E90Post
 


GT Haus
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > The not so fun parts of the N54



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-05-2013, 05:30 PM   #67
Crulexis
First Lieutenant
 
Crulexis's Avatar
 
Drives: 2008 335i // E92
Join Date: Feb 2012
Location: Toronto - GTA

Posts: 330
iTrader: (1)

OP should take those plugs to dealer and demand to speak to someone from BMW NA about it
__________________
E92 335i 6MT | Jet Black | Saddle Brown
COBB AP | VRSF Catless D.P's | BMS DCI | BMW Performance 313 Rims | Gloss Black Kidney Grills | LUX V8 V3's | WeissLicht PY24W
Crulexis is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-05-2013, 05:37 PM   #68
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by Crulexis View Post
OP should take those plugs to dealer and demand to speak to someone from BMW NA about it
Ehh idk if it's worth it... They have been awful in more ways then one. Got my car back at that 48k service with gum on the pedals, broken cowl, and scratched intake piping. They also didn't fix what I was complaining about (brake squealing). I wound up just giving up with them and doing a upgraded brake kit out of warranty
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-05-2013, 08:32 PM   #69
Eleventeen
Second Lieutenant
 
Drives: 2007 335i
Join Date: May 2009
Location: South Jersey

Posts: 227
iTrader: (1)

The ignition is not the issue. That O2 code is the key to this whole thing. Either the sensor is bad, or it's pointing to a different fueling issue. Either way, the misfires are being caused by an incorrect A/F ratio on bank 2.
Eleventeen is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-05-2013, 09:02 PM   #70
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by Eleventeen View Post
The ignition is not the issue. That O2 code is the key to this whole thing. Either the sensor is bad, or it's pointing to a different fueling issue. Either way, the misfires are being caused by an incorrect A/F ratio on bank 2.
Hmm interesting theory and definitely plausible. I'll do some logs tomorrow and the car will also hopefully be at the shop Sat. up on a lift. On a positive note I ran the car hard for a good amount of the day today and couldn't get it to misfire
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-05-2013, 09:17 PM   #71
themyst
Major General
 
themyst's Avatar
 
Drives: E90 335i LCI
Join Date: Feb 2009
Location: NYC

Posts: 6,601
iTrader: (8)

Send a message via AIM to themyst
I am guessing if you misfired immediately after the plug install you didn't reset adaptations. INPA is the only surefire way to do it IMO.

Also, make sure you torque those plugs down to 17 lbs. Book spec.
__________________
E90 LCI N54 6AT
themyst is offline   South Korea
0
Reply With Quote
      05-05-2013, 09:38 PM   #72
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by themyst View Post
I am guessing if you misfired immediately after the plug install you didn't reset adaptations. INPA is the only surefire way to do it IMO.

Also, make sure you torque those plugs down to 17 lbs. Book spec.
Plugs were torqued down to right around 17. Couldn't tell exactly cause the gauge on my torque wrench was facing down so it was awkward checking but I got it right around 17 ish. I didn't reset adaptations but I didn't misfire immediately after plugs. car ran great for a few hours then during one 2nd gear pass I misfired next day. After that ran the car hard the rest of the day and today and no misfires so far
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-05-2013, 09:47 PM   #73
themyst
Major General
 
themyst's Avatar
 
Drives: E90 335i LCI
Join Date: Feb 2009
Location: NYC

Posts: 6,601
iTrader: (8)

Send a message via AIM to themyst
Quote:
Originally Posted by psmitty95 View Post
Plugs were torqued down to right around 17. Couldn't tell exactly cause the gauge on my torque wrench was facing down so it was awkward checking but I got it right around 17 ish. I didn't reset adaptations but I didn't misfire immediately after plugs. car ran great for a few hours then during one 2nd gear pass I misfired next day. After that ran the car hard the rest of the day and today and no misfires so far
Could be cause your car is adapting? The ECU does have compensations for worn plugs.
__________________
E90 LCI N54 6AT
themyst is offline   South Korea
0
Reply With Quote
      05-05-2013, 10:04 PM   #74
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by themyst View Post
Could be cause your car is adapting? The ECU does have compensations for worn plugs.
Yea that could definitely be possible. Tomorrow i'll be driving it a bit more so i'll let you guys know if I feel any surging or anything.
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 05:46 PM   #75
drjekl
Captain
 
Drives: E92 335i
Join Date: Jan 2013
Location: Oz

Posts: 786
iTrader: (0)

I have similar symptoms to you, and when I went to change the plugs and coils I noticed some oil in the spark plug cavity for cyl #2.

Apparentley this can mean my valve cover gasket is leaking, and if this leaking it can cause erratic idling stumbling etc...

I haven't noticed any excessive oil loss (in 8 months driving I only added 500ml's to it a few weeks ago) but apparently this gasket leak is quite common

After changing all of the coils last night, nothing has changed it still stumbles at low speeds in a higher gear and when I went wot in 3rd gear it chucked a CEL...
drjekl is offline  
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 06:00 PM   #76
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by drjekl View Post
I have similar symptoms to you, and when I went to change the plugs and coils I noticed some oil in the spark plug cavity for cyl #2.

Apparentley this can mean my valve cover gasket is leaking, and if this leaking it can cause erratic idling stumbling etc...

I haven't noticed any excessive oil loss (in 8 months driving I only added 500ml's to it a few weeks ago) but apparently this gasket leak is quite common

After changing all of the coils last night, nothing has changed it still stumbles at low speeds in a higher gear and when I went wot in 3rd gear it chucked a CEL...
I didn't notice oil in the spot with the plugs but then again I did it at night and wasn't checking the spot... It has seemed like its gone away though. Today was another day driving the car hard and getting no codes. I took some better pics of the plugs which i'll throw up later. I'm also going to put up my logs from last weekend when it was misfiring
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 06:24 PM   #77
drjekl
Captain
 
Drives: E92 335i
Join Date: Jan 2013
Location: Oz

Posts: 786
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by psmitty95 View Post
I didn't notice oil in the spot with the plugs but then again I did it at night and wasn't checking the spot... It has seemed like its gone away though. Today was another day driving the car hard and getting no codes. I took some better pics of the plugs which i'll throw up later. I'm also going to put up my logs from last weekend when it was misfiring
Fair enough dude, just something to consider I guess
drjekl is offline  
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 06:29 PM   #78
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by drjekl View Post
Fair enough dude, just something to consider I guess
Yea definitely thanks for the suggestion. That's what i'll check next if they come back
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 06:38 PM   #79
drjekl
Captain
 
Drives: E92 335i
Join Date: Jan 2013
Location: Oz

Posts: 786
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by psmitty95 View Post
Yea definitely thanks for the suggestion. That's what i'll check next if they come back
Like you I can drive the car hard for a week with no issue, then bam out of the blue it starts popping up.

One thing I have noticed at low speeds 1st-2nd gear redline type wot its ok, but it seems to chuck a CEL when in 3rd and then going wot at higher speeds...
drjekl is offline  
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 06:51 PM   #80
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by drjekl View Post
Like you I can drive the car hard for a week with no issue, then bam out of the blue it starts popping up.

One thing I have noticed at low speeds 1st-2nd gear redline type wot its ok, but it seems to chuck a CEL when in 3rd and then going wot at higher speeds...
Hmm interesting when mine first started it was the exact opposite. Easiest way for me to trigger misfire back then would be doing a 1-2 pull. I did 1-2, 3-4, etc today and it was pretty good. Still going to do valve cleaning though and keep pushing the car trying to get it to misfire. Also still going to check those rear o2's and exhaust leak
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 08:27 PM   #81
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Ok got an update for you guys. First of all here's some daytime pics of the plugs:







And next are logs from the weekend when I was getting all those misfires.

3rd gear pull:


Log when misfire happened:
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 08:43 PM   #82
marv85
Colonel
 
marv85's Avatar
 
Drives: '07 335i MT
Join Date: Jun 2010
Location: Portland

Posts: 2,559
iTrader: (5)

your AFRs are ugly! it might be related to running lean.

would you mind running map 1? also what is the open fuel mapping set to?
__________________
'10 E92 335i , COBB
marv85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 08:48 PM   #83
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by marv85 View Post
your AFRs are ugly! it might be related to running lean.

would you mind running map 1? also what is the open fuel mapping set to?
I think open loop was at 95 for that since it says it at the top. I'll do a map 1 log tomorrow if I get a chance. Those logs are from last weekend not after plugs keep in mind. I do think o2 might be messed up though...
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 08:58 PM   #84
marv85
Colonel
 
marv85's Avatar
 
Drives: '07 335i MT
Join Date: Jun 2010
Location: Portland

Posts: 2,559
iTrader: (5)

Quote:
Originally Posted by psmitty95 View Post
I think open loop was at 95 for that since it says it at the top. I'll do a map 1 log tomorrow if I get a chance. Those logs are from last weekend not after plugs keep in mind. I do think o2 might be messed up though...
we;ll see, on map1 with the same open loop you should be running richer. Let's see if you misfire or not
__________________
'10 E92 335i , COBB
marv85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 09:02 PM   #85
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by marv85 View Post
we;ll see, on map1 with the same open loop you should be running richer. Let's see if you misfire or not
Well i've been running map 5 all weekend and no misfires since that 1 on saturday
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 09:18 PM   #86
marv85
Colonel
 
marv85's Avatar
 
Drives: '07 335i MT
Join Date: Jun 2010
Location: Portland

Posts: 2,559
iTrader: (5)

fingers crossed
__________________
'10 E92 335i , COBB
marv85 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 09:26 PM   #87
SCS15
Captain
 
SCS15's Avatar
 
Drives: E92 335i 6MT
Join Date: Feb 2011
Location: Westchester, NY

Posts: 743
iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by psmitty95 View Post
Well i've been running map 5 all weekend and no misfires since that 1 on saturday
And boy was it pulling hard yesterday...you didnt misfire did you
__________________
Car for sale http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=881526
JB4 G5 - Forge FMIC - VRSF V2 DP - Magnaflow 15529 Catback Exhaust - BMS Clutch Stop - BMS DCI - CDV Delete - Dinan Stage 3 Suspension - 19x8.5/10 Forgestar F14 Gloss Gunmetal - Michelin PSS - M-Sport Front & Rear - M3 Side Skirts - OEM M3 Decklid Spoiler - BMW Performance Grilles - ZHP Shift Knob - M-Sport Steering Wheel - M-Sport Door Sills
SCS15 is offline  
0
Reply With Quote
      05-06-2013, 09:39 PM   #88
psmitty95
Brigadier General
 
psmitty95's Avatar
 
Drives: 2009 E90 335i xDrive
Join Date: Jan 2012
Location: Greenwich, CT/ Dallas, TX

Posts: 3,594
iTrader: (8)

Quote:
Originally Posted by marv85 View Post
fingers crossed
Thanks man

Quote:
Originally Posted by SCS15 View Post
And boy was it pulling hard yesterday...you didnt misfire did you
I don't think so... Didn't feel any stumbling and definitely no codes. Drove it hard today too and didn't misfire either. I think plugs might have done it but time will tell. Hahaha even though it was pulling pretty hard I still can't get over your buddy's car with the meth... Once everything is running right that will be my next "go" mod. Show mods are done once I can get this stupid lip mounted
__________________
< Click picture for photoshoot
E90 335i xDrive 6spd, Nav, Prem, Cold Weather, & Sports package - Msport Conversion
Mods: FBO + Meth JB4 ISO, BB flash, VRSF DP/FMIC, ER CP, Stett, SteveAZ LPFP & more
More Pictures: Build Thread /// Shop I use: Aci Dynamix 408AWHP/ 483AWTQ Uncorrected Mustang Dyno
psmitty95 is online now   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:13 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST