E90Post
 


 
BMW 3-Series (E90 E92) Forum > BMW E90/E92/E93 3-series General Forums > General E90 Sedan / E91 Wagon / E92 Coupe / E93 Cabrio > Water pump fuse keeps blowing



Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-15-2018, 08:47 PM   #1
07gray335i
New Member
2
Rep
17
Posts

Drives: 07 335i
Join Date: Jun 2018
Location: 48045

iTrader: (0)

Water pump fuse keeps blowing

2007 bmw 335i e92. My water pump fuse keeps blowing. The fuse located in the passenger side engine bay under the white cover. 30 amp fuse

Long story short, I was on my way home from a 13 hour drive from North Carolina to Michigan and about 40 minutes from home the orange over heating symbol came on then the car went into limp mode. I pulled over and scanned the car. Had a bunch of water pump codes.
Towed the car home and replaced the water pump, when I first started the car the water pump still wasnít working. After more searching I found the fuse blown in the engine bay. Replaced that then the car worked fine. A couple days later the fuse blew again and it keeps happening.

I pulled the power wire running from the fuse to water pump and everything was fine on it, no melting or cracks. Looks like the other power wire splits and runs into the interior. That one also looks to be in good shape and not grounding anywhere

Anyone know what else I should check? Iím not sure where to go from here
Appreciate 0
      07-17-2018, 07:49 AM   #2
07gray335i
New Member
2
Rep
17
Posts

Drives: 07 335i
Join Date: Jun 2018
Location: 48045

iTrader: (0)

Anyone
Appreciate 0
      07-17-2018, 09:30 AM   #3
cdm244@gmail.com
cdmontgomery
United_States
0
Rep
15
Posts

Drives: 2011 E90/N51 6MT
Join Date: Oct 2011
Location: Washington DC

iTrader: (0)

Since replacing the pump also gives you new pump electronics the issue seems like it must be a short to ground between the fuse (output side) and the pump connector. With the pump disconnected try measuring: 1) resistance between the fuse and the +12 v pin on the pump side; and 2) from the fuse side to ground. The first should be less than an ohm or so and the second should be way up towards infinity.
Appreciate 0
      07-17-2018, 10:46 AM   #4
07gray335i
New Member
2
Rep
17
Posts

Drives: 07 335i
Join Date: Jun 2018
Location: 48045

iTrader: (0)

I have already checked the entire power wire from fuse to water pump. Nothing was grounding out on it. And I also added extra insulation to that wire

I should also add that the fuse doesnít blow instantly. It only happens at random times while Iím driving, some days it doesnít blow at all. It does it sometimes while Iím just cruising going 25 or on the highway going 70. Not really a pattern of when it blows.
Appreciate 0
      07-17-2018, 06:07 PM   #5
gbalthrop
Private
26
Rep
93
Posts

Drives: 2007 328xi E91
Join Date: May 2017
Location: Fairfax County, Virginia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 07gray335i View Post
2007 bmw 335i e92. My water pump fuse keeps blowing. The fuse located in the passenger side engine bay under the white cover. 30 amp fuse...
According to TIS circuit diagrams, the 335i BEFORE 3/2007 had a 40 Amp fuse for F07 in the E-box, and the later 2007 models built 3/2007 on had a 50 Amp fuse in F07 slot. When the pump goes to Max speed (max Amp draw) you are probably blowing the 30 Amp fuse, and there may be NOTHING wrong with the system, just too low Amperage fuse.

Early 2007 Diagram:
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e...ooling/dJL5OHc

Late 2007 Diagram:
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e...ooling/wzLX20U

Please let us know what you find,
George
Appreciate 0
      07-19-2018, 09:35 PM   #6
AP888
Enlisted Member
AP888's Avatar
Canada
11
Rep
42
Posts

Drives: Manual RWD E90
Join Date: Jul 2018
Location: Up North

iTrader: (0)

Had exact same problem it's the water pump return it get a different make
__________________
?
Appreciate 0
Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 11:14 PM.




e90post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST