E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > Has anyone contacted BMW regarding 29.2 and lag?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-15-2008, 07:48 AM   #2751
meyergru
No military grade
meyergru's Avatar
Germany
39
Rep
602
Posts

Drives: E92 M3 DCT
Join Date: Aug 2007
Location: Munich, Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by allan View Post
To RBBMWE46M3 (your post #2748)
When I discussed my problem with “Autobild” for their artikel I was told according to talks between BMW and “Autobild” that some US Models could have been delivered with the MSD80 instead of MSD81 (They cleaned up their shelves !!). BMW wants to contact me within the next 2 weeks to solve (?) my problem, they will check to find out what MSD was put in my car.
It is not only US cars that have been delivered with MSD80 after 03/08. Matter-of-fact, there are at least some 135i built after 03/08 that still have MSD80. So, to be exact, build date 03/08 is no sharp criterion for having MSD81 vs MSD80.
Appreciate 0
      11-15-2008, 06:01 PM   #2752
4 Diamonds
2 Blue 2 White
United_States
0
Rep
12
Posts

Drives: 2007 335i Sedan
Join Date: Sep 2008
Location: OZ

iTrader: (0)

meyergru

you are the man
Appreciate 0
      11-15-2008, 07:20 PM   #2753
bluescoupe
motorhead
bluescoupe's Avatar
42
Rep
454
Posts

Drives: 2017 M2
Join Date: Mar 2008
Location: west coast, FL

iTrader: (0)

After so many pages of distillation, how do we proceed?
Would a petition to BMW, formally announced, and also presented to international media sources, be a good course of action?
I think the illumination of this issue is the biggest leverage we may have.
Appreciate 0
      11-15-2008, 08:50 PM   #2754
exidisjon
PuffPuffPass
exidisjon's Avatar
South Korea
36
Rep
1,096
Posts

Drives: E92 335xi AW/Saddle
Join Date: Aug 2008
Location: NJ

iTrader: (8)

This issue is still going without any change...
Appreciate 0
      11-15-2008, 09:16 PM   #2755
Quisp
Does not play well with others
United_States
65
Rep
1,787
Posts

Drives: BMW
Join Date: Apr 2007
Location: Arizona

iTrader: (4)

Hey all. Just read about the motorbild article. If that is accurate then things could get busy around the dealerships in the us very soon. I already emailed some people to let them know about it.
I am a little spun from dealing with the stealer yesterday and being told I close my hood the wrong way and thats why my hood is bent. Is the article saaying that BMW is basically going to put the ecu back to a pre 29.2 condition? THat is what I got from what I read but wanted to verify that I am not missing something.
__________________
Appreciate 0
      11-15-2008, 10:12 PM   #2756
Prof3ssor
Second Lieutenant
Prof3ssor's Avatar
6
Rep
211
Posts

Drives: M340
Join Date: Aug 2008
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Just keep pressing this issue to your dealership and most of all your rep at BMWNA. We are only a small part of the 335 community so the more of us that make some noise the better. I make several phone calls a week and I encourage all of you to do the same until this is resolved. This is encouraging news that we have heard this past weekend but who knows what will really happen and most importantly how long it will take for BMW to provide resolution.

On a side note can someone please PM me or post a link to this motorbild article. I need to send this to my reps.
Appreciate 0
      11-15-2008, 11:39 PM   #2757
iScream
solid @ 153, no, 155mph!
iScream's Avatar
United_States
11
Rep
335
Posts

Drives: '07/'09/'13 335, '16 340ix
Join Date: May 2008
Location: Washington, DC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 767jetz View Post
That would be an apology not an excuse. And yes... you do. Apology accepted.
Where are all the apologies from the jerks who tried to tell all of us that we didn't have any lag? Now there is written proof of what we have known all along.

Reading comprehension assistance: MSD81's DO have lag in comparison to pre-29.2, but it is less noticeable. Those MY08 owners who read carefully and reported accurate results, clearly had symptoms of lag, albeit more subdued than that which was experienced by us MY07 owners.

I already have new turbos and new wastegates, but still have The Lag. I am wondering if this new software fix will bump me to the old standard (300 lb ft from 1400 upward) or the new standard (1700 upward.)

Not to mention the fact that the new turbos still rattle and the exhaust still sounds like shit. Growing unhappier and more disillusioned every day this is not fixed...
Appreciate 0
      11-16-2008, 05:36 AM   #2758
meyergru
No military grade
meyergru's Avatar
Germany
39
Rep
602
Posts

Drives: E92 M3 DCT
Join Date: Aug 2007
Location: Munich, Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by iScream View Post
Where are all the apologies from the jerks who tried to tell all of us that we didn't have any lag? Now there is written proof of what we have known all along.

Reading comprehension assistance: MSD81's DO have lag in comparison to pre-29.2, but it is less noticeable. Those MY08 owners who read carefully and reported accurate results, clearly had symptoms of lag, albeit more subdued than that which was experienced by us MY07 owners.
Yup, albeit BMW's official response is that it is only 150ms and should go unnoticed. But at least they will downgrade by the end of the year. And they claim that MSD81 never had any wastegate behaviour change, which I still doubt. THAT may be the really sad part for MSD81 owners - they can get no fix at all. However, most of them never really had a problem, had they? My apologies in advance for this faux pas.

BTW: MY08 had MSD80 until 03/08. Mine has.

Quote:
I already have new turbos and new wastegates, but still have The Lag. I am wondering if this new software fix will bump me to the old standard (300 lb ft from 1400 upward) or the new standard (1700 upward.)

Not to mention the fact that the new turbos still rattle and the exhaust still sounds like shit. Growing unhappier and more disillusioned every day this is not fixed...
If it is a real downgrade, it will bump you up to the old standard (remember, I had the old software on and it did). It is another question what they will do about the rattle when it comes along. But since the software fix wasn't successful in your specific case, they will have to fix the hardware anyway, if you're within the warranty period. Strange thing is that your new turbos still rattle with any software.

Last edited by meyergru; 11-16-2008 at 06:12 AM..
Appreciate 0
      11-16-2008, 07:05 AM   #2759
marell01
Private
marell01's Avatar
Sweden
2
Rep
77
Posts

Drives: -09 335i Coupe M-sport
Join Date: Jun 2007
Location: Sweden

iTrader: (0)

As I mentioned HERE... I can´t feel any difference on the new car produced in september/oktober -08 vs my old car that where produced in june -07. Good and imediate power when i´m hitting the accelerator. Both cars are manual transmission ones. Though the new car is a little little smoother at 1000-1500 rpm, where the old one tended to jerk a little. Also the new one is very quiet...
Sincerely Marcus
__________________
- 335 Coupé - Saphire Black - M Sport Package - 19" M 225 Wheel -
Appreciate 0
      11-16-2008, 11:32 AM   #2760
iScream
solid @ 153, no, 155mph!
iScream's Avatar
United_States
11
Rep
335
Posts

Drives: '07/'09/'13 335, '16 340ix
Join Date: May 2008
Location: Washington, DC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by meyergru View Post
If it is a real downgrade, it will bump you up to the old standard (remember, I had the old software on and it did). It is another question what they will do about the rattle when it comes along. But since the software fix wasn't successful in your specific case, they will have to fix the hardware anyway, if you're within the warranty period. Strange thing is that your new turbos still rattle with any software.
Perhaps I got new OLD turbos? That would seem ridiculous, since it was only about a month ago, but I guess it's possible.

See, I think part of the "rattle" is actually caused by 29.2. I had no signs of rattle before the update, and then suddenly I got an overall metallic sounding exhaust note and these clanking and cranking sounds. The one consistent factor since then: the software.
Appreciate 0
      11-16-2008, 11:40 PM   #2761
munu
First Lieutenant
35
Rep
304
Posts

Drives: 2014 F30 Msports
Join Date: Jul 2008
Location: Orlando, FL

iTrader: (0)

I am taking my car for service this week. Squeak at low speed and oil change is due.

I am on 30.0.2, last time when I complaint about turbo lag I was given the standard answer that technician test drove and there is no error code found so car is working as designed. I am taking my car to a different location (same dealer) this time.

Any suggestion on what should I say so that atleast they can look into it. I don't what to mention the word "turbo lag". How about car hesitates when I pushing gas from stop. Anything you guys can suggest that might help me getting the 31.1 which I guess slightly improved the lag issue.

Thanks
Appreciate 0
      11-17-2008, 12:04 AM   #2762
shaddai
former N54 owner
shaddai's Avatar
United_States
11
Rep
608
Posts

Drives: 2008 Audi S4 DTM
Join Date: Mar 2008
Location: Bay Area, CA

iTrader: (0)

Garage List
2008 335i  [0.00]
Good luck getting an update munu. I just tried doing that on Friday and failed. The car does not throw a code nor can the techs feel the bloody lag... Thus no update. The sa mentioned I could pay for the update but didn't want me to do it.

Good luck, but don't hold your breath.

Last edited by shaddai; 11-17-2008 at 11:06 AM.. Reason: stupid iPhone auto correcting keyboard - "Thus" is a word dammit!
Appreciate 0
      11-17-2008, 11:04 AM   #2763
stressdoc
Moderator
stressdoc's Avatar
Dominica
500
Rep
10,731
Posts

Drives: BMW i8; Toy 4runner TRD pro
Join Date: Jun 2005
Location: Waco TX

iTrader: (0)

I would not bother paying for v31, wait for v32 and see if it provides the promised fix.
Appreciate 0
      11-17-2008, 11:05 AM   #2764
shaddai
former N54 owner
shaddai's Avatar
United_States
11
Rep
608
Posts

Drives: 2008 Audi S4 DTM
Join Date: Mar 2008
Location: Bay Area, CA

iTrader: (0)

Garage List
2008 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by stressdoc View Post
I would not bother paying for v31, wait for v32 and see if it provides the promised fix.
Reminds me of the joke "how do you keep a blonde in suspense?"

Ask me again next month.
__________________
+lemon
Appreciate 0
      11-17-2008, 12:06 PM   #2765
marconi118
Major
74
Rep
1,146
Posts

Drives: 06/07 e93 335i
Join Date: Nov 2008
Location: europe

iTrader: (0)

Here the autobild article:
http://rapidshare.de/files/40932182/autobild.pdf.html
Appreciate 0
      11-17-2008, 12:12 PM   #2766
marconi118
Major
74
Rep
1,146
Posts

Drives: 06/07 e93 335i
Join Date: Nov 2008
Location: europe

iTrader: (0)

Here the file in another location
Please help if filehosting is wrong...

http://www.gofileshare.com/download.php?id=F29900E7
Appreciate 0
      11-17-2008, 12:43 PM   #2767
stressdoc
Moderator
stressdoc's Avatar
Dominica
500
Rep
10,731
Posts

Drives: BMW i8; Toy 4runner TRD pro
Join Date: Jun 2005
Location: Waco TX

iTrader: (0)

Mr. 5 has an interesting thread in which he describes how to tighten the actuator rod to eliminate the rattling. But his experience with pre- and post- PROGMAN 29.x indicates a different pattern of rattling, with the pre- versions resulting in the deceleration rattle (rev in neutral to 3k and let off gas and buzzzz). Now I am confused. I took my car in with the wastegate rattle last spring -- early April -- and I was pretty certain that they PROGMANed me. Ticking was gone for a while, but returned, and is clearly noticeable now when I rev and let off. I assumed that I got PROGMAN 29.x -- I noticed a slight power loss, pretty much across the board, but no special lag at low rpm. But from Mr.5's description, it sounds like I still have a pre-29 version. I clearly have the open wastegate farty exhaust sound, and the rattle on deceleration.

Now I am thinking that what I might have lost was my initial hot tune, but got 28.x ??? Regardless, I am waiting to have my actuators replaced when 32.x is released next month.
Appreciate 0
      11-17-2008, 12:54 PM   #2768
ezatnova
Colonel
ezatnova's Avatar
United_States
78
Rep
2,188
Posts

Drives: C63 AMG
Join Date: Jan 2006
Location: West Chester, PA

iTrader: (5)

Stress and others, here's my take on the 29.2 "cure" for the wg's which might help explain how/why you WERE likely 29.2'd and yet have rattling again. We all know that 29.2 was a halfassed BANDAID of a fix for a real hardware problem. Essentially, it was putting a piece of chewing gum onto a pipe with a leak. Yeah, it works right away, and seems to fix the problem on the surface (no more pipe leak/no more wg rattle), HOWEVER, behind the "fix" the REAL cause of the problem is actually WORSENING. That hole behind the chewing gum is still corroding way and getting bigger. Eventually, the gum can't fix it anymore and there's a worse leak than ever. I speculate that, while 29.2 did mask the initial rattling, the wastegates' rods continue to operate, of course, under normal driving, just not in such a "stressed" manner as before 29.2. Wear and tear is still occuring and the rods are moving in and out, loosening up the nut on the rod. By the time it is loose enough to rattle WITH 29.2, it is REALLY loose. Hope this makes sense.

You know, it still hurts my head that I swear BMW could have just taken friggin blue LOK-TITE and fixed all of this mess with $0.15 in material and $20 in labor by simply painting the rod threads with it and re-tightening the nut on the rod.
Appreciate 0
      11-17-2008, 12:56 PM   #2769
Prof3ssor
Second Lieutenant
Prof3ssor's Avatar
6
Rep
211
Posts

Drives: M340
Join Date: Aug 2008
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by stressdoc View Post
I clearly have the open wastegate farty exhaust sound, and the rattle on deceleration.
I have the same exact thing as you can hear my car several blocks away but I am on v30.0.2
Appreciate 0
      11-17-2008, 03:04 PM   #2770
stressdoc
Moderator
stressdoc's Avatar
Dominica
500
Rep
10,731
Posts

Drives: BMW i8; Toy 4runner TRD pro
Join Date: Jun 2005
Location: Waco TX

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ezatnova View Post
...
You know, it still hurts my head that I swear BMW could have just taken friggin blue LOK-TITE and fixed all of this mess with $0.15 in material and $20 in labor by simply painting the rod threads with it and re-tightening the nut on the rod.
I think there is more to the problem than the adjustment on the actuator rod loosening.
Appreciate 0
      11-17-2008, 08:02 PM   #2771
tyler9595
Captain
tyler9595's Avatar
United_States
44
Rep
723
Posts

Drives: Boring
Join Date: Nov 2006
Location: Indianapolis, IN

iTrader: (1)

I think I'm one of the "original 6".

My 24mo lease is up and I'm returning my car at 8am tomorrow. I was going to order a 2009 335i...but, screw 'em. Yesterday, I bought a Jeep for the winter.

IMHO, BMW deserves to lose a lot of customers over the way they have handled this issue...they've given me every reason to believe they're a bunch of douchebags. I want to say some other foul things, but I'm a grown-up and should know better
Appreciate 0
      11-17-2008, 08:33 PM   #2772
Erregend
Private
United_States
0
Rep
56
Posts

Drives: 2011 535i
Join Date: Jul 2006
Location: Raleigh, NC

iTrader: (0)

He didn't really say JEEP did he?
__________________
Tom

2011 535i M-Sport

Returned: 2008 335i E93
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:54 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST