E90Post
 


MINHS Auto Care Center
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Just changed plugs and still misfire.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-18-2013, 07:22 PM   #1
z19930612
First Lieutenant
z19930612's Avatar
United Kingdom
3
Rep
304
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Feb 2013
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Just changed plugs and still misfire.

Fit the jb4 last week and got misfire just after the first drive, did some research and found it could be plug issue and this car done 33k miles, no plug change in the service history, so I decide to change them anyway, 2 days later, plugs arrived, take some time to fit the plugs and them take the car for a test drive the problem still exist.
And

1.The turbo boost pressure shows nothing in 1st gear, and just blink to the middle some times in the 2nd gear
2.did a acceleration test today, takes 7.7 seconds to reach 60mph, can't feel turbo kick in.
3.misfire will reduce if I choose map 0

Found an article say I can read code on the dash(laptop broken, under repair), so I just read out those code and did some research

Codes are:
30ff(low boost pressure)
2aaf(fuel pump plausibility)
30fc(unknown, can't find it any where)

Can anybody give an advice about what I should check or fix on my car
Appreciate 0
      10-18-2013, 07:40 PM   #2
3000GT MR
Major
3000GT MR's Avatar
United_States
16
Rep
1,026
Posts

 
Drives: 09 335i/3000gt vr4
Join Date: Jun 2012
Location: Sav GA

iTrader: (1)

Something isn't hooked up right. Trace your steps for wiring and make sure none of your vacuum lines are broken or leaking going to the wastegates
__________________
335i 2010 e92 M-sport Mods: In the works. Having a little Deja Vu
335i 2009 e90 665RWHP Mod's: Vishnu/FFtec 6466 single turbo, VRSF exhaust, spec 3+ RIP .
3000GT VR4 1994 647AWHP Mod's: Fully built/forged block, twin TD-05's, Meth, and a whole lot of support.
Appreciate 0
      10-18-2013, 07:47 PM   #3
Briancanadiano
Brian335tt
Briancanadiano's Avatar
Canada
11
Rep
868
Posts

 
Drives: BMW 335i premium package 19"ri
Join Date: Aug 2012
Location: Toronto

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by 3000GT MR View Post
Something isn't hooked up right. Trace your steps for wiring and make sure none of your vacuum lines are broken or leaking going to the wastegates
How do you chech if your vacuum line is broken/cracked? Sorry noob here, I also wanted to check mines as well
Appreciate 0
      10-18-2013, 07:50 PM   #4
z19930612
First Lieutenant
z19930612's Avatar
United Kingdom
3
Rep
304
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Feb 2013
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 3000GT MR View Post
Something isn't hooked up right. Trace your steps for wiring and make sure none of your vacuum lines are broken or leaking going to the wastegates
Not quite understand what u said about trace the wiring steps and no idea about what is the vacuum line. I am really a noob here
Appreciate 0
      10-18-2013, 09:58 PM   #5
joec500
Brigadier General
46
Rep
3,004
Posts

 
Drives: it has 4 wheels
Join Date: Jul 2008
Location: San Francisco

iTrader: (10)

You're not making boost, it's not an ignition problem Check all connections to your boost solenoids and the plastic canisters at the front passenger side of the engine bay
__________________
2007 E92 6MT SGM: MusicarNW Level 2, Procede Rev 2.5, FFTEC/Vishnu LPFP with Flexfuel Sensor and Flash, M3 Offset V701's, WaveTrac LSD, Michelin PSS, Downpipes, M3 Control Arms, TCKline D/A Suspension, LCI Tail lights, Lux AE's, ER Charge Pipe, DCI's, Mtech Front and Rear, M3 Sideskirts, HPF Stage 1 Clutch
Appreciate 0
      10-18-2013, 10:48 PM   #6
3000GT MR
Major
3000GT MR's Avatar
United_States
16
Rep
1,026
Posts

 
Drives: 09 335i/3000gt vr4
Join Date: Jun 2012
Location: Sav GA

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Briancanadiano
Quote:
Originally Posted by 3000GT MR View Post
Something isn't hooked up right. Trace your steps for wiring and make sure none of your vacuum lines are broken or leaking going to the wastegates
How do you chech if your vacuum line is broken/cracked? Sorry noob here, I also wanted to check mines as well
Some of the plastic nipples are brittle and brake off behind the oil filter housing.

OP uninstall the jb4 make sure everything runs good then try again paying attention to detail. Doesn't sound like a misfire issue but more of a install error (no offense)
__________________
335i 2010 e92 M-sport Mods: In the works. Having a little Deja Vu
335i 2009 e90 665RWHP Mod's: Vishnu/FFtec 6466 single turbo, VRSF exhaust, spec 3+ RIP .
3000GT VR4 1994 647AWHP Mod's: Fully built/forged block, twin TD-05's, Meth, and a whole lot of support.
Appreciate 0
      10-18-2013, 11:37 PM   #7
Jeff@TopGearSolutions
BimmerPost Supporting Vendor
Jeff@TopGearSolutions's Avatar
United_States
243
Rep
18,312
Posts


 
Drives: C6 Z06, GSXR-750, 09 335i
Join Date: Dec 2008
Location: TopGearSolutions.com

iTrader: (32)

Send a message via AIM to Jeff@TopGearSolutions
Quote:
Originally Posted by z19930612 View Post
Fit the jb4 last week and got misfire just after the first drive, did some research and found it could be plug issue and this car done 33k miles, no plug change in the service history, so I decide to change them anyway, 2 days later, plugs arrived, take some time to fit the plugs and them take the car for a test drive the problem still exist.
And

1.The turbo boost pressure shows nothing in 1st gear, and just blink to the middle some times in the 2nd gear
2.did a acceleration test today, takes 7.7 seconds to reach 60mph, can't feel turbo kick in.
3.misfire will reduce if I choose map 0

Found an article say I can read code on the dash(laptop broken, under repair), so I just read out those code and did some research

Codes are:
30ff(low boost pressure)
2aaf(fuel pump plausibility)
30fc(unknown, can't find it any where)

Can anybody give an advice about what I should check or fix on my car
Well you have a boost leak which would explain the loss in ouput.

2aaf was common back in the day for fuel pump but I think those can usually be ignored (unless you are experiencing problems).

I thought I read 30FC had to do with wastegates, just thinking out loud.

30FF It could be anything from intercooler pipiing or charge pipe. Could be the vaccum lines that run to your intake manifold, under your engine cover or to the boost tubes / canisters.

My question is if you just have 1 misfire like cylinder 5 try seeing what happens if you move that #5 coilpack to a different cylinder and see if it follows.

Also how did your old spark plugs look? Color? Smell?
Appreciate 0
      10-19-2013, 07:03 AM   #8
z19930612
First Lieutenant
z19930612's Avatar
United Kingdom
3
Rep
304
Posts

 
Drives: 335i
Join Date: Feb 2013
Location: United Kingdom

iTrader: (0)

Yo everyone, problem solved, ended up with- I was ignored the power cable as I watch the install guide on the YouTube there isn't a power cable, today I carefull read through the PDF manual and found what I have missed thanks everybody
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 04:30 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST