E90Post
 


GT Haus
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > Tire pressure psi



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-11-2013, 04:33 PM   #1
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,423
iTrader: (4)

Tire pressure psi

The OBC (non-iDrive) has an options to switch units (e.g. kPa, PSI, etc), presumably for tire pressure...yet this value is not displayed anywhere (not even when low tire is triggered. Is there a way to code the BC to view this data?
__________________
taibanl is offline  
0
Reply With Quote
      05-13-2013, 04:32 PM   #2
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,423
iTrader: (4)

So the phrase "druck" means pressure in German... I have found the following related entries:
T_ZEIT_ZUG_NACH_DRUCK_FT
wert_01
T_ZEIT_ZUG_NACH_DRUCK_BT
wert_01
BREMSE_DRUCK
wert_01
DRUCK_EINHEIT
psi
K4119_DRUCK_BAR
par_frei
K4119_DRUCK_PSI
par_frei
K4119_DRUCK_KPA
par_frei
AUSWERTUNG_B_DRUCK
nicht_aktiv
DBC_MIN_AUSLOESEDRUCK
wert_01
DRUCKMODELL_HINTERACHSE
wert_03
DRUCKMODELL_VORDERACHSE
wert_03
DEF_DRUCK_EINHEIT
psi
K4119_C_DRUCK_1
wert_03
K4119_C_DRUCK_2
wert_03
K4119_C_DRUCK_3
wert_03
K4119_C_DRUCK_4
wert_03
K4119_D_DRUCK
wert_03
DRUCKSENSOR
aktiv
C07_DRUCKMODELL_HINTERACH
wert_04
C07_DRUCKMODELL_VORDERACH
wert_04
C08_DBC_MIN_AUSLOESEDRUCK
wert_01
C08_DRUCKMODELL_HA
wert_02
C08_DRUCKMODELL_VA
wert_03
C08_MIN_DRUCKAUFBAU_GRAD
wert_01
C0A_DBC_MIN_AUSLOESEDRUCK
wert_01
C0A_DRUCKMODELL_HA
wert_05
C0A_DRUCKMODELL_VA
wert_06
C0A_MIN_DRUCKAUFBAU_GRAD
wert_01
C09_DBC_MIN_AUSLOESEDRUCK
wert_00
C09_DRUCKMODELL_HA
wert_00
C09_DRUCKMODELL_VA
wert_00
C09_MIN_DRUCKAUFBAU_GRAD
wert_00
C0B_DBC_MIN_AUSLOESEDRUCK
wert_00
C0B_DRUCKMODELL_HA
wert_04
C0B_DRUCKMODELL_VA
wert_05
C0B_MIN_DRUCKAUFBAU_GRAD
wert_00
ZEIT_LANGDRUCK
wert_01
C0D_DBC_MIN_AUSLOESEDRUCK
wert_00
C0D_DRUCKMODELL_HA
wert_00
C0D_DRUCKMODELL_VA
wert_00
C0D_MIN_DRUCKAUFBAU_GRAD
wert_00
C0C_DBC_MIN_AUSLOESEDRUCK
wert_00
C0C_DRUCKMODELL_HA
wert_04
C0C_DRUCKMODELL_VA
wert_05
C0C_MIN_DRUCKAUFBAU_GRAD
wert_00
DEFAULT_DRUCK_EINHEIT
bar
NACHDRUCK_AB_SP_STILLSTD
wert_04
C0E_DBC_MIN_AUSLOESEDRUCK
wert_00
C0E_DRUCKMODELL_HA
wert_00
C0E_DRUCKMODELL_VA
wert_00
C0E_MIN_DRUCKAUFBAU_GRAD
wert_00
C0F_DBC_MIN_AUSLOESEDRUCK
wert_00
C0F_DRUCKMODELL_HA
wert_04
C0F_DRUCKMODELL_VA
wert_05
C0F_MIN_DRUCKAUFBAU_GRAD
wert_00
DRUCKMODELL_HA
wert_00
DRUCKMODELL_VA
wert_00
__________________
taibanl is offline  
0
Reply With Quote
      05-13-2013, 04:35 PM   #3
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,423
iTrader: (4)

And psi appears:
DRUCK_EINHEIT
psi
K4119_DRUCK_PSI
par_frei
DELTA_PSI_BETA_LIMITKORR2
wert_02
DEF_DRUCK_EINHEIT
psi
C08_DELTA_PSI_BETA_LIMIT
wert_03
C07_DELTA_PSI_BETA_LIMIT
wert_02
C0A_DELTA_PSI_BETA_LIMIT
wert_02
C09_DELTA_PSI_BETA_LIMIT
wert_00
C0B_DELTA_PSI_BETA_LIMIT
wert_02
C0D_DELTA_PSI_BETA_LIMIT
wert_00
C0C_DELTA_PSI_BETA_LIMIT
wert_02
C0E_DELTA_PSI_BETA_LIMIT
wert_00
C0F_DELTA_PSI_BETA_LIMIT
wert_02
__________________
taibanl is offline  
0
Reply With Quote
      05-13-2013, 04:35 PM   #4
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,423
iTrader: (4)

Any clues within?
__________________
taibanl is offline  
0
Reply With Quote
      05-14-2013, 04:06 AM   #5
pweber84
Banned
 
pweber84's Avatar
 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

Posts: 347
iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
It is not possible to display it anywhere in E9x, sorry.

Last edited by pweber84; 05-14-2013 at 04:53 AM.
pweber84 is offline   Germany
0
Reply With Quote
      05-14-2013, 09:00 PM   #6
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,423
iTrader: (4)

Thanks buddy,

It seemed clearly designed to have a readout. There is a picture of a tire and a psi/bar/ipa option. Could it have been abandoned in development?

What about auswertung_b_druck. What is that?
__________________
taibanl is offline  
0
Reply With Quote
      05-15-2013, 02:56 AM   #7
pweber84
Banned
 
pweber84's Avatar
 
Drives: BMW 330d e91
Join Date: Jan 2013
Location: Berlin, Germany / PL, Posen

Posts: 347
iTrader: (2)

Send a message via Skype™ to pweber84
Quote:
Originally Posted by taibanl View Post
Thanks buddy,

It seemed clearly designed to have a readout. There is a picture of a tire and a psi/bar/ipa option. Could it have been abandoned in development?

What about auswertung_b_druck. What is that?
I don't know what it is, but you can try to active this, you won't brick anything, don't worry.
pweber84 is offline   Germany
0
Reply With Quote
      05-15-2013, 07:46 PM   #8
Sensible_
First Lieutenant
 
Drives: 2008 E90
Join Date: Feb 2012
Location: London

Posts: 395
iTrader: (0)

Could it be an option for including recommended tyre pressures?

As far as I was away the TPM doesn't measure pressure it looks a changes in wheel speed and can detect if a tyre is low. Or maybe I've been misinformed...
Sensible_ is offline  
0
Reply With Quote
      05-15-2013, 09:02 PM   #9
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,423
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by Sensible_
Could it be an option for including recommended tyre pressures?

As far as I was away the TPM doesn't measure pressure it looks a changes in wheel speed and can detect if a tyre is low. Or maybe I've been misinformed...
TPMS- direct tire pressure sensing
FTM-based on rotational speed.
__________________
taibanl is offline  
0
Reply With Quote
      05-17-2013, 04:05 AM   #10
Sensible_
First Lieutenant
 
Drives: 2008 E90
Join Date: Feb 2012
Location: London

Posts: 395
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by taibanl View Post
TPMS- direct tire pressure sensing
FTM-based on rotational speed.
Apologies, I was referring to indirect TPMS which was a precurser to FTM

I dont know much about direct TPMS as I hear it never worked properly so was ditched in favour of FTM.
Sensible_ is offline  
0
Reply With Quote
      05-17-2013, 05:02 AM   #11
N8N
Major
 
N8N's Avatar
 
Drives: 2009 E92 335i 6MT
Join Date: Sep 2012
Location: Sterling, VA

Posts: 1,452
iTrader: (1)

Send a message via AIM to N8N Send a message via MSN to N8N Send a message via Yahoo to N8N
auswertung = evaluation; I'm still not sure what that value means

I too would love a direct psi readout but I don't think anyone has ever found a way to make that happen.
N8N is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-17-2013, 07:48 PM   #12
PichaDis11
Captain
 
PichaDis11's Avatar
 
Drives: 08 328i
Join Date: Mar 2013
Location: NY

Posts: 858
iTrader: (2)

But how would get a display of each tire pressure on the cluster? Far as I have been reading there isn't much editing of what can shown in the cluster.
PichaDis11 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-17-2013, 08:05 PM   #13
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,423
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by PichaDis11
But how would get a display of each tire pressure on the cluster? Far as I have been reading there isn't much editing of what can shown in the cluster.
You can show v-speed, instant mpg, headlight sensitivity settings, all of which are hidden by default. Why not psi
__________________
taibanl is offline  
0
Reply With Quote
      05-17-2013, 08:19 PM   #14
PichaDis11
Captain
 
PichaDis11's Avatar
 
Drives: 08 328i
Join Date: Mar 2013
Location: NY

Posts: 858
iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by taibanl View Post
You can show v-speed, instant mpg, headlight sensitivity settings, all of which are hidden by default. Why not psi
Not saying that it cannot be done but the thing that I'm trying to point out where to display such info off four tires. Im assuming that this is for a non iDrive car btw. Those example you made doesn't come close to displaying all 4 tires psi. That said it would be nice to know of info as this. Probably a read out like this LF PSI = 32 " something like that.

I personally hate that a pressure sensor goes off but won't tell which tire.
PichaDis11 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-17-2013, 08:24 PM   #15
roadkillrob
Brigadier General
 
Drives: 2008 335Cic, 2011 X5 35i
Join Date: Jul 2007
Location: Boston

Posts: 3,870
iTrader: (14)

I have it coded on my F25, I have not looked on my E93 for it, you would probably need idrive and you definitely need TPMS, the rotational sensor don't have the data.

This is was it is on the F25 to turn it on to show pressure and temperature for each tire.

HU_CIC 3001 EXBOX RCD_SAFETY aktiv/werte=01
__________________

2008 E93 335i, GIAC Stage 2, HPF IC, Injen Intake, Defective AR Design DP's with useless cats
2014 X3 35i JB Stage 1
roadkillrob is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-17-2013, 10:46 PM   #16
taibanl
Brigadier General
 
taibanl's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Sep 2010
Location: NA

Posts: 3,423
iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by PichaDis11 View Post
Not saying that it cannot be done but the thing that I'm trying to point out where to display such info off four tires. Im assuming that this is for a non iDrive car btw. Those example you made doesn't come close to displaying all 4 tires psi. That said it would be nice to know of info as this. Probably a read out like this LF PSI = 32 " something like that.

I personally hate that a pressure sensor goes off but won't tell which tire.
I know when I actually had a low tire once there was a picture of the car with an arrow to the offending tire. Could probably squeeze psi in there somewhere.
__________________
taibanl is offline  
0
Reply With Quote
      05-18-2013, 06:53 AM   #17
wilbur_the_goose
First Lieutenant
 
Drives: 2010 328xi Coupe
Join Date: Apr 2010
Location: Metro Philly

Posts: 386
iTrader: (0)

Cripes - I rented a Chevy Cruze last week, and it had the pressure of all 4 tires displayed on the dash.
wilbur_the_goose is offline  
0
Reply With Quote
      05-25-2013, 05:50 PM   #18
dsjr2006
Second Lieutenant
 
Drives: '07 e90 335xi
Join Date: May 2013
Location: West Michigan

Posts: 236
iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by wilbur_the_goose View Post
Cripes - I rented a Chevy Cruze last week, and it had the pressure of all 4 tires displayed on the dash.
My brothers '02 300M shows the pressure of all 5 tires so I'd be amazed if it isn't possible at all.
dsjr2006 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-25-2013, 06:00 PM   #19
N8N
Major
 
N8N's Avatar
 
Drives: 2009 E92 335i 6MT
Join Date: Sep 2012
Location: Sterling, VA

Posts: 1,452
iTrader: (1)

Send a message via AIM to N8N Send a message via MSN to N8N Send a message via Yahoo to N8N
Quote:
Originally Posted by dsjr2006 View Post
My brothers '02 300M shows the pressure of all 5 tires so I'd be amazed if it isn't possible at all.
That's a great idea, too bad BMW didn't even fit a spare.

My last company car had TPMS on the road wheels but not the spare, that's kind of dumb if you think about it.
N8N is offline   United_States
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 05:04 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST