E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > ConnectedDrive / I-Drive / Navigation Related Discussion > E Series NBT Evo Retrofit Development Thread



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-03-2019, 03:58 PM   #23
vilord
Major
295
Rep
1,126
Posts

Drives: Too many
Join Date: Apr 2013
Location: boston

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Gray335i View Post
I can monitor all canbus messages with Arduino and Ta1055 or canbus shield so number of digital inputs on arduiono is irrelevant. Alps using a same setup you can send as many messages to canbus as long as you know their id. Message IDs are the same between 2 protocols as fast as I can tell
Digital inputs aren't for the canbus messaging, they're for the CIC controller, which has 6 buttons, am/fm, and mode, along with a volume knob.
The output cable for that is not a bus, it is individual signaling per control/button.
Appreciate 0
      01-03-2019, 05:20 PM   #24
Gray335i
Private First Class
21
Rep
109
Posts

Drives: 2008 335
Join Date: Oct 2011
Location: Rochester Hills, Michigan

iTrader: (0)

Yeah, sorry I forgot about faceplate wiring
Appreciate 0
      01-03-2019, 06:21 PM   #25
Mashman
First Lieutenant
113
Rep
343
Posts

Drives: E93
Join Date: Apr 2016
Location: Heaven / TX

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by vilord View Post
Would bimmerretrofit even let you change the VIN for these?
Quote:
Originally Posted by vilord View Post
Does the spec call for cat6? i imagine shielded cat5 would be okay...

As for reverse engineering the retrofit adapter? there is really not that much to it. it has two canbus interfaces, one running at 100kbps, one running at 500kbps, and it acts as a filtering gateway from one to the other. You need to filter out anything that would communicate the VIN, as we'll be running a different vin on the nbt/atm than in the car.
Beyond that, we just need to hope that the messages are the same between the cars. attach a canbus signal monitor to both kcan1 and kcan2 on the adapter... send a steering wheel command, and see if the message and headers are the same. turn the idrive wheel, etc...

you'd need whatever arduino to have enough digital inputs as well to read from the CIC dash control panel, which has 8 buttons, 6 of which are touch-sensitive, and one volume/power knob. should be relatively easy to reverse engineer that, as i believe it is direct wires to each button.
BimmerRetrofit charges $89 to 'reactivate' their adapters to a different VIN. I can understand locking to a VIN as a way to avoid Chinese clones, but they should allow free swapping to a different VIN, at least on a limited basis of something like once a year. To charge almost a hundred dollars is a money grabbing ripoff!

E-series cars are BN2000 while F-series cars with NBT are BN2020, the messages need to be transformed. This is in my opinion why the adapters for E-series are so much more expensive, they need to do a lot of research to determine how to transform the messages.
__________________
I keep getting robbed because I leave the front door open..

I could close it but I feel doing so would be a victory for the thieves....
Appreciate 1
Nickco431157.00
      01-03-2019, 06:26 PM   #26
Nickco43
Lieutenant Colonel
Nickco43's Avatar
1157
Rep
1,811
Posts

Drives: 13 BMW 335i xDrive
Join Date: Apr 2018
Location: Philadelphia, PA

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Mashman View Post
BimmerRetrofit charges $89 to 'reactivate' their adapters to a different VIN. I can understand locking to a VIN as a way to avoid Chinese clones, but they should allow free swapping to a different VIN, at least on a limited basis of something like once a year. To charge almost a hundred dollars is a money grabbing ripoff!

E-series cars are BN2000 while F-series cars with NBT are BN2020, the messages need to be transformed. This is in my opinion why the adapters for E-series are so much more expensive, they need to do a lot of research to determine how to transform the messages.
Car systems will change the vin on my adapter for free. Also I wonder if some other retrofit company complained about my CIC listing on E90 post and had it taken down.
Appreciate 0
      01-03-2019, 08:09 PM   #27
Gray335i
Private First Class
21
Rep
109
Posts

Drives: 2008 335
Join Date: Oct 2011
Location: Rochester Hills, Michigan

iTrader: (0)

most likely yes because you were using site to advertise your cic retrofits and not sponsoring.just my opinion.
Appreciate 0
      01-03-2019, 08:15 PM   #28
Nickco43
Lieutenant Colonel
Nickco43's Avatar
1157
Rep
1,811
Posts

Drives: 13 BMW 335i xDrive
Join Date: Apr 2018
Location: Philadelphia, PA

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Gray335i View Post
most likely yes because you were using site to advertise your cic retrofits and not sponsoring.just my opinion.
I emailed bimmerpost about becoming a sponsor but they never responded.

Back to the Evo, I emailed my dealer plug and they think there is a pre-made obar cable that you can buy. I am going to call the service manager tomorrow and hopefully they can find all of the retrofit cables.

Last edited by Nickco43; 01-03-2019 at 08:21 PM..
Appreciate 0
      01-03-2019, 08:25 PM   #29
vilord
Major
295
Rep
1,126
Posts

Drives: Too many
Join Date: Apr 2013
Location: boston

iTrader: (1)

Garage List
Quadlock pin 14 on E series cars is listed as:
14 E Signal, locator lighting Connector, dimmed instrument lighting

on the Evo, it is listed as:
14 E Locator light and ambient light Front Electronic Module

Any idea why the retrofit guides say to cut this wire?
Appreciate 0
      01-03-2019, 08:30 PM   #30
Nickco43
Lieutenant Colonel
Nickco43's Avatar
1157
Rep
1,811
Posts

Drives: 13 BMW 335i xDrive
Join Date: Apr 2018
Location: Philadelphia, PA

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by vilord View Post
Quadlock pin 14 on E series cars is listed as:
14 E Signal, locator lighting Connector, dimmed instrument lighting

on the Evo, it is listed as:
14 E Locator light and ambient light Front Electronic Module

Any idea why the retrofit guides say to cut this wire?
I am not sure. I did that with my NBT Next.
Appreciate 0
      01-03-2019, 08:53 PM   #31
Gray335i
Private First Class
21
Rep
109
Posts

Drives: 2008 335
Join Date: Oct 2011
Location: Rochester Hills, Michigan

iTrader: (0)

evo / nbt Hu are not designed to use faceplate that is hard wired to original cic HU.
this wire was used to turn on baclklight / lights on cic faceplate and i think enbt emulator takes care of that since faceplate is directly connected to emulator
Appreciate 0
      01-04-2019, 09:01 AM   #32
vilord
Major
295
Rep
1,126
Posts

Drives: Too many
Join Date: Apr 2013
Location: boston

iTrader: (1)

Garage List
Ah, that makes sense.

I have a 440i loaner for the next couple of days because my 2010 is in for recall work.
Coming from CIC, evo id6 is *really really nice!*. Faster, better organized, radio stations are sorted by frequency instead of whatever random RDS signal the CIC picked up over the last few years... I'll try out carplay later after I get some work-work done.
Overall the car is a lot of fun, but I don't think I'll ever be happy with an automatic transmission.

Since I'm waiting for a video cable to be able to test *any* of my gear, I might at least make sure the two screens I have work, by, well, popping them into the loaner

Would be nice to test my head unit too, but I'll probably have to hack together a cable so it doesn't pick up the VIN from the car and lock itself up.
Appreciate 0
      01-04-2019, 11:07 AM   #33
Gray335i
Private First Class
21
Rep
109
Posts

Drives: 2008 335
Join Date: Oct 2011
Location: Rochester Hills, Michigan

iTrader: (0)

I found my ntb unit last night and discovered that's its actually nbt evo.
Most likely ID4 because hardware is 2.3 and B143. this should be 2gig version.
I ordered 6.5 inch screen today just for testing since I don't even know if my evo is functional.
Like you said , I wouldn't connect unit to your loaner because it will lock your unit because of vin mismatch.
Appreciate 0
      01-04-2019, 11:15 AM   #34
Nickco43
Lieutenant Colonel
Nickco43's Avatar
1157
Rep
1,811
Posts

Drives: 13 BMW 335i xDrive
Join Date: Apr 2018
Location: Philadelphia, PA

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Gray335i View Post
I found my ntb unit last night and discovered that's its actually nbt evo.
Most likely ID4 because hardware is 2.3 and B143. this should be 2gig version.
I ordered 6.5 inch screen today just for testing since I don't even know if my evo is functional.
Like you said , I wouldn't connect unit to your loaner because it will lock your unit because of vin mismatch.
The id4 or silver top EVOs as I call them are dirt cheap. I see them listed for $150 to $200. I would keep looking for a cheap blacktop once they become cheap later this year.

My black top is out for delivery.
Appreciate 0
      01-04-2019, 03:37 PM   #35
Nickco43
Lieutenant Colonel
Nickco43's Avatar
1157
Rep
1,811
Posts

Drives: 13 BMW 335i xDrive
Join Date: Apr 2018
Location: Philadelphia, PA

iTrader: (0)

Garage List


My Evo, ATM and amp arrived. My Evo has DAB radio but is a US version.

Mashman I messed up and bought a roof ATM. Can I just buy the antenna from the donor car and put the ATM + Antenna in the trunk?

Last edited by Nickco43; 01-04-2019 at 07:34 PM..
Appreciate 1
      01-04-2019, 11:01 PM   #36
Nickco43
Lieutenant Colonel
Nickco43's Avatar
1157
Rep
1,811
Posts

Drives: 13 BMW 335i xDrive
Join Date: Apr 2018
Location: Philadelphia, PA

iTrader: (0)

Garage List


Amp is in and working. The EQ is way off. I need to get someone local to tune it.

Updated: I used EQ settings from the 7 series forum. It sounds better but I think someone local needs to sit down and tune the E90 for the new amp. Before the summer time I will need to wire in an amp fan. I am going to use the CD changer pre-wire power cables for the fan.

https://www.bimmerfest.com/forums/sh.../topics/850611

Last edited by Nickco43; 01-04-2019 at 11:47 PM..
Appreciate 0
      01-05-2019, 09:36 AM   #37
vilord
Major
295
Rep
1,126
Posts

Drives: Too many
Join Date: Apr 2013
Location: boston

iTrader: (1)

Garage List
Tested the 8.8 CID in the 440i loaner, it won't power up. Exactly the same model as the one in the car, so I think this one is dead. Hopefully I can get an exchange or refund :/

Going to try just pumping raw 12v into both of the screens i have to hopefully get a no signal error i guess. should've done that when i first got them.

Last edited by vilord; 01-05-2019 at 10:20 AM..
Appreciate 0
      01-05-2019, 10:58 AM   #38
Gray335i
Private First Class
21
Rep
109
Posts

Drives: 2008 335
Join Date: Oct 2011
Location: Rochester Hills, Michigan

iTrader: (0)

similar luck with my evo. looks like there was acid spill all over the unit that basically made HD fail. I opened it and cleaned as much as possible since motherboards look ok. My 6.5 inch test screen should be arriving Monday afternoon.
Appreciate 0
      01-05-2019, 11:00 AM   #39
vilord
Major
295
Rep
1,126
Posts

Drives: Too many
Join Date: Apr 2013
Location: boston

iTrader: (1)

Garage List
I'm not sure if I should get anything on the screen with just power... sucks not having a CID cable. Will the old CIC cid cable with if I run power separately?

At least my evo powers up, though I have no way of testing it out. I guess I can make up the oabr cable, send in +12v to the right places and a KCAN wakeup signal, and see if that causes the ethernet port to open up
Appreciate 0
      01-05-2019, 11:18 AM   #40
Nickco43
Lieutenant Colonel
Nickco43's Avatar
1157
Rep
1,811
Posts

Drives: 13 BMW 335i xDrive
Join Date: Apr 2018
Location: Philadelphia, PA

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by vilord View Post
I'm not sure if I should get anything on the screen with just power... sucks not having a CID cable. Will the old CIC cid cable with if I run power separately?

At least my evo powers up, though I have no way of testing it out. I guess I can make up the oabr cable, send in +12v to the right places and a KCAN wakeup signal, and see if that causes the ethernet port to open up
I believe the screen runs on 8.4 volts.
Appreciate 0
      01-05-2019, 02:13 PM   #41
Nickco43
Lieutenant Colonel
Nickco43's Avatar
1157
Rep
1,811
Posts

Drives: 13 BMW 335i xDrive
Join Date: Apr 2018
Location: Philadelphia, PA

iTrader: (0)

Garage List
I am ordering a few things from car systems on the 9th. If anyone wants to split the $40 Euro Fedex shipping cost send me a PM and I can add you on to the order.

The eNBT emulators are $400 euro = $456 USD x 3% US Paypal Feels X 4.4% international Paypal fees = $476 USD
CID Voltage regulators are $25 euro = $29 USD x 3% US Paypal Feels X 4.4% international Paypal fees = $31 USD
Appreciate 0
      01-05-2019, 02:59 PM   #42
vilord
Major
295
Rep
1,126
Posts

Drives: Too many
Join Date: Apr 2013
Location: boston

iTrader: (1)

Garage List
At Nick's suggestion, I hooked up my NBT to the car instead of the viewtool usb thing. NBT powers up, same as before, but the front panel lights work, eject works, and i can reinsert the cd it came with (Guns 'n Roses - Use Your Illusion).
Nick also suggested testing my car's iphone, so i installed the connected drive app, added the NBT's vin, then plugged it in. it got an error reading the VIN from the NBT directly, but when I started up Pandora, it transferred control to the NBT (which I can't see, because no display cable).

Seems like my NBT is good! Now back to the waiting-for-a-cable game...
Appreciate 0
      01-05-2019, 03:24 PM   #43
Gray335i
Private First Class
21
Rep
109
Posts

Drives: 2008 335
Join Date: Oct 2011
Location: Rochester Hills, Michigan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by vilord View Post
I'm not sure if I should get anything on the screen with just power... sucks not having a CID cable. Will the old CIC cid cable with if I run power separately?

At least my evo powers up, though I have no way of testing it out. I guess I can make up the oabr cable, send in +12v to the right places and a KCAN wakeup signal, and see if that causes the ethernet port to open up
old cic cable will not work. newer nbt cid's are using separate power source since then dont have old stile power and can connector.this is still 12VDC.

newer evos require 7.5VDC to properly power on cid. that is the only thing power converter does. I build one using some amazon parts for less then $3 (converter).
Appreciate 0
      01-05-2019, 04:59 PM   #44
vilord
Major
295
Rep
1,126
Posts

Drives: Too many
Join Date: Apr 2013
Location: boston

iTrader: (1)

Garage List
I think the evo puts out 12vdc (measured 14 on the CID output port on my evo), and the non-evo CID wants 8.2-ish volts, that's why a power converter is required to go from an evo HU to a non-evo CID.

trouble i'm having is with touchscreen evo CIDs
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 07:37 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST