E90Post
 


GetBMWParts
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > AUDIO/VIDEO + BLUETOOTH + Electronics/Alarm/Software > AVIN 8.8inch - who has this?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-09-2019, 09:11 PM   #375
Scott1283
E1 Private
United_States
6
Rep
29
Posts

Drives: 2006 330i
Join Date: Apr 2017
Location: New Hampshire

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by N5ifty4our View Post

If you're wanting the display, get it from 4x4shop.ca they're better quality and they have better customer support by far. And maybe they have the audio figured out?
Is anyone using one from their shop? Is the sound quality issues fixed with theirs?Is it just an Avin unit with good customer support, or a whole nother brand of unit? The majority of my music will come from the SiriusXm app I would install on the unit and Spotify
Appreciate 0
      04-09-2019, 09:31 PM   #376
JonEQuest
First Lieutenant
JonEQuest's Avatar
168
Rep
396
Posts

Drives: 2008 335i Convertible 2007 335
Join Date: Jul 2018
Location: USA

iTrader: (0)

That is my apprehension. If it doesn't sound good, what's the point?
Appreciate 0
      04-11-2019, 10:07 PM   #377
nolaman1970
Private
United_States
26
Rep
66
Posts

Drives: 2011 BMW M3 E93
Join Date: Feb 2018
Location: Marrero, LA

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW M3  [0.00]
After Avin install - No warning tones, No audio - MOST connector in head unit

I had to bring it to the dealer, it took them a while to figure it out.
Turns out the MOST Fiber Pins coming out of the back of the Radio were pushed into the head unit. They were able to take the radio apart and push them back out. So now I know somehow the AVIN connector/splitter that plugs into the head unit with the MOST cable moved to it, somehow pushed the head units MOST connection in.

Been very frustrating, now it makes sense.

Picture included I hope this helps someone, if you know other places to post please do.

The way I got it in safely put the big connector into the head unit first without the MOST fiber. After you see the pins in the head unit are ok, carefully push the fiber into the new connector already inserted into the head unit.
Attached Images
 

Last edited by nolaman1970; 04-17-2019 at 04:06 PM. Reason: Add
Appreciate 0
      04-15-2019, 03:16 AM   #378
sunny_j
Second Lieutenant
sunny_j's Avatar
37
Rep
203
Posts

Drives: 2012 X5d
Join Date: May 2012
Location: Vancouver, British Columbia

iTrader: (0)

anyone having this issue with google maps in "drive mode"? see 0:14 mark
__________________
2012 X5d | White on Black | EGR/DPF/SCR Delete with Buzzken DOC Downpipe | JR Stage 2.8 Tune | DWR TCU Tune

Build Thread
https://www.xbimmers.com/forums/show....php?t=1529213
Appreciate 0
      04-15-2019, 08:28 AM   #379
bob.g
Captain
14
Rep
662
Posts

Drives: 2006 325xi
Join Date: Sep 2009
Location: montreal

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Scott1283 View Post
Is anyone using one from their shop? Is the sound quality issues fixed with theirs?Is it just an Avin unit with good customer support, or a whole nother brand of unit? The majority of my music will come from the SiriusXm app I would install on the unit and Spotify
in this new video showing off their anti glare version, the guy mentions theirs doesn't have sound issue
Appreciate 0
      04-15-2019, 08:29 AM   #380
JonEQuest
First Lieutenant
JonEQuest's Avatar
168
Rep
396
Posts

Drives: 2008 335i Convertible 2007 335
Join Date: Jul 2018
Location: USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by sunny_j View Post
anyone having this issue with google maps in "drive mode"? see 0:14 mark
That looks to me like a mometary mistake in location/direction. That is a normal thing. These (and all) systems use a combination of GPS, GLONASS, magnetic compass, accelerometers, etc. To determine direction and speed. Occasionally one false signal does that and is quickly corrected by the other info constantly coming in. That is why no good system relies on one data source. The best ones, like in my drone use all of the mentioned ones in duplicate as well as a barometric sensor, echolocation, IR sensors, and cameras for object identification, etc. It takes a LOT of data and processing for a machine to know where it's at and what it is doing.
Appreciate 0
      04-15-2019, 08:58 AM   #381
Scott1283
E1 Private
United_States
6
Rep
29
Posts

Drives: 2006 330i
Join Date: Apr 2017
Location: New Hampshire

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bob.g View Post
in this new video showing off their anti glare version, the guy mentions theirs doesn't have sound issue
Thanks for the reply Bob. I was hoping to confirm this from a member who has it installed. I will be replacing a CCC unit, so hopefully the sound quality is good on that one. I just don't want to buy a rebrand AVIN or some other brand that has the same issues many complain about on here. I use my AUX a lot with my Logic 7 and currently have great sound quality, something I'm not willing to sacrifice.
Appreciate 0
      04-15-2019, 12:54 PM   #382
bob.g
Captain
14
Rep
662
Posts

Drives: 2006 325xi
Join Date: Sep 2009
Location: montreal

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Scott1283 View Post
Thanks for the reply Bob. I was hoping to confirm this from a member who has it installed. I will be replacing a CCC unit, so hopefully the sound quality is good on that one. I just don't want to buy a rebrand AVIN or some other brand that has the same issues many complain about on here. I use my AUX a lot with my Logic 7 and currently have great sound quality, something I'm not willing to sacrifice.
you can find a few reviews from owners on xda: https://forum.xda-developers.com/sea...?query=4x4shop

Some say its the same crap as aliexpress. Personally ill prob get the 4x4 version.
Appreciate 0
      04-15-2019, 12:54 PM   #383
sunny_j
Second Lieutenant
sunny_j's Avatar
37
Rep
203
Posts

Drives: 2012 X5d
Join Date: May 2012
Location: Vancouver, British Columbia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JonEQuest View Post
That looks to me like a mometary mistake in location/direction. That is a normal thing. These (and all) systems use a combination of GPS, GLONASS, magnetic compass, accelerometers, etc. To determine direction and speed. Occasionally one false signal does that and is quickly corrected by the other info constantly coming in. That is why no good system relies on one data source. The best ones, like in my drone use all of the mentioned ones in duplicate as well as a barometric sensor, echolocation, IR sensors, and cameras for object identification, etc. It takes a LOT of data and processing for a machine to know where it's at and what it is doing.
Thanks for the info on this. I was starting to think the unit may be defective... I have the 8.1 screen from 4x4 shop Canada
Appreciate 0
      04-15-2019, 01:39 PM   #384
bob.g
Captain
14
Rep
662
Posts

Drives: 2006 325xi
Join Date: Sep 2009
Location: montreal

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by sunny_j View Post
Thanks for the info on this. I was starting to think the unit may be defective... I have the 8.1 screen from 4x4 shop Canada
what issues have you had with your 4x4shop model, and hows the sound through aux and bt?
Appreciate 0
      04-15-2019, 01:41 PM   #385
sunny_j
Second Lieutenant
sunny_j's Avatar
37
Rep
203
Posts

Drives: 2012 X5d
Join Date: May 2012
Location: Vancouver, British Columbia

iTrader: (0)

The sound quality is decent. I'll post more feedback once I play with it more. I don't plan on using BT with the android side

the screen is still pretty reflective even though it has an antiglare coating on it
Attached Images
 

Last edited by sunny_j; 04-15-2019 at 02:03 PM.
Appreciate 0
      04-15-2019, 01:43 PM   #386
sunny_j
Second Lieutenant
sunny_j's Avatar
37
Rep
203
Posts

Drives: 2012 X5d
Join Date: May 2012
Location: Vancouver, British Columbia

iTrader: (0)

Keep in mind I have a 2012 e70 x5
Appreciate 0
      04-15-2019, 04:13 PM   #387
Yam_335i
Private First Class
7
Rep
110
Posts

Drives: White BMW 335i convertible
Join Date: Apr 2018
Location: London

iTrader: (0)

Please keep us updated about the sound quality.
Appreciate 0
      04-15-2019, 04:14 PM   #388
sunny_j
Second Lieutenant
sunny_j's Avatar
37
Rep
203
Posts

Drives: 2012 X5d
Join Date: May 2012
Location: Vancouver, British Columbia

iTrader: (0)

as long as you keep the android volume down to 23ish the sound quality is decent. anything higher the sound starts to clip
__________________
2012 X5d | White on Black | EGR/DPF/SCR Delete with Buzzken DOC Downpipe | JR Stage 2.8 Tune | DWR TCU Tune

Build Thread
https://www.xbimmers.com/forums/show....php?t=1529213
Appreciate 0
      04-15-2019, 10:34 PM   #389
nolaman1970
Private
United_States
26
Rep
66
Posts

Drives: 2011 BMW M3 E93
Join Date: Feb 2018
Location: Marrero, LA

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW M3  [0.00]
I have my Avin sorted out now. Using the Aux in the center console for Android sounds and music via Red USB on the Avin 60gb jump drive with music, I pulled into the glove box. Waze sounds with the music playing, it just turns the music down while announcing. The sound is about the same adjusting the Aux to your liking in IDrive and in the Andriod unit to about 20 or 22. I have an E93 with the top down in full sunlight it is hard to see, but other than that no complaints so far. Aux sounds much better than Bluetooth, which I am not using anyway. But bluetooth didn't sound really bad. I like having Waze connected to the NAV button on the center console. System boots to Android quickly, wired reverse trunk release camera works better than the wireless one, which I will sell now. The reverse camera comes on instantly, no need to wait for boot up. Front view camera mounted inside the rear view camera housing purchased with the Avin works great with 60gb micro sd card in the camera housing. Purchased the wifi obd connector for temps and such. Wifi cannot connect to phone and odb at the same time, one or the other. So probably use odb as needed for torque, temps when not using Waze. I have the 8.1 version. GPS splitter works for the trunk shark fin for both Android and BMW maps. Still learning it, but if I can help let me know. Oh my post about the fiber, it's best to plug the big cable in head unit first then push the fiber into the big connector. The MOST pins can push into the head unit. Avin did respond via chat and sent instructions, as none were in the box, you can get them from signing up for support account.

Last edited by nolaman1970; 04-15-2019 at 10:38 PM. Reason: Typo
Appreciate 0
      04-16-2019, 10:09 PM   #390
bob.g
Captain
14
Rep
662
Posts

Drives: 2006 325xi
Join Date: Sep 2009
Location: montreal

iTrader: (1)

seems there's a new version coming out in june, Qualcomm Snapdragon 625 (MSM8953) with WIFI & 4G capability
Appreciate 0
      04-16-2019, 10:15 PM   #391
sunny_j
Second Lieutenant
sunny_j's Avatar
37
Rep
203
Posts

Drives: 2012 X5d
Join Date: May 2012
Location: Vancouver, British Columbia

iTrader: (0)

That is already available on the 4x4 shop website. In that end I didn't think the extra cost for the snapdragon CPU was worth it. When I checked the benchmark scores on geekbench they scored almost the same. The Snapdragon did score a little higher in multicore but that doesn't matter since these units rely on single core speeds
Appreciate 0
      04-16-2019, 11:41 PM   #392
JonEQuest
First Lieutenant
JonEQuest's Avatar
168
Rep
396
Posts

Drives: 2008 335i Convertible 2007 335
Join Date: Jul 2018
Location: USA

iTrader: (0)

(Nolaman1970) Do you know if there is an easy way to get the CIC functionality without changing all components to CIC from CCC? I ask because I have a 2008 E93 with CCC and would love to have the controller with more quick access buttons. I am guessing that since it connects to the old radio I would still have to use a CCC controller but figured I would ask if you know. P.S. I live in Kenner (brah) and was born in 1970. I assume that may be what the 1970 is in your signature?
Appreciate 0
      04-17-2019, 02:46 AM   #393
sunny_j
Second Lieutenant
sunny_j's Avatar
37
Rep
203
Posts

Drives: 2012 X5d
Join Date: May 2012
Location: Vancouver, British Columbia

iTrader: (0)

Jonequest, Google maps doesn't do that glitch if you set a destination. Only in drive mode
Appreciate 0
      04-17-2019, 11:26 AM   #394
Scott1283
E1 Private
United_States
6
Rep
29
Posts

Drives: 2006 330i
Join Date: Apr 2017
Location: New Hampshire

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bob.g View Post
seems there's a new version coming out in june, Qualcomm Snapdragon 625 (MSM8953) with WIFI & 4G capability
Where did you see this information?
Appreciate 0
      04-17-2019, 03:43 PM   #395
toddyus
Private
12
Rep
96
Posts

Drives: 2011 335i x-drive
Join Date: Apr 2012
Location: Ohio

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by JonEQuest View Post
(Nolaman1970) Do you know if there is an easy way to get the CIC functionality without changing all components to CIC from CCC? I ask because I have a 2008 E93 with CCC and would love to have the controller with more quick access buttons. I am guessing that since it connects to the old radio I would still have to use a CCC controller but figured I would ask if you know. P.S. I live in Kenner (brah) and was born in 1970. I assume that may be what the 1970 is in your signature?
Except for some very early CCC systems (I believe 2007) you can swap in a CIC controller for use with a CCC system. It's a direct swap. Do a little digging and you can find out which CCC systems it doesn't work with. You will need the center console trim panel from a CIC car, of course.

I made the swap on my 2008 e90, though I'm using it with my Android head unit and Carplay almost exclusively.
Appreciate 1
JonEQuest168.00

      04-17-2019, 03:55 PM   #396
nolaman1970
Private
United_States
26
Rep
66
Posts

Drives: 2011 BMW M3 E93
Join Date: Feb 2018
Location: Marrero, LA

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW M3  [0.00]
JonEQuest best answer above. As mine is 2011 with CIC cannot help CCC.

I did find out something annoying today. When I press my "M" button on the steering wheel the Andriod music shuts off, like pressing CD changer button. The display exits to CIC car display. Click the screen to get back or maybe hold Menu to get back to start music or select Waze already running. So any M cars would have same problem I guess.... I hope someone can confirm for me.

Last edited by nolaman1970; 04-17-2019 at 04:08 PM.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 06:05 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST