E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > N55 Turbo Engine Tuning and Exhaust Modifications - 335i Tuning > 2011 335i error



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-03-2015, 10:33 PM   #1
Legal335xdrive
New Member
United_States
5
Rep
29
Posts

Drives: 2011 335i xdrive
Join Date: May 2015
Location: Royal Palm Beach, FL

iTrader: (0)

2011 335i error

Today while I was just cruising my car threw a check engine light and 2 error codes (2C56 & 2C58). Does anyone know what would cause these to come up? Wasn't during WOT. Thanks in advance. My car is fbo and protuned on E50 (if that mattters).
Appreciate 0
      10-04-2015, 07:29 AM   #2
Dconnelly9191
Private
7
Rep
79
Posts

Drives: 2011 335i Xdrive Coupe
Join Date: Oct 2013
Location: Colorado Springs

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Legal335xdrive View Post
Today while I was just cruising my car threw a check engine light and 2 error codes (2C56 & 2C58). Does anyone know what would cause these to come up? Wasn't during WOT. Thanks in advance. My car is fbo and protuned on E50 (if that mattters).
Here is the BMW code list it might help you figure it out.
Attached Images
File Type: pdf N55 Tech Code List.pdf (788.0 KB, 3820 views)
Appreciate 0
      10-04-2015, 07:32 AM   #3
Dconnelly9191
Private
7
Rep
79
Posts

Drives: 2011 335i Xdrive Coupe
Join Date: Oct 2013
Location: Colorado Springs

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Legal335xdrive View Post
Today while I was just cruising my car threw a check engine light and 2 error codes (2C56 & 2C58). Does anyone know what would cause these to come up? Wasn't during WOT. Thanks in advance. My car is fbo and protuned on E50 (if that mattters).
Looks like Boost pressure too high & Boost pressure build-up blocked are what the codes are.
Appreciate 0
      10-04-2015, 09:12 AM   #4
Legal335xdrive
New Member
United_States
5
Rep
29
Posts

Drives: 2011 335i xdrive
Join Date: May 2015
Location: Royal Palm Beach, FL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dconnelly9191 View Post
Looks like Boost pressure too high & Boost pressure build-up blocked are what the codes are.
That's strange, I was just cruising when it happened. I'll check my connections and couplings. Thanks for the reply.
Appreciate 0
      08-29-2016, 07:11 AM   #5
aaron_
Captain
83
Rep
698
Posts

Drives: E93 335i LCI
Join Date: Dec 2015
Location: Sydney

iTrader: (0)

Bump for an old thread

This happened to me at wot. Car is a 2011 n55 recently flashed ppk. Only happened this arvo. Codes read and cleared. Will see if it happens again

What are the usual culprits and cost of fix. The spreadsheet mentions wastegates and solanoids
Appreciate 0
      09-13-2016, 11:38 PM   #6
AFLRO
Private
AFLRO's Avatar
Germany
136
Rep
54
Posts

Drives: '11 E90 335i & '20 F87 M2C
Join Date: Mar 2015
Location: Deutschland

iTrader: (0)

Garage List
2020 BMW M2C  [0.00]
2011 BMW 335i  [0.00]
Make that x3. Have been having this BS for a while now. Replaced spark plugs, coils, had the walnut blasting done. This week the CP crapped out so put ER CP in and the same 2C56 and 2C58 light up. I can replicate this 100% of the time by going WOT in 3rd gear all the way through 5th. I can almost never get to 5th gear shifting at about 6,500RPM w/o going into the limp mode. I can definitely feel the car hesitating when going WOT, almost as if it is misfiring, but less severe. Can hear what sounds like turbo sound going "PSH PSH PSH" until I throw limp mode. I will be replacing both oxygen sensors this week to see if O2 sensors could have something to do with this. Car is 100% stock except the ER CP. Running 91 OCT pump gas.
__________________
2011 E90 335i Black Sapphire Metallic w/ Black Dakota 6MT
2020 F87 M2 Competition Hockenheim Silver w/ Black Dakota & Blue Stitching DCT
Appreciate 0
      09-16-2016, 05:49 AM   #7
aaron_
Captain
83
Rep
698
Posts

Drives: E93 335i LCI
Join Date: Dec 2015
Location: Sydney

iTrader: (0)

update? WOT 3rd and 4th gear triggers these faults. anyone know the cause?
Appreciate 0
      04-29-2018, 10:46 AM   #8
Guibibi
New Member
4
Rep
12
Posts

Drives: 2011 335i XDrive
Join Date: Apr 2018
Location: Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AFLRO View Post
Make that x3. Have been having this BS for a while now. Replaced spark plugs, coils, had the walnut blasting done. This week the CP crapped out so put ER CP in and the same 2C56 and 2C58 light up. I can replicate this 100% of the time by going WOT in 3rd gear all the way through 5th. I can almost never get to 5th gear shifting at about 6,500RPM w/o going into the limp mode. I can definitely feel the car hesitating when going WOT, almost as if it is misfiring, but less severe. Can hear what sounds like turbo sound going "PSH PSH PSH" until I throw limp mode. I will be replacing both oxygen sensors this week to see if O2 sensors could have something to do with this. Car is 100% stock except the ER CP. Running 91 OCT pump gas.
Sorry to revive an old thread, but did you or someone else had this problem and fixed it? Just bought my car and it does the same thing and it is driving me crazy!
Appreciate 0
      04-29-2018, 09:51 PM   #9
jiatistuta
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2011 335i Coupe
Join Date: Jan 2016
Location: MS

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Guibibi View Post
Sorry to revive an old thread, but did you or someone else had this problem and fixed it? Just bought my car and it does the same thing and it is driving me crazy!
I did have 2C56 code. According to the N55 diagnosis handbook:

Potential problem source(s):- Boost-pressure sensor is defective or has been tampered with- Electropneumatic pressure converter in wastegate valve is defective- Wastegate valve is defective

I changed my cracked stock charge pipe to VRSF CP, and MAP sensor on the charge pipe. The code never appears again. But now I have 2C57 (half engine light when WOT around 80mph or above), which may be the pressure converter. I'm gonna change it next week to see what happens.

BTW, if you wanna keep your out-of-warranty BMW for another couple of years, I suggest you invest an OBD reader for BMW. It can read and parse code in the DME (invisible to general OBD readers).
Appreciate 0
      04-29-2018, 10:02 PM   #10
jiatistuta
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2011 335i Coupe
Join Date: Jan 2016
Location: MS

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by aaron_ View Post
update? WOT 3rd and 4th gear triggers these faults. anyone know the cause?
It is not a fault related to the transmission IMO. Whenever you accelerate WOT and the engine requires more compressed air/gas than turbo/HPFP can provide (maybe 3rd gear, 4th gear, etc.), it throws an error.
Top potential culprits:
1. Cracked stock charge pipe (change it ASAP for God's sake, you never know when it will crack)
2. Bad MAP sensor, either on the charge pipe or on the intake manifold.
3. Bad high pressure fuel sensor on the end of the fuel rail (towards cockpit)
4. Bad HPFP (not common for N55)
5. Bad pneumatic pressure converter in wastegate valve
6. Bad wastgate/turbo (you dont wanna see this)

Oh, bad bad bad.....this is the original flavor of an out-of-warranty BMW
Appreciate 0
      10-25-2018, 04:12 PM   #11
edgar92g
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: 2011 335I M Sport, E93, N55
Join Date: Oct 2018
Location: Ontario, CA

iTrader: (0)

Faulty Codes 2C56, 2C58

Sorry to bring this post back up, but I am experiencing the same symptoms and getting the same codes. Did any of you figure out the solution? It would be nice to know and put this to rest for once.
Appreciate 0
      10-27-2018, 09:11 AM   #12
WiL335i
Private
United_States
18
Rep
83
Posts

Drives: 2011 335i Coupe Alpine White
Join Date: Jun 2011
Location: Winchester, CA

iTrader: (0)

Problem solved for 2c57

I had this 2c57 problem over just a month ago. Whenever I try to WOT or just go over 4k rpm, the car would switch over to limp mode and a CEL is displayed. So I rechecked all my connections from the charge pipe and the in/out of intercooler. It turns out that my Boost Solenoid valve was defective. My car now has over 85k miles. The part number for the Boost Solenoid is 11747626351. Very easy to replace. It's located on the passenger side of the engine just above the turbo next to the valve cover. DIY is less than 30 minutes. You'll have your boost back stronger in no time!
Appreciate 0
      07-08-2020, 12:14 AM   #13
Serg_v32
Registered
Serg_v32's Avatar
United_States
0
Rep
1
Posts

Drives: 2011 Bmw 335i
Join Date: Jul 2020
Location: Vancouver WA

iTrader: (0)

Bmw limp mode

Hey guys can anyone help me figure out why my car isn't hitting any boost or anything I didn't get any check engine lights or anything but I scanned the car and I got Code 2C58 and 2C84. I have full bolt ons but no tune yet, I can't tune shit if my car don't even run like it's supposed to... someone please help
Appreciate 0
      08-09-2022, 01:36 PM   #14
Yeezus3351
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: BMW 335i XDrive
Join Date: Aug 2022
Location: Canada

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AFLRO View Post
Make that x3. Have been having this BS for a while now. Replaced spark plugs, coils, had the walnut blasting done. This week the CP crapped out so put ER CP in and the same 2C56 and 2C58 light up. I can replicate this 100% of the time by going WOT in 3rd gear all the way through 5th. I can almost never get to 5th gear shifting at about 6,500RPM w/o going into the limp mode. I can definitely feel the car hesitating when going WOT, almost as if it is misfiring, but less severe. Can hear what sounds like turbo sound going "PSH PSH PSH" until I throw limp mode. I will be replacing both oxygen sensors this week to see if O2 sensors could have something to do with this. Car is 100% stock except the ER CP. Running 91 OCT pump gas.
Hey did you end up solving the problem? I'm having the same issue. I've changed the pressure converter and map sensor with no luck.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 07:08 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST