E90Post
 


The Tire Rack
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Key fob question



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-08-2017, 01:51 AM   #1
M1Curious
Private
M1Curious's Avatar
United_States
18
Rep
90
Posts

Drives: `16 M235i 6MT
Join Date: Jul 2016
Location: yellow submarine

iTrader: (0)

Garage List
2016 BMW M235i  [0.00]
Key fob question

Hello,

Recently the lock button stopped working on both of my remote entry keys, non CA system. Unlock and trunk work fine, central locking inside car works fine, everything is working normally except the lock button. Occasionally it will work and lock the car (2006 E90), but lately it's 99% not working. There wasn't a gradual decrease in its functionality, one day it just stopped working, then once every blue moon it will work.

My question is, has anyone else had this problem? It seems as if the button itself is broken, or it is no longer making contact with internals to activate the lock function. I called BMW and they said oh no, better come on by and buy a new key. But at this point I don't mind opening one of the keys if it's fixable.

Has anyone had this problem and fixed it? My searches on the forum didn't come up with anything. The button depresses normally and feels like it should work. Maybe the repeated slotting of the key into the car ignition has worn down the internal bumper (if there is one) after 10+ years?

Thanks for your time and suggestions!
Appreciate 0
      01-08-2017, 02:29 AM   #2
ctuna
Major General
692
Rep
8,000
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

https://www.bmwgm5.com/

Appreciate 0
      01-08-2017, 12:48 PM   #3
M1Curious
Private
M1Curious's Avatar
United_States
18
Rep
90
Posts

Drives: `16 M235i 6MT
Join Date: Jul 2016
Location: yellow submarine

iTrader: (0)

Garage List
2016 BMW M235i  [0.00]
Wrong key! My key doesn't look anything like that. 2006 E90 fob is what I'm inquiring about. Thanks though.
Appreciate 0
      01-08-2017, 02:03 PM   #4
ctuna
Major General
692
Rep
8,000
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

But it works the same.
As far as the electrical s are concerned.
It has a battery it has a transponder it has buttons.
its inductively charged.
Could the main car battery be weak?

Last edited by ctuna; 01-08-2017 at 03:33 PM.
Appreciate 0
      01-08-2017, 02:18 PM   #5
Fundguy1
Major General
Fundguy1's Avatar
1957
Rep
8,330
Posts

Drives: 335 e93
Join Date: Aug 2014
Location: Orlando, fl

iTrader: (0)

Just pop in a new battery.
Appreciate 0
      01-09-2017, 12:57 AM   #6
M1Curious
Private
M1Curious's Avatar
United_States
18
Rep
90
Posts

Drives: `16 M235i 6MT
Join Date: Jul 2016
Location: yellow submarine

iTrader: (0)

Garage List
2016 BMW M235i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by ctuna View Post
But it works the same.
As far as the electrical s are concerned.
It has a battery it has a transponder it has buttons.
its inductively charged.
Could the main car battery be weak?
Just changed out the main car battery a week ago due to winter and it being 8 years old. Yes i reset the computer to let it know a new battery was installed.

Excuse my ignorance, but if it's a battery issue how come the unlock button and trunk button work normally? I'm not very familiar with this system. I will try a new battery though, no harm in trying.
Appreciate 0
      01-09-2017, 01:07 AM   #7
ctuna
Major General
692
Rep
8,000
Posts

Drives: 325xi 06 wagon MT
Join Date: Jan 2010
Location: Santa Cruz, Ca

iTrader: (0)

I would check your main battery but if you said you changed
it a few weeks ago its probably good.
If is does have the same symptoms on both your fobs I can only speculate the CAS board or programming has gotten messed up somehow.

Last edited by ctuna; 01-09-2017 at 03:23 PM.
Appreciate 0
      07-18-2018, 05:28 PM   #8
tkfar
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: 2006 bmw 330i
Join Date: Sep 2016
Location: hattiesburg,ms

iTrader: (0)

having the exact same issue and believe it is a worn out lock button.....did you ever fix problem?
Appreciate 0
      07-19-2018, 04:12 PM   #9
tkfar
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: 2006 bmw 330i
Join Date: Sep 2016
Location: hattiesburg,ms

iTrader: (0)

FIXED E90 Remote

remote worked fine except for LOCK button...looked at every blog about it, finally someone suggested testing IR remote at O'reilly's or Autozone. The tester lit just fine for unlock and trunk buttons but not for Lock button. I bit the bullet and opened the case with xacto knife and managed to do it without drawing blood. With case off, we tested button again...still not working. then took some tweezers and jumped the solder points and LOCK function worked!!!! BAD BUTTON !!! The computer/electronics geek I work with removed lock button with pinpoint soldering iron and replaced button with one removed from a similar $8 Ebay replacement. SUCCESS!!!
Appreciate 0
      07-26-2018, 08:22 PM   #10
M1Curious
Private
M1Curious's Avatar
United_States
18
Rep
90
Posts

Drives: `16 M235i 6MT
Join Date: Jul 2016
Location: yellow submarine

iTrader: (0)

Garage List
2016 BMW M235i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by tkfar View Post
remote worked fine except for LOCK button...looked at every blog about it, finally someone suggested testing IR remote at O'reilly's or Autozone. The tester lit just fine for unlock and trunk buttons but not for Lock button. I bit the bullet and opened the case with xacto knife and managed to do it without drawing blood. With case off, we tested button again...still not working. then took some tweezers and jumped the solder points and LOCK function worked!!!! BAD BUTTON !!! The computer/electronics geek I work with removed lock button with pinpoint soldering iron and replaced button with one removed from a similar $8 Ebay replacement. SUCCESS!!!
you are exactly right. I took it to the dealer and they said the same thing and that I had to buy a brand new key fob. Soo i just used my spare key instead. Apparently BMW is fully aware of the issue.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 10:44 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST