E90Post
 


Bimmertech
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > amp getting hot.help please



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-17-2013, 08:09 PM   #1
rightaway
Second Lieutenant
 
Drives: 2009 BMW 328i
Join Date: Apr 2013
Location: PA

Posts: 253
iTrader: (0)

Question amp getting hot.help please

I installed an alpine amp with the tecnic harness in the factory spot hifi amp spot in the trunk left hand side. I do not have a rear seat pass through and not sure how to keep it cool. first I smell it getting hot and it is very hot to the touch if I play my music loud. do they make a cooling fan or something to help keep it cool? anybody else have this issue?
rightaway is offline  
0
Reply With Quote
      07-17-2013, 08:21 PM   #2
rightaway
Second Lieutenant
 
Drives: 2009 BMW 328i
Join Date: Apr 2013
Location: PA

Posts: 253
iTrader: (0)

fyi, stock hifi with an alpine pdx5 amp. gain n amp turned down because it hums loud with higher gains and the door chime so super loud.
rightaway is offline  
0
Reply With Quote
      07-18-2013, 07:21 AM   #3
kaigoss69
Colonel
 
kaigoss69's Avatar
 
Drives: '08 335i
Join Date: Jul 2008
Location: JAX

Posts: 2,961
iTrader: (5)

What size power and ground wiring did you use? Make sure it is at least 8 gauge. Some amps just get hot by design though, especially in hot weather. So unless the amp keeps going into thermal protection you probably don't have anything to worry about.
__________________
Mobridge DA2 > JBL MS-8 > JL Audio HD600/4 > (3) Hybrid Audio L3SE & (2) Rainbow Cal25; JL Audio HD900/5 > (2) Morel HCW-10 & (1) IDMax 15
kaigoss69 is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-18-2013, 05:05 PM   #4
rightaway
Second Lieutenant
 
Drives: 2009 BMW 328i
Join Date: Apr 2013
Location: PA

Posts: 253
iTrader: (0)

I ran 4 gauge wiring. if I play it loud for long enough, it will shut off. you smell it get hot.
rightaway is offline  
0
Reply With Quote
      07-18-2013, 07:39 PM   #5
Asetoy2nr
Dude, where's my car?
 
Asetoy2nr's Avatar
 
Drives: 07 328i
Join Date: Feb 2013
Location: Cutler Bay, FL.

Posts: 40
iTrader: (0)

Send a message via Yahoo to Asetoy2nr
Look at your amp specs. Car audio amplifiers are stable at either 4 ohms or 2 ohms, sometimes both.
Check the resistance at your speaker wires at the amplifier connection. Amp must be disconnected. You'll have to round off cuz ohmmeters are DC and audio is AC, but it will be close. If the wires are close to two ohms, make sure your amp is stable to 2 ohms, if not get an amp that is. Two stereo amps one front, and one rear is another option.
The reason for this shut down is because the lower the resistance the higher the current, and the amps power supply must provide for this current. If the power supply is inadequate, the Amp will get very hot, and shut down by thermal protection.
4 gauge wire with our batteries in the trunk should be adequate, unless you running hundreds of RMS watts.
Get back to me with more specs, and I'll help you out the most I can.
Asetoy2nr is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-18-2013, 08:51 PM   #6
rightaway
Second Lieutenant
 
Drives: 2009 BMW 328i
Join Date: Apr 2013
Location: PA

Posts: 253
iTrader: (0)

here is the amp I have...
http://www.alpine-usa.com/product/view/pdx-5

PDX amplifiers have the unique capability to deliver the same power output regardless of 2Ω and 4Ω loads.

I'm running the stock Hifi speakers.
rightaway is offline  
0
Reply With Quote
      07-18-2013, 11:24 PM   #7
bmw325i
Brigadier General
 
Drives: 2006 BMW 325i
Join Date: Oct 2010
Location: United States

Posts: 4,014
iTrader: (5)

Are you using the 5th channel for the underseats? If so how do you have it wired? Stock hifi woofers are 2 ohm. So in parallel it will be a 1 ohm load and in series a 4 ohm load. You should have them wired in series.
bmw325i is offline  
0
Reply With Quote
      07-20-2013, 07:52 PM   #8
rightaway
Second Lieutenant
 
Drives: 2009 BMW 328i
Join Date: Apr 2013
Location: PA

Posts: 253
iTrader: (0)

channel 1 and 2 front speakers,3 and 4 he under seat subs, channel 5 a 12" alpine sub. I'm not running the rear speakers.
rightaway is offline  
0
Reply With Quote
      07-22-2013, 06:56 PM   #9
rightaway
Second Lieutenant
 
Drives: 2009 BMW 328i
Join Date: Apr 2013
Location: PA

Posts: 253
iTrader: (0)

any ideas why it is getting so hot?
rightaway is offline  
0
Reply With Quote
      07-22-2013, 10:07 PM   #10
Technic
Lieutenant General
 
Technic's Avatar
 
Drives: 2012 E92 M3, 2014 528i
Join Date: Apr 2005
Location: Ft Lauderdale, Florida

Posts: 10,911
iTrader: (17)

Garage List
2004 M3  [0.00]
Quote:
Originally Posted by rightaway View Post
any ideas why it is getting so hot?
This is a PDX 4.100 and a PDX-5 stacked...


... no overheating at all for almost 5 years.

My guess is that either your amp is defective or your wiring is incorrectly set.

Last edited by Technic; 07-24-2013 at 04:35 PM.
Technic is offline   United_States
0
Reply With Quote
      07-23-2013, 07:27 PM   #11
rightaway
Second Lieutenant
 
Drives: 2009 BMW 328i
Join Date: Apr 2013
Location: PA

Posts: 253
iTrader: (0)

what is your gain and cross overs set at? your sits higher than mine. I have a flat floor so the amp in lower. not sure if that makes a difference. what went stock in that location?
rightaway is offline  
0
Reply With Quote
      07-24-2013, 04:20 PM   #12
bmw325i
Brigadier General
 
Drives: 2006 BMW 325i
Join Date: Oct 2010
Location: United States

Posts: 4,014
iTrader: (5)

I think it might just be your amp I'd exchange it for another pdx 5 if you can. I know there were problems with some of the older pdx amps getting too hot. The pdx v9 would probably be a better choice since its a newer amp.
bmw325i is offline  
0
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 11:10 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST