E90Post
 


ECS BMW
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Help please, car broke down



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-03-2012, 06:56 PM   #1
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Help please, car broke down

Ehhh,so I stopped at a red light, it went green I hit the gas & the car will barely move. 2 secs later the gear icon comes up. Torque app shows these 2 codes: P17E5 and P17E1.

Please help, im hoping the Trans isn't f'ed.

..waiting on tow truck sorry if this is in the wrong section..


Last edited by WickedB; 08-04-2012 at 01:11 PM.
Appreciate 0
      08-03-2012, 07:12 PM   #2
MattMD
E9X > F3X
MattMD's Avatar
United_States
18
Rep
729
Posts

Drives: E90 328i
Join Date: Feb 2012
Location: Maryland

iTrader: (0)

HPFP?
Appreciate 0
      08-03-2012, 07:17 PM   #3
BMW_Belgier
Lieutenant Colonel
BMW_Belgier's Avatar
Switzerland
39
Rep
1,526
Posts

Drives: E92 335xi n55
Join Date: May 2012
Location: Switzerland

iTrader: (0)

Keep us posted if you know more!

I wish you good luck!!!!
__________________
BEFORE: 130i N52 (2006-2011)
NOW: 335xi N55 (2011- )
Appreciate 0
      08-03-2012, 07:29 PM   #4
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by The Low Key OG View Post
HPFP?
No, the engine is running fine... It almost feels like the e-brake is on & it's dragging (but it's not..)
Appreciate 0
      08-03-2012, 08:18 PM   #5
techwhiz
Colonel
techwhiz's Avatar
United_States
399
Rep
2,901
Posts

Drives: e90 335i Sedan - Arctic
Join Date: Feb 2012
Location: Bay Area, Ca

iTrader: (4)

Tranny..........
Appreciate 0
      08-03-2012, 08:39 PM   #6
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by techwhiz View Post
Tranny..........
Can you be more specific?
Appreciate 0
      08-03-2012, 09:02 PM   #7
Hunter51092
Major
Hunter51092's Avatar
United_States
43
Rep
1,287
Posts

Drives: Bmw
Join Date: Aug 2011
Location: Miami

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW  [0.00]
Fan not working? so not cooling for engine ..so its a safety shut down? Happened to me..Fan was unplugged
Appreciate 0
      08-03-2012, 09:09 PM   #8
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Hunter51092 View Post
Fan not working? so not cooling for engine ..so its a safety shut down? Happened to me..Fan was unplugged
No, fan turns on. Plus the gear icon comes on indicating a transmission issue. Which is consistent with the symptoms. The question is WHAT exactly wrong with the Trans???
Appreciate 0
      08-03-2012, 09:15 PM   #9
Hunter51092
Major
Hunter51092's Avatar
United_States
43
Rep
1,287
Posts

Drives: Bmw
Join Date: Aug 2011
Location: Miami

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW  [0.00]
Quote:
Originally Posted by WickedB View Post
No, fan turns on. Plus the gear icon comes on indicating a transmission issue. Which is consistent with the symptoms. The question is WHAT exactly wrong with the Trans???
At or Mt?
Appreciate 0
      08-04-2012, 12:31 AM   #10
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Hunter51092 View Post
At or Mt?
AT.
Appreciate 0
      08-04-2012, 12:34 AM   #11
Hunter51092
Major
Hunter51092's Avatar
United_States
43
Rep
1,287
Posts

Drives: Bmw
Join Date: Aug 2011
Location: Miami

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW  [0.00]
Quote:
Originally Posted by WickedB View Post
AT.
Ive read here on the forums after a while our trany goes bad from using the shifter so much..from D, to Ds to M gears..it wears out? Hope you get it Resolved man! Good luck!
Appreciate 0
      08-04-2012, 12:54 AM   #12
sammy_0559
Lieutenant Colonel
sammy_0559's Avatar
United_States
128
Rep
1,950
Posts

Drives: e93 Montego 335i
Join Date: Apr 2011
Location: FortWorth, Texas

iTrader: (2)

Garage List
2008 E93 335i  [1.83]
damn sorry

keep us posted tho

hope all goes well
Appreciate 0
      08-04-2012, 12:54 AM   #13
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Hunter51092 View Post
Ive read here on the forums after a while our trany goes bad from using the shifter so much..from D, to Ds to M gears..it wears out? Hope you get it Resolved man! Good luck!
Seriously after 73k miles completely stock? 1K miles with JB4...

And what do you mean using the shifter so much? I haven't seen any other examples of this....
Appreciate 0
      08-04-2012, 01:01 AM   #14
Hunter51092
Major
Hunter51092's Avatar
United_States
43
Rep
1,287
Posts

Drives: Bmw
Join Date: Aug 2011
Location: Miami

iTrader: (0)

Garage List
2008 BMW  [0.00]
Quote:
Originally Posted by WickedB View Post
Seriously after 73k miles completely stock? 1K miles with JB4...

And what do you mean using the shifter so much? I haven't seen any other examples of this....
No the shifter precisely but switching into sport & the M Gears ..I read a post on something like that a while back ill try searching for it..
Appreciate 0
      08-04-2012, 11:14 AM   #15
401FlaGATOR
First Lieutenant
401FlaGATOR's Avatar
59
Rep
319
Posts

Drives: E90 325i ZSP, F30 320i ZSP
Join Date: Oct 2006
Location: Pembroke Pines, FL

iTrader: (0)

Researched the error defnitely transmission related..read some posts of possibly mechatronics sleeve being the cause which is better than tranny replacement..lets hope thats what it is..have u ever changed out transmission fluid? Pan? Filter?..just curious..I'm trying to track negative outcomes from people changing out "lifetime fluids" .
Appreciate 0
      08-04-2012, 01:01 PM   #16
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 401FlaGATOR View Post
Researched the error defnitely transmission related..read some posts of possibly mechatronics sleeve being the cause which is better than tranny replacement..lets hope thats what it is..have u ever changed out transmission fluid? Pan? Filter?..just curious..I'm trying to track negative outcomes from people changing out "lifetime fluids" .
Thanks for looking into it. Yeah I saw something about mechatronics sleeve too, I'm hoping that's it.

And no I've never changed the trans fluid... I actually have only owned the car since March.
Appreciate 0
      08-04-2012, 05:35 PM   #17
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Anyone else have this issue w/ similar symptoms??
Appreciate 0
      08-04-2012, 05:50 PM   #18
BabyrayS2k
Private First Class
BabyrayS2k's Avatar
United_States
18
Rep
174
Posts

Drives: 2007 335i Sedan Sport Package
Join Date: Feb 2011
Location: Birmingham, Alabama

iTrader: (0)

BMW = The Unreliable Driving Machine
Appreciate 0
      08-04-2012, 07:30 PM   #19
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Question ?

If the clutch plates are fried I would've noticed slippage before right?

anyone have pricing estimates to get the trans rebuilt?
Appreciate 0
      08-04-2012, 09:45 PM   #20
pruettfan
Brigadier General
1372
Rep
3,345
Posts

Drives: 2017 M2, LBB, DCT, Exec
Join Date: Jul 2009
Location: Oro Valley, AZ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by WickedB View Post
If the clutch plates are fried I would've noticed slippage before right?

anyone have pricing estimates to get the trans rebuilt?
4-5 k likely to get one from BMW. Not sure cost for a rebuild. There is a place online I bought the supplies to do my filter and fluid that specializes in ZF transmissions. A quick search should get you some information. The price will likely vary greatly if it needs a rebuild.

Given it was a sudden issue I am guessing it is more likely one of the electronic silenoids that the computer triggers to shift the transmission internally. You will have to get an expert to look at it. Could be much less than a unit failure. Much more likely a component that can be replaced.
Appreciate 0
      08-06-2012, 01:38 PM   #21
WickedB
Second Lieutenant
WickedB's Avatar
9
Rep
284
Posts

Drives: 2007 335i Convertible
Join Date: Mar 2012
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Arrow new twist

So today I go to my moms house to work on the car + I brought my laptop to pull the codes w/ the JB4 software thinking it may be more accurate; the codes it pulls are: 3100 - low boost mode , 2A87 Outlet-Vanos cam control test, mechanics, and 2F80- Motor shutoff time, plausibility. Didn't see these at all Friday when I pulled the codes w/ the Torque app.

So I start the car, the service engine soon light is still on, BUT I shift into drive and let off the brake and the car starts moving like it normally would! (Friday it wouldn't move... it was like it was trying to start off in 6th gear & couldn't overcome obviously). So I clear the codes, light goes off, and I drive around my city for a few miles and on the freeway... Car is driving fine, and no service engine soon light!

I'm going to get the car on a lift soon and check everything out.. + get the trans fluid and filter changed../ check for loose connections... IDK...

I'm just happy it doesn't look like the trans is totally screwed...

Appreciate 0
      08-06-2012, 01:41 PM   #22
Elliott@DetailAddict
Brigadier General
United_States
203
Rep
4,444
Posts

Drives: E90
Join Date: May 2011
Location: Santa Clara, CA

iTrader: (0)

My bet is your VANOS solenoids are done.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 11:49 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST