E90Post
 


Lease SwApp
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > RDC Module coding



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-12-2017, 07:32 AM   #1
david in germany
Major
441
Rep
1,347
Posts

Drives: 118i
Join Date: Nov 2011
Location: Mannheim Germany

iTrader: (1)

RDC Module coding

Ok, I have read both RDC Module "does" and "does not" need coding when replaced. Fact is, it does need to be set to the car and can be done with NCSexpert and D-can cable.

If you have a RDC module go bad and just swap the module for a new one, the car will not communicate with the module and stay deactivated with the warnings on the dash and if you have it, in the CIC.
when you replace the module NCSexpert will not be able to communicate with it.
You must do a SG-Reset and then the car will be able to communicate with it. Once the Module (SG-reset) is initialized you will be able to reset the TPMS/RDC in the CIC or on the OBC and read the module in NCSexpert. Once reset, start to drive and the car will initialize the module and after a short drive (2 blocks for me) the OBC/CIC will give the check tire pressure message and allow a full reset of the TPMS system.

Hope this helps someone out down the road.
__________________
2009 118i Monaco Blue "Maximillion"
2009 335i Saphire Black M Sport "Leopold" Cobb tune, Mishimoto FMIC, Cobb charge pipe, Cyba scoops and M Individual Audio retrofit.
2011 328i Titan Silver M Sport "Franzel" <--Wife's car
Appreciate 4
BIMGE1116.50
Levanime134.00
g335d1.50

      09-12-2017, 08:55 AM   #2
BIMGE
Banned
1117
Rep
1,378
Posts

Drives: Bmw
Join Date: Feb 2017
Location: Atlanta

iTrader: (4)

Quote:
Originally Posted by david in germany View Post
Ok, I have read both RDC Module "does" and "does not" need coding when replaced. Fact is, it does need to be set to the car and can be done with NCSexpert and D-can cable.

If you have a RDC module go bad and just swap the module for a new one, the car will not communicate with the module and stay deactivated with the warnings on the dash and if you have it, in the CIC.
when you replace the module NCSexpert will not be able to communicate with it.
You must do a SG-Reset and then the car will be able to communicate with it. Once the Module (SG-reset) is initialized you will be able to reset the TPMS/RDC in the CIC or on the OBC and read the module in NCSexpert. Once reset, start to drive and the car will initialize the module and after a short drive (2 blocks for me) the OBC/CIC will give the check tire pressure message and allow a full reset of the TPMS system.

Hope this helps someone out down the road.
Thanks for the info!
Appreciate 0
      09-12-2017, 11:47 PM   #3
david in germany
Major
441
Rep
1,347
Posts

Drives: 118i
Join Date: Nov 2011
Location: Mannheim Germany

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by BimmerGeeks View Post
Thanks for the info!
Happy to help, I did a lot of searching and could not find a final answer so I had to try it myself.

__________________
2009 118i Monaco Blue "Maximillion"
2009 335i Saphire Black M Sport "Leopold" Cobb tune, Mishimoto FMIC, Cobb charge pipe, Cyba scoops and M Individual Audio retrofit.
2011 328i Titan Silver M Sport "Franzel" <--Wife's car
Appreciate 1
      10-04-2017, 06:29 PM   #4
g335d
New Member
2
Rep
27
Posts

Drives: 2011 335d
Join Date: Jul 2012
Location: Grand Rapids, MI

iTrader: (0)

Very timely, I just ordered a new RDC and installed upon the advice that it didn't need coding (though I had read as you did that some do, some don't). Unfortunately all I have is the Foxwell NT510, and it won't communicate with the new RDS to configure. Guess I'll have to pay a shop to do it (wife wasn't happy I bought the Foxwell, surely won't let me buy software and a Windows based laptop . . .)

Very helpful post nonetheless.
Appreciate 0
      10-16-2017, 02:22 AM   #5
bmg4
Enlisted Member
0
Rep
33
Posts

Drives: 2011 BMW 335i x drive
Join Date: Apr 2015
Location: Lansing, Mi

iTrader: (0)

David in Germany, Can you give me a little bit more guidance on what module you reset in NCS expert?

Thanks
Bryan
Appreciate 0
      10-16-2017, 02:45 AM   #6
david in germany
Major
441
Rep
1,347
Posts

Drives: 118i
Join Date: Nov 2011
Location: Mannheim Germany

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by bmg4 View Post
David in Germany, Can you give me a little bit more guidance on what module you reset in NCS expert?

Thanks
Bryan
The RDC module needs to be reset using "SG-RESET". it will then be readable with NCSexpert.
__________________
2009 118i Monaco Blue "Maximillion"
2009 335i Saphire Black M Sport "Leopold" Cobb tune, Mishimoto FMIC, Cobb charge pipe, Cyba scoops and M Individual Audio retrofit.
2011 328i Titan Silver M Sport "Franzel" <--Wife's car
Appreciate 1
      10-23-2017, 02:20 PM   #7
mpetro
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2011 BMW 335i xDrive Manual
Join Date: Jan 2014
Location: Chicagoland

iTrader: (0)

Hi david in germany!

I too am plagued with TPMS Inactive message on my 2011 335, upon removal of the original RDC module (located behind the rear passenger wheel) it sounded like there was something inside the module so I bought a new module - it is the latest part number available (not the same as I removed.)

I am a total noob to NCSexpert - I just bought the cable on amazon and it came with a software CD. I only have 2 profiles Dummy and Default. Can you provide instructions on how to get the new module programmed/coded to make my car happy?

I would really appreciate any help you can provide.

Thank you in advance,
Matt
Appreciate 0
      10-24-2017, 12:06 AM   #8
david in germany
Major
441
Rep
1,347
Posts

Drives: 118i
Join Date: Nov 2011
Location: Mannheim Germany

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by mpetro View Post
Hi david in germany!

I too am plagued with TPMS Inactive message on my 2011 335, upon removal of the original RDC module (located behind the rear passenger wheel) it sounded like there was something inside the module so I bought a new module - it is the latest part number available (not the same as I removed.)

I am a total noob to NCSexpert - I just bought the cable on amazon and it came with a software CD. I only have 2 profiles Dummy and Default. Can you provide instructions on how to get the new module programmed/coded to make my car happy?

I would really appreciate any help you can provide.

Thank you in advance,
Matt
First, get your tools all setup following the guide below.
http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1204192
Once they are set up, use expert mode profile to reset the non responsive module.
__________________
2009 118i Monaco Blue "Maximillion"
2009 335i Saphire Black M Sport "Leopold" Cobb tune, Mishimoto FMIC, Cobb charge pipe, Cyba scoops and M Individual Audio retrofit.
2011 328i Titan Silver M Sport "Franzel" <--Wife's car
Appreciate 1
      10-25-2017, 07:51 PM   #9
mpetro
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2011 BMW 335i xDrive Manual
Join Date: Jan 2014
Location: Chicagoland

iTrader: (0)

Thank you for the link to get the software all setup! That was definitely a hurdle!

I have tried SG-Reset on the RDC module, still have the TPMS Inactive message.

Any other ideas?

Everything in INPA is listed as OKAY:
UIF - the following do not have VIN numbers: 01 MRS, 17 EKP, 19 VGSG, 29 DSC, 36 TEL/MULF, 56 FZD - is that normal?
EM - all modules OK with the following stored errors: 20 RDC - 604D E0, 72 FRM - 9CB5 22

Does that mean anything to anybody?
Appreciate 0
      10-26-2017, 12:18 AM   #10
david in germany
Major
441
Rep
1,347
Posts

Drives: 118i
Join Date: Nov 2011
Location: Mannheim Germany

iTrader: (1)

Are you able to read the RDC module in NCSexpert? If not, the reset did not take and you may have an issue with the expert profile.
__________________
2009 118i Monaco Blue "Maximillion"
2009 335i Saphire Black M Sport "Leopold" Cobb tune, Mishimoto FMIC, Cobb charge pipe, Cyba scoops and M Individual Audio retrofit.
2011 328i Titan Silver M Sport "Franzel" <--Wife's car
Appreciate 1
      10-26-2017, 01:21 PM   #11
mpetro
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2011 BMW 335i xDrive Manual
Join Date: Jan 2014
Location: Chicagoland

iTrader: (0)

GOT IT FIXED!

I was able to read the RDC module, a SG-RESET on it did not work.

I ended up doing a factory reset on the module by using the manipulation profile and an empty MAN file. As soon as I did that TPMS activated and is working perfectly!
Appreciate 0
      10-26-2017, 01:39 PM   #12
david in germany
Major
441
Rep
1,347
Posts

Drives: 118i
Join Date: Nov 2011
Location: Mannheim Germany

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by mpetro View Post
GOT IT FIXED!

I was able to read the RDC module, a SG-RESET on it did not work.

I ended up doing a factory reset on the module by using the manipulation profile and an empty MAN file. As soon as I did that TPMS activated and is working perfectly!
Great to hear!! So now we have two possible ways to do it!
__________________
2009 118i Monaco Blue "Maximillion"
2009 335i Saphire Black M Sport "Leopold" Cobb tune, Mishimoto FMIC, Cobb charge pipe, Cyba scoops and M Individual Audio retrofit.
2011 328i Titan Silver M Sport "Franzel" <--Wife's car
Appreciate 1
      06-13-2018, 10:16 PM   #13
serres
Registered
2
Rep
4
Posts

Drives: 2011 BMW 328i xDrive E90
Join Date: Jun 2018
Location: USA

iTrader: (0)

RDC Module Reset in NCSExpert

Quote:
Originally Posted by mpetro View Post
GOT IT FIXED!

I was able to read the RDC module, a SG-RESET on it did not work.

I ended up doing a factory reset on the module by using the manipulation profile and an empty MAN file. As soon as I did that TPMS activated and is working perfectly!
Could you please explain how you read the RDC module and how you reset it using NCSExpert?
Appreciate 0
      06-14-2018, 12:02 PM   #14
robself705
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: 2007 BMW 530xi
Join Date: Jun 2018
Location: USA

iTrader: (0)

Hey David, thanks for the info! I am having an issue coding my new module as I was having a TPM light as well.

I checked RDC module in INPA and was getting error messages indicating all four corners were unreadable as well as a general RDC module error. I was also getting many "failure to connect to module" errors. I was thinking the RDC module was probably dead (172,000 miles) and I purchased a junkyard RDC module on eBay to replace mine and swapped it in.

However, now I am having issues coding it as I am trying to do a SG_Reset as you did. However, my RDC module is NOT showing up in the ECU list in NCSExpert. So I am unable to select the module to reset it. When I check the module in INPA, I can read it and check errors, but it is still not reading tire pressure sensors and I still have a TPM light.

Can someone tell me if these are the right steps and why the RDC is not showing up in my ECU menu? I am going to try updating the Daten files tonight, but I got the BMW tools package from https://www.bimmergeeks.net/downloads and am under the impression that their NCSExpert package already has the v60.1 Daten files?

1. Load NCSExpert.
2. Load Profile and select Expertmode
3. F1 (VIN/ZCS/FA)
4. F3 (ZCS/FA f .ECU)
5. Choose E60
6. Select CAS
7. F6 (BACK)
8. F4 (Process ECU)
9. Select the RDC Module to revert to stock (RDC NOT SHOWING UP)
10. F2->Choose "SG_Reset->ok

Thanks for the help!
Appreciate 0
      06-14-2018, 02:59 PM   #15
david in germany
Major
441
Rep
1,347
Posts

Drives: 118i
Join Date: Nov 2011
Location: Mannheim Germany

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by robself705 View Post
Hey David, thanks for the info! I am having an issue coding my new module as I was having a TPM light as well.

I checked RDC module in INPA and was getting error messages indicating all four corners were unreadable as well as a general RDC module error. I was also getting many "failure to connect to module" errors. I was thinking the RDC module was probably dead (172,000 miles) and I purchased a junkyard RDC module on eBay to replace mine and swapped it in.

However, now I am having issues coding it as I am trying to do a SG_Reset as you did. However, my RDC module is NOT showing up in the ECU list in NCSExpert. So I am unable to select the module to reset it. When I check the module in INPA, I can read it and check errors, but it is still not reading tire pressure sensors and I still have a TPM light.

Can someone tell me if these are the right steps and why the RDC is not showing up in my ECU menu? I am going to try updating the Daten files tonight, but I got the BMW tools package from https://www.bimmergeeks.net/downloads and am under the impression that their NCSExpert package already has the v60.1 Daten files?

1. Load NCSExpert.
2. Load Profile and select Expertmode
3. F1 (VIN/ZCS/FA)
4. F3 (ZCS/FA f .ECU)
5. Choose E60
6. Select CAS
7. F6 (BACK)
8. F4 (Process ECU)
9. Select the RDC Module to revert to stock (RDC NOT SHOWING UP)
10. F2->Choose "SG_Reset->ok

Thanks for the help!
Sounds like you have a bad RDC module. Also what car do you have?
For an e90 select e89.
__________________
2009 118i Monaco Blue "Maximillion"
2009 335i Saphire Black M Sport "Leopold" Cobb tune, Mishimoto FMIC, Cobb charge pipe, Cyba scoops and M Individual Audio retrofit.
2011 328i Titan Silver M Sport "Franzel" <--Wife's car
Appreciate 1
      06-14-2018, 03:09 PM   #16
Aus335iguy
Lieutenant Colonel
Aus335iguy's Avatar
437
Rep
1,694
Posts

Drives: 2009 e92 335i MSport DCT
Join Date: Jul 2015
Location: Sydney Aus

iTrader: (0)

Garage List
2009 BMW 335i  [5.00]
Great work @david in Germany thanks for sharing with the community.
__________________
When you doppelkaplung you doppel your fun.
Appreciate 0
      06-14-2018, 09:23 PM   #17
Rotorocious
Lieutenant Colonel
Rotorocious's Avatar
68
Rep
1,542
Posts

Drives: 335xi
Join Date: May 2010
Location: Colorado

iTrader: (3)

I tried this but gave up. I have a nearly new RDC module if you need it.
Appreciate 0
      06-16-2018, 06:47 PM   #18
serres
Registered
2
Rep
4
Posts

Drives: 2011 BMW 328i xDrive E90
Join Date: Jun 2018
Location: USA

iTrader: (0)

Thumbs up TPMS RDC Module Factory Reset for E90 - Method that Works!

TPMS RDC Module Factory Reset for E90 using NCSExpert - Method that works!

I replaced the malfunctioning TPMS antenna ("RDC Control Unit") located behind the passenger side rear wheel by removing the little skirt from the underside of the car. The OEM part that I purchased for my car - 2011 BMW 328i xDrive - was part number 36106868194. This is the correct OEM number for the "new" version of this part. It costs about $300.

I created the NCSExpert "coding" profile by following this procedure:
http://codinge90.com/getting-started/

Then I edited this profile and created a "resetting" profile by disabling the "FSW-/PSW- Manipulate with FSW_PSW.MAN" button as described in the first part of the instructions appended in the link below. Then I did a factory reset on the RDC module (appears as RDCLC in my ECU list) following again the steps described in the instructions from the link below.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=...93m6mo_xJyjGpV

The link will download a pdf file directly to your computer - you can also find this link directly by doing a Google search on "Resetting and Coding ALC Modules - Bimmerfest".

Keep smiling!

Good luck!

Last edited by serres; 06-16-2018 at 11:16 PM. Reason: Add OEM part information
Appreciate 1
      06-18-2018, 09:07 PM   #19
AndyW
Supreme Galactic Commander (one galaxy over...)
AndyW's Avatar
United_States
254
Rep
1,226
Posts

Drives: 2008 335i E93 & 2012 135i E82
Join Date: Feb 2012
Location: Washington, USA

iTrader: (4)

Thx to all for this thread!

2008 E93 RDC is behind drivers side passenger seat...have to take the plastic liner of the "ski hole" out and you can reach back and get it. I disconnected and reconnected, then went through the NCSExpert SG_Reset steps. TPMS now working again!

This forum is awesome.
__________________
Best,
Andy

2012 135i E82 M-Sport - EVO1 FMIC, ERCP, Wedge MHD Tune//2008 335i E93 - HPF FMIC, ERCP, c-PE DPs, Wedge MHD Tune
Appreciate 0
      06-18-2018, 11:31 PM   #20
david in germany
Major
441
Rep
1,347
Posts

Drives: 118i
Join Date: Nov 2011
Location: Mannheim Germany

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by AndyW View Post
Thx to all for this thread!

2008 E93 RDC is behind drivers side passenger seat...have to take the plastic liner of the "ski hole" out and you can reach back and get it. I disconnected and reconnected, then went through the NCSExpert SG_Reset steps. TPMS now working again!

This forum is awesome.
__________________
2009 118i Monaco Blue "Maximillion"
2009 335i Saphire Black M Sport "Leopold" Cobb tune, Mishimoto FMIC, Cobb charge pipe, Cyba scoops and M Individual Audio retrofit.
2011 328i Titan Silver M Sport "Franzel" <--Wife's car
Appreciate 0
      06-23-2018, 06:12 PM   #21
AndyW
Supreme Galactic Commander (one galaxy over...)
AndyW's Avatar
United_States
254
Rep
1,226
Posts

Drives: 2008 335i E93 & 2012 135i E82
Join Date: Feb 2012
Location: Washington, USA

iTrader: (4)

I spoke too soon. Intermittent problem came back. Ordered a used RDC module on ebay. Now all I get is "TPM Malfuction" regardless of which module I have plugged in. Maybe something else is wrong. I did use the process defined above:

1. Load NCSExpert.
2. Load Profile and select Expertmode
3. F1 (VIN/ZCS/FA)
4. F3 (ZCS/FA f .ECU)
5. Choose E89
6. Select CAS
7. F6 (BACK)
8. F4 (Process ECU)
9. Select the RDC Module to revert to stock (Both RDC's show up - RDCLC)
10. F2->Choose "SG_Reset->ok

ECS expert indicates the job completes.
__________________
Best,
Andy

2012 135i E82 M-Sport - EVO1 FMIC, ERCP, Wedge MHD Tune//2008 335i E93 - HPF FMIC, ERCP, c-PE DPs, Wedge MHD Tune
Appreciate 0
      06-24-2018, 01:42 AM   #22
david in germany
Major
441
Rep
1,347
Posts

Drives: 118i
Join Date: Nov 2011
Location: Mannheim Germany

iTrader: (1)

I normally have no issues with eBay parts but not a rdc module. This is one that is known to go bad on a lot of cars. I am afraid that you may need to buy new.
__________________
2009 118i Monaco Blue "Maximillion"
2009 335i Saphire Black M Sport "Leopold" Cobb tune, Mishimoto FMIC, Cobb charge pipe, Cyba scoops and M Individual Audio retrofit.
2011 328i Titan Silver M Sport "Franzel" <--Wife's car
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 02:37 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST