E90Post
 


Extreme Powerhouse
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > BMW Coding > Obtaining ISTA



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-24-2021, 08:20 PM   #1
M980
Member
M980's Avatar
2
Rep
59
Posts

Drives: BMW
Join Date: Dec 2012
Location: Garage

iTrader: (0)

Obtaining ISTA

Hello There. I am looking to get a copy of ISTA D and possibly ISTA P. I do want INPA as well but was able to source that through BimmerGeeks. I have been using Bavarian Technic as my main diagnostic tool up until now. I would like to have access to some of the resources that ISTA D offers which is the important software for me to get and the rest would just be nice to have. I have been overwhelmed reading all of the hundreds of threads on where to find it and download it but am looking for a concise solution that works. I have found two sites bimmerdiagnostics.com and bcables.com that both appear to have a version that your can purchase and download direct. Has anyone used either of these sites and could recommend them and or have another place they would recommend sourcing/purchasing it from? Sorry, I am not new to BMW but new to ISTA and not all familiar with getting it and installing yet. Thanks in advance.
Appreciate 0
      01-24-2021, 08:32 PM   #2
ctuna
Lieutenant General
1255
Rep
10,945
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1681573

You shouldn't have to pay for it.
Appreciate 0
      01-25-2021, 10:11 AM   #3
gdog
New Member
United_States
0
Rep
13
Posts

Drives: 2008 328i
Join Date: Jan 2021
Location: SE MI

iTrader: (0)

..on this topic..

I am in the process of installing ISTA_v4.27.22 - Sedoy Standalone. I used the installer, and after many hours (and many gigs of HDD space used) it finished.

But running it the first time, I am getting prompted for key and License.

Found the license file on earlier version on the server, but what to use for key? Install instructions don't mention it? Actually tried again and discovered the key entry box is disabled, but so is the Next button (presumably because of no key?). What am I missing?

Supposed to look like this:
Name:  KeyEntry.PNG
Views: 346
Size:  463.5 KB

..but mine looks like this:
Name:  KeyErr.PNG
Views: 340
Size:  66.0 KB

Last edited by gdog; 01-25-2021 at 10:50 AM..
Appreciate 0
      01-25-2021, 02:21 PM   #4
ctuna
Lieutenant General
1255
Rep
10,945
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

Key is included in most downloads cut and paste drop in.
which you only need to do once.
Appreciate 0
      01-25-2021, 05:51 PM   #5
gdog
New Member
United_States
0
Rep
13
Posts

Drives: 2008 328i
Join Date: Jan 2021
Location: SE MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ctuna View Post
Key is included in most downloads cut and paste drop in.
which you only need to do once.
Thanks for the reply but please read my last post again. Even if I had the key, I can't enter it as the key text entry is disabled. And assuming I get past that, I did not see any key files on any of the other Sedoy Standalone folders on the server. There must be something else going on.

If you look at this youtube that shows the install, the key text box is already populated (at 1min 26 secs) when he gets to that step.

Appreciate 0
      01-25-2021, 07:33 PM   #6
ctuna
Lieutenant General
1255
Rep
10,945
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

Have no idea what these stand alones do but
some of the common problems are listed in this thread

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1581663
Appreciate 0
      01-26-2021, 12:01 AM   #7
gdog
New Member
United_States
0
Rep
13
Posts

Drives: 2008 328i
Join Date: Jan 2021
Location: SE MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ctuna View Post
Have no idea what these stand alones do but
some of the common problems are listed in this thread

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1581663
OK, nothing in there regarding this issue that I noticed.

It was suggested to me here to use the stand-alone sedoy since I quickly got stuck with the manual directions..
Appreciate 0
      01-26-2021, 04:37 AM   #8
elthox
Enlisted Member
2
Rep
43
Posts

Drives: E91 330xd stage 1
Join Date: Oct 2017
Location: tirana

iTrader: (0)

You are doing something wrong, or at least might be any missing files. I have installed it more than 100 times and never prompts license key
Appreciate 1
      01-26-2021, 08:29 AM   #9
gdog
New Member
United_States
0
Rep
13
Posts

Drives: 2008 328i
Join Date: Jan 2021
Location: SE MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by elthox View Post
You are doing something wrong, or at least might be any missing files. I have installed it more than 100 times and never prompts license key
Thanks for your response. I will try to uninstall and retry installation, but this time will use an older version that included the license file.

This is win10-64 OS BTW, if that matters.

Last edited by gdog; 01-26-2021 at 08:35 AM..
Appreciate 0
      01-26-2021, 03:35 PM   #10
sdbmwcoding
Captain
123
Rep
649
Posts

Drives: BMW M3
Join Date: May 2019
Location: socal

iTrader: (0)

The sedoy stand-alone is a 1 click install launcher. No need to manually install it. In the download will be instruction photos on how to configure the files for automatic install, if you do it correctly it won't prompt you for any keys or require you to set anything up like you're seeing in the YouTube video.
Appreciate 0
      01-26-2021, 07:48 PM   #11
beemwu3
New Member
United_States
2
Rep
8
Posts

Drives: 328i cabrio 325xi kombi
Join Date: Aug 2020
Location: Austin, Texas

iTrader: (0)

Garage List
I've installed sedoy standalone ver 4.25 (Dec 2020). Starts no problem, no key required but I cannot connect to my car. I am using K+DCAN USB cable (works with some other apps). I had to install ISTA to drive D because of the size (it installed itself in D:\EC-APPS\ISTA\). I edited EDIBAS.INI (in D:\EC-APPS\ISTA\EDIBAS\BIN) to point to the location of ECU. I do not know what else (.INI) to configure? Where the COM port is defined?

BTW, I assume that for my BMW 328i E93, I need to select BMW/PKW (PKW= Personenkraftwagen, and not BMW/MINI)

thnx
Appreciate 0
      01-26-2021, 10:10 PM   #12
beemwu3
New Member
United_States
2
Rep
8
Posts

Drives: 328i cabrio 325xi kombi
Join Date: Aug 2020
Location: Austin, Texas

iTrader: (0)

Garage List
ISTA sedoy version - configuring OBD K-DCAN

BTW, my EDIABAS folder does not have OBD.INI

Shall I create one? E.g.,:

[OBD]
Port=Com9
Hardware=USB


Shall I change in Ediabas.ini 7.3

From:
Interface = REMOTE

to:
Interface = STD:OBD

?



Quote:
Originally Posted by beemwu3 View Post
I've installed sedoy standalone ver 4.25 (Dec 2020). Starts no problem, no key required but I cannot connect to my car. I am using K+DCAN USB cable (works with some other apps). I had to install ISTA to drive D because of the size (it installed itself in D:\EC-APPS\ISTA\). I edited EDIBAS.INI (in D:\EC-APPS\ISTA\EDIBAS\BIN) to point to the location of ECU. I do not know what else (.INI) to configure? Where the COM port is defined?

BTW, I assume that for my BMW 328i E93, I need to select BMW/PKW (PKW= Personenkraftwagen, and not BMW/MINI)

thnx
Appreciate 0
      01-27-2021, 11:53 AM   #13
ctuna
Lieutenant General
1255
Rep
10,945
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

Be sure you have all the C++ excutables installed as per link.
Better and easier to debug the cable interface with Inpa.
If you have installed on another drive I don't know how that effects
Ista but on Inpa it has to be installed on the C drive to make calls
to the sub program folders.
Appreciate 0
      01-28-2021, 11:26 AM   #14
gbalthrop
Colonel
841
Rep
2,001
Posts

Drives: 2007 328xi E91
Join Date: May 2017
Location: Fairfax County, Virginia

iTrader: (0)

ISTA Download, MEGA Site formerly Linked by BG

Linked BELOW is the MEGA site that used to be linked on BG Downloads page, for ISTA+ Download.
I installed and use this version on my 3/2007 328xi; NO issues.
Installation instructions in txt file which appears when you "UN-Zip" the compressed file, 9.98GB.

You DO have to FIRST Install BMW Standard Tools & proper Datens for YOUR model (E89 Datens for E9x).
I installed BG "Standard Tools" and Datens per their Downloads page. Here is MEGA site for ISTA+:

https://mega.nz/file/a1wUmYCD#G0C3_H...o9uQ4EpxjI8oZs

George
Appreciate 0
      01-28-2021, 02:45 PM   #15
elthox
Enlisted Member
2
Rep
43
Posts

Drives: E91 330xd stage 1
Join Date: Oct 2017
Location: tirana

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gdog View Post
Quote:
Originally Posted by elthox View Post
You are doing something wrong, or at least might be any missing files. I have installed it more than 100 times and never prompts license key
Thanks for your response. I will try to uninstall and retry installation, but this time will use an older version that included the license file.

This is win10-64 OS BTW, if that matters.
Win10 performs better. Make sure to install prerequisites.
Appreciate 0
      01-28-2021, 08:27 PM   #16
beemwu3
New Member
United_States
2
Rep
8
Posts

Drives: 328i cabrio 325xi kombi
Join Date: Aug 2020
Location: Austin, Texas

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by gbalthrop View Post
Linked BELOW is the MEGA site that used to be linked on BG Downloads page, for ISTA+ Download.
I installed and use this version on my 3/2007 328xi; NO issues.
Installation instructions in txt file which appears when you "UN-Zip" the compressed file, 9.98GB.

You DO have to FIRST Install BMW Standard Tools & proper Datens for YOUR model (E89 Datens for E9x).
I installed BG "Standard Tools" and Datens per their Downloads page. Here is MEGA site for ISTA+:

https://mega.nz/file/a1wUmYCD#G0C3_H...o9uQ4EpxjI8oZs

George
Thanks for the recommendation. I found I already have this - it's a 4-5 years old version. I would rather fix the new install of sedoy standalone version - it is from December 2020. I have all data, other prerequisites etc. However, the sedoy standalone install has very quick instruction - it does not say anything specific = do not specify if and how to install BMW tools, or daten, or anything else.
Appreciate 0
      01-31-2021, 11:38 AM   #17
gdog
New Member
United_States
0
Rep
13
Posts

Drives: 2008 328i
Join Date: Jan 2021
Location: SE MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by sd********* View Post
The sedoy stand-alone is a 1 click install launcher. No need to manually install it. In the download will be instruction photos on how to configure the files for automatic install, if you do it correctly it won't prompt you for any keys or require you to set anything up like you're seeing in the YouTube video.
Thanks much for this response; this is good to know. Looking at the requirements.txt file, I did not have the "Visual C++ Runtime 2015-2019" or Chrome installed so did that, and now about to try ISTA+ v4.25.40 install.

I'm assuming the self-installer will also install the enclosed "Standard Tools" as well; yes? I uninstalled all prior BMW s/w.
Appreciate 0
      01-31-2021, 12:12 PM   #18
ctuna
Lieutenant General
1255
Rep
10,945
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

The thing is we know the bimmergeeks version works and we don't know
anything about the standalones. Also you can update what every version you
get with the software upgrade tool but also most likely any version you get
will be uptodate enough to do anything worth doing to your car. Later version's
started to do things like the F series and beyond.

Last edited by ctuna; 02-08-2021 at 05:30 PM..
Appreciate 0
      02-07-2021, 03:20 PM   #19
beemwu3
New Member
United_States
2
Rep
8
Posts

Drives: 328i cabrio 325xi kombi
Join Date: Aug 2020
Location: Austin, Texas

iTrader: (0)

Garage List
Where can I find the working bimmergeeks version of Rheingold / ISTA-D etc? Their website only has the Standard Tools as far as I can tell

Quote:
Originally Posted by ctuna View Post
The think is we know the bimmergeeks version works and we don't know
anything about the standalones. Also you can update what every version you
get with the software upgrade tool but also most likely any version you get
will be uptodate enough to do anything worth doing to your car. Later version's
started to do things like the F series and beyond.
Appreciate 0
      02-08-2021, 05:28 PM   #20
ctuna
Lieutenant General
1255
Rep
10,945
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

The link is in entry 14 . George came to the rescue it's the same one that
Bimmergeeks used to have up.

"Linked BELOW is the MEGA site that used to be linked on BG Downloads page, for ISTA+ Download.
I installed and use this version on my 3/2007 328xi; NO issues.
Installation instructions in txt file which appears when you "UN-Zip" the compressed file, 9.98GB.

You DO have to FIRST Install BMW Standard Tools & proper Datens for YOUR model (E89 Datens for E9x).
I installed BG "Standard Tools" and Datens per their Downloads page. Here is MEGA site for ISTA+:"

https://mega.nz/file/a1wUmYCD#G0C3_H...o9uQ4EpxjI8oZs

George

Any tricks to getting that link to work do you have to have a active paid account.?

Last edited by ctuna; 02-08-2021 at 05:36 PM..
Appreciate 0
      02-12-2021, 12:04 PM   #21
gbalthrop
Colonel
841
Rep
2,001
Posts

Drives: 2007 328xi E91
Join Date: May 2017
Location: Fairfax County, Virginia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ctuna View Post
... "Here is MEGA site for ISTA+:
https://mega.nz/file/a1wUmYCD#G0C3_H...o9uQ4EpxjI8oZs
George"

Any tricks to getting that link to work? Do you have to have a active paid account.?
When I used MEGA server to download BG Standard Tools (INPA) & E89 Datens files, AS Well as the ISTA+ file, there was NO requirement of setting up an account. You just had to wait 4 or 5 hours after the first 5 GB of download, for the download to automatically resume. That was MORE than ONE YEAR ago.

So anyone who has used it recently, please advise HOW MEGA is operating at this time.

George
Appreciate 0
      02-13-2021, 02:58 PM   #22
ctuna
Lieutenant General
1255
Rep
10,945
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

I have and account but it was established a long time ago .
Maybe they want Money now before you can download not sure.
I paid 5 bucks for a months continuous high speed access then.

The first time I tried to load a Ista D software it was painfully slow but
I only had 25 gb download speed then.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 09:15 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST