E90Post
 


Lux Angel Eyes
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > Metallic 'clunk' after startup - VIDEO Inside



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-05-2013, 07:02 PM   #23
Reaction1
Registered
United_States
0
Rep
3
Posts

Drives: 2009 328i Coupe
Join Date: May 2013
Location: St. Petersburg, FL

iTrader: (0)

The low hum vibration while parked is motor mounts. Especially if they are hydraulic (don't know if they are on this car), but I had a Porsche Cayenne that drove me crazy with the low frequency reverberations while stopped at a light. Turned out that the liquid (silicone) inside the mount had hardened and the mounts had compressed almost one inch. I had the mounts changed and it was like driving a brand new car!
Appreciate 0
      05-05-2013, 08:18 PM   #24
Zengineer
Private
6
Rep
73
Posts

Drives: 2009 328i Sedan Black/Tan
Join Date: Mar 2012
Location: Oklahoma City

iTrader: (0)

Sorry guys, had to reschedule appt. It has continued to make the noise a couple times a week. I had an appt to get this looked at along with the battery cable recall. Since the recall parts are on backorder, they postponed me to an unknown future date. Thats ok though because i have $10k worth of hail damage as of last week that i have to get repaired anyway.......
Appreciate 0
      05-05-2013, 08:19 PM   #25
Zengineer
Private
6
Rep
73
Posts

Drives: 2009 328i Sedan Black/Tan
Join Date: Mar 2012
Location: Oklahoma City

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Reaction1 View Post
The low hum vibration while parked is motor mounts. Especially if they are hydraulic (don't know if they are on this car), but I had a Porsche Cayenne that drove me crazy with the low frequency reverberations while stopped at a light. Turned out that the liquid (silicone) inside the mount had hardened and the mounts had compressed almost one inch. I had the mounts changed and it was like driving a brand new car!
Thanks for the feedback! If i decide to keep this forsaken car, ill probably try the motor mount diy!
Appreciate 0
      05-06-2013, 10:14 AM   #26
Dylanize
Captain Dutch Rudder
Dylanize's Avatar
71
Rep
2,038
Posts

Drives: 12' E82
Join Date: Jan 2013
Location: Charlotte, NC

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Zengineer View Post
Sorry guys, had to reschedule appt. It has continued to make the noise a couple times a week. I had an appt to get this looked at along with the battery cable recall. Since the recall parts are on backorder, they postponed me to an unknown future date. Thats ok though because i have $10k worth of hail damage as of last week that i have to get repaired anyway.......
Damn, sorry to hear that! Anyways please keep us posted!

Thanks
__________________
No more E92
Appreciate 0
      05-06-2013, 11:13 AM   #27
MikeR1994
Second Lieutenant
United_States
9
Rep
277
Posts

Drives: 06 e90 325i, 05 325Ci (RIP)
Join Date: Sep 2011
Location: Charlotte, NC

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 325i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Zengineer View Post
Thanks for the feedback! If i decide to keep this forsaken car, ill probably try the motor mount diy!
Motor mounts are very easy, however our mounts are not hydraulic. I had the bolt on the top of my passenger side mount actually separate from the rubber and drove on it for quite awhile until I happened to notice it while installing my headers.
__________________
-Michael
Active Autowerke Stage II | MMW CSv2 Exhaust | MMW Catless Headers | BC Racing BR Extreme Low Coilovers | custom adjustable rear suspension links | 19" Hyperblack CSL's | M3 style front | trim wrapped in brushed steel vinyl | Slightly smoked tail lights with clear reverse lights | factory xenons

Appreciate 0
      05-17-2013, 04:54 PM   #28
ktod_16
New Member
0
Rep
9
Posts

Drives: 325i
Join Date: Feb 2012
Location: DE

iTrader: (0)

MIne does the same metalic clank noise 1-2 seconds after start up. Is coming from under the car I think is the flyheel. I also have some smal vibrations on the clutch pedal.
e92 325i 61k km.
dindn't bother to mutch with it I don"t plan to spend money on this car. I will see what breaks down and then fix it.
Appreciate 0
      06-25-2013, 11:18 PM   #29
aw42104
New Member
0
Rep
6
Posts

Drives: 2007 328i
Join Date: Jan 2013
Location: CenCal

iTrader: (0)

Trans Click/Clunk

Hey all,

My '07 328i did the exact same thing so I put it up on a lift and the noise was coming from the transmission pan. I changed the trans oil and filter so I could look for debris or anything else and found the oil to be clean, and no debris. Then while enduring the ridiculous refill procedure, the click continued after the start up with a rate of about once every 5 seconds. The click was coming from the trans again and when I started to listen with a stethoscope and touching various parts, the trans oil outgoing cooling line was pulsing every time it clicked. It was so obnoxious, I drained the oil and pulled the pan off to have another look. Now I have the GM tranny in this car and have serviced hundred of GM Hydromatics/Allisons and have never had a customer complain of this noise. I can only assume is it a programing issue related to when the oil is routed to the cooler, like a solenoid or thermostatic vavle.

Anyways, after 5 start cycles and about 200+ miles it stopped and hasn't done it since. The car had 75k miles on it at the time, now has 90k, still no click.
Appreciate 0
      02-14-2014, 07:04 PM   #30
iturbo_bmw
Captain
iturbo_bmw's Avatar
United_States
29
Rep
847
Posts

Drives: 2009 335i e92
Join Date: Oct 2012
Location: Bay Area, CA

iTrader: (0)

was a solution ever found? i think im experiencing the same thing
__________________

09 335i e92 n54 | Alpina Flash | JB4 G5 ISO w/ e85 BMS flash| FBO | TCK SA | M3 CAs | ARC 8 18x9F 18x9.5R | 255/35 275/35 mich pss |
Appreciate 0
      02-14-2014, 08:40 PM   #31
Nico87
Second Lieutenant
Nico87's Avatar
No_Country
24
Rep
261
Posts

Drives: 2009 E92 328i
Join Date: Sep 2013
Location: Earth

iTrader: (0)

Garage List
2009 E92 328i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Dylanize View Post
Hey I think my car does the same thing, and I have been wondering what the hell it was?! Mine seems random to, but I have noticed it seems to do it more when I start my car on a slope. It almost seems like its the transmission slamming into a gear or something even though it's not.
Quote:
Originally Posted by vincent.s View Post
I get the clunk when i come to a stop and the car downshifts into 2nd i hear it more near the trans area as well
I'm experiencing these exact sounds as well with my 2009 E92 328i (53,xxx km).

This Sunday I'm having a mechanic friend look at it, I'll post an update once we reach a diagnosis.

Apart from the sound, the car runs beautifully.
__________________

2009 E92 328i | 6MT | Sport Package | Premium Package | Convenience Package | Cold Weather Package | LOGIC7 | Xenon | Space Gray Metallic on Black Dakota Leather
Appreciate 0
      02-15-2014, 12:32 AM   #32
Dylanize
Captain Dutch Rudder
Dylanize's Avatar
71
Rep
2,038
Posts

Drives: 12' E82
Join Date: Jan 2013
Location: Charlotte, NC

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Nico87 View Post
Apart from the sound, the car runs beautifully.
Same here, please update us!

tranny mounts/bushings?
__________________
No more E92
Appreciate 0
      02-15-2014, 12:37 AM   #33
jan31
Second Lieutenant
jan31's Avatar
United_States
6
Rep
235
Posts

Drives: 2009 328i Coupe Space Gray
Join Date: Dec 2012
Location: SA, TX

iTrader: (1)

Garage List
Same here, just started a week ago 61k
Appreciate 0
      04-02-2014, 07:33 PM   #34
solishe
Captain
13
Rep
625
Posts

Drives: 09 Spc Grey Met e90 335i
Join Date: Sep 2012
Location: Fort Worth TX

iTrader: (15)

Garage List
I now have this exact thing happening at about 63K miles. But I did just have an LSD put in so I'm wondering if the drive shaft or Guibo interfaces are all fastened adequately.

Anybody have this and get it resolved.

Last edited by solishe; 04-02-2014 at 09:06 PM.
Appreciate 0
      04-03-2014, 01:19 PM   #35
Dylanize
Captain Dutch Rudder
Dylanize's Avatar
71
Rep
2,038
Posts

Drives: 12' E82
Join Date: Jan 2013
Location: Charlotte, NC

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Nico87 View Post
I'm experiencing these exact sounds as well with my 2009 E92 328i (53,xxx km).

This Sunday I'm having a mechanic friend look at it, I'll post an update once we reach a diagnosis.

Apart from the sound, the car runs beautifully.
Did you figure this out man!?
__________________
No more E92
Appreciate 0
      04-03-2014, 02:02 PM   #36
Nico87
Second Lieutenant
Nico87's Avatar
No_Country
24
Rep
261
Posts

Drives: 2009 E92 328i
Join Date: Sep 2013
Location: Earth

iTrader: (0)

Garage List
2009 E92 328i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Dylanize View Post
Did you figure this out man!?
This is what's happening to me: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=175885
__________________

2009 E92 328i | 6MT | Sport Package | Premium Package | Convenience Package | Cold Weather Package | LOGIC7 | Xenon | Space Gray Metallic on Black Dakota Leather
Appreciate 0
      04-04-2014, 07:50 AM   #37
solishe
Captain
13
Rep
625
Posts

Drives: 09 Spc Grey Met e90 335i
Join Date: Sep 2012
Location: Fort Worth TX

iTrader: (15)

Garage List
Yes I believe it. I was going to post yesterday I slid my phone under the diff/half shaft interface and started car. You could see a slide movement and the click sounds right with it. I also asked Harold at HPA and he mentioned the something similar to the fix you mentioned. I'll definitely look into this....
Appreciate 0
      10-19-2015, 11:42 AM   #38
J. Dub
Bob Saget
J. Dub's Avatar
United_States
158
Rep
1,907
Posts

Drives: 2010 335i e92 N54 A/T
Join Date: Jun 2010
Location: AR - 501

iTrader: (11)

Same issue for me only on cold start. Loud metallic noise that lasts a second or two. Car runs great however.
__________________
I HAVE a flat bottom modified OEM steering wheel, PM ME if you want it
In memory of Robert Flynn
Appreciate 0
      10-19-2015, 04:29 PM   #39
matteblue3er
Lieutenant
50
Rep
566
Posts

Drives: Racecar
Join Date: Jul 2015
Location: Philly

iTrader: (0)

Have the valvetronic motor limit stops relearned.

Bad reading from this shaft can cause long or no start conditions. The click you hear may be the eccentric shaft hitting something as it does it's self check after switching ignition
Appreciate 1
      10-19-2015, 05:28 PM   #40
Three_thirty_I
Lieutenant Colonel
Three_thirty_I's Avatar
South Africa
78
Rep
1,673
Posts

Drives: '05 E90 330i Manual
Join Date: Aug 2010
Location: Cape Town, South Africa

iTrader: (0)

Garage List
It doesn't look like the OP every got this sorted out or posted anything new. But having watched this again, it almost makes me think that it could be one of two other possible things causing this noise (shouldn't be audible though) - that is the DISA units and the throttle body, which as far as I know, close on cold start to assist in the warm up cycle. Not sure about what sort of noise the throttle body can make if it becomes noisy when closing, but the sound of the DISA units actuating is pretty similar. Just seems like they would have to be quite a bit noisier than usual to be heard with the engine just started. But I suppose it might be possible.

I took a vid of the DISA units on my 330i being actuated with INPA with engine off, so obviously they are easy to hear, and in some cases you can hear that similar sort of "clunk" noise, but not loud enough to cause an echo. And when I thought mine were "noisy", a friend came over with his virtually identical 330i and they were much noisier on his car!



Just a thought...
__________________
BMW E90 330i (M) '05 (His) | (Hers) BMW E46 320i f/l (M) '03


Appreciate 1
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 04:54 AM.




e90post
e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST