E90Post
 


Extreme Powerhouse
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > Coolant Bleed Procedure - what am I doing wrong..?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-14-2020, 07:32 AM   #1
Phil325i
Colonel
Phil325i's Avatar
United Kingdom
324
Rep
2,690
Posts

Drives: E92 325i MSport Coupe
Join Date: Apr 2012
Location: UK South East

iTrader: (1)

Garage List
Coolant Bleed Procedure - what am I doing wrong..?

OK, tried to bleed coolant system (electric water pump):
  • Switch on ignition (don't start)
  • Temp to max
  • Fan to min
  • Trottle pedal to floor for 10secs.

Nothing happens. After 10-15 secs the dash display simply shuts off. Pump doesn't start.

Any ideas?
__________________
E92 pre-LCI 325i - Ohlins R&T; H&R spacers; M3 strut brace; Swift thrust sheets; 4 x chassis braces; BMS clutch stop; BMS CDV; RE g/box mounts; Saikoumichi OCC; Cyba scoops; BMW Perf Exhaust; HEL s/steel brake hoses; M3 rear spoiler; Recaro Sportster CSs; M3 white dash LEDs; LED Angels; LED side repeaters; BMW Perf black grille; CSL reps; SSDD carbon diffuser; Monster Wrap black roof/clear front
Appreciate 0
      09-14-2020, 07:36 AM   #2
TheMidnightNarwhal
Brigadier General
TheMidnightNarwhal's Avatar
Canada
1288
Rep
4,767
Posts

Drives: 2011 335is 6 speed
Join Date: Jun 2015
Location: Gatineau, Quebec

iTrader: (0)

TIS says to put headlights to on so that the car doesn't turn off. Maybe try that?
Appreciate 1
Phil325i323.50

      09-14-2020, 07:46 AM   #3
Emilime75
Colonel
880
Rep
2,038
Posts

Drives: 2010 335i E92 LeMans Blue
Join Date: Dec 2017
Location: Merica!

iTrader: (1)

When I did mine I set my headlights to off, otherwise the same steps as OP.

OP, are you sure you're turning the ignition on? You need to press the start button twice without pressing the brake(clutch if you're MT). Pressing it once puts the car in accessory mode. Pressing twice turns ignition on.

Still a little odd that the dash lights would just turn off. Might be having some other issue there.
Appreciate 1
Phil325i323.50

      09-14-2020, 08:29 AM   #4
Phil325i
Colonel
Phil325i's Avatar
United Kingdom
324
Rep
2,690
Posts

Drives: E92 325i MSport Coupe
Join Date: Apr 2012
Location: UK South East

iTrader: (1)

Garage List
Spot on Emilime75. Hadn't pressed the start button enough times. Doh! Thanks everyone.
__________________
E92 pre-LCI 325i - Ohlins R&T; H&R spacers; M3 strut brace; Swift thrust sheets; 4 x chassis braces; BMS clutch stop; BMS CDV; RE g/box mounts; Saikoumichi OCC; Cyba scoops; BMW Perf Exhaust; HEL s/steel brake hoses; M3 rear spoiler; Recaro Sportster CSs; M3 white dash LEDs; LED Angels; LED side repeaters; BMW Perf black grille; CSL reps; SSDD carbon diffuser; Monster Wrap black roof/clear front
Appreciate 0
      09-14-2020, 08:41 AM   #5
Emilime75
Colonel
880
Rep
2,038
Posts

Drives: 2010 335i E92 LeMans Blue
Join Date: Dec 2017
Location: Merica!

iTrader: (1)

Don't forget to have a battery charger connected while doing the procedure.
Appreciate 0
      09-14-2020, 10:46 AM   #6
Phil325i
Colonel
Phil325i's Avatar
United Kingdom
324
Rep
2,690
Posts

Drives: E92 325i MSport Coupe
Join Date: Apr 2012
Location: UK South East

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Emilime75 View Post
Don't forget to have a battery charger connected while doing the procedure.
Hmmm. Didn't do that. My battery's pretty strong. Any particular reason?
__________________
E92 pre-LCI 325i - Ohlins R&T; H&R spacers; M3 strut brace; Swift thrust sheets; 4 x chassis braces; BMS clutch stop; BMS CDV; RE g/box mounts; Saikoumichi OCC; Cyba scoops; BMW Perf Exhaust; HEL s/steel brake hoses; M3 rear spoiler; Recaro Sportster CSs; M3 white dash LEDs; LED Angels; LED side repeaters; BMW Perf black grille; CSL reps; SSDD carbon diffuser; Monster Wrap black roof/clear front
Appreciate 0
      09-14-2020, 10:55 AM   #7
Emilime75
Colonel
880
Rep
2,038
Posts

Drives: 2010 335i E92 LeMans Blue
Join Date: Dec 2017
Location: Merica!

iTrader: (1)

Might be OK without it if the battery is in great shape...it's just a highly recommended thing to do anytime you'll have the ignition on for a while as these cars are heavy on the electrical side and tend to drain it quickly, often causing other issues. Running the water pump puts an additional load on it.

It's also best to disconnect it at the ground terminal when working on the car, especially if you have to unplug anything electrical. Just a safety/best practice thing to keep the various modules in the car as happy as they can be.
Appreciate 0
      09-16-2020, 05:53 AM   #8
Meeni
Gateropode
Meeni's Avatar
302
Rep
2,821
Posts

Drives: BMW 330i 06
Join Date: Apr 2012
Location: TN

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Phil325i View Post
Hmmm. Didn't do that. My battery's pretty strong. Any particular reason?
Could drain the battery and leave you flat.
Appreciate 1
Phil325i323.50

      09-16-2020, 10:47 AM   #9
Phil325i
Colonel
Phil325i's Avatar
United Kingdom
324
Rep
2,690
Posts

Drives: E92 325i MSport Coupe
Join Date: Apr 2012
Location: UK South East

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Meeni View Post
Could drain the battery and leave you flat.
Thanks. But all was good as it happens.
__________________
E92 pre-LCI 325i - Ohlins R&T; H&R spacers; M3 strut brace; Swift thrust sheets; 4 x chassis braces; BMS clutch stop; BMS CDV; RE g/box mounts; Saikoumichi OCC; Cyba scoops; BMW Perf Exhaust; HEL s/steel brake hoses; M3 rear spoiler; Recaro Sportster CSs; M3 white dash LEDs; LED Angels; LED side repeaters; BMW Perf black grille; CSL reps; SSDD carbon diffuser; Monster Wrap black roof/clear front
Appreciate 0
      09-16-2020, 07:30 PM   #10
fgpalmer71
Private
United_States
11
Rep
71
Posts

Drives: 2016 Genesis sedan 3.8 AWD
Join Date: Jun 2020
Location: indiana

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Phil325i View Post
Thanks. But all was good as it happens.
Congratulations.....I just did this last week without hooking up to my charger. I now have a new battery in a car I bought 2 months ago, that just had a new battery installed in it!!
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:44 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST