E90Post
 


Bimmer Retrofit
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N54 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications - 335i > How long does it take for JB3 to adapt?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-10-2010, 03:29 AM   #1
Cloud9blue
Brigadier General
Cloud9blue's Avatar
United_States
603
Rep
3,245
Posts

Drives: around the potholes
Join Date: Aug 2008
Location: Chicago, IL

iTrader: (13)

JB 3 2.0, feel slow after map switch

I installed the jb3 2.0 on Wednesday and switched to map 3 immediately. Definitely notice the car has quite a bit more power right away. And the pull at 2nd gear from 40mph to 70mph is quite unbelievable at first.

So I was being a little impatience, and decided to switch to map 5 on Thursday night. From my butt dyno, it seems like map 5 is slower than map 3 even after more than 50 miles of spirited driving.

So the question is how long does it take for the car to be fully adapted. Maybe I should leave it on map 3 for a week and then switch to map 5?

The car is fully stock btw.
__________________
09 BMW E92 335i: Top Mount EFR 7670 / Motiv / AP Racing / Wavetrac / TC Kline [Full Mod List]
07 BMW R1200S: Shine Yellow / Akrapovic / Ohlins

Last edited by Cloud9blue; 04-15-2010 at 06:21 PM.
Appreciate 0
      04-10-2010, 05:02 AM   #2
hotrod182
.
hotrod182's Avatar
148
Rep
3,485
Posts

Drives: 07 335i, 06 M3
Join Date: Dec 2006
Location: California

iTrader: (0)

Did you switch maps on or confirm via laptop, or did you just pedal switch?
__________________
2011 Alpine 335d M-Sport 12.34 @ 110.48mph
2017 i3 Terra
2008 Black 335i Sedan. 11.11@ 129.47 mph
2008 Monaco Blue JB3 2.0 335i Coupe. 11.33 @ 132.77 mph (N54 stock turbo trap speed WR)
60-130mph: 6.95 seconds stock turbo WR (.16% slope)
Appreciate 0
      04-10-2010, 05:21 AM   #3
e46m3to335i
Major
United_States
66
Rep
1,059
Posts

Drives: 2012 F30 335i
Join Date: Feb 2010
Location: Fort Bragg, NC

iTrader: (26)

What octane gas are you using and what have the weather temps been in the last week in your area? Both of these things will matter for map 5.
-Nick
__________________
2009 E82 135i: M6 / Alpine White / M-Sport / MHD Stage 1 / Kittyless DP's / DCI's / Performance Exhaust / Blackline Tails / CDV Mod / BMS PCV / Gloss Black Grilles
Appreciate 0
      04-10-2010, 10:32 AM   #4
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
3075
Rep
74,754
Posts


Drives: 2007 335i, 2015 M3
Join Date: Dec 2008
Location: N54tuning.com

iTrader: (89)

We usually recommend 2-3 days on map3 before going up to map5. Also with map5 make sure you have the proper octane requirement and you have at least a DCI in terms of engine mods.

Mike
__________________

OCTOBER SALE on VRSF PRODUCTS!! Use Coupon Code; OCTOBERSALE
www.n54tuning.com
mike@n54tuning.com
Appreciate 0
      04-10-2010, 11:31 AM   #5
Cloud9blue
Brigadier General
Cloud9blue's Avatar
United_States
603
Rep
3,245
Posts

Drives: around the potholes
Join Date: Aug 2008
Location: Chicago, IL

iTrader: (13)

I use 93 for the car. The weather has been rather chilly actually, around 40 degree. Guess I should switch back to map 3 then.
__________________
09 BMW E92 335i: Top Mount EFR 7670 / Motiv / AP Racing / Wavetrac / TC Kline [Full Mod List]
07 BMW R1200S: Shine Yellow / Akrapovic / Ohlins
Appreciate 0
      04-10-2010, 12:21 PM   #6
pcmike
Captain
United_States
130
Rep
865
Posts

Drives: 2019 BMW X3 M40i
Join Date: Oct 2009
Location: Lake Worth, FL

iTrader: (0)

I'd email Terry.. he'll probably say MAP5 is perfectly fine....
__________________


Fully Loaded
Appreciate 0
      04-10-2010, 12:39 PM   #7
john boxter
Captain
United_States
17
Rep
763
Posts

Drives: 2008 e93
Join Date: Sep 2009
Location: long Island New York

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by Mike@N54Tuning.com View Post
We usually recommend 2-3 days on map3 before going up to map5. Also with map5 make sure you have the proper octane requirement and you have at least a DCI in terms of engine mods.

Mike
i jump from map 0 to map 5 alot is that bad for the car?
Appreciate 0
      04-10-2010, 12:59 PM   #8
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
3075
Rep
74,754
Posts


Drives: 2007 335i, 2015 M3
Join Date: Dec 2008
Location: N54tuning.com

iTrader: (89)

Quote:
Originally Posted by john boxter View Post
i jump from map 0 to map 5 alot is that bad for the car?
No. The suggestion is just so people with new installs can verify its all working as it should be, get used to the default power increase, etc. If you like to run map 0 a lot check out the cold start feature in the latest 4/4 firmware. Cool stuff.

Mike
__________________

OCTOBER SALE on VRSF PRODUCTS!! Use Coupon Code; OCTOBERSALE
www.n54tuning.com
mike@n54tuning.com
Appreciate 0
      04-10-2010, 06:41 PM   #9
themyst
Major General
themyst's Avatar
South Korea
131
Rep
6,632
Posts

Drives: '16 MK7 GTI
Join Date: Feb 2009
Location: NYC

iTrader: (8)

Send a message via AIM to themyst
One WOT run-through if you're switching between actual tuned maps is enough to get at least 90% adaptation.
__________________
E90 LCI N54 6AT
Appreciate 0
      04-15-2010, 06:29 PM   #10
Cloud9blue
Brigadier General
Cloud9blue's Avatar
United_States
603
Rep
3,245
Posts

Drives: around the potholes
Join Date: Aug 2008
Location: Chicago, IL

iTrader: (13)

just a little update.

So I switched back to map 3 last week. But somehow the car just don't pull as strong as it was when I first put the chip in. Even in 2nd gear, it is very difficult to get the tires to spin, which is something very easy to achieve before. The car is A LOT SLOWER than it was on JB+ at 70% setting.

I have reset the ECU, knock adaption, vano adaption, etc. through BT cable this weekend and put the car back on map 3. It felt great at first. But at the middle of the drive, I can feel the car become less responsive. Don't know what happened, but it feels like there are a lot more lag at sub-3k rpm and the engine lacks top end power. Don't think it is possible, but can the ECU adaption actually make the car slower over time?

I couldn't find any code with the BT cable. But I have a data logging cable which I didn't install with the JB3 at first. Think it is worth it to open up the ECU again and check everything is connected alright and attach the data logging cable along the way? Could it be any other problem with the car? Mine is a MY09, automatic transmission.
__________________
09 BMW E92 335i: Top Mount EFR 7670 / Motiv / AP Racing / Wavetrac / TC Kline [Full Mod List]
07 BMW R1200S: Shine Yellow / Akrapovic / Ohlins
Appreciate 0
      04-15-2010, 06:34 PM   #11
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
3075
Rep
74,754
Posts


Drives: 2007 335i, 2015 M3
Join Date: Dec 2008
Location: N54tuning.com

iTrader: (89)

Quote:
Originally Posted by AlpineCloud9 View Post
just a little update.

So I switched back to map 3 last week. But somehow the car just don't pull as strong as it was when I first put the chip in. Even in 2nd gear, it is very difficult to get the tires to spin, which is something very easy to achieve before. The car is A LOT SLOWER than it was on JB+ at 70% setting.

I have reset the ECU, knock adaption, vano adaption, etc. through BT cable this weekend and put the car back on map 3. It felt great at first. But at the middle of the drive, I can feel the car become less responsive. Don't know what happened, but it feels like there are a lot more lag at sub-3k rpm and the engine lacks top end power. Don't think it is possible, but can the ECU adaption actually make the car slower over time?

I couldn't find any code with the BT cable. But I have a data logging cable which I didn't install with the JB3 at first. Think it is worth it to open up the ECU again and check everything is connected alright and attach the data logging cable along the way? Could it be any other problem with the car? Mine is a MY09, automatic transmission.
It's easy to spot if everything is working as it should be from a JB3 datalog. So do that and send it in to BMS.

Mike
__________________

OCTOBER SALE on VRSF PRODUCTS!! Use Coupon Code; OCTOBERSALE
www.n54tuning.com
mike@n54tuning.com
Appreciate 0
      04-15-2010, 06:40 PM   #12
scalbert
Major General
scalbert's Avatar
121
Rep
5,780
Posts

Drives: '13 S4, '15 Q7
Join Date: Feb 2007
Location: Woodstock, GA

iTrader: (8)

Just curious, what adapation values require days to respond?
Appreciate 0
      04-15-2010, 09:38 PM   #13
Cloud9blue
Brigadier General
Cloud9blue's Avatar
United_States
603
Rep
3,245
Posts

Drives: around the potholes
Join Date: Aug 2008
Location: Chicago, IL

iTrader: (13)

Quote:
Originally Posted by Mike@N54Tuning.com View Post
It's easy to spot if everything is working as it should be from a JB3 datalog. So do that and send it in to BMS.

Mike
What parameters should I be logging?
__________________
09 BMW E92 335i: Top Mount EFR 7670 / Motiv / AP Racing / Wavetrac / TC Kline [Full Mod List]
07 BMW R1200S: Shine Yellow / Akrapovic / Ohlins
Appreciate 0
      04-15-2010, 09:43 PM   #14
bulldog x6
Major General
bulldog x6's Avatar
103
Rep
5,045
Posts

Drives: '16 MB GLE
Join Date: Oct 2008
Location: probably work

iTrader: (28)

Quote:
Originally Posted by AlpineCloud9 View Post
just a little update.

So I switched back to map 3 last week. But somehow the car just don't pull as strong as it was when I first put the chip in. Even in 2nd gear, it is very difficult to get the tires to spin, which is something very easy to achieve before. The car is A LOT SLOWER than it was on JB+ at 70% setting.

I have reset the ECU, knock adaption, vano adaption, etc. through BT cable this weekend and put the car back on map 3. It felt great at first. But at the middle of the drive, I can feel the car become less responsive. Don't know what happened, but it feels like there are a lot more lag at sub-3k rpm and the engine lacks top end power. Don't think it is possible, but can the ECU adaption actually make the car slower over time?

I couldn't find any code with the BT cable. But I have a data logging cable which I didn't install with the JB3 at first. Think it is worth it to open up the ECU again and check everything is connected alright and attach the data logging cable along the way? Could it be any other problem with the car? Mine is a MY09, automatic transmission.
have you recently got a software upgrade at the dealer?
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 07:40 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST