E90Post
 


TNT Racewerks
 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > E90 / E92 / E93 3-series Powertrain and Drivetrain Discussions > NA Engine (non-turbo) / Drivetrain / Exhaust Modifications > N43 - New Owner



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-26-2019, 05:40 AM   #1
vladr221
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 320i LCI
Join Date: Apr 2019
Location: RO

iTrader: (0)

N43 - New Owner

Hey guys, this is one of my first posts here and I recently bought a 320i 2011 LCI with the N43 engine. The car is running great, has no issues with starting, driving, whatever. BUT, here is the but. In the morning it has a 'rough' sound between 2000-3000rpm. It lasts only for 2-3 mins until it is warmed up a bit.

The sound is like this one:


I have booked it for the quality enhancement program for 10th of may but I was wondering if there is a major problem going on. The engine only has 30.000 km~.

Thank you !
Appreciate 0
      05-31-2019, 10:51 PM   #2
wrongmark
Private First Class
United Kingdom
15
Rep
115
Posts

Drives: 2011 E90 320i M Sport (N43)
Join Date: Feb 2016
Location: South Yorkshire

iTrader: (0)

Only just stumbled across this post. You might have got it sorted by now. Sounds like the timing chain. Mine was an easy fix by tightening the timing chain tensioner slightly. I then replaced the timing chain tensioner with a new one a few weeks later to be on the safe side. If the QE you’re talking about is the brake vacuum fault repair, they will “test the timing chain” for slack and replace the whole chain, guides and tensioner for free if necessary. I think that if I hadn’t replaced the tensioner myself, they would have replaced the timing chain for free when mine went in for the QE.
Appreciate 0
      06-18-2019, 03:09 PM   #3
vladr221
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 320i LCI
Join Date: Apr 2019
Location: RO

iTrader: (0)

hello wrongmark
it's not fixed yet as I got the car for the brake vacuum repair and they said the car is in perfect shape. I ordered the part just in case and I will change it this week hopefully.
Also, the engine has 30.000 km~, I feel kinda bad that the tensioner is already gone (but the sound lasts only 30 sec~ at the first start in the morning)


LE: today I changed the tensioner with the new model 11318685091. Previously it had 11317567680.
All seems good, when I started the car with it installed (no oil in it), the sound wasn't present anymore. hope that tomorrow when I will test it again at cold it will be the same
I also found a video on youtube with the differences between the V2 and V3 tensioners (
) . Seems that the new one is much more stronger and it has different oil feeds

Last edited by vladr221; 06-19-2019 at 11:38 AM..
Appreciate 0
      06-25-2019, 05:32 AM   #4
wrongmark
Private First Class
United Kingdom
15
Rep
115
Posts

Drives: 2011 E90 320i M Sport (N43)
Join Date: Feb 2016
Location: South Yorkshire

iTrader: (0)

Great, hopefully you've caught this in time and sorted it then. I never believe the BMW dealership mechanics when they say the car is in perfect running order.
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:57 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST