E90Post
 


ECS BMW
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > 2a82 and 2a87



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-09-2013, 08:11 AM   #1
Renner335i
Enlisted Member
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: Sep 2010
Location: Md

iTrader: (2)

2a82 and 2a87

Every since my stage 2 turbo install I have had this issue with the vanos solonids. We have since replaced both solinods, cam ledges, and actual vanos adjuster on camshafts.
Do you guys have any ideas on what else we can look into. If you clear the codes at idle its fine, but as soon as the gas is hit the codes show and limp mode comes in. Any thoughts on other places to start looking?
PS My old turbos where blown and metal shavings were on the old solonids.
Appreciate 0
      08-09-2013, 08:19 AM   #2
Greatdane84
Leeeroy Jankins
Greatdane84's Avatar
United_States
7
Rep
404
Posts

 
Drives: 335i e90 LCI
Join Date: Jan 2013
Location: SW Florida

iTrader: (1)

Garage List
2009 335i  [5.00]
Not sure if this applies, but has this been happening ever since the replacing? Could you have just accidentally switched around the exhaust and intake solenoid cables?
__________________
e90 LCI w/ -= VRSF 7" FMIC =-
-= Cobb: Stg1 +FMIC Aggressive ST =-
Last Install: BMS DCI + Caliper/Drum Paint

"If you're not 1st, you're last" -Ricky Bobby
Appreciate 0
      08-09-2013, 09:10 AM   #3
Renner335i
Enlisted Member
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: Sep 2010
Location: Md

iTrader: (2)

We swapped back and forth and nothing still the same issue. My fuel pump also went out after the install too. Yep this happened right after the car was fired up from the install.
Appreciate 0
      08-09-2013, 09:11 AM   #4
Renner335i
Enlisted Member
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: Sep 2010
Location: Md

iTrader: (2)

Im not much on understanding timing but the mechanic told me that its 130 advance timing at idle but I don't know what that means really.
Appreciate 0
      08-10-2013, 04:14 PM   #5
Kienvu14
Private First Class
2
Rep
139
Posts

 
Drives: 07' E90 N54 Aspen White
Join Date: Dec 2012
Location: Denver

iTrader: (1)

Not sure if this will help you at all. I recently installed a JB4 and BMS DCI. The waste gate rattle suddenly got really loud so I tried the jb4 waste gate rattle fix and turned the setting to 1.5 which got it to go away completely but of course the turbo responsive would be not as quick,and under WOT both vanos codes would be thrown. Then I tried the waste gate rattle back to 4 (which was stock on the jb4 I think) and the codes never came back but the rattle was loud as hell. Could it be your waste gate setting? Very little experience but that's what helped me.
__________________
E90 - N54 2007 Alpine White FBO :
VRSF CP w/ Tial BOV,VRSF 7 inch FMIC, VRSF Catless DP's, VTT Stg2 w/ billet 6x6, Cobb V3, VMR V710 Gunmetal 19x8.5 and 19x9.5, Slotted rotors EBC, Hawks HPS pads, SteveAZ walboro 450 drop in
Appreciate 0
      08-11-2013, 11:09 PM   #6
Antonio91
First Lieutenant
Antonio91's Avatar
6
Rep
336
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: Aug 2010
Location: North New Jersey

iTrader: (5)

im having this same problem
__________________
Appreciate 0
      08-12-2013, 05:12 AM   #7
Renner335i
Enlisted Member
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: Sep 2010
Location: Md

iTrader: (2)

There telling me now that the ecu is bad. Is that possible?
Appreciate 0
      08-12-2013, 04:39 PM   #8
Renner335i
Enlisted Member
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: Sep 2010
Location: Md

iTrader: (2)

Ok now I'm told that it's the turbos. Can any of the stage 2 creators let me know this ain't the culprit. They got no miles on them at all. I don't know how it could be.
Appreciate 0
      08-12-2013, 08:58 PM   #9
135Hoser
Custom User Title
135Hoser's Avatar
3
Rep
261
Posts

 
Drives: 09 135i
Join Date: Jul 2011
Location: Canada, Eh

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Renner335i View Post
Ok now I'm told that it's the turbos. Can any of the stage 2 creators let me know this ain't the culprit. They got no miles on them at all. I don't know how it could be.
Lol. Your shop worries me.

If you found metal shavings in your oil after your turbo died, I would have thrown the engine away, or at least every accessory on it.

Do you have any kind of a tune on the car?

It is very unlikely for the turbos to cause the car to throw vanos codes at light/medium load.
__________________
2009 135i
AR Resonated DPs, Line Lock Kit | HPF FMIC | Forge DV's | BMW PE | BMS DCI, OCC, JB4 G5 | Meth
Still todo: Wavetrac LSD, Suspension bits
Appreciate 0
      08-13-2013, 04:24 AM   #10
Renner335i
Enlisted Member
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: Sep 2010
Location: Md

iTrader: (2)

It's just tough knowing that ledges and complete Amos has been changed which on every car fixes this issue. Now we are stuck and have no clue where to go next.
Appreciate 0
      08-13-2013, 01:27 PM   #11
orionredwing
Captain
35
Rep
725
Posts

 
Drives: 335i Sedan, 135i Coupe
Join Date: Dec 2006
Location: San Jose

iTrader: (0)

Garage List
2007 335i  [5.00]
Ouch, sounds really frustrating. Hope you find the root cause soon.
__________________

PROcede | AMS FMIC | AR Catless DPs | AR Oil Cooler | BMS DCI
Wavetrac LSD | KW V3 w/ Swift Springs | M3 Front Suspension
Appreciate 0
      08-13-2013, 08:11 PM   #12
Renner335i
Enlisted Member
0
Rep
48
Posts

 
Drives: 07 335i
Join Date: Sep 2010
Location: Md

iTrader: (2)

It's friggen mind blowing dude.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 10:39 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST