E90Post
 


GT Haus
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Transmission malfunction light....?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-17-2013, 01:43 AM   #1
wunmagikalpinoy
New Member
0

 
Drives: e92 335i
Join Date: Jan 2013
Location: BAY AREA


Posts: 23
iTrader: (2)

Question Transmission malfunction light....?

i have an 08 e92 335i automatic transmission... When driving under high load conditions (uphill, spirited, etc) I SOMETIMES get the transmission malfunction light on the screen. The gear drops out of gear into a lower gear then goes into limp mode. This has happened about 3 times within the past 6 months. I would pull over turn off the car then turn it back on then everything would be back to normal. Everything shifts normal and then ill try to replicate the problem then nothing. Has anybody else experienced this problem?

I dont drive the car hard too often but sometimes its scary trying to go up a steep hill on the freeway for fear of having it drop a gear and throw the light then ill be stuck. Ive searched but i havent seen any threads with the same symptoms as mine..
Appreciate 0
      05-20-2013, 03:42 AM   #2
fazi13
Private
United_States
0

 
Drives: 2008 335i Manual
Join Date: Feb 2013
Location: SF Bay Area


Posts: 80
iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW 335i  [0.00]
well, if its thrown a code and you're still under warranty just take it to the dealer. That's what the warranties for! the dealer should be able to look up the code stored by the car and fix it for you no charge.
Appreciate 0
      05-20-2013, 07:06 AM   #3
07lilredwagon
Lieutenant
7

 
07lilredwagon's Avatar
 
Drives: 07 328 wagon
Join Date: Dec 2012
Location: New York


Posts: 525
iTrader: (0)

Sounds like it needs a servicing, with filter and fluid change...that should fix your issue, unless its something more.....

JP
Appreciate 0
      06-09-2013, 12:09 AM   #4
wunmagikalpinoy
New Member
0

 
Drives: e92 335i
Join Date: Jan 2013
Location: BAY AREA


Posts: 23
iTrader: (2)

update:

took the car to stevens creek BMW here in san jose and they told me im going to need a new transmission. uhhh??? apparently the internal gear are slipping.. 7k to fix...

i was told they checked fluids. checked the programming etc. Im taking it to a local indy shop for a second opinion. this does not sound correct to me. car just rolled 70k miles.
Appreciate 0
      06-09-2013, 12:17 AM   #5
DZheng
Second Lieutenant
10

 
DZheng's Avatar
 
Drives: BMW
Join Date: Mar 2013
Location: Bay Area


Posts: 252
iTrader: (0)

Yes thats the sign that its needs new transmission. My old prelude limped at a stop and i sold the car right before. How many miles? Like my old prelude the last owner drove it hard. Now i drive my car easy because i know its a pain in the ass if the trany goes out
Appreciate 0
      06-09-2013, 05:08 AM   #6
TheTal0n
Lieutenant
9

 
TheTal0n's Avatar
 
Drives: 2006 330i
Join Date: Sep 2011
Location: Utah


Posts: 532
iTrader: (0)

Wow how many miles on it? Have you had a transmission leak like the mechatronic sleeve?
Appreciate 0
      06-09-2013, 08:20 AM   #7
ritjeff
Private
United_States
0

 
ritjeff's Avatar
 
Drives: E90 LCI 335xi
Join Date: Jul 2012
Location: MD


Posts: 81
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wunmagikalpinoy
i have an 08 e92 335i automatic transmission... When driving under high load conditions (uphill, spirited, etc) I SOMETIMES get the transmission malfunction light on the screen. The gear drops out of gear into a lower gear then goes into limp mode. This has happened about 3 times within the past 6 months. I would pull over turn off the car then turn it back on then everything would be back to normal. Everything shifts normal and then ill try to replicate the problem then nothing. Has anybody else experienced this problem?

I dont drive the car hard too often but sometimes its scary trying to go up a steep hill on the freeway for fear of having it drop a gear and throw the light then ill be stuck. Ive searched but i havent seen any threads with the same symptoms as mine..
One of my older BMWs did this when low on fluid. Hope that's the same for you.
Appreciate 0
      06-09-2013, 08:29 AM   #8
n54gte
First Lieutenant
3

 
Drives: 07 335i
Join Date: Jun 2012
Location: CA


Posts: 359
iTrader: (0)

hell no dont pay 7k. check out level 10 rebuilt transmissions
Appreciate 0
      06-09-2013, 11:51 AM   #9
index1489
Colonel
United_States
29

 
index1489's Avatar
 
Drives: Out of warranty BMW
Join Date: Sep 2008
Location: Chino, CA


Posts: 2,105
iTrader: (7)

At 70k its probably the mechatronics unit inside the transmission that needs to be rebuilt, level10 can do this for less then 1k, I would contact them and see what they can do for you.
__________________
Gotta pay to play.
Appreciate 0
      06-09-2013, 08:17 PM   #10
fun2drive
BMWCCA 149159
United_States
6

 
fun2drive's Avatar
 
Drives: E93 335 Vert E36 M3/4
Join Date: Jul 2006
Location: Florida Panhandle


Posts: 612
iTrader: (1)

First and foremost the cheapest path is to drain and refill with LifeGuard 6 or Mercon SP. I have found that BMW techs get interrupted at times and fail to correctly fill the transmission. Also this transmission level is checked engine running in park and opening the fill plug. Fluid should weap out. If not it is low.
I would have an indy do that since it is the cheapest path.
If you don't have a transmission leak and the level is correct then a failing transmission is possible but a drain and refill is inexpensive.
Good luck and please post what is discovered...
Appreciate 0
      06-10-2013, 03:55 AM   #11
index1489
Colonel
United_States
29

 
index1489's Avatar
 
Drives: Out of warranty BMW
Join Date: Sep 2008
Location: Chino, CA


Posts: 2,105
iTrader: (7)

You could try that, the kit is around $240 for everything you need Pan/Gasket/Filter 6 Liters of ZF Lifeguard6, and I posted where to get it and fluid change procedure direct from ZF in this thread

http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=849934

That doesn't work, look into the mechatronics unit rebuilding, also reach out to BMW, they might help you good will since your only 20k out of warranty, the transmission shouldn't fail that early period.


With all the steep hills in SF I would be paranoid to drive the car anywhere in that state.
__________________
Gotta pay to play.
Appreciate 0
      06-30-2013, 09:22 PM   #12
princealways200
Registered
0

 
Drives: BMW 335i
Join Date: Jun 2013
Location: Seattle


Posts: 1
iTrader: (0)

OP - Any further updates to your issue ?
Appreciate 0
      06-30-2013, 09:54 PM   #13
Ricky30597
Enlisted Member
0

 
Drives: BMW e92 alpine white
Join Date: Dec 2012
Location: Miami, Florida


Posts: 36
iTrader: (0)

Same things happening to me
Appreciate 0
      07-01-2013, 03:04 PM   #14
wunmagikalpinoy
New Member
0

 
Drives: e92 335i
Join Date: Jan 2013
Location: BAY AREA


Posts: 23
iTrader: (2)

sorry for the late response. i went on vacation immediately after this incident. i have resolved the problem but it was very BAD NEWS. Transmission indeed need replacing.

i took it to a couple indy shops around my area. all without telling them the previous persons diagnosis of the problem. They all came to the same conclusion after fluid changes, road tests, driving with a OBD computer hooked up, and finally tearing apart the tranny.

It cost me about 2k with install and 1 year parts and labor warranty. Another 2k down the drain for me.

I reached out to BMW and i didnt even receive an email back. so there goes that. with 70k on the odo and about 5k in failing parts i am genuinely disappointed in BMW and this car.
Appreciate 0
      07-01-2013, 03:18 PM   #15
Hoooper
Captain
11

 
Drives: 335D
Join Date: Jun 2013
Location: Hayward, CA


Posts: 994
iTrader: (0)

I assume the "lifetime" fluid had not been changed before this?
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:07 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST