E90Post
 


Scorpp Design
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > The not so fun parts of the N54



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-27-2013, 10:03 PM   #1
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT

Posts: 3,420
iTrader: (7)

The not so fun parts of the N54

Hating my car at the moment... Last night having some fun whipping around and get a SES light. Go home and check codes and this is what I get:


The cat codes i'm not worried about since that's just the downpipes but the misfires are extremely annoying. Last summer I replaced cylinder 3 injector and then a few weeks ago cylinder 5. Spark plugs were replaced at 48k miles and i'm at 56k now so can't be that. Anyways so then I clear them and install ISO today. Go grab E85 and first pull I hear a loud pop like a backfire, flashing SES light and low power mode boosting 5 PSI for around 2 minutes. After that back to normal. Get home and pull the codes and get this:


Idk what it is but as of now i'm just pretty annoyed. In my year of owning the car I don't think i've had it running 100% ever. I'm going to do a walnut blasting ASAP then after that see if the misfires are still occuring. If I get the multiple cylinder misfire after walnut blasting i'm just going to swap all coils and spark plugs since its relatively expensive. I just would really hate to have to replace more injectors since they are not cheap. Anyways just had to vent and let some anger out
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-27-2013, 10:16 PM   #2
tofu-
Banned
 
Drives: 335i Jet Black/Coral Red
Join Date: Mar 2010
Location: nyc

Posts: 2,858
iTrader: (4)

you're not under warranty?
tofu- is offline  
0
Reply With Quote
      04-27-2013, 10:17 PM   #3
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT

Posts: 3,420
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by tofu- View Post
you're not under warranty?
Nope 56k miles. Even more fun
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-27-2013, 11:19 PM   #4
TheBingoBalls
Lieutenant Colonel
 
Drives: E90 325i, R56 MINI Cooper
Join Date: Mar 2011
Location: Toronto, Ontario

Posts: 1,581
iTrader: (1)

Wouldn't it be best to just replace the coils first? Does carbon in the intake cause those codes?
TheBingoBalls is offline   Canada
0
Reply With Quote
      04-27-2013, 11:33 PM   #5
joec500
Brigadier General
 
Drives: it has 4 wheels
Join Date: Jul 2008
Location: San Francisco

Posts: 3,004
iTrader: (10)

Are I running a tune?
__________________
2007 E92 6MT SGM: MusicarNW Level 2, Procede Rev 2.5, FFTEC/Vishnu LPFP with Flexfuel Sensor and Flash, M3 Offset V701's, WaveTrac LSD, Michelin PSS, Downpipes, M3 Control Arms, TCKline D/A Suspension, LCI Tail lights, Lux AE's, ER Charge Pipe, DCI's, Mtech Front and Rear, M3 Sideskirts, HPF Stage 1 Clutch
joec500 is offline  
0
Reply With Quote
      04-27-2013, 11:47 PM   #6
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT

Posts: 3,420
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by 宝马.e90 View Post
Wouldn't it be best to just replace the coils first? Does carbon in the intake cause those codes?
One of my friends who knows has a FBO meth 335i and knows a good amount about N54 thinks its carbon. I'm going to trust him and give that a try and if it doesn't run well i'll move to coils and plugs.

Quote:
Originally Posted by joec500 View Post
Are I running a tune?
Am I running a tune? Yes JB4
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 12:29 AM   #7
joec500
Brigadier General
 
Drives: it has 4 wheels
Join Date: Jul 2008
Location: San Francisco

Posts: 3,004
iTrader: (10)

I have had this intermittent cylinder 4-5-6 misfires forever. I have changed all my injectoes, both o2 sensors all my coilpacks and plugs. AND I still got them, so I inquired with my tech at FFTEC and he suggested checking the harness for my Procede. So I pulled out the patch that intercepts the fueling and o2's and disconnected and reconnected firmly and I haven't had the issues since. This actually makes senses because everytime I uninstalled my tune and re-installed it, it worked great for a few thousand miles, than all of sudden it would happen again.

I would check the patch that on the JB4 that intercepts the o2 ad fueling and maybe bend the pins a bit to get a better connection.

See if that helps and it doesn't cost anything.

ALSO I have had my cylinders cleaned out about 4k miles ago.
__________________
2007 E92 6MT SGM: MusicarNW Level 2, Procede Rev 2.5, FFTEC/Vishnu LPFP with Flexfuel Sensor and Flash, M3 Offset V701's, WaveTrac LSD, Michelin PSS, Downpipes, M3 Control Arms, TCKline D/A Suspension, LCI Tail lights, Lux AE's, ER Charge Pipe, DCI's, Mtech Front and Rear, M3 Sideskirts, HPF Stage 1 Clutch
joec500 is offline  
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 02:13 AM   #8
DR-JEKL
Lieutenant Colonel
 
Drives: Space Grey 335i 6MT
Join Date: Jul 2012
Location: Newcastle Ozstraylia

Posts: 1,543
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by joec500 View Post
I have had this intermittent cylinder 4-5-6 misfires forever. I have changed all my injectoes, both o2 sensors all my coilpacks and plugs. AND I still got them, so I inquired with my tech at FFTEC and he suggested checking the harness for my Procede. So I pulled out the patch that intercepts the fueling and o2's and disconnected and reconnected firmly and I haven't had the issues since. This actually makes senses because everytime I uninstalled my tune and re-installed it, it worked great for a few thousand miles, than all of sudden it would happen again.

I would check the patch that on the JB4 that intercepts the o2 ad fueling and maybe bend the pins a bit to get a better connection.

See if that helps and it doesn't cost anything.

ALSO I have had my cylinders cleaned out about 4k miles ago.
Thanks for your feedback dude (albeit im running a procede) I'm having almost the exact codes as the OP atm (cyl 4,5,6 misfires fuel plausabilty lambda sensor pre cat bank 2 etc) and my plugs are 8 months old and fuel pump is fine but I do have some new coils on the way!
DR-JEKL is offline  
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 09:41 AM   #9
gtaccord
Captain
 
Drives: 2009 BMW 335xi
Join Date: Feb 2012
Location: Maryland

Posts: 734
iTrader: (5)

Garage List
Get the carbon cleaning....
gtaccord is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 10:02 AM   #10
marv85
Colonel
 
marv85's Avatar
 
Drives: '07 335i MT
Join Date: Jun 2010
Location: Portland

Posts: 2,548
iTrader: (4)

I would have suggested you go buy an extended warranty and a 1000 miles later bring it in for misfires.. but then you're FBO so I'm not sure it's a good idea
__________________
'10 E92 335i , COBB
marv85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 10:11 AM   #11
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT

Posts: 3,420
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by joec500 View Post
I have had this intermittent cylinder 4-5-6 misfires forever. I have changed all my injectoes, both o2 sensors all my coilpacks and plugs. AND I still got them, so I inquired with my tech at FFTEC and he suggested checking the harness for my Procede. So I pulled out the patch that intercepts the fueling and o2's and disconnected and reconnected firmly and I haven't had the issues since. This actually makes senses because everytime I uninstalled my tune and re-installed it, it worked great for a few thousand miles, than all of sudden it would happen again.

I would check the patch that on the JB4 that intercepts the o2 ad fueling and maybe bend the pins a bit to get a better connection.

See if that helps and it doesn't cost anything.

ALSO I have had my cylinders cleaned out about 4k miles ago.
I'm gonna send this to Terry and ask where the pins are then give it a try. Thanks for your help

Quote:
Originally Posted by gtaccord View Post
Get the carbon cleaning....
I'm working on it. That's priority at the moment just need to find a day to drop it off

Quote:
Originally Posted by marv85 View Post
I would have suggested you go buy an extended warranty and a 1000 miles later bring it in for misfires.. but then you're FBO so I'm not sure it's a good idea
Yea too late for that
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 10:29 AM   #12
sammy_0559
Lieutenant Colonel
 
sammy_0559's Avatar
 
Drives: e93 2008 Montego Metallic 335i
Join Date: Apr 2011
Location: FortWorth, Texas

Posts: 1,927
iTrader: (0)

Garage List
2008 E93 335i  [1.83]
change pulgs, then coils, then injectors, cleaning intake valves might be a good idea.
sammy_0559 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 10:32 AM   #13
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT

Posts: 3,420
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by sammy_0559 View Post
change pulgs, then coils, then injectors, cleaning intake valves might be a good idea.
I'm doing valves first then i'll be following that order. Although I have been pretty unlucky with the car it's still not as bad as your luck so I shouldn't be complaining. hahaha
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 10:39 AM   #14
sammy_0559
Lieutenant Colonel
 
sammy_0559's Avatar
 
Drives: e93 2008 Montego Metallic 335i
Join Date: Apr 2011
Location: FortWorth, Texas

Posts: 1,927
iTrader: (0)

Garage List
2008 E93 335i  [1.83]
Quote:
Originally Posted by psmitty95 View Post
I'm doing valves first then i'll be following that order. Although I have been pretty unlucky with the car it's still not as bad as your luck so I shouldn't be complaining. hahaha
true, but knock on wood not one code thrown under WOT for the past 3 weeks of getting her back
sammy_0559 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 10:48 AM   #15
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT

Posts: 3,420
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by sammy_0559 View Post
true, but knock on wood not one code thrown under WOT for the past 3 weeks of getting her back
Wow that's good news
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 11:06 AM   #16
JamesM3M5
Some dude
 
Drives: E28 M5, E92 335i
Join Date: Sep 2011
Location: Northern VA

Posts: 1,628
iTrader: (0)

I also replaced my pre cat O2 sensors at 56k miles due to aging. They still work, but age slows them and causes them to read different from their original calibration.
__________________
RRT Racing
E92 335i/6MT Dinan Stage 3: intercooler, oil cooler, intake, flash, exhaust, LW dual-mass flywheel.
Vishnu PWM methanol custom trunk mount, Diffsonline 3-clutch Salisbury custom diff, Ohlins Road and Track coilovers, Vorshlag camber plates, much more...
E28 M5 w/ buncha stuff, R171 SLK350
JamesM3M5 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 12:10 PM   #17
joec500
Brigadier General
 
Drives: it has 4 wheels
Join Date: Jul 2008
Location: San Francisco

Posts: 3,004
iTrader: (10)

Quote:
Originally Posted by JamesM3M5 View Post
I also replaced my pre cat O2 sensors at 56k miles due to aging. They still work, but age slows them and causes them to read different from their original calibration.
Also, remember you should really replace these in pairs, as a brand new O2 will respond faster than one with 50k+ miles on it. You want them aging together. This caused fueling issues in my car.
__________________
2007 E92 6MT SGM: MusicarNW Level 2, Procede Rev 2.5, FFTEC/Vishnu LPFP with Flexfuel Sensor and Flash, M3 Offset V701's, WaveTrac LSD, Michelin PSS, Downpipes, M3 Control Arms, TCKline D/A Suspension, LCI Tail lights, Lux AE's, ER Charge Pipe, DCI's, Mtech Front and Rear, M3 Sideskirts, HPF Stage 1 Clutch
joec500 is offline  
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 01:52 PM   #18
..
Colonel
 
..'s Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Jun 2009
Location: Miami

Posts: 2,344
iTrader: (15)

sucks man, best of luck, I've gone through my share of issues with my car (vanos to DME transistors). Still love the thing though.

BTW you should take your iphone in for a replacement, you got the camera lense dust issue going on (purple flecks in pictures).
.. is offline  
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 02:07 PM   #19
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT

Posts: 3,420
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by R 4 5 T 4 M 4 N View Post
sucks man, best of luck, I've gone through my share of issues with my car (vanos to DME transistors). Still love the thing though.

BTW you should take your iphone in for a replacement, you got the camera lense dust issue going on (purple flecks in pictures).
Hahaha i'm already ahead of you got back from apple 2 hours ago. Noticed that last night and went to the Genius Bar today. I'm now on my 3rd iphone 5 and both the first two were replaced for the dust issue.

Anyways thanks everyone for your help so far. Here's a quick update:

After the suggestion to check the pins I pulled all the connections a part and checked them then blew to get rid of any dust. Terry also suggested putting the small black connector back to stock so I did that and it ran no better. I did some logs for Terry and just sent them to him including one log while the car misfired. 3rd gear pull and started shaking then SES light. More fun codes. I think i'm at one set of misfire codes a day right now

__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-28-2013, 03:48 PM   #20
serotoninsteve
Private
 
Drives: 335i
Join Date: Apr 2011
Location: Luxemburg

Posts: 82
iTrader: (0)

I've had the same car as yours, a 2009xi and my injectors failed at about 74000kms.

First on bank one, misfires on cold start, went away when heated up, but after some more starts it didn't go away anymore.
Codes on several cylinders, also for HPFP.
Then it didn't even start anymore, the engine shakes and I got blue smoke from the exhaust.
I really thought there was a serious engine damage when I saw the smoke.

It was towed to the dealer, they updated the software, changed the HPFP and 3 injectors on bank 1. All was done at the goodwill of BMW.

Fine for 2 weeks but failed again the same way.
This time they changed the 3 other injectors and the car ran much smoother and took a little less fuel.

That's how it happened to me.

I think you should change them all now as they will eventually fail in the next time.

When they fail and stay stuck open it could seriously damage the engine while hydrolocking.
There is perhaps nothing that breaks, but extreme pressures could damage the piston rods bearings and other stuff.
serotoninsteve is offline  
0
Reply With Quote
      04-29-2013, 02:26 PM   #21
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT

Posts: 3,420
iTrader: (7)

4th day in a row of misfire codes... I don't get it at all. Cyl 5 keeps popping up which is odd. I did cylinder 5 injector a few weeks ago, and spark plugs were done 8k miles ago. Before I did cylinder 5 injector I swapped coils with cylinder 4 and it stayed in 5 so I assumed 5 was my problem.

__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      04-29-2013, 02:37 PM   #22
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT

Posts: 3,420
iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by serotoninsteve View Post
I've had the same car as yours, a 2009xi and my injectors failed at about 74000kms.

First on bank one, misfires on cold start, went away when heated up, but after some more starts it didn't go away anymore.
Codes on several cylinders, also for HPFP.
Then it didn't even start anymore, the engine shakes and I got blue smoke from the exhaust.
I really thought there was a serious engine damage when I saw the smoke.

It was towed to the dealer, they updated the software, changed the HPFP and 3 injectors on bank 1. All was done at the goodwill of BMW.

Fine for 2 weeks but failed again the same way.
This time they changed the 3 other injectors and the car ran much smoother and took a little less fuel.

That's how it happened to me.

I think you should change them all now as they will eventually fail in the next time.

When they fail and stay stuck open it could seriously damage the engine while hydrolocking.
There is perhaps nothing that breaks, but extreme pressures could damage the piston rods bearings and other stuff.
Mine are misfires WOT not cold starts. I replaced cyl 3 injector last summer and cyl 5 a few weeks ago. To replace all 6 I would have to get all 6 new ones which are expensive, along with throwing out the 2 good condition ones I have. Injectors are probably going to be the last thing I try. First is walnut blasting then spark plus then coil packs.
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:39 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST