E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > Converting N52 2 stage manifold into 3 stage.



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-12-2021, 09:43 AM   #177
rjahl
Colonel
rjahl's Avatar
946
Rep
2,212
Posts

Drives: Z4 35is
Join Date: Jun 2011
Location: Tampa

iTrader: (0)

Garage List
2012 Z4 35is  [0.00]
Your stock/original files show up in the Bimmerlabs account as follows:

Push the "+" button.

I suspect your problem is something else. Recheck your PC. Microsoft is really good at pushing updates that do strange things like changing your ODB port settings.
Attached Images
  
Appreciate 1
dindf0.00
      12-14-2021, 11:30 PM   #178
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

THX BRO
__________________
Thx Can help
Appreciate 0
      12-31-2021, 11:05 AM   #179
MOD.Works
Private
18
Rep
59
Posts

Drives: BMW 130
Join Date: Nov 2021
Location: Europe

iTrader: (0)

What is this kind of N52 intake manifold?
Is there any diy thing, or what are those big holes in the
second and fifth runners? Thin hoses could be due to LGP, etc. installation.



Appreciate 0
      12-31-2021, 12:24 PM   #180
F31B48
Captain
F31B48's Avatar
261
Rep
649
Posts

Drives: BMW G21 E61 LCI
Join Date: Feb 2019
Location: Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MOD.Works View Post
What is this kind of N52 intake manifold?
Is there any diy thing, or what are those big holes in the
second and fifth runners? Thin hoses could be due to LGP, etc. installation.



I have never seen a manifold like this with the plates on the runners. I can't see the inner side of the manifold where the 2nd DISA fits but this manifold is a 2 stage at the least, and you should be able to make it into a 3 stage using the steps in this thread.
Can you post some more pictures of better quality? There should be a part number on it as well, can you post a pic of that?
Appreciate 0
      12-31-2021, 12:36 PM   #181
MOD.Works
Private
18
Rep
59
Posts

Drives: BMW 130
Join Date: Nov 2021
Location: Europe

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by EvaBmw View Post
I have never seen a manifold like this with the plates on the runners. I can't see the inner side of the manifold where the 2nd DISA fits but this manifold is a 2 stage at the least, and you should be able to make it into a 3 stage using the steps in this thread.
Can you post some more pictures of better quality? There should be a part number on it as well, can you post a pic of that?

This manifold is not mine. I am looking for a n52 intake manifold for sale and this was found in Lithuania.
The pictures are bad so I can't see the part number. The announcement says it's from b30. Only one Disa.



https://srotas24.lt/automobiliu-daly...927274822.html

I have a euro N52B30 with a 3 stage manifold.
I'm looking for a cheap B30 manifold because I don't want to break my 3 stage manifold. The B25 manifold has smaller runners.
I have some visions that I am going to try.

I have never seen such an N52 intake manifold with big holes. As well as additional brackets for the third and sixth runners.

I thought someone here would identify which car that manifold could be from.

I'm sorry for poor English.

Last edited by MOD.Works; 12-31-2021 at 01:05 PM..
Appreciate 0
      01-02-2022, 03:31 PM   #182
blingers
Second Lieutenant
blingers's Avatar
Australia
18
Rep
219
Posts

Drives: Pre-LCI 130i
Join Date: Jun 2010
Location: sydney

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MOD.Works View Post
Quote:
Originally Posted by EvaBmw View Post
I have never seen a manifold like this with the plates on the runners. I can't see the inner side of the manifold where the 2nd DISA fits but this manifold is a 2 stage at the least, and you should be able to make it into a 3 stage using the steps in this thread.
Can you post some more pictures of better quality? There should be a part number on it as well, can you post a pic of that?

This manifold is not mine. I am looking for a n52 intake manifold for sale and this was found in Lithuania.
The pictures are bad so I can't see the part number. The announcement says it's from b30. Only one Disa.



https://srotas24.lt/automobiliu-dalys/varikliai-ir-ju-dalys/isiurbimo-kolektoriai/isiurbimo-kolektorius-isiurbimo-bmw-n52-b30-17927274822.html

I have a euro N52B30 with a 3 stage manifold.
I'm looking for a cheap B30 manifold because I don't want to break my 3 stage manifold. The B25 manifold has smaller runners.
I have some visions that I am going to try.

I have never seen such an N52 intake manifold with big holes. As well as additional brackets for the third and sixth runners.

I thought someone here would identify which car that manifold could be from.

I'm sorry for poor English.
I believe the x3 models use that intake manifold to mount the dme on top. like this listing: https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1741251
Appreciate 0
      01-03-2022, 10:25 AM   #183
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MOD.Works View Post
What is this kind of N52 intake manifold?
Is there any diy thing, or what are those big holes in the
second and fifth runners? Thin hoses could be due to LGP, etc. installation.




Hello:Can you give me your VIN?
__________________
Thx Can help
Appreciate 0
      01-17-2022, 12:39 AM   #184
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

rjahl:I suspect your problem is something else. Recheck your PC. Microsoft is really good at pushing updates that do strange things like changing your ODB port settings.[/QUOTE]


Regarding the 211 code error when winkfp flashes the TCU, I wonder if it is related to the windows operating system? I use a (win7) flash friend's TCU, appending the URL (https://obd2-diag.blogspot.com/2015/...11-solved.html). WINKFP setup is different from Bimmerlabs. I read some articles online recently. Everyone has a different opinion on Error 211. Some people set WINKFP (API/IFH) to 0, and then the flashing machine is successful. For the 211 that appears in the flashing machine, does it really need to be in the XP system to be more stable?
__________________
Thx Can help
Appreciate 0
      01-18-2022, 05:12 PM   #185
rjahl
Colonel
rjahl's Avatar
946
Rep
2,212
Posts

Drives: Z4 35is
Join Date: Jun 2011
Location: Tampa

iTrader: (0)

Garage List
2012 Z4 35is  [0.00]
Quote:
Originally Posted by dindf View Post
rjahl:I suspect your problem is something else. Recheck your PC. Microsoft is really good at pushing updates that do strange things like changing your ODB port settings.

Regarding the 211 code error when winkfp flashes the TCU, I wonder if it is related to the windows operating system? I use a (win7) flash friend's TCU, appending the URL (https://obd2-diag.blogspot.com/2015/...11-solved.html). WINKFP setup is different from Bimmerlabs. I read some articles online recently. Everyone has a different opinion on Error 211. Some people set WINKFP (API/IFH) to 0, and then the flashing machine is successful. For the 211 that appears in the flashing machine, does it really need to be in the XP system to be more stable?[/QUOTE]


Properly configured your OS has nothing to do with it. I've run this soft ware in XP, virtual machine XP, win7 and win10. No problems.

I use API/IFH set to zero for speed. I found anything else slowed down my old laptop and slowed down the flash.

Winfkp errors are described in the manual. Link Below.

https://mega.nz/folder/ZxYyBJSa#2E3EVPj-jIyc4AtfhTBnmQ


Warning: it's not "light" reading.
Appreciate 0
      01-19-2022, 10:07 AM   #186
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rjahl View Post
Regarding the 211 code error when winkfp flashes the TCU, I wonder if it is related to the windows operating system? I use a (win7) flash friend's TCU, appending the URL (https://obd2-diag.blogspot.com/2015/...11-solved.html). WINKFP setup is different from Bimmerlabs. I read some articles online recently. Everyone has a different opinion on Error 211. Some people set WINKFP (API/IFH) to 0, and then the flashing machine is successful. For the 211 that appears in the flashing machine, does it really need to be in the XP system to be more stable?

Properly configured your OS has nothing to do with it. I've run this soft ware in XP, virtual machine XP, win7 and win10. No problems.

I use API/IFH set to zero for speed. I found anything else slowed down my old laptop and slowed down the flash.

Winfkp errors are described in the manual. Link Below.

https://mega.nz/folder/ZxYyBJSa#2E3EVPj-jIyc4AtfhTBnmQ


Warning: it's not "light" reading.[/QUOTE]


YAP:It,s hard reading
__________________
Thx Can help
Appreciate 0
      01-24-2022, 10:16 PM   #187
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

rjahl: I got some questions? These questions may seem stupid to me
1: If I want to flash back the stock/raw gear file from the Bimmerlabs website, should I flash the Opa file first, then the OdA file?

2: Another question I mentioned to you last time (error 211) I watched E92_William and other videos, especially mentioning that PC
COM1 should set Latency Timer at (1) instead of (16), William's video is the first time (RSA flash) reported an error, and then he said
that he had to adjust to (1) to receive the complete file, but in fact, when I helped my friend flash the machine (RSA file), the setting
was (16), no problem, 100% successful completion, ( flash DME)) is also good, but after flashing his ZF gearbox, the 211 came out
unexpectedly. Querying his ZB status using INPA is a communicable/queryable number. Is this the reason the gearbox should be in (1)
because of the delay timer? Because if it is really related to the setting of Latency Timer(1), then why the flashing RSA file/DME file
can be completed successfully, that is to say, all my settings are carried out according to the recommendations of the Bimmerlabs
website. Or is there some specific situation that would cause this error to happen? Maybe the gearbox flash is more finicky?
__________________
Thx Can help

Last edited by dindf; 01-25-2022 at 06:11 AM..
Appreciate 0
      01-25-2022, 07:03 PM   #188
rjahl
Colonel
rjahl's Avatar
946
Rep
2,212
Posts

Drives: Z4 35is
Join Date: Jun 2011
Location: Tampa

iTrader: (0)

Garage List
2012 Z4 35is  [0.00]
No need to re flash the transmission .0pa file as the tune does not alter the program file. The tune has a properly "signed" RSA signature and is flashed without making modifications to the program sectors

Latency value of 1 is the standard for ODB flashing. I would not use anything else.
Appreciate 0
      01-26-2022, 03:46 AM   #189
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rjahl View Post
No need to re flash the transmission .0pa file as the tune does not alter the program file. The tune has a properly "signed" RSA signature and is flashed without making modifications to the program sectors

Latency value of 1 is the standard for ODB flashing. I would not use anything else.
rjahl:OK I see, thank you for your reply, you are our mentor for this upgrade program.
__________________
Thx Can help
Appreciate 0
      02-15-2022, 12:02 AM   #190
3DIRTY8
New Member
9
Rep
26
Posts

Drives: E90 LCI
Join Date: Feb 2017
Location: San Diego

iTrader: (0)

Hey so what’s the consensus on this mod? Chop chop and install a small disa and should be good to go? Or is there that mesh screen issue?
Appreciate 0
      02-15-2022, 11:33 AM   #191
F31B48
Captain
F31B48's Avatar
261
Rep
649
Posts

Drives: BMW G21 E61 LCI
Join Date: Feb 2019
Location: Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 3DIRTY8 View Post
Hey so what’s the consensus on this mod? Chop chop and install a small disa and should be good to go? Or is there that mesh screen issue?
There's no mesh screen in the 2 stage (single DISA) manifold. You just need to cut the hole for the 2nd DISA as outlined at the start of this thread.

I think the mesh screen you're referring to is only on manifolds with no DISA valves, and they cannot be modified to make a 3 stage manifold. What type of manifold do you have?
Appreciate 0
      06-20-2022, 06:28 AM   #192
Greger
New Member
Australia
0
Rep
11
Posts

Drives: BMW X5 BMW E92
Join Date: Jun 2022
Location: Perth Area

iTrader: (0)

anyone can tell what DISA valves you are using on your upgrades ?
Appreciate 0
      06-25-2022, 04:55 AM   #193
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rjahl View Post
Your stock/original files show up in the Bimmerlabs account as follows:

Push the "+" button.

I suspect your problem is something else. Recheck your PC. Microsoft is really good at pushing updates that do strange things like changing your ODB port settings.
Hi rjahl: 2006-E90-323i EGS-ZB-7564086 (Bimmerlabs-Account-csdindf)

Sorry if you have time to assist, I would like to ask you if I flash GKE211_BMW_E90_E91_A7564083_E90_N52B25_OL_VB12_611 0_ND15827.0da (binary) and GKE211_BMW_E90_E91_A75647083_E90_N52B25_OL_VB12_WI TH_kbi_111_VB12_WITH_kbi_111_VB12_WITH_kbi
These two tunings cannot be successfully written, but TCU can be successfully flashed back to the OEM's stock. What could be the reason? WinKFP is set according to bimmerlabs (PC-com1 latency time) I SET 1 sec, I hope I can get your help again.
__________________
Thx Can help

Last edited by dindf; 06-26-2022 at 12:41 AM..
Appreciate 0
      06-25-2022, 05:21 AM   #194
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Greger View Post
anyone can tell what DISA valves you are using on your upgrades ?
Intake manifold system DISA -11617579114 and 11617560538
__________________
Thx Can help
Appreciate 0
      07-01-2022, 05:16 AM   #195
F31B48
Captain
F31B48's Avatar
261
Rep
649
Posts

Drives: BMW G21 E61 LCI
Join Date: Feb 2019
Location: Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dindf View Post
Hi rjahl: 2006-E90-323i EGS-ZB-7564086 (Bimmerlabs-Account-csdindf)

Sorry if you have time to assist, I would like to ask you if I flash GKE211_BMW_E90_E91_A7564083_E90_N52B25_OL_VB12_611 0_ND15827.0da (binary) and GKE211_BMW_E90_E91_A75647083_E90_N52B25_OL_VB12_WI TH_kbi_111_VB12_WITH_kbi_111_VB12_WITH_kbi
These two tunings cannot be successfully written, but TCU can be successfully flashed back to the OEM's stock. What could be the reason? WinKFP is set according to bimmerlabs (PC-com1 latency time) I SET 1 sec, I hope I can get your help again.
I just flashed my 323i ZF trans with WINKFP to the 325i software last week. All i did was put in the 325i ZB which is 7564088. It worked with no issue.
Appreciate 0
      07-01-2022, 08:50 AM   #196
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by EvaBmw View Post
I just flashed my 323i ZF trans with WINKFP to the 325i software last week. All i did was put in the 325i ZB which is 7564088. It worked with no issue.

Eva BMW; you changed it to 325i ZB No.7564088 and it is the same as I thought (special tuning can display the tune of the gear, for some reason, the TCU cannot be successfully flashed) All settings are set according to the program instructions, strange It is the special-tuned TCU flashing that is unsuccessful, but it can flash back to the stock; so using (ZB-7564088) ㄧ can reach 7000 rpm, right?
__________________
Thx Can help

Last edited by dindf; 07-01-2022 at 10:31 AM..
Appreciate 0
      07-01-2022, 09:04 AM   #197
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by EvaBmw View Post
I just flashed my 323i ZF trans with WINKFP to the 325i software last week. All i did was put in the 325i ZB which is 7564088. It worked with no issue.

As mentioned in this post (https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1011409)#1, I might use another car's VIN number (NK40006)
, I was thinking that ZB#7572903 should be used, because this VIN has special tuning of TCU (GKE211_A7572904_E90-E91_Teaser.0da 047G250P463Z) You can go to Bimmerlabs to see his explanation
(It enables the current gear display in Kombi, and by fixing the sport mode shift behavior)
__________________
Thx Can help

Last edited by dindf; 07-01-2022 at 10:36 AM..
Appreciate 0
      07-01-2022, 09:13 AM   #198
dindf
E90 323 /E92 335
dindf's Avatar
Taiwan
0
Rep
39
Posts

Drives: E90 323i 2006/E92 335i
Join Date: Sep 2021
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by EvaBmw View Post
I just flashed my 323i ZF trans with WINKFP to the 325i software last week. All i did was put in the 325i ZB which is 7564088. It worked with no issue.
I made a comparison table of #ZB numbers, nothing special, just trying to find out which one is more suitable.
Attached Images
 
__________________
Thx Can help
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:53 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST