthawk 750
Countermeasure enthusiast.
Appreciate 0
      03-28-2013, 07:07 PM   #5
EuroSpec27
Private First Class
EuroSpec27's Avatar
United_States
1
Rep
160
Posts

 
Drives: 335i Coupe
Join Date: May 2011
Location: North Jersey

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by upstatedoc View Post
I don't think the windshield wiper fuse is the best option. I will check during lunch which one i tapped. V1 still going strong after 4 years hardwired.
Ok, thank you so much, I really appreciate it.
__________________
euro.techniks

Appreciate 0
      04-01-2013, 10:21 PM   #6
EuroSpec27
Private First Class
EuroSpec27's Avatar
United_States
1
Rep
160
Posts

 
Drives: 335i Coupe
Join Date: May 2011
Location: North Jersey

iTrader: (4)

Still no radio, someone please help!
__________________
euro.techniks

Appreciate 0
      04-05-2013, 12:50 PM   #7
Josh5442
Enlisted Member
Josh5442's Avatar
United_States
0
Rep
35
Posts

 
Drives: 2013 F10 M5
Join Date: Jan 2012
Location: Boston

iTrader: (0)

Doesn't sound like a fuse, and a V1 draws very little amperage I highly doubt it caused the issues you're describing. If it's still under warranty I'd head to the dealer.
Appreciate 0
      04-05-2013, 07:30 PM   #8
EuroSpec27
Private First Class
EuroSpec27's Avatar
United_States
1
Rep
160
Posts

 
Drives: 335i Coupe
Join Date: May 2011
Location: North Jersey

iTrader: (4)

Had the dealer check it out yesterday. They pulled up a recall for the battery cable and replaced it, but couldn't find the SOS problem with the iDrive. They told me everything was ok, but I don't believe them.
__________________
euro.techniks

Appreciate 0
      04-11-2013, 02:45 PM   #9
EuroSpec27
Private First Class
EuroSpec27's Avatar
United_States
1
Rep
160
Posts

 
Drives: 335i Coupe
Join Date: May 2011
Location: North Jersey

iTrader: (4)

So after having the recall on the battery cable done and tapping the V1 into a different fuse (home link) I am still getting the "SOS Call Failure" message and my radio won't work. This problem is extremely annoying and I'd like to get to the bottom of it, so if anyone can chime in and help me out, I would greatly appreciate it. The dealer insists there is nothing wrong, but I don't believe a word they say.
__________________
euro.techniks

Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 07:15 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST