E90Post
 


The Tire Rack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > Mechanical Maintenance: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / Warranty > Strange startup chirp only when engine is hot (Solved)



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-09-2020, 10:20 AM   #1
TheBigNate
New Member
United_States
0
Rep
6
Posts

Drives: 2006 BMW 330i
Join Date: Dec 2018
Location: Florida

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 330i  [0.00]
Strange startup chirp only when engine is hot (Solved)

I've had this strange "chirping" noise for around a year or so at this point. Car is a 2006 330i. It only occurs for a second when the engine and engine bay is hot. I posted about this problem before and was told it was probably a belt or a pulley making the noise. So, yesterday I finally got around to replacing the belt, tensioner, and the idler pulley with OE FCP Euro parts, and to my surprise, the chirping noise did not go away on a warm start. I followed by checking for visible wear on the alternator pulley and the power steering pump pulley. I began troubleshooting and realized that the noise can only really be heard from inside the cabin. I'm sort of stumped at this point and not sure where to continue looking from here. Below are videos of a warm start (the car was driven for about 20 minutes and then turned off prior).

https://1drv.ms/v/s!Ajz7oTgyZSpbp3NPUyBChajKH1f9 Inside cabin

https://1drv.ms/v/s!Ajz7oTgyZSpbrX6gajCwfYacLUfD Front of engine

https://1drv.ms/v/s!Ajz7oTgyZSpbrXgSSugPcXS85i0O On driver side wheel

https://1drv.ms/v/s!Ajz7oTgyZSpbrXrt6UetRiKGgnEp On passenger side wheel

https://1drv.ms/v/s!Ajz7oTgyZSpbrXnmSCkbphVodn1s Rear

Last edited by TheBigNate; 08-05-2020 at 10:08 AM..
Appreciate 0
      08-01-2020, 09:50 AM   #2
TheBigNate
New Member
United_States
0
Rep
6
Posts

Drives: 2006 BMW 330i
Join Date: Dec 2018
Location: Florida

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 330i  [0.00]
After about 5 more rounds of placing cameras everywhere to record the sound I found that I could not hear anything from the engine bay. It is loudest towards the drivers side footwell and the dashboard in general. Is there anything in or behind the dashboard in the cabin that could possibly make this chirping sound? Could the heater core, evaporator, or even the onboard computer possibly make this noise?
Appreciate 0
      08-01-2020, 02:38 PM   #3
opjose
Major
opjose's Avatar
184
Rep
1,061
Posts

Drives: 335xi
Join Date: May 2016
Location: Md

iTrader: (0)

The CIC does have a fan.
Appreciate 0
      08-05-2020, 10:07 AM   #4
TheBigNate
New Member
United_States
0
Rep
6
Posts

Drives: 2006 BMW 330i
Join Date: Dec 2018
Location: Florida

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 330i  [0.00]
Update: Got it diagnosed by BMW and it turned out to be the vacuum pump for the brakes

BMW Mastertech said hed never seen this problem before. Must be rare
Appreciate 0
      08-15-2020, 04:18 PM   #5
Kiemyster
Bimmerpost Resident Marijuana Consultant
Kiemyster's Avatar
Trinidad_and_tobago
315
Rep
3,179
Posts

Drives: 320i, 325xi, 335Xi, 335i, M3
Join Date: Nov 2006
Location: Queens/NYC

iTrader: (4)

Garage List
Do you know if it was it the pump itself or just the seal that failed?
__________________
"AMG What! S-Line Who? If you ain't got that M I got no respect for you!"
'06 Alpine Weiss E90 320i | '06 The Green Machine E90 325xi | '11 Alpine Weiss E90 M3 ZCP | '10 Silverstone X5M | '11 Alpine Weiss E90 335xi
Appreciate 0
      08-20-2020, 08:52 AM   #6
TheBigNate
New Member
United_States
0
Rep
6
Posts

Drives: 2006 BMW 330i
Join Date: Dec 2018
Location: Florida

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 330i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Kiemyster View Post
Do you know if it was it the pump itself or just the seal that failed?
I'm not entirely sure. The BMW Master tech I spoke with seemed confident after unplugging the vacuum hose and reproducing the sound on every start that there was an "internal fault" within the vacuum pump assembly. Even though it was more expensive to replace the pump instead of a seal I didn't want to take any chances with a daily driver. I was also getting 2 symptoms; the obvious chirping sound along with the "hard" brake pedal. I never noticed that the brake pedal was actually abnormally hard to press when performing a cold start but since the pump was replaced it has been very easy to press. In the end, I got it replaced at and indy for a reasonable price.

It's entirely possible that it was just a seal that went bad but I never noticed any oil leaks around the pump or anything of the sort. I decided I would just pay for the entire pump replacement for peace of mind.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:23 AM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST