E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Technical Forums > ConnectedDrive / I-Drive / Navigation Related Discussion > Question RE: CCC to CIC



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-05-2022, 08:25 PM   #1
ky0u
Captain
ky0u's Avatar
United_States
915
Rep
856
Posts

Drives: 2007 e92 335i
Join Date: Sep 2010
Location: San Diego

iTrader: (1)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Question RE: CCC to CIC

Did some digging into this for some DIYs, had a few clarifications needed.

  1. Currently, do I still need an emulator of some sort + repin to pull off the conversion?
  2. Excluding my screen (plan to replace my CCC screen with one of the android units) and obviously, the head unit, is there any other HW that I might need to switch?
    • I'd still need to do combox I assume?
    • Any addtl harnessing aside from emulator?
    • Do i need to tweak anything related to the SAT/GPS or is that taken care of with the emulator?
    • Wanted to confirm that i can still retain my CCC controller (I actually prefer the simpler look)

Car optioned with: S655, S677 (mulf2 hi + TCU), S609, S6FL
__________________
IG: @lolhpfp

Build Thread
Appreciate 0
      01-06-2022, 05:33 AM   #2
Andystobbs
Lieutenant
93
Rep
534
Posts

Drives: E91 Lci, Vectra B V6
Join Date: Sep 2019
Location: Chester, South Wirral

iTrader: (0)

How is this a cic conversion if you want a ccc knob and an android h/u
Appreciate 0
      01-06-2022, 11:53 AM   #3
ky0u
Captain
ky0u's Avatar
United_States
915
Rep
856
Posts

Drives: 2007 e92 335i
Join Date: Sep 2010
Location: San Diego

iTrader: (1)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Andystobbs View Post
How is this a cic conversion if you want a ccc knob and an android h/u
Actually technically I guess not really, depending on what you would define as the CCC/CIC.

My main goal here was to replace my CCC head unit as the DVD drive is dying and I wanted to use this oppt to upgrade to the newer HDD head units from the CIC.

Then I figured I could go 1 step further and just replace the display at the same time, skipping the OE CIC display and just using one of the newer android ones. However, since they ask whether your car is CIC or CCC when purchasing the display, I assumed that the display isnt what dictates CCC or CIC

So I needed clarification on the points in my OP because I need to tackle the guts of the CIC conversion with a few exclusions.
__________________
IG: @lolhpfp

Build Thread
Appreciate 0
      01-06-2022, 01:45 PM   #4
GovernUrMental
First Lieutenant
GovernUrMental's Avatar
Australia
95
Rep
320
Posts

Drives: E92 335i
Join Date: Aug 2018
Location: SpedShed

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ky0u View Post
Did some digging into this for some DIYs, had a few clarifications needed.

  1. Currently, do I still need an emulator of some sort + repin to pull off the conversion?
  1. No emulator required. provided you can do all coding and nav activation. make sure the CIC head unit that has latest C1A firmware.

    Quote:
    Originally Posted by ky0u View Post
  2. Excluding my screen (plan to replace my CCC screen with one of the android units) and obviously, the head unit, is there any other HW that I might need to switch?
    • Only these https://www.ebay.com.au/itm/264299121978

      Quote:
      Originally Posted by ky0u View Post
    • I'd still need to do combox I assume?
    • No
      Quote:
      Originally Posted by ky0u View Post
    • Any addtl harnessing aside from emulator?
    • as above
      Quote:
      Originally Posted by ky0u View Post
    • Do i need to tweak anything related to the SAT/GPS or is that taken care of with the emulator?
    • NA
      Quote:
      Originally Posted by ky0u View Post
    • Wanted to confirm that i can still retain my CCC controller (I actually prefer the simpler look)
    • Yes

Car optioned with: S655, S677 (mulf2 hi + TCU), S609, S6FL[/QUOTE]
Appreciate 0
      01-06-2022, 02:01 PM   #5
Andystobbs
Lieutenant
93
Rep
534
Posts

Drives: E91 Lci, Vectra B V6
Join Date: Sep 2019
Location: Chester, South Wirral

iTrader: (0)

So you just need a lvds cable if you're buying an android kit for cic, but then if you do that it may not work with a ccc controller.

You'd be best to buy a ccc android unit if it comes with a new screen. As you already have the correct knob and the ccc screen wiring.
Appreciate 0
      01-06-2022, 02:22 PM   #6
GovernUrMental
First Lieutenant
GovernUrMental's Avatar
Australia
95
Rep
320
Posts

Drives: E92 335i
Join Date: Aug 2018
Location: SpedShed

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Andystobbs View Post
So you just need a lvds cable if you're buying an android kit for cic, but then if you do that it may not work with a ccc controller.

You'd be best to buy a ccc android unit if it comes with a new screen. As you already have the correct knob and the ccc screen wiring.
CCC/CIC idrive controller is same plug. Thats what the 4pin plug is in the kit linked. but its not needed. Check your ccc controller plug first to confirm.
Appreciate 0
      01-06-2022, 03:11 PM   #7
Andystobbs
Lieutenant
93
Rep
534
Posts

Drives: E91 Lci, Vectra B V6
Join Date: Sep 2019
Location: Chester, South Wirral

iTrader: (0)

Just because the plug is the same doesn't mean they're cross compatible. The CIC controller has 7 buttons not 1 as per ccc.
An android h/u designed for one may not work with the other.
Appreciate 0
      01-06-2022, 03:24 PM   #8
ky0u
Captain
ky0u's Avatar
United_States
915
Rep
856
Posts

Drives: 2007 e92 335i
Join Date: Sep 2010
Location: San Diego

iTrader: (1)

Garage List
2007 BMW 335i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by GovernUrMental View Post
No emulator required. provided you can do all coding and nav activation. make sure the CIC head unit that has latest C1A firmware.

Only these https://www.ebay.com.au/itm/264299121978

No

as above

NA

Yes

Car optioned with: S655, S677 (mulf2 hi + TCU), S609, S6FL
Thank you! super helpful info. Regarding the ebay link you sent, just wanted to confirm, are these used in place of the repin procedure? Or is there still repinning involved

Quote:
Originally Posted by GovernUrMental View Post
CCC/CIC idrive controller is same plug. Thats what the 4pin plug is in the kit linked. but its not needed. Check your ccc controller plug first to confirm.
Quote:
Originally Posted by Andystobbs View Post
Just because the plug is the same doesn't mean they're cross compatible. The CIC controller has 7 buttons not 1 as per ccc.
An android h/u designed for one may not work with the other.
Damn, I was fairly certain CCC control worked on CIC (fully OEM) going into this thread. But good point about the Android compatibility. Would either of you happen to knowif the controller connects directly to the display? or does it go through the head unit then the display in series?
__________________
IG: @lolhpfp

Build Thread
Appreciate 0
      01-06-2022, 05:30 PM   #9
GovernUrMental
First Lieutenant
GovernUrMental's Avatar
Australia
95
Rep
320
Posts

Drives: E92 335i
Join Date: Aug 2018
Location: SpedShed

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ky0u View Post
Thank you! super helpful info. Regarding the ebay link you sent, just wanted to confirm, are these used in place of the repin procedure? Or is there still repinning involved
If certain your going cic than yeah with the cic android screen you would still have to repin screen same as here https://youtu.be/-euMxH_5R8U?t=528


Quote:
Originally Posted by ky0u View Post
Damn, I was fairly certain CCC control worked on CIC (fully OEM) going into this thread. But good point about the Android compatibility. Would either of you happen to knowif the controller connects directly to the display? or does it go through the head unit then the display in series?
yes the ccc contol works on a cic unit. it should be fine on android aswell

Last edited by GovernUrMental; 01-06-2022 at 05:39 PM..
Appreciate 0
      02-18-2022, 09:55 AM   #10
JohnWizz
New Member
United_States
2
Rep
23
Posts

Drives: '06 325xi E91 wagon
Join Date: Feb 2022
Location: Daytona Beach

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 325xi  [0.00]
So, I'm new to the forum and new to BMW's. I've owned a Mini for many years and played with a lot of stuff on it.

I just purchased an '06 E91 wagon with a lot of issues which I'm happy to work through. One of which is a dead CCC. I believe the head unit has died so my thought is instead of finding/buying another CCC head unit, I would like to do the upgrade to CIC.

I am not having much luck searching the forum and weeding through the information...

Can someone give me some good links to the the upgrade... i.e.: What has to change (it appears the head unit and CID with some cabling) and more important what is compatible CIC units if I want to try the Junk yard approach???

Thanks for any help!
Appreciate 0
      02-21-2022, 01:51 AM   #11
billowusu
Private First Class
17
Rep
125
Posts

Drives: BMW 335xi
Join Date: Dec 2019
Location: Columbus, Ohio

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JohnWizz View Post
So, I'm new to the forum and new to BMW's. I've owned a Mini for many years and played with a lot of stuff on it.

I just purchased an '06 E91 wagon with a lot of issues which I'm happy to work through. One of which is a dead CCC. I believe the head unit has died so my thought is instead of finding/buying another CCC head unit, I would like to do the upgrade to CIC.

I am not having much luck searching the forum and weeding through the information...

Can someone give me some good links to the the upgrade... i.e.: What has to change (it appears the head unit and CID with some cabling) and more important what is compatible CIC units if I want to try the Junk yard approach???

Thanks for any help!
I did the junkyard approach still on eBay of course. Just bought separate parts from 4 different cars lol. All was under 200 minus combox retrofit. If you wanna kit too, this link below might be worth trying.

https://www.ebay.com/itm/2006-2011-B...-127632-2357-0
Appreciate 0
      03-09-2022, 02:25 PM   #12
JohnWizz
New Member
United_States
2
Rep
23
Posts

Drives: '06 325xi E91 wagon
Join Date: Feb 2022
Location: Daytona Beach

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 325xi  [0.00]
Quote:
Originally Posted by billowusu View Post
I did the junkyard approach still on eBay of course. Just bought separate parts from 4 different cars lol. All was under 200 minus combox retrofit. If you wanna kit too, this link below might be worth trying.

https://www.ebay.com/itm/2006-2011-B...-127632-2357-0
Thank you for the response. I'm still confused about what parts will actually swap. Like... Can I swap parts from a 5 series or does it have to be a 3 series?

Thanks!
Appreciate 0
      03-10-2022, 04:15 AM   #13
billowusu
Private First Class
17
Rep
125
Posts

Drives: BMW 335xi
Join Date: Dec 2019
Location: Columbus, Ohio

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JohnWizz View Post
Quote:
Originally Posted by billowusu View Post
I did the junkyard approach still on eBay of course. Just bought separate parts from 4 different cars lol. All was under 200 minus combox retrofit. If you wanna kit too, this link below might be worth trying.

https://www.ebay.com/itm/2006-2011-B...-127632-2357-0
Thank you for the response. I'm still confused about what parts will actually swap. Like... Can I swap parts from a 5 series or does it have to be a 3 series?

Thanks!
You can get a screen and controller from 5 series. Headunit will need to be from a 3 series
Appreciate 0
      03-24-2022, 03:41 PM   #14
JohnWizz
New Member
United_States
2
Rep
23
Posts

Drives: '06 325xi E91 wagon
Join Date: Feb 2022
Location: Daytona Beach

iTrader: (0)

Garage List
2006 BMW 325xi  [0.00]
Quote:
Originally Posted by billowusu View Post
You can get a screen and controller from 5 series. Headunit will need to be from a 3 series
So, this thought just came to mind since I've been watching the local Junk Yards. Is the 5 series only a fit issue with the head unit or is there a programing issue?

There is a 2010 535i that just came in to the local picknpull that has everything. If it's just a fit issue I might go ahead and grab it for the time being until something else shows up...

EDIT... BTW, I ask this because mine right now is DEAD (see post above) so I have no radio, no display, no nothing. I would like to at least have the radio for now until I can get a unit that is correct for the car.

Thanks!

Last edited by JohnWizz; 03-25-2022 at 11:56 AM..
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 06:56 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST