View Single Post
      02-14-2018, 05:44 PM   #20
Pladi
Lieutenant Colonel
Pladi's Avatar
Canada
682
Rep
1,940
Posts

Drives: 2011 335i xdrive
Join Date: Nov 2017
Location: Waterloo, ON Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jjaap View Post
So I wanted to give you an update. I found a few oil droplets in my garage, so I took the 335i to an indy shop here in town. I had a leak in the oil cooler which was dripping on to the serpentine belt. Luckily, I caught this before the belt shredded.

So he replaced the belt, idler pulley, tensioner pulley using the ECS drive belt assembly kit. I was hoping this would clear the unusual "tick" from my engine bay. However this did not fix it...

The car is still making the ticking sound at cold start and has now started this secondary "screeching" sound which is mimicking a worn serpentine belt sound. However, I know this is not the issue.

Mechanic is unable to diagnose the sound or its origin. He thought it might be the Harmonic Dampener/Balancer, but upon further review, this does not seem to be a symptom of a failing dampener (my own thread search).

I will take a subsequent video and post a link to the current ticking & screeching sounds. Any input would be helpful. Sorry I wasn't able to resolve the issue for others experiencing the same thing
ok thanks for the udaate i was looking fw to your reply.

So i have the same noise at start but not screeching sounds. For that see if the screeching stops if you lift the oil fill cap. When you do the motor will stumble a bit but its ok. If the noise stops it might be an issue with the PCV/front main seal having higher pressure than normal. Do a PCV test.