E90Post
 


Euromotive Performance
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > P1030 error code, Valvetronic motor or eccentric shaft sensor?



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-16-2019, 08:19 PM   #1
shuotong
Private
Canada
15
Rep
59
Posts

Drives: 2011 328i
Join Date: Oct 2018
Location: Toronto

iTrader: (0)

P1030 error code, Valvetronic motor or eccentric shaft sensor?

In the recent few month I keep getting error code P1030 (2A68) which description says Valvetronic motor movement sluggish. Unlike what others have seen, I got no other error codes.
This codes and the half yellow check engine light comes up only during aggressive downshifts from 6 to 3 (directly) on highway, not on tracks since the downshifts are sequential. The only problem is how I can determine if it's the motor itself or it's the sensor?
In other people's experiences, most likely when the sensor fails, they got more than one error codes at all the time, but my situation is only one error code and with the condition described above, should I go ahead and change the motor?
Appreciate 0
      07-16-2019, 12:19 PM   #2
wmuncaster
Enlisted Member
5
Rep
38
Posts

Drives: 2011 e90 335i PPK
Join Date: Nov 2012
Location: United States

iTrader: (0)

I have the exact same issue and question. What did you end up doing?
Appreciate 0
      05-04-2020, 12:32 PM   #3
DrivenByE30
Brigadier General
DrivenByE30's Avatar
France
536
Rep
3,834
Posts

Drives: '12 F30 Lux 335i 6MT
Join Date: Jun 2011
Location: OC - SoCal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shuotong View Post
In the recent few month I keep getting error code P1030 (2A68) which description says Valvetronic motor movement sluggish. Unlike what others have seen, I got no other error codes.
This codes and the half yellow check engine light comes up only during aggressive downshifts from 6 to 3 (directly) on highway, not on tracks since the downshifts are sequential. The only problem is how I can determine if it's the motor itself or it's the sensor?
In other people's experiences, most likely when the sensor fails, they got more than one error codes at all the time, but my situation is only one error code and with the condition described above, should I go ahead and change the motor?
Quote:
Originally Posted by wmuncaster View Post
I have the exact same issue and question. What did you end up doing?
My F30 threw this code to me when my car had to limp home last month, and has been sitting in my garage for a month now.

Can you please let me know what you ended up doing on your side ?
Appreciate 0
      05-05-2020, 03:43 AM   #4
shuotong
Private
Canada
15
Rep
59
Posts

Drives: 2011 328i
Join Date: Oct 2018
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DrivenByE30 View Post
Quote:
Originally Posted by shuotong View Post
In the recent few month I keep getting error code P1030 (2A68) which description says Valvetronic motor movement sluggish. Unlike what others have seen, I got no other error codes.
This codes and the half yellow check engine light comes up only during aggressive downshifts from 6 to 3 (directly) on highway, not on tracks since the downshifts are sequential. The only problem is how I can determine if it's the motor itself or it's the sensor?
In other people's experiences, most likely when the sensor fails, they got more than one error codes at all the time, but my situation is only one error code and with the condition described above, should I go ahead and change the motor?
Quote:
Originally Posted by wmuncaster View Post
I have the exact same issue and question. What did you end up doing?
My F30 threw this code to me when my car had to limp home last month, and has been sitting in my garage for a month now.

Can you please let me know what you ended up doing on your side ?
It was gone by itself. I used liqui moly engine flush, however I'm not sure if that has anything to do with it.
In a few words, I don't think it's the sensor that goes bad, once the sensor goes bad there's no way it can fix itself. I would try replacing the motor first.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 03:16 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST