E90Post
 


Coby Wheel
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > Traction control warning and limp mode



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-03-2022, 07:57 AM   #1
LFOY272
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW 318i (E90)
Join Date: Jul 2022
Location: Oxfordshire

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW 318i  [0.00]
Traction control warning and limp mode

Afternoon all,

I was driving to work this morning and had my 318i go into limp mode. It came up with the half filled engine light and the traction control with ! next to it. There was also another symbol which I can only describe as a speedo symbol again with ! next to it.

I had a generic code come up on my cheap scanner which allowed me to reset it and at present car is working normal again. Until I get my new scanner on Monday I don't know exact codes. Can anyone shed any light on this for me?
Attached Images
 

Last edited by LFOY272; 07-03-2022 at 08:21 AM.. Reason: Update with picture
Appreciate 0
      07-07-2022, 12:27 PM   #2
yupetc
Second Lieutenant
105
Rep
229
Posts

Drives: 2009 328i
Join Date: Feb 2013
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by LFOY272 View Post
Afternoon all,

I was driving to work this morning and had my 318i go into limp mode. It came up with the half filled engine light and the traction control with ! next to it. There was also another symbol which I can only describe as a speedo symbol again with ! next to it.

I had a generic code come up on my cheap scanner which allowed me to reset it and at present car is working normal again. Until I get my new scanner on Monday I don't know exact codes. Can anyone shed any light on this for me?
Typical issue causing it is your ABS sensor. Any of the sensor to the 4 wheels will give you this warning and limp mode if they crap out.

Then the not-too-typical cause will be morely on tuned or for those who drive it like they stole it, it may have something to do with a torque limit monitoring issue. Factory specific code to this will be 2D59 or something along this sort. So far, I haven't come across a real solution for this on my AA tuned N52.
__________________
'09 328i - Intake Tube, Euro-box, 3-stage manifold, AA-tune and headers.

'15 X5 - N57 intake duct, ER-Intake Pipe, Wagner FMIC, Hybrid Turbo, CP Pistons, Manley Rods, VRSF DP, MILVs, UR Front/Rear Sway Bars, H&R springs, Bilstein B6, ECS SS Brake Lines
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:50 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST