E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > **Bluetooth Retrofit Guide** for TCU and ULF



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-19-2013, 09:46 AM   #375
fares52
Enlisted Member
fares52's Avatar
United_States
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 2009 328i
Join Date: Mar 2013
Location: Northern Virginia

iTrader: (0)

Thanks, I found some online instructions that were very helpful. One last question, I don't have a sunroof or bmw assist so will I need a new FZD?
Appreciate 0
      03-19-2013, 11:50 AM   #376
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by fares52 View Post
Thanks, I found some online instructions that were very helpful. One last question, I don't have a sunroof or bmw assist so will I need a new FZD?
No no. You should still have the space on the left side to insert a mic.
Appreciate 0
      03-23-2013, 07:39 PM   #377
fares52
Enlisted Member
fares52's Avatar
United_States
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 2009 328i
Join Date: Mar 2013
Location: Northern Virginia

iTrader: (0)

Since my car is not prewired will I still need to repin and modify the mic and antenna harnesses? I'm hoping that since I'm not prewired when I order them they won't need modifying. Am I correct with this assumption?
Appreciate 0
      03-23-2013, 08:01 PM   #378
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by fares52 View Post
Since my car is not prewired will I still need to repin and modify the mic and antenna harnesses? I'm hoping that since I'm not prewired when I order them they won't need modifying. Am I correct with this assumption?
I'm not sure what you mean, but anyway, if you're not prewired, you *don't have* wires for the antenna or mic in your harness. And the mic and antenna don't come with wiring. And getting it requires replacing the whole harness, which isn't going to happen.

Basically: if you aren't prewired, get the mic. Get some shielded twisted pair wire on ebay (about 18' I think) and some 3-pin .100" spaced female headers. You can make the mic wiring out of that. Then get a 2.4ghz duck antenna (rp-SMA, should be about $3), an SMB-RPSMA connector, and an SMB extension cord. If you search around, you can find that I've posted pictures of what I did using just this approach.
__________________
Appreciate 0
      03-24-2013, 11:05 AM   #379
fares52
Enlisted Member
fares52's Avatar
United_States
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 2009 328i
Join Date: Mar 2013
Location: Northern Virginia

iTrader: (0)

Okay. I thought I could order the wiring from BMW and it would plug right in. I think it'll make more sense to me once I have the Mic and Antenna in hand.

thanks for all your help.
Appreciate 0
      03-24-2013, 12:02 PM   #380
fares52
Enlisted Member
fares52's Avatar
United_States
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 2009 328i
Join Date: Mar 2013
Location: Northern Virginia

iTrader: (0)

So basically, in some respects its a little easier if you are not prewired because no modification of harnesses is needed?
Appreciate 0
      03-24-2013, 07:12 PM   #381
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by fares52 View Post
So basically, in some respects its a little easier if you are not prewired because no modification of harnesses is needed?
Nah, not really. It's just a bit of a pain. If you PM me to remind me tomorrow night or so, I might as well do another 'exactly what I did' kind of thread start to finish. It's helpful info even if it's been rehashed, and I've got a lot of pics.
Appreciate 0
      03-29-2013, 05:43 PM   #382
fares52
Enlisted Member
fares52's Avatar
United_States
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 2009 328i
Join Date: Mar 2013
Location: Northern Virginia

iTrader: (0)

This thread is great but for those of us with Combox's its still a little unclear. To be honest I'm still not sure what the difference is between an Ulf, a Mulf, a TCU and a Combox.
Appreciate 0
      03-29-2013, 05:55 PM   #383
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by fares52 View Post
This thread is great but for those of us with Combox's its still a little unclear. To be honest I'm still not sure what the difference is between an Ulf, a Mulf, a TCU and a Combox.
Ulf and MULF are the same thing (someone correct me if that's wrong). At least, both get tossed around on here meaning the same thing. Perhaps a version difference. Anyway, that box handles USB and Bluetooth. The TCU handles telematics, IE cell data connection. It's used for BMW assist (which needs a constant internet connection to handle SOS and the iPhone app). The confusing bit is that it also handles Bluetooth, but I believe not USB (so with a TCU, you can have bluetooth without 6FL). The COMBOX replaces all them with one thing on newer cars. It handles cell data if you're subscribed to BMW assist or connected drive and it also handles bluetooth (and includes A2DP stereo streaming, unlike the MULF or TCU).
__________________
Appreciate 0
      03-30-2013, 02:15 PM   #384
bender rodriguez
Lieutenant Colonel
27
Rep
1,602
Posts

 
Drives: Audi
Join Date: Mar 2011
Location: CA

iTrader: (0)

A member here just tried to activate my bluetooth for my ULF.. It shows up on the idrive with a bluetooth serial number.. But the box wont get the check mark in it and turn on..

I have the antenna but I don't have the mic hooked up yet. Also, have not let the car sleep yet. Will any of these things keep the bluetooth from turning on?
Appreciate 0
      03-31-2013, 11:04 AM   #385
fares52
Enlisted Member
fares52's Avatar
United_States
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 2009 328i
Join Date: Mar 2013
Location: Northern Virginia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by alexwhittemore View Post
Get some shielded twisted pair wire on ebay (about 18' I think) and some 3-pin .100" spaced female headers. You can make the mic wiring out of that.
Alex,
Will this work for the mic wiring?

http://www.ebay.com/itm/3-Pin-100-St...item2eb1a51cf3

I'll connect one end to the combox and the other to the mic in the fzd.
Appreciate 0
      03-31-2013, 11:05 AM   #386
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Yeah for the mic end those are just the ticket. For the MULF and you just need to crimp on some pins straight from BMW and add them to the existing connector.
Appreciate 0
      03-31-2013, 06:11 PM   #387
bender rodriguez
Lieutenant Colonel
27
Rep
1,602
Posts

 
Drives: Audi
Join Date: Mar 2011
Location: CA

iTrader: (0)

Will the bluetooth work correctly without the mic hooked up?
Appreciate 0
      03-31-2013, 06:19 PM   #388
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Well, no, obviously you won't be heard . If you mean does everything else work, like pairing and making calls, yes. I did the coding before paying for the mic and wiring just to be sure it'd all work.
Appreciate 0
      03-31-2013, 06:50 PM   #389
fares52
Enlisted Member
fares52's Avatar
United_States
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 2009 328i
Join Date: Mar 2013
Location: Northern Virginia

iTrader: (0)

Did you need to cut or fabricate the area in order to fit the mic in the fzd?
Appreciate 0
      03-31-2013, 09:00 PM   #390
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Nope. There's a slot for it where it just snaps right in.
Appreciate 0
      04-01-2013, 11:53 AM   #391
bender rodriguez
Lieutenant Colonel
27
Rep
1,602
Posts

 
Drives: Audi
Join Date: Mar 2011
Location: CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by alexwhittemore View Post
Well, no, obviously you won't be heard . If you mean does everything else work, like pairing and making calls, yes. I did the coding before paying for the mic and wiring just to be sure it'd all work.
Well, I had my coding done but we couldn't get the blue tooth to activate..

I am at a loss now of how to get this to work.
Appreciate 0
      04-01-2013, 01:38 PM   #392
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mr.Ritz View Post
Well, I had my coding done but we couldn't get the blue tooth to activate..

I am at a loss now of how to get this to work.
Full car SG_RESET.
Appreciate 0
      04-01-2013, 02:41 PM   #393
bender rodriguez
Lieutenant Colonel
27
Rep
1,602
Posts

 
Drives: Audi
Join Date: Mar 2011
Location: CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by alexwhittemore View Post
Full car SG_RESET.
ok.. Ill see if I can get in contact with him again to run that command.

Do you have idrive?

TeL option shows up on my car and bluetooth too.. just doesn't work

Last edited by bender rodriguez; 04-01-2013 at 02:48 PM.
Appreciate 0
      04-01-2013, 02:59 PM   #394
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mr.Ritz View Post
ok.. Ill see if I can get in contact with him again to run that command.

Do you have idrive?

TeL option shows up on my car and bluetooth too.. just doesn't work

I don't. Is he coding 2urad directly, or simply adding the $644 option? Because the former shouldn't be necessary, but it's possible to get the BT icon to show up without working by directly setting BT to on in the radio.

Edit: for the record though, I did also code this in a car with idrive and the procedure was the same.
Appreciate 0
      04-01-2013, 03:58 PM   #395
bender rodriguez
Lieutenant Colonel
27
Rep
1,602
Posts

 
Drives: Audi
Join Date: Mar 2011
Location: CA

iTrader: (0)

I think he was just adding the $644 option and he reset the module not the whole car.
Appreciate 0
      04-01-2013, 07:09 PM   #396
alexwhittemore
Lieutenant Colonel
24
Rep
1,697
Posts

 
Drives: 2009 Crimson 328i
Join Date: Oct 2012
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mr.Ritz View Post
I think he was just adding the $644 option and he reset the module not the whole car.
That'll probably be why it's not working (the second part)

Most people report success doing that, but at least in my case, both the 2urad and the 2MULF required reset. For whatever reason (I assume timing), independently resetting one then the other didn't take care of it, and I had to reset the full car.
__________________
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:05 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST